Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

FRAGMENT SOUL-AXIOM OF CHOICE (Album Review)

Λίγο οι εποχές που ζούμε, λίγο τα κενά στη ζωή μας, βοηθούν για να δημιουργηθεί ένα doomy κλίμα, με πολλές μπάντες στη χώρα μας να πατούν πάνω σε όσα γέννησε το Χάλιφαξ και η Σουηδία πριν 30 χρόνια, άλλοτε ακολουθώντας αυτά τα βήματα πιστά κι άλλοτε κάνοντας πειράγματα για να αποδοθεί συνέχεια. Ένα από τα συγκροτήματα που πηγαίνουν έτσι, είναι και οι Fragment Soul από την Κέρκυρα, που με όμορφες εκπλήξεις κυκλοφορούν φέτος το ντεμπούτο τους υπό τον τίτλο "Axiom Of Soul".

Με μια απαλή γλύκα μα και γεμάτοι γκρίζα νωχελικότητα, σαν αυτή των Katatonia και των Anathema, οι μελαγχολικοί ήχοι των Ελλήνων metallers συστήνονται μέσω του "A Soul Inhabiting Two Bodies" βαραίνοντας προς τη συνέχεια σε όλο αυτό το σκοτεινό σκηνικό δίνοντας έπειτα πάσα για λίγη ηρεμία ξανά, με το αργόσυρτο "A Choice Between Two Evils", παρέα με τον Egan O Rourke από τους Daylight Dies και την στοιχειωμένη, καθαρή χροιά του, κόντρα στις βραχνιασμένες κιθάρες. Εκεί μάλιστα φτάνει και η κορύφωση αυτού του μικρού μα περιεκτικού δίσκου, με την Heike Langhans να δίνει λίγη από τη μαύρη της μαγεία, εκεί που όλα χώνονται υπόγεια και μαυρίζουν, με τους ίδιους τους συντελεστές να μας κάνουν ένα σκωτσέζικο ντους. 

Η Νοτιοαφρικανική, διάφανη φωνή τω Draconian γενικά κάνει αισθητή την παρουσία της στο άλμπουμ, φέρνοντας πτυχές της μπάντας της στο προσκήνιο, όπως και στο "Every Heart Sings A Song" που πιάνει όλον τον πόνο και τον μελοποιεί στην κλασική συνταγή που ήδη μας έχει δώσει η μπάντα και στο ιδίωμα που υπηρετεί, με έναν δραματικό-θεατράλε, και αισθητικό τρόπο, δημιουργώντας εικόνες πέρα από την ομίχλη και δείχνοντας καλλιτεχνικά την πολυπλοκότητα της ίδιας της ζωής, λίγο πριν φτάσει το κύκνειο άσμα. Πιο ήπια και ατμοσφαιρικά, με ορχηστρικούς τόνους, κάνοντας μόνο τη μουσική να εκφραστεί στο εν λόγω κλείσιμο, το σύνολο βγάζει τα τελευταία του απωθημένα, βαριά και επιδραστικά σαν το ομώνυμο "Oedipus Complex", αφήνοντας μας στην βατότητα, έπειτα ένα μουντό μα μακροσκελές και δαιδαλώδες περιβάλλον.

Δίχως καινοτομίες και πειραματισμούς, οι Fragment Soul συνεχίζουν στην πεπατημένη των αγαπημένων τους συγκροτημάτων ενώνοντας την απαρχή των 90s με το σήμερα. Το πρώτο ολοκληρωμένο εγχείρημα των Κερκυραίων δίνει βάση στον ρομαντισμό, το συναίσθημα και τα βάσανά τους δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα γεμάτο από πάθος. Με το δίδυμο των καλεσμένων να σιγοντάρει με τη μπάντα, δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα για μια τέτοια δουλειά, ρίχνοντας τη θερμοκρασία και τους παλμούς του ακροατή, ακολουθούμενος μόνο από τα ψυχικά του ερεθίσματα. Έτσι μάλιστα με οικείους ήχους, και σαν οπαδοί που σέβονται τον εαυτό του, κάνουν ένα μεγάλο παρθενικό βήμα στη μουσική, με την ελίτ αυτής της σκηνής να είναι υπερήφανη. Τέλος, ένας δίσκος σαν το "Axiom Of Choice" δε θα μπορέσει αν μην έχει και έναν πιο ώριμο διάδοχο στο μέλλον.

(7,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: