Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Fallen Arise στο Metal View: Όσο κι αν έχεις προσωπικά σου στοιχεία, δε μπορείς να αγνοείς τον κόσμο

Έχοντας συμπληρώσει ήδη την πρώτη τους δεκαετία, οι Έλληνες symphonic metallers, Fallen Arise επέστρεψαν πιο δυνατοί. Mε το νερό να μπαίνει στο αυλάκι, και με ένα φρέσκο line up, κυκλοφορούν το "Enigma'' σπάζονταν τον πάγο που είχε μπει στο γκρουπ τα τελευταία πέντε χρόνια. Για το μυστηριώδες και ποικίλο αυτό πόνημα τους, ο Μάριος, drummer της μπάντας, μιλάει στο Metal View.


-Καταρχάς γιατί χρειαστήκατε 5 χρόνια για ένα νέο άλμπουμ;

Θέλαμε να προωθήσουμε αρκετά το Adeline κι αυτό μας πήρε χρόνο. Έπρεπε να περιοδεύσουμε στην Ευρώπη για να το ακούσει ο κόσμος, να μάθει τη μπάντα πρώτα απ’ όλα, να παίξουμε σε festival με μεγάλα ονόματα για τον ίδιο λόγο και νομίζω το καταφέραμε σε κάποιο καλό σημείο παίζοντας σε 10 συνολικά χώρες περίπου 30 shows. Επίσης υπήρξαν και αρκετές αλλαγές στο line up κι αυτό αναγκαστικά έφερε κάποια πράγματα πίσω ως προς την κυκλοφορία του δίσκου.

-Υπάρχει κάποιο concept πίσω από τον τίτλο του "Enigma";

Ναι! Θέλαμε από την αρχή να υπάρχει ένα βαθύτερο νόημα στον τίτλο. Όχι όμως κάτι συγκεκριμένο για όλους τους ακροατές. Έτσι, κάθε τραγούδι θα μπορούσε να είναι ένα αίνιγμα. Τα αινίγματα που προκαλεί το άλμπουμ μας στον ακροατή, με ποιον τρόπο τα αναλύει και τι συμπεράσματα βγάζει προφανώς και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς, θα έλεγα περιμένουμε με ανυπομονησία την ετυμηγορία του!


-Ήταν επιτηδευμένο να χρησιμοποιήσετε έναν ελληνικό τίτλο στο άλμπουμ;

Όχι. Μας ένοιαζε το νόημα, δηλαδή το τι θα θέλαμε να λέει αυτός ο τίτλος. Όπως ξέρουμε όμως είναι πολλές οι λέξεις που έχουν ρίζα Ελληνική και μια από αυτές ήταν και το ‘’Αίνιγμα’’. Οπότε ήταν εντελώς τυχαίο.

-Είχατε κυκλοφορήσει το προηγούμενο σας άλμπουμ μέσω της ROAR, τώρα που και η ίδια η εταιρεία κερδίζει έδαφος, θεωρείτε πως θα βοηθήσει και εσάς περισσότερο ως προς την αναγνωρισημότητα;

Η ROAR ήταν πραγματικά πειστική για τις προθέσεις της απέναντι μας και με το καλό feedback από την κυκλοφορία του Adeline δεν το πολυσκεφτήκαμε για να υπογράψουμε και για το Enigma. Όπως σωστά αναφέρατε η εταιρεία έχει μεγαλώσει πολύ τα τελευταία χρόνια και έχει μια πολύ καλή προώθηση και διανομή στις κυκλοφορίες της, δεν είχαμε λόγο να κοιτάξουμε αλλού.

-Πώς προέκυψε η συνεργασία με τη Fiona, καθώς και με τον νέο σας μπασίστα, τον Ιάσωνα; Πώς είναι η συνεργασία μέχρι στιγμής;

Ήρθα στο συγκρότημα ένα μήνα μετά από τη Fiona. Ξέρω όμως ότι η μπάντα ήταν σε αναζήτηση τραγουδίστριας για πάνω από τέσσερις μήνες μετά την αποχώρηση της Spyla. Αυτό που κατάλαβα όμως είναι ότι πραγματικά, άξιζε αυτή η αναμονή και το άγχος που τη συνόδευε αφού η Fiona έχει τις ικανότητες αλλά και την προσωπικότητα να δώσει ώθηση στο συγκρότημα. Ήταν ίσως η ιδανική επιλογή για μια τόσο καίρια θέση. Αντίθετα, η πρόσληψη του Ιάσονα ήταν πολύ πιο σύντομη, αφού με το που αποχώρησε ο Paul, ο Spyros πρότεινε τον Ιάσονα που έπαιζαν μαζί στην ίδια μπάντα. Έδεσε τόσο καλά από την πρώτη κιόλας audition που το “καλωσόρισες” ακούστηκε αμέσως από όλα τα παιδιά. Νομίζω ότι η σημερινή σύνθεση των Fallen Arise είναι με διαφορά η καλύτερη που είχαν ποτέ...τολμώ να πω η ιδανική!

-Στον ήχο σας μπήκαν και μερικά μοντέρνα και power στοιχεία μέσω του νέου δίσκου. Ήταν συνειδητή αυτή η προσθήκη;

Ακριβώς. Ήταν αυτό που θέλαμε να πετύχουμε. Θέλαμε αυτό το άλμπουμ να είναι πιο άμεσο στο κοινό. Η πρώτη σκέψη ήταν να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα διαφορετική από αυτήν του Adeline. Ξεκινώντας με αυτό στο μυαλό μας όλα τα υπόλοιπα ήρθαν τοποθετώντας σε σειρά τα κομμάτια του παζλ, επιρροές, προσωπικό στυλ, αισθητική αλλά και κατανόηση των σημερινών δεδομένων ως προς το τι θέλει ο κόσμος ν’ ακούσει. Όσο κι αν έχεις τα προσωπικά σου στοιχεία, δε μπορείς να αγνοείς τον κόσμο, αυτός είναι που σε ανεβάζει!

-Η φωτογράφιση καθώς και το video clip έχουν την υπογραφή του γνωστού Patric Ullaeus. Πώς αποφασίσατε για την επιλογή του και πως ήταν η μεταξύ σας συνεργασία;

Ο Patric είναι εκ των κορυφαίων video makers στον κόσμο. Ξέρει τι να πάρει από την κάθε νότα και να αναδείξει πράγματα από το τραγούδι που ούτε εμείς οι δημιουργοί μπορούμε να ανακαλύψουμε στη δουλειά του. Με το video αυτό συμφωνήσαμε όλοι ότι βασικός σκοπός ήταν να παρουσιαστεί η μπάντα, οι μουσικοί. Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα αλλά και με την παραμονή μας στα Revolver Studuios που έγιναν τα γυρίσματα, ο Patric είναι ένας μοναδικός επαγγελματίας και άνθρωπος. Μην ξεχάσω να αναφέρω φυσικά και τους συνεργάτες του όπου σαν ομάδα είχαν μια αστείρευτη πηγή θετικής ενέργειας και χιούμορ και ταυτόχρονα εξαιρετικοί επαγγελματίες που σε έκαναν να νιώθεις σιγουριά!

-Όλα τα χρόνια της ύπαρξής σας έχετε παίξει μαζί με μεγάλα ονόματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχετε αποκομίσει πράγματα από τον τρόπο δουλειάς τους;

  Φυσικά! Ένα που μου έρχεται στο μυαλό σίγουρα είναι η οργάνωση που έχουν αυτά τα γκρουπ μαζί με τους συνεργάτες τους. Είναι καλοστημένες ομάδες όπου ο καθένας έχει το ρόλο του και στήνουν αυτά τα shows όπως πρέπει. Οπότε κρατάς αυτό ως καλή βάση και προχωράς. Εμείς έχουμε την ομάδα μας από τον μάνατζερ μας και το booking agency μέχρι και την δισκογραφική μας όπου συνθέτουμε το παζλ από το άλμπουμ και την διανομή του  μέχρι την περιοδεία, την ολοκλήρωση των shows αλλά και το feedback που προκύπτει από όλα αυτά. 
-Υπάρχουν νέα πλάνα για περιοδεία και shows εδώ και έξω;

   Για να είμαι ειλικρινής μόνο τέτοια πλάνα υπάρχουν! Δεν ξεχνάμε όμως ότι είμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση εμείς και όλος ο πλανήτης τώρα με την πανδημία όπου όλα, όχι μόνο έχουν παγώσει, αλλά και ακυρώνονται μέρα με την ημέρα. Υπάρχουν σχέδια όπου περιμένουν σε αυτή τη φάση του παγώματος αλλά πέρα από αυτό το management με την εταιρεία εξετάζουν, αναλύουν και συζητούν όλες τις περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον.

- Ευχαριστώ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σας... 

 Εμείς ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας διαθέσατε! Όπως είπα και στην προηγούμενη ερώτηση, είμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση όχι μόνο εμείς αλλά όλος ο πλανήτης. Οπότε ως ένα βήμα παραπέρα θα αφιερώσουμε στο κοινό το νέο μας κομμάτι και video, το "Reborn", ως ευχή να τελειώσει αυτή η αρνητική καθημερινότητα όλων μας και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αναγεννημένοι προς το καλύτερο!

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: