Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Van Canto στο Metal View: Θέλουμε ο ακροατής να νιώθει σαν ήρωας με τη μουσική μας

Μοναδικοί στο είδος τους, πρωτοποριακοί και συνεχώς εξελισσόμενοι, οι Van Canto δικαίως εδώ και 15 χρόνια λαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει, με πολλούς οπαδούς να τρώγονται από περιέργεια για το ιδιαίτερο αυτό εγχείρημα και την πληθώρα διασκευών που μας χαρίζουν, μεταξύ άλλων. Οι Γερμανοί γιορτάζουν την επέτειο της μιάμισης δεκαετίας τους με το ολοκαίνουριο "To The Power Of Eight" και μία εκ των φωνών αυτού του a capella metal γκρουπ, ο Stefan Schmidt λύνει τις απορίες μας στο Metal View.

-Καταρχάς ο νέος σας δίσκος λέγεται "To The Power Of Eight". Αυτό είναι συμβολισμός του όγδοου άλμπουμ σας; Νιώθεις επίσης πως αυτή η δουλειά είναι και η πιο δυνατή σας;

Ο τίτλος συμβολίζει και τα δύο νομίζω. Ξέρεις γενικά δε μας νοιάζουν τα concepts, δηλαδή κάναμε ένα τέτοιο άλμπουμ, το "Voices Of Fire" αλλά γενικά λειτουργούμε πιο ανεξάρτητα. Αυτός ο δίσκος είχε σε ισχύ το νούμερο 8 αφού είναι η όγδοη δουλειά μας, παίζουν οχτώ μουσικοί και πέρα από τις διασκευές, έχουμε 8 δικά μας τραγούδια μέσα. Φυσικά για εμάς είναι ένας δίσκος γεμάτος δύναμη, ίσως ο πιο δυναμικός μας μέχρι στιγμής, οπότε ταίριαζε να το ονομάσουμε "To The Power Of Eight".

-Πάντα είχα την απορία πως γίνεται η προετοιμασία της μουσικής σας. Είναι κάτι που το δουλεύετε αποκλειστικά με τη φωνή ή προηγούνται πρόβες και ετοιμασίες με κανονικά όργανα;

Η συνθετική διαδικασία και οι πρώτες πρόβες, δε διαφέρουν ιδιαίτερα από άλλες μπάντες. Προσωπικά προετοιμάζομαι στην κιθάρα ή το πιάνο και απλώς μετά τα μεταφράζω στο ύφος των Van Canto, όπως πρέπει να είναι. Οι Van Canto είναι μια μπάντα που δεν ακολουθεί τις τυπικές πρόβες, ούτε μαζευόμαστε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο και παίζουμε, τα κάνουμε όλα μόνοι μας, κι απλώς ανταλλάζουμε ιδέες και μετά το αποτέλεσμα του στούντιο αποτελεί τον "οδηγό" της πρόβας για τις εμφανίσεις μας. Όταν ηχογραφείς 10 ή 20 φορές τα μέρη σου, τα μαθαίνεις στο τέλος απ'έξω και πολύ καλά. Δύο εβδομάδες πριν από κάθε περιοδεία ξεκινάμε τις κανονικές μας πρόβες. 

-Είστε μια μπάντα που έχει ένα ύφος, πιο κοντά στο power metal. Παρόλα αυτά ο νέος δίσκος φέρνει πολλά hard rock και κλασικά metal στοιχεία, ακόμα και πιο death. Γενικά αν έβαζες μια ταμπέλα στο ύφος του άλμπουμ ποια θα μπορούσε να είναι;

Πολύ καλή ερώτηση. Νομίζω πως όντως κυμαινόμαστε κοντά στο Ευρωπαϊκό power metal και το αντιλαμβανόμαστε αυτό, και είμαι κι ο ίδιος οπαδός αυτής της σκηνής. Βέβαια οι Van Canto έχουν ανέκαθεν έναν δικό τους, μοναδικό ήχο με πράγματα που δεν ταιριάζουν τόσο στο power metal. Αυτό είναι που κάνει και τόσο ιδιαίτερο και άνευ όρων τον ήχο μας. Νομίζω πως αν έβαζα μια ταμπέλα στη μουσική μας γενικά θα ήταν το "heroic a capella metal"...είναι ό,τι πιο κοντά στον χαρακτήρα μας. Πάντα θέλαμε να ξεφεύγουμε από τα στερεότυπα και για αυτό δοκιμάζαμε κλασικά πράγματα, hard rock, ακραία metal, όπως τώρα με το "Raise Your Horns" των Amon Amarth. Θέλουμε ο ακροατής μας να νιώθει σαν ήρωας όταν μπαίνει στην αισθητική και την ατμόσφαιρα της μουσικής που ακούει. Αγαπάμε γενικά το hard rock και το metal είτε είναι power, είτε speed είτε thrash, οπότε θέλουμε να τα συνδυάζουμε έτσι όπως εμείς ξέρουμε και μπορούμε.

-Είστε 15 χρόνια στον χώρο οπότε θα ήθελα να σε ρωτήσω αν αυτή η "a capella metal" μουσική νιώθεις πως είναι σαν trademark σας κι αν γενικά δεχτήκατε κριτική για αυτό το εγχείρημα;

Φυσικά και υπήρξε κριτική, δε θα μπορούσε κανείς άλλωστε να φανταστεί metal συγκρότημα χωρίς κιθάρες και υπήρξε κόσμος που μας "έκραξε" και παραπονέθηκε για αυτό και για ότι γίναμε γνωστοί έτσι χαχα. Για τους Van Canto φυσικά ήταν θετική η όλη ανταπόκριση και φυσικά η επιλογή να παίξουμε κάτι διαφορετικό. Είναι πολύ ιδιαίτερο να παίζεις έτσι, αυτό άλλωστε είναι το γνώρισμά μας,  και από περιέργεια και μόνο θα λάβεις αναγνώριση. Επίσης όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ εύκολο να κλείσουμε συναυλίες και να μας δεχθεί νέο κοινό που του αρέσει να ακούει κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό και κάπως έτσι χτίζεται ένα πολύ καλό fan base. Κάτι τέτοιο ισχύει από την αρχή μας μέχρι σήμερα, και το όνομά μας μεγαλώνει συνεχώς. Ζούμε και με την κριτική, γιατί από την άλλη έχουμε οπαδούς και φίλους. Άλλωστε γενικά το metal δεν είναι κάτι που όλοι αγαπούν, ακόμα και στα mainstream συγκροτήματα. Έτσι κι εμείς προχωράμε άσχετα αν αρέσουμε ή δεν αρέσουμε σε κάποιους.

-Γενικά είστε μια μπάντα με ξεχωριστό ήχο, χωρίς κανονικά όργανα πέρα από τις φωνές και τα drums. Ποια θεωρείς εσύ λοιπόν ότι είναι η αληθινή δύναμη του metal;

Είμαι κιθαρίστας, και σε ένα side project μου, τους Heavatar και στις παλιές μου μπάντες ασχολούμουν με αυτό αποκλειστικά, οπότε και θα περιμένεις να πω την κιθάρα, αλλά με τους Van Canto παρατήρησα πως όλα μπορούν να μιμηθούν και να επεξεργαστούν εκτός από τα ντραμς. Πιστεύω πως χωρίς τη δύναμη των ντραμς είναι δύσκολο να παίξεις και για να κρατιέται ο ρυθμός αλλά και για να δοθεί η ένταση και η ενέργεια. Όχι μόνο αυτά βέβαια, αλλά γεμίζει γενικά το σύνολο όταν τον ήχο της κιθάρας τον κάνουμε τρία άτομα μαζί, ο ντράμερ μας, ο Bastian, τα εμπλουτίζει όλα. Αυτή η δύναμη είναι που δίνεται στο metal και το κάνει αυτό που είναι στις βάσεις του.

-Στο ενεργητικό σας έχετε άφθονες διασκευές, φτιαγμένες στα δικά σας μοτίβα, όπως και τώρα με το "Raise Your Horns", το "Run To The Hills", το "Thunderstruck" και το "I Want It All". Με τι κριτήρια διαλέγετε ποια κομμάτια θα διασκευάσετε και πως τα αποφασίζετε;

Έχουμε διάφορες επιλογές, οπότε αρχικά μας νοιάζει να αρέσει σε όλους το κομμάτι που θα διασκευάσουμε, αλλιώς δε θα είμαστε αυθεντικοί, ειλικρινείς και θέλουμε επίσης ο εκάστοτε βασικός τραγουδιστής να έχει επαφή κι αγάπη με το κομμάτι. Κάθε κομμάτι που έχουμε διασκευάσει μέχρι στιγμής είναι τα προσωπικά αγαπημένα των τραγουδιστών μας, και φυσικά αρέσουν και σε όλους τους υπόλοιπους από εμάς. Είναι δύσκολο να βρεις χρυσή τομή σε μια μπάντα με 7-8 μέλη, αλλά ψάχνουμε να είμαστε σχεδόν100% ικανοποιημένοι όλοι μας και φυσικά θέλουμε να ξέρουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε να διασκευάσουμε ό,τι διαλέγουμε και να ταιριάζει στο άλμπουμ. Θέλουμε γενικά μια ισορροπία στις δουλειές μας, με γρήγορα κομμάτια, πιο αργά, δυνατά, μπαλάντες κ.ο.κ. Όλα μαζί, πλάι στις επιρροές και τους στόχους έχουν μεγάλη σημασία για εμάς.

-Γενικά ο κόσμος τι νομίζεις ότι περιμένει σε κάθε δουλειά από εσάς περισσότερο όπως και τώρα, τις διασκευές ή τι ύφος θα έχει κάθε νέο σας κομμάτι;

Δε θα πω ότι είμαι 100% σίγουρος, αλλά κατά 99% νομίζω πως οι οπαδοί μας περιμένουν τα δικά μας τραγούδια. Αυτό βέβαια αναλογεί και σε τι μερίδα κόσμου αναφερόμαστε. Για παράδειγμα αν μιλάμε γενικά για κόσμο θα θέλει γενικά να δει την ιδιαιτερότητά μας, και οι διασκευές πάντα προσεγγίζουν κοινό, Αυτός είναι κι ο λόγος που παίζουμε περισσότερες διασκευές στα μεγάλα φεστιβάλ, ενώ για τον κόσμο μας και τους οπαδούς μας, στις δικές μας περιοδείες εστιαζόμαστε κυρίως σε δικά μας τραγούδια. Τα δικά μας τραγούδια πάνε εμάς μπροστά, αναδεικνύουν τους εαυτούς μας, κι αυτό θέλει το fanbase μας, ενώ οι διασκευές προσελκύουν κυρίως τον νέο κόσμο, τους περίεργους και τους ανοιχτόμυαλους για να λένε "κοίτα τους Van Canto τι έκαναν"!. Είναι ανάλογα την οπτική που το βλέπεις πιστεύω.

-Μιας και ανέφερες τις συναυλίες μου έδωσες πάσα. Στο μυαλό σας έχει περάσει η ιδέα του livestream show;

Μας έχουν προτείνει αρκετές φορές για να παίξουμε κάποιο livestream show αλλά δεν είναι κάτι που θα ταίριαζε στους Van Canto και νομίζω πως αν θέλεις να κάτσεις σπίτι να ακούσεις τη μουσική μας, κάν'το από τους δίσκους μας. Εκεί υπάρχει καλή ανάλυση και ποιότητα, κάτι που νομίζω ότι μέσα από μια διαδικτυακή εμφάνιση θα χαθεί. Επίσης νιώθω πως χάνεται και ο αληθινός συναυλιακόςς ενθουσιασμός με τέτοιες ενέργειες, και κάθε μέρος της συναυλιακής εμπειρίας μας το αφήνουμε για να το δει το κοινό μας στις κανονικές εμφανίσεις, με τον αληθινό μας ήχο κι όχι τον ήχο της τηλεόρασης.

-Εσύ γενικά είσαι οπαδός αυτής της τάσης;

Όχι ιδιαίτερα είναι η αλήθεια. Κάποιες μπάντες πιο τεχνικές και πιο πειραματικές νομίζω ότι μπορούν να σταθούν σε κάτι τέτοιο, όπως οι Dream Theater ή οι Symphony X για παράδειγμα, αλλά μπάντες με άλλου είδους ενέργεια, με συμφωνικά και χορωδιακά μέρη ή με πιο πάρτυ διάθεση, μάλλον θα έχαναν ηχητικά από κάτι τέτοιο. Γενικά αφήνω τον χρόνο να περάσει και να ανοίξουν ξανά οι συναυλίες, και μέχρι τότε ακούω τους δίσκους μου μόνος στο σπίτι.

-Σε ευχαριστώ Stefan για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ κι εγώ πολύ. Χαίρομαι που ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον για το νέο άλμπουμ και χαίρομαι για την υποστήριξη. Χρειαζόμαστε ανοιχτόμυαλους ανθρώπους και οπαδούς και ελπίζω το "a capella" στυλ μας να κεντρίσει κι άλλο το ενδιαφέρον. Μείνετε ασφαλείς και ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα από κοντά σε μια συναυλία ή κάποιο φεστιβάλ.

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: