Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

CRYPTA-ECHOES OF THE SOUL (Album Review)

Οι γυναίκες επιτέλους έρχονται και αναδεικνύονται στη metal σκηνή, περήφανες και δυνατές, με όλο και περισσότερες all female μπάντες να κάνουν την εμφάνισή τους κυκλοφορώντας δισκάρες που θα ζήλευαν πολλοί. Με τις αποχωρήσασες των Nervosa, Burning Witches και Hagbard  δημιουργείται το μυστικιστικό, και μοχθηρό όνομα των Crypta, που φέτος φέρνουν το ντεμπούτο τους, "Echoes Of The Soul", ανοίγοντας άλλη μια πύλη στην Άβυσσο του death metal.

Η ψυχή και το πνεύμα της τετράδας έχει ξυπνήσει, και ετοιμάζεται να μας συνεπάρει αμέσως μετά από τα αγωνιώδη, τριχτά και σκοτεινά ηχοχρώματα του εισαγωγικού "Awakening", δίνοντας πάσα στο "Starvation" ώστε να μπούμε για τα καλά στο "βαρύ πυροβολικό" του άλμπουμ με μια σκοτεινή και στροβιλώδη riff-ολογία και thrash περάσματα, μπλέκοντας τις πρώτες μέρες των συμπατριωτών τους Sepultura με τη μαυρίλα των Morbid Angel. Η παράνοια και το μένος ήδη βγαίνουν προς τα έξω, από νωρίς και πιο κοντά στο ύφος των δεύτερων θα συναντήσουμε λίγο αργότερα επίσης το "Death Arcana" ρίχνοντας λίγο τους τόνους, με τα τύμπανα μάλιστα να γεμίζουν όλη αυτήν την ερεβώδη ατμόσφαιρα σε κάθε τους σπαστό χτύπημα που στολίζει τις συρτές μα και μανιώδεις κιθάρες.

Με έντονη την old school διάθεση όπως φαίνεται, η φρεσκάδα βέβαια δε λείπει αφού μεταξύ άλλων σχεδόν σε κάθε κομμάτι υπάρχουν heavy πινελιές, γκρούβες και ζωντάνια, δημιουργώντας ένα εσωτερικό κλίμα "νεκρανάστασης" τόσο θεματολογικά όσο και μουσικά. Μάλιστα στιγμές όπως σε αυτές του "Possessed" και "Under The Black Wings" όλα τα παραπάνω αποδεικνύονται περίτρανα, και μάλιστα με περίσσιο βάρος και τεχνική κατάρτιση που κρατά σε εγρήγορση τα αυτιά και το μυαλό μας, ενώ νιώθουμε πόσο τέσσερις νεαρές κοπέλες, καταφέρνουν να χωρέσουν τα πόδια τους στα παπούτσια των βετεράνων δίχως αντιγραφές αλλά με καθαρή επιρροή. Το "Shadows Within" από την άλλη, έρχεται πιο επικό και μελωδικό, με μια blackened αισθητική που ταιριάζει γάντι στο υπόλοιπο σύνολο, ενώ το "Kali" καταφέρνει λίγο πριν την τελική ευθεία να τα συνδυάσει όλα μαζί σαν μια μαζική μηχανή, απόλυτα καθαρτήρια και επιθετική, με τρομερό δυναμισμό και επιθετικότητα.

To "Βlood Stained Heritage" που είναι η αρχή της καταληκτικής τριπλέτας, με τις εκφραστικές μπασογραμμές του, δε μας βαθαίνει περισσότερο, πατώντας γκάζι και συνεχίζοντας ευθεία με τις γρήγορες ταχύτητές του, θυμίζοντας το παρελθόν των μισών μελών, σε αντίθεση με το "Dark Night Of The Soul" που μετά τα τελετουργικά του προλογίσματα, προχωρά με όσα δηλώνει και ο τίτλος του, μπλέκοντας ξανά την πίκρα των black και death ηχοτοπίων, ερμητικά και αποκρυφιστικά με έντονες ανατολίτικες πινελιές. Τέλος, το "From The Ashes" εκρήγνυται και αναγεννάται χώνοντας για το τέλος σφήνες ξανά από τις πρόσφατα παλιές μέρες του γκρουπ, σε ένα πιο βάναυσο, brutal επίπεδο ώστε αν μη τι άλλο, να μη χαθεί η επιθανάτια επίγευση που ισχύει στον δίσκο.

Μετά την προσέγγιση των Nervosa προς το νεκρομεταλλικό ιδίωμα, οι Crypta το κάνουν ακόμα πιο έντονο αναδεικνύοντας την γυναικεία δύναμη και βάζοντας ακόμα ένα λιθαράκι στη σκηνή αυτή. Οι ίδιες έχοντας ήδη δείξει την αξία τους, αρχίζουν να απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους, με τις πρώτες τους μεγάλες εμφανίσεις ήδη να ανακοινώνονται, ενώ το background τους σίγουρα τους πήγε ένα βήμα παραπέρα. Κλείνοντας, το "Echoes Of The Soul" καταφέρνει όντως να βγάλει τα απωθημένα από τα εσώψυχα των εν λόγω μεταλλούδων, ενώ αντικατοπτρίζονται και τα δικά μας άσχημα και σκοτεινά αισθήματα μέσα από αυτό. Δίχως στιγμή αδυναμίας και ανασφάλειας, οι Crypta όπλισαν και πυροδότησαν με το ντεμπούτο τους, γιορτάζοντας το πάντρεμα του δυνατού σήμερα με το πλούσιο χθες. Ο πήχης ανεβαίνει και η νέα γενιά αναλαμβάνει την κληρονομιά των Μεγάλων Παλαιών της μουσικής.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: