Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Helloween στο Metal View: Θα υπάρξει αναμφίβολα κι άλλος δίσκος με αυτό το line up

Οι Helloween σε κάθε τους βήμα αφήνουν ωραία στοιχεία και πάντα αποπνέουν μια μεγαλοπρεπή αύρα. Ειδικά τώρα, με το σπουδαίο reunion που προέκυψε, αυτά φαίνονται ακόμα εντονότερα στα μάτια μας, αλλά και στα αυτιά μας μέσα από το νέο, ομώνυμο τους άλμπουμ. Έχοντας ένα καλό και ευχάριστο κλίμα, το Metal View, προχώρησε σε μια αναλόγου ύφους συνέντευξη με τον μπασίστα και ιδρυτικό μέλος των Γερμανών, τον Markus Grosskopf, ο οποίος ευδιάθετος και ετοιμόλογος αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην επανένωση, τα συναισθήματά του, το 17o τους πόνημα και στα συναισθήματά του για το παρόν και το μέλλον, αφήνοντας κατά μέρος όποια πικρία του παρελθόντος.

-Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να ρωτήσω είναι πως νιώθεις που παίζεις ξανά με τον Kai Hansen και τον Michael Kiske;

Είναι πραγματικά πολύ ωραίο και πολύ cool να ξαναπαίζουμε μαζί. Είναι τέλειο που έχουμε σαν δύο "νέα" μέλη της μπάντας τα δύο παλιά μας, δύο φίλους ουσιαστικά, και πλέον "παλιοί" να θεωρούνται οι νεότεροι χαχα. Νομίζω πως αυτή η ανάμιξη κάνει πιο ενδιαφέρουσα την κατάσταση. Υπάρχει ακόμα τρομερή ενέργεια και το καλύτερο είναι πως αποδίδει και στην δημιουργικότητα και την ενέργεια της μπάντας. Καίμε για να κάνουμε και άλλα πράγματα χαχα.

-Πιστεύεις ότι η προσμονή των οπαδών για ένα τέτοιο reunion σας έδωσε το κίνητρο για να το κάνετε τελικά;

O κόσμος ζητούσε και ρωτούσε εδώ και χρόνια αλλά δε μπορείς να πιέσεις και να εξαναγκάσεις τέτοιου είδους πράγματα. Πρέπει να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή εφόσον και οι συνθήκες είναι καλές για να το κάνεις, και να έχεις "αδειάσει" από τον πόνο και την ταλαιπωρία των παλιών ημερών. Δε μπορείς σε μία μέρα να αλλάξεις κάτι τέτοιο, και απλώς να κάτσεις να τα πεις. Θέλεις να βρεις την ώρα που θα μπορέσεις να δεις ήρεμα τα πράγματα. Αυτό το reunion ήρθε τη στιγμή που έπρεπε, μιας και πέρασε καιρός από τα προβλήματα και τα λάθη του παρελθόντος, μάθαμε από αυτά και είχαμε χρόνο να μιλήσουμε και να προετοιμαστούμε για αυτό το βήμα. Ήταν η κατάλληλη στιγμή, με το σωστό κλίμα, την ωριμότητα μας και κανείς δεν είχε αρνητικά συναισθήματα εναντίον κάποιου άλλου. Αφού τα είχαμε βρει θα ήταν ηλίθιο να μην προσπαθήσουμε για ένα τέτοιο εγχείρημα. Αφού είχαμε χώρο και ιδέες για έναν ακόμα τραγουδιστή και έναν ακόμα κιθαρίστα, θα ήταν χαζό να μην προσλάβουμε αυτά τα άτομα και να πηγαίναμε με άλλα. Αφού η πρώτη φάση του reunion μάλιστα πέτυχε, θέλαμε να την παρατείνουμε κι άλλο και να συνεχίσουμε έτσι, και είδαμε τελικά ότι αυτό που ο κόσμος ήθελε και πέτυχε και του άρεσε. Ουσιαστικά πλέον είμαστε σαν τη μεγάλη γιορτή των Helloween. Το τσίρκο Helloween θα έλεγε κανείς.

-Εσείς είχατε και ένα παρελθόν με τα δύο προηγούμενα μέλη. Πώς είδες αυτή την ομαδική συνεργασία και στα υπόλοιπα παιδιά τόσο συναυλιακά όσο και στουντιακά;

Όλα είχαν δέσει ήδη από τις περιοδείες και η συνεργασία συνεχίστηκε έτσι cool. Με τον Kai είχαμε συνεχίσει να έχουμε πολύ καλές σχέσεις και πάντα ήταν μέλος της οικογένειας των Helloween, ειδικά για τους παλιότερους. Ο Michael με τον Andi επίσης ταίριαξαν από την πρώτη στιγμή και τα κομμάτια γράφτηκαν αποκλειστικά για αυτούς και τα μέρη του καθενός, και φαίνεται αυτό. Είναι πολύ σημαντικό όταν οι δύο τραγουδιστές σου τα βρίσκουν. Ακόμα και σήμερα κάθονται μαζί, αράζουν φιλοσοφούν κτλ. Αυτό βγαίνει και πάνω στη σκηνή πιστεύω, υπάρχει μια τρομερή χημεία ανάμεσά στους δύο παρά τη διαφορά των εποχών τους στη μπάντα. Και στο στούντιο ο καθένας έβαλε τον χαρακτήρα του, ανεξάρτητα από την περίοδο και τα χρόνια του στη μπάντα. Όλα αυτά θέλαμε να μπουν στην ατμόσφαιρα του δίσκου, να νιώσει ο κόσμος ότι περνάμε καλά. Όλα τα άτομα έφεραν μαζί και τη δημιουργικότητά τους, οπότε έκανε και τη ροή της διαδικασίας αυτής ακόμα πιο εύκολη. Υπήρχαν τόσες πολλές ιδέες που το μυαλό μας έσκαγε χαχα, λόγω των σημείων που θα υπήρχαν, τι θα έπαιζε και τι θα έγραφε ο καθένας κτλ. Πάντως, στο τέλος της ημέρας όλη αυτή η προσπάθεια νομίζω πως άξιζε. 

-Ο ομώνυμος τίτλος για τον δίσκο ήρθε για να συμβολίσει αυτή την κοινή δουλειά;

Αρχικά υπήρχε και η ιδέα του "Skyfall" που το θεωρήσαμε ως ένα κομμάτι που ταίριαζε με κάθε στιγμή των υπόλοιπων και μετά το single θα ταίριαζε να έρθει ο δίσκος με τον ίδιον τίτλο. Δηλαδή χωρίς να το πολυσκεφτούμε αρχικά το είχαμε στο μυαλό μας ως "Helloween-Skyfall". Τελικά, αφού όλα ήταν έτοιμα, ήρθε αυτό που είπες. Νιώσαμε την αναγέννηση των Helloween, μια ανάσταση κάθε εποχής μας και ίσως τον ερχομό των νέων Helloween. Οπότε δε χρειαζόταν κάτι παραπάνω από έναν ομώνυμο τίτλο, ξέρεις αυτό που ακούς καταλαβαίνεις ότι είμαστε εμείς. Δε θα έλεγα πως σε κάτι νέο ανακαλύπτουμε τον τροχό αλλά νιώθουμε πως εμείς ξαναπαίρνουμε μπροστά και σίγουρα νιώθουμε ανανεωμένοι μέσα μας. 

-Πιστεύεις ότι αυτή η αναγέννηση και ο νέος ερχομός όπως είπες αποτελεί μια νέα εποχή βασικά για τη μπάντα; Θα χαρακτήριζες επίσης το νέο άλμπουμ ως το πιο προσωπικό σας;

Είναι μακράν ένα από τα πιο προσωπικά μας και ίσως εμπνευσμένα μας άλμπουμ μαζί με τα δύο "Keeper" και το "Master Of The Rings". Όλα αυτά τα άλμπουμ είναι πολύ σημαντικά αφού με το "Keeper" ήρθε ο Michael και έφερε κάτι νέο για εμάς και προσδιόρισε τον ήχο μας. Από εκεί και πέρα ήρθαν πιο "un-Helloween" δίσκοι αλλά έπειτα ο Andi Deris μας ξαναέβαλε στο στυλ μας ώστε να τα σπάσουμε ξανά με το "Master Of The Rings". Tώρα προσδιοριζόμαστε ξανά, οπότε ίσως είναι η τρίτη εποχή των Helloween με όλα τα μέλη μαζί κι αυτό για εμένα σημαίνει πολλά.

 

-Με το τωρινό line up του reunion, να περιμένουμε κι άλλο άλμπουμ στο μέλλον;

Φυσικά. Θέλουμε πρώτα να περιοδεύσουμε πάλι, μιας και μας έλειψε και να κάνουμε ένα μεγάλο πάρτυ με αφορμή και το νέο άλμπουμ, κι αφότου τελειώσει αυτό θα μπούμε πάλι στο στούντιο. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάρουν γραμμή του χρόνου τον Απρίλιο, θα έχουμε περιοδείες για τον υπόλοιπο χρόνο και μετά θα ξεκινήσουμε να γράφουμε. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για κάτι συγκεκριμένο, αλλά χωρίς αμφιβολία το έχουμε ήδη στο μυαλό μας.

-Κάτι που μου άρεσε πολύ στην αισθητική του νέου δίσκου ήταν που ο Keeper εμφανίστηκε ξανά σε εξώφυλλο σας έπειτα από αρκετά χρόνια. Πώς προέκυψε αυτό;

Νιώθαμε πως αυτός ο δίσκος αντιπροσωπεύει μέσα από τα κομμάτια του τόσο το παρελθόν, όσο και το παρόν αλλά και το μέλλον με μια μεγάλη οικογένεια να βρίσκεται πίσω από αυτό. Έτσι είπαμε να έχουμε πολλά πράγματα που να δείχνουν ότι είμαστε όντως εμείς από πίσω και είμαστε δεμένοι. Πρωτοστατεί ο Keeper, είναι γύρω του τα κλειδιά και τα δαχτυλίδια, η κολοκύθα στο εξώφυλλο, είναι όλα εκεί και είμαστε κι εμείς μέσα. Είναι όλα τόσο Helloween χαχα.

-Όπως είπες, τα κομμάτια του δίσκου ενώνουν το παλιό με το νέο. Αυτή η συνολική ανάμιξη ήταν εσκεμμένη ή προέκυψε φυσικά μέσα από τους συντελεστές της κάθε σύνθεσης;

Έχει πλάκα γιατί δε σκεφτήκαμε τίποτα εσκεμμένα, και ο Kai Hansen από μόνος του κατάφερε σε ένα μεγάλο και επικό κομμάτι πρώτος αρχικά να τα συνδυάσει όλα μαζί. Αυτό που κάναμε εμείς μεταξύ μας ήταν απλώς να κάτσουμε και να πούμε ότι θέλουμε γαμάτα τραγούδια και ας δούμε τι θα καταφέρουμε. Μπορεί εγώ για παράδειγμα να ερχόμουν μετά με μία μελωδία και κατευθείαν οι κιθαρίστες να έπιαναν δουλειά ώστε να χτίσουν πάνω σε αυτό. Ήταν φανταστικός ο τρόπος που έρχονταν οι ιδέες, και πραγματικά ξανανιώσαμε σε όλη τη διαδικασία. Όλα ήταν τόσο αυθόρμητα και απλά δούλεψαν. Όλοι στη μπάντα ξέρουν να παίξουν σαν Helloween οπότε ήταν δύσκολο να ξεφύγουμε, απλά μετά ενώθηκαν και οι εποχές.

-Δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορείτε ένα μεγάλης διάρκειας κομμάτι. Παρόλα αυτά θεωρείς ότι ήταν λίγο ρίσκο σε πρώτη φάση να γίνει το "Skyfall" πρώτο σας single ή ήσασταν σίγουροι ότι ήταν ένα απόλυτα αντιπροσωπευτικό κομμάτι;

Το δεύτερο που είπες σίγουρα. Αντιπροσωπεύει τέλεια τους Helloween της παρούσας στιγμής με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Δε φοβηθήκαμε καθόλου, ούτε το νιώσαμε σαν ρίσκο. Από τη στιγμή που το γράψαμε ξέραμε πως είναι ένα κομμάτι που σε παίρνει απ'τα μούτρα από την πρώτη στιγμή. Υπήρχαν σίγουρα κομμάτια που θα μπορούσαμε επίσης να κάνουμε singles αλλά αναμφίβολα το "Skyfall" κατάφερε να αναδείξει μαζεμένα κάθε ύφος του δίσκου, να δείξει το τώρα, το αύριο, και το χθες και να εδραιώσει τους Helloween του 2021.  Δείχνει περίτρανα και το ύφος του άλμπουμ και που κατευθυνόμαστε.

-Κομμάτια σαν το "Mass Pollution" και "Down In The Dumps" αποτελούν μια περιγραφή της επικαιρότητας και των παγκόσμιων καταστάσεων;

Με τους Helloween πολύ συχνά τραγουδάμε για όσα συμβαίνουν γύρω μας, και τώρα ήρθαμε για να πάμε κόντρα σε καταστάσεις όπως η τυραννία και η απολυταρχία, αυτά είναι τα σκουπίδια και η ρύπανση. Είμαστε άνθρωποι που αγαπούν την ελευθερία, κι αυτό θέλουμε να περάσουμε. Θέλουμε να δείξουμε πόσο ωραίο είναι να ζεις και να υπάρχεις, κόντρα σε κάθε κακό που υπάρχει στον κόσμο. Η μουσική δεν χτυπάει κόσμο, και σε αυτό επενδύουν οι Helloween. Η ελευθερία είναι το μήνυμα που θέλουμε να στέλνουμε συνεχώς.

-Γενικά είστε μια μπάντα που βαριά και δραματικά θέματα μπορείτε να τα κάνετε χαρούμενα με τη μουσική σας. Είναι ένας τρόπος να το κάνετε πιο εύκολο στα αυτιά μας ή να ξορκίσετε το κακό;

Ακριβώς, θέλουμε να βρίσκουμε το καλό μέσα από όλα όσα συμβαίνουν. Θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα όσο πιο θετικά γίνεται και το μυαλό μας πάντα να ξεφεύγει. Πάντα περιμένουμε να βρούμε το φως στην άκρη του τούνελ. Μέσα από τις δυσκολίες πρέπει να προχωράμε και αυτό μας δίνει ώθηση κάθε φορά είτε στη μπάντα είτε προσωπικά και στους εαυτούς μας. Είναι καλό να μιλάμε για όλα όσα γίνονται γύρω και να ξυπνάμε κόσμο με έναν πιο cool τρόπο, αλλά αυτό που σε κάνει να προχωράς είναι μια καλή ενέργεια και διάθεση και η μουσική μας παρά το βάρος της, το έχει αυτό.

-Πολλές μπάντες τελευταία κάνουν livestream shows. Εσείς έχετε σκεφτεί κάτι τέτοιο να κάνετε;

Είμαστε μια πολυμελής μπάντα και συνήθως μαζί με τους τεχνικούς μας, δε μπορούμε να καλύψουμε το επιτρεπόμενο όριο σε τέτοιους χώρους. Θα θέλαμε να κάνουμε κάτι κυρίως όπου επιτρέπεται κόσμος βέβαια, αλλά τα venues δεν μπορούν να αναλάβουν με ευκολία κάτι τέτοιο. Γενικά είχαμε δώσει μεγάλη σημασία στο στήσιμό μας με τις τελευταίες περιοδείες και στον ήχο μας επίσης, που δε ξέρω τι απόδοση μπορεί να έχει στις δεδομένες συνθήκες ή σε έναν μικρό χώρο. Γενικά το είχαμε σκεφτεί για ένα διαδικτυακό show αλλά ξέραμε πως δε θα πήγαινε όπως το θέλαμε και δε θα το ευχαριστιόμασταν. Όσο επαγγελματικά και να θες να το κάνεις πάντα κάτι θα λείπει. Έτσι το αγνοήσαμε τελείως στο τέλος.

-Ήταν κανονισμένο για φέτος να έρθετε στη χώρα μας για μία εμφάνιση, αλλά λόγω της κατάστασης ακυρώθηκε. Να περιμένουμε μια επιστροφή του χρόνου;

Ελπίζω πως ναι. Όλες μας οι ημερομηνίες, με το καλό θα ξανακανονιστούν και πολλά αλλάζουν από καλοκαίρι σε χειμώνα και το αντίστροφο. Δεν έχω πλήρη εικόνα για αυτό αλλά πιστεύω πως πολύ σύντομα θα έχουμε νέα για κάθε μας σταθμό.

-Ευχαριστώ Markus για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ελπίζω όλοι να είστε καλά και να αντέχετε ακόμα σε αυτές τις τρελές μέρες που ζούμε. Μακάρι να βρούμε σύντομα το φως στο τέλος το τούνελ ευελπιστώντας πως όλοι σιγά σιγά θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Ελπίζω να τα πούμε του χρόνου στην Ελλάδα και να περάσουμε όλοι καλά.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

-

Δεν υπάρχουν σχόλια: