Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Sojourner στο Metal View: Ο θάνατος και η φύση είναι τα μόνα αιώνια

Είναι ωραίο όταν βλέπεις μουσικές όπως το black metal να μην επηρεάζονται από στασιμότητες, και μπάντες που έχουν θέληση και μεράκι για να κοιτούν μόνο μπροστά. Μία από αυτές και οι Sojourner που δίνουν διάφορες πτυχές γύρω από το σκοτάδι και την ατμόσφαιρα. Το συγκρότημα με την έδρα του να μοιράζεται σε διάφορα μέρη του κόσμου, κάθε τόσο θα μας έχει κι από μια νέα, διαφορετική κυκλοφορία, και φέτος έρχονται με το ΕΡ "Perennial", πάλι με γνώριμα αλλά και ξεχωριστά στοιχεία. Για αυτή τη δουλειά, τις επιρροές, την απόσταση και τα νέα μέλη του γκρουπ, μιλάει στο Μetal View ο τραγουδιστής τους, Emilio Crespo.

-Καταρχάς ποια η ανταπόκριση στο περσινό "Premonitions"; Nιώθετε γενικά γεμάτοι έμπνευση και ιδέες;

Το "Premonitions" πήγε απροσδόκητα καλά, με τρομερές κριτικές και εντυπώσεις από το κοινό. Κάτι τέτοια μας γεμίζουν για τη συνέχεια και εννοείται πως είμαστε γενικά γεμάτοι ιδέες. Η έμπνευση είναι η κινητήριος δύναμή μας και ο Mike ο κιθαρίστας μας πραγματικά δε σταματά ποτέ να γράφει νέο υλικό. Είναι τρομερά "καμμένος" με αυτό, και πολλές φορές, πολλές από αυτές τις ιδέες να πηγαίνουν στα σκουπίδια, αλλά αυτή η ζωντάνια και η θέληση για δημιουργία μας κάνει να προχωράμε, κι αυτός είναι ο δρόμος μας.

-Να φανταστώ ότι αυτό το ΕΡ είναι μία γνωριμία του κοινού με τα νέα μέλη. Πώς είναι αυτή η συνεργασία μέχρι στιγμής;

Το μόνο που κάναμε για να ανακοινώσουμε τα νέα μέλη ήταν ένα post στο Facebook και επειδή έναν χρόνο τώρα δεν κάνουμε τίποτα στη μπάντα, από το να γράφουμε μουσική, είπαμε να βγει αυτό το ΕΡ να δουν όλοι την κατεύθυνσή μας και φυσικά να "γνωριστεί" όπως είπες ο κόσμος με τα νέα μέλη. Είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε και να δεθούμε πιο πολύ με τα υπόλοιπα παιδιά, και οι ιδέες άλλωστε υπήρχαν. Μιλώντας επαγγελματικά και μουσικά αυτή η συνεργασία πάει τέλεια αλλά ακόμα και σαν άτομα υπάρχει η χημεία και η επικοινωνία, και πραγματικά πιστεύω ότι κάθε μπάντα θα χρειαζόταν άτομα σαν τη Lucia, τον Scotty και τον Tom.

-Το νέο σας ΕΡ φέρνει πιο πολλά κλασικά στοιχεία στο προσκήνιο με πιάνο και ambient χαρακτηριστικά, εκτός του black metal σας. Πιστεύεις ότι με αυτόν τον τρόπο πάτε ένα βήμα παραπέρα τόσο τη μουσική σας όσο και γενικά το black metal;

Nομίζω πως πάντα εξελισσόμαστε, δεν είμαστε από τους μουσικούς που θα ήθελαν να κυκλοφορήσουν το ίδιο πράγμα και την ίδια μουσική δεύτερη φορά. Από το "Empires Of Ash" μέχρι το "Premonitions" θα δεις αλλαγές και φυσικά περισσότερη ωριμότητα τόσο φωνητικά όσο και συνθετικά. Πέρα από τον ακραίο μας χαρακτήρα, σίγουρα θέλουμε συνεχώς να προσθέτουμε νέα στοιχεία, με την πρώτη μας δουλειά παίζαμε μεταξύ ατμοσφαιρικού black και μελωδικού death metal, μετά προσθέσαμε από doom μέχρι κλασικά power riffs, και σίγουρα το "Premonitions" μας έκανε να δούμε με νέα οπτική τη μπάντα και να μη χαρακτηριζόμαστε ως ατμοσφαιρικό black metal συγκρότημα. Νιώθουμε πως έχουμε τόσες πολλές και διαφορετικές επιρροές που μια απλή ταμπέλα, όσο γενική κι αν είναι, να μας περιορίζει. Σίγουρα θέλουμε να φέρουμε κι άλλα πράγματα στο προσκήνιο, και αυτή η πιάνο αισθητική με τις απαλές μελωδίες ήταν μια γεύση και για τη συνέχεια, κρατώντας φυσικά τον metal χαρακτήρα περισσότερο.

-Επίσης υπάρχει στο ΕΡ μια ατμόσφαιρα άλλης εποχής, νιώθετε πως μπορείτε να πάρετε στοιχεία από άλλες κουλτούρες, όπως από τις χώρες των υπόλοιπων μελών; Νομίζω κάτι από τη Μεσαιωνική Ιταλία για παράδειγμα θα ταίριαζε με τον ήχο σας...

Σίγουρα μας ενδιαφέρουν άλλες κουλτούρες και μουσικές παραδόσεις που μπορούν να μας δώσουν κάτι, αλλά την ίδια στιγμή επειδή εγώ κι ο Mike ασχολούμαστε κυρίως με την παραγωγική διαδικασία, περισσότερο ενώνονται τα στυλ των δυο μας. Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο που να μας επηρεάζει, ούτε κάποια αγαπημένη κουλτούρα ή πολιτισμό, αλλά γενικά θέλουμε να βγαίνει από μέσα μας κάτι επικό, ανεξάρτητα από που μπορεί να έχει αντληθεί η έμπνευση. Χαίρομαι πάντως που βγαίνει αυτό στη μουσική μας, κι όσο πιο επική και μεγαλειώδης γίνεται, τόσο καλύτερα για εμάς και τον στόχο μας. Ίσως γενικά να αναμιγνύουμε στοιχεία από κουλτούρες και να γίνεται εντελώς ασυναίσθητα.

-Υπάρχει κάτι που θα θέλετε να δοκιμάσετε ή να πειραματιστείτε ως προς τον ήχο σας;

Χμ, δύσκολη ερώτηση. Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω σκεφτεί ποτέ, νομίζω πως πάμε με τα νερά των Sojourner και απλώς πάμε ένα βήμα παραπέρα τη μουσική μας. Ίσως δοκιμάσουμε κάτι εσκεμμένα κάποια στιγμή αλλά δε μου έρχεται τώρα κάτι στο μυαλό χαχα.

-Είστε μια μπάντα με μέλη σε όλον τον κόσμο. Πόσο δύσκολο είναι αυτό για τη συνεργασία σας;

Δεν είναι καθόλου βασικά. Στέλνουμε συνεχώς αρχεία, ανταλλάζουμε ιδέες κι όλα γίνονται μέσω ίντερνετ. Eίναι μια πλευρά της ζωής που την έχουμε μεταφέρει και στη μπάντα, και με τα social media όλα είναι εύκολα στην επικοινωνία μας Μιλάμε επί καθημερινής βάσης, κι όχι μόνο για τα μουσικά μας σχέδια αλλά και πιο φιλικά και προσωπικά, στέλνουμε memes, λέμε βλακείες, χαχα,  και παρά την απόσταση έχει δημιουργηθεί μεταξύ μας μια τέλεια σχέση. Σίγουρα δε θα ήταν ίδια τα πράγματα πριν 20-25 χρόνια, αλλά έχεις τόσα μέσα πλέον στη ζωή σου που μπορείς να τα εκμεταλλευτείς με τέτοιον τρόπο. 

-Βλέπω διάφορες μπάντες που ακολουθούν την ίδια τακτική με τη δική σας. Πιστεύεις ότι μέσα στην πανδημία και με την μόνη επαφή λόγω της καραντίνας και των απαγορεύσεων να είναι μέσω ίντερνετ, πλέον τέτοιες μπάντες θα αποτελούν πιο συχνό φαινόμενο;

Σίγουρα. Πριν την πανδημία έβλεπες πιο δύσκολα τέτοια εγχειρήματα, ήταν ένα πιο σπάνιο φαινόμενο, αφού οι περισσότερες μπάντες βρίσκονταν κοντά και πρόβαραν. Με την πανδημία, πολλά πράγματα άλλαξαν στη ζωή μας και το ίντερνετ βοήθησε και εξέλιξε αρκετά την καθημερινότητα μας. Όσο περισσότερο καθόταν ο κόσμος μέσα μάλλον το βρήκε και σαν ευκαιρία να ξεσκάσει και πιστεύω πως με τον καιρό θα είναι κάτι σύνηθες και κανονικό. Δε ξέρω ποιοι από αυτούς θα μπορούν αν βγαίνουν σε περιοδείες και να παίζουν μαζικές συναυλίες, οπότε ίσως υπάρξουν λίγο πιο μίνιμαλ τακτικές στις μπάντες τέτοιου είδους. Αλλά σίγουρα η μουσική είναι τρέλα, οπότε είναι ωραίο να ενώνονται έτσι άνθρωποι και να εξωτερικεύουν τις ιδέες τους.

-Το θέμα των συναυλιών εσάς γενικά σας απασχολεί;

Είναι λίγο περίεργο, ειδικά μέσα στην πανδημία που υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες από χώρα σε χώρα, και σίγουρα δε θα ξεμπερδέψουμε εύκολα από αυτό το πράγμα. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα συνεχίσουμε να γράφουμε μουσική. Από εκεί και πέρα σίγουρα θέλουμε να βγούμε να παίξουμε, αλλά όχι για κάτι μεγάλο. Όταν επιτέλους απαλλαγούμε από αυτή την κατάσταση σίγουρα θα θέλουμε να παίξουμε κάποιες εμφανίσεις, γύρω στις 10, ίσως και λίγο παραπάνω, να γυρίσουμε σπίτια μας και να συνεχίσουμε με την παραγωγική μας διαδικασία.

-Στα του ΕΡ ξανά. Ο τίτλος είναι "Perennial". Tι θεωρείς εσύ προσωπικά πραγματικά ατέλειωτο και αιώνιο;

Όλα φτάνουν σε ένα τέλος, και νομίζω πως το μόνο άφθαρτο και άπειρο πράγμα είναι ο ίδιος ο θάνατος, ξέρω ακούγεται τόσο "doom" αλλά είναι η αλήθεια. Πέρα από αυτό, η φύση είναι ατέλειωτη, άπειρη και αιώνια, αυτό είχα και στο μυαλό μου ακούγοντας τη μουσική του ΕΡ μας. Η φύση είναι το μέρος που ναι μεν είναι αιώνιο, αλλά εξελίσσεται και αλλάζει, ακόμα και με την ανθρώπινη καταπάτηση, η φύση μπορεί να έρθει σε ισορροπίες, κι όσο εμείς την καταστρέφουμε γιατί δεν καταλαβαίνουμε την αξία της, αυτή καταφέρνει να επιβιώνει, έχει ζήσει καταστροφές, σεισμούς, μεταρρυθμίσεις, γεγονότα όπως η Παλαιολιθική εποχή ή η Εποχή των παγετώνων, αλλά είναι ακόμα εδώ. Η φύση καταφέρνει να εξαγνίζεται. Εμείς πρέπει να επιβιώσουμε από όσα επιφέρουμε στη φύση κι όχι η ίδια από εμάς. Η φύση αναγεννιέται, και είναι αιώνια. Αυτά νομίζω πραγματικά πως είναι δίχως τέλος. 

-Για το άμεσο μέλλον υπάρχουν σχέδια για κάποια νέα κυκλοφορία;

Επειδή κυκλοφορούμε όντως αρκετά συχνά κάτι νέο, περίπου κάθε δύο χρόνια, σίγουρα θα είμαστε πάλι πιστοί σε αυτό το ραντεβού. Υπάρχουν σχέδια στο μυαλό μας, όπως είπα συνεχώς γράφουμε, οπότε και σιγά σιγά θα υλοποιούνται οι ιδέες. Είμαι ήδη 6 χρόνια στη μπάντα κι έχω συνηθίσει, και νομίζω πως και τα νέα μας μέλη θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία σιγά σιγά χαχα. Θέλω να πιστεύω πως η επόμενη μας κυκλοφορία το αργότερο που θα κυκλοφορήσει θα είναι στα τέλη του 22' με αρχές του 23'. 

-Σε ευχαριστώ Emilio για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Σε ευχαριστώ κι εγώ για την υποστήριξη, την κουβέντα και τον χρόνο σου. Είναι πολύ ωραίο να λαμβάνεις υποστήριξη και αγάπη για αυτό που κάνεις και απλώς θέλω να ευχαριστήσω τον Τύπο που μας δίνει ένα βήμα και τους οπαδούς για την αγάπη προς τη μουσική και τη τέχνη μας. Ελπίζω να τα πούμε σύντομα!

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: