Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

GRAND CADAVER-MADNESS COMES (EP Review)

 Οι Grand Cadaver είναι ένα ιδιαίτερο underground supergroup, φτιαγμένο από τις βαθιές, νευρικές ορέξεις των Dark Tranquillity και των Katatonia, μαζί με μερικούς συντελεστές του Σουηδικού underground, όπως οι παλιοί Tiamat, οι Mr.Death και Novarupta. Σαν κεραυνός εν αιθρία μάλιστα έσκασε η ανακοίνωση της δημιουργίας τους και ως φυσικό επακόλουθο θα ερχόταν το πρώτο τους EP. Ο λόγος για το "Madness Comes" που προσφέρει ένταση και ατμόσφαιρα σε ένα ερεβώδες, μονολιθικό και παλιομοδίτικο σκηνικό.

Διαολεμένο, φρενήρες και γκαζιάρικο, το ομότιτλο ανοίγει το εν λόγω ΕΡ και μας συστήνει στο ύφος της μπάντας, με ήχους γνώριμους κι αγαπημένους, βουτηγμένους στην πίσσα και τη λάσπη με τη μαυρίλα που εξάγουν μέσα από τα σκαψίματά τους.  Πιο αργό και βασανιστικό, το "Staff Of The Oppressor" ενώνει τη riff-ολογία των Entombed και των Dismember με τους συρτούς ρυθμούς των και το σκότος των πολύ πρώιμων Paradise Lost, με τις ίδιες τις κιθάρες να φουσκώνουν από υπερηφάνεια για κάτι τέτοιο, όσο ο Mikael Stanne βγάζει τον πιο κακιασμένο εαυτό του, μαζί με τα λαρύγγια του.

Καταδυόμενοι στους ήχους των Σουηδών, προχωράμε όλο και περισσότερο στο σκοτάδι, με το "Blood-Filled Skies", που εδώ οι ρυθμοί διακατέχονται από συνεχή σκαμπανεβάσματα μπλέκοντας τα ύφη των δύο μεγάλων σκηνών της χώρας τους, πλάι σε τρανταχτά, βαρύγδουπα τύμπανα. Τέλος, το "Fields Of The Undying" καταφέρνει να χώσει γκρούβες μέσα στην άγρια και ωμή διάστασή τους, και το θρυλικό HM-2 σε μερικά σημεία αφήνεται κατά μέρος με απλά heavy περάσματα και το βάθος των μπασογραμμών να κάνει πιο χαοτικό, πλην ποικίλο το όλο σύνολο.

Άμεσο και ευθύ, χωρίς πολλά πολλά, το δισκογραφικό ντεμπούτο των Grand Cadaver, πρακτικά δε φέρνει κάτι νέο στα αυτιά των ακροατών, αλλά καταφέρνει να δείξει ένα νέο πρόσωπο μακριά από τις μελωδικές, γυαλισμένες πτυχές του Stanne στους Dark Tranquillity, ή τα πάλαι ποτέ doom/prog γεμίσματα των Katatonia από τον Daniel Liljekvist, ενώ στις κιθάρες, ο Stefan Lagergren των Tiamat, θα θυμηθεί το βαθύ παρελθόν του. Φυσικά αυτό ανανεώνει τους ανάλογους ήχους που υπηρετούν εδώ, αποτελώντας ένα όμορφο, τραχύ πείραμα για τους ίδιους, και μια ηχητική ευχαρίστηση στους απανταχού φίλους του κάφρικου ήχου. Τέλος, μια δουλειά σαν το "Madness Comes" υποδέχεται την τρέλα της μανιασμένης, ακατέργαστης μουσικής, βάζει το λιθαράκι του στην αναγέννηση του παλιομοδίτικου death metal και γεφυρώνει το Gothenburg με τη Στοκχόλμη.

(8/10)

ΥΓ: Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που έδωσε η μπάντα στο Metal View: https://metal-view.blogspot.com/2020/12/grand-cadaver-etal-view-death-metal.html

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: