Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Einherjer στο Metal View: Το βόρειο αστέρι μας οδηγεί σε ό,τι κάνουμε

Πρωτοπόροι στον viking metal ήχο, οι σκοτεινοί μα επικοί Einherjer φέρνουν ένα νέο άλμπουμ στις όχθες μας. Οι Νορβηγοί τρία χρόνια από την προηγούμενη δουλειά τους, ανεβάζουν ξανά τον πήχη και το "North Star" σηματοδοτεί μια νέα πορεία για τη συνέχεια. Σχετικά με όσα αφορούν αυτό το άλμπουμ, καθώς και όσα κρύβονται από πίσω του, ο τραγουδιστής και συνιδρυτής της μπάντας, Frode Glesnes μίλησε στο Metal View.

-Φέτος συμπληρώνετε δέκα χρόνια από το πρώτο σας άλμπουμ έπειτα από την επιστροφή σας ως μπάντα. Εκείνο το διάλειμμα σας βοήθησε να ανανεωθείτε για τη συνέχεια έως σήμερα;

Σίγουρα, ναι.  Ο λόγος που κάναμε εκείνο το διάλειμμα αρχικά ήταν για να ξεφύγουμε και να διαχειριστούμε κάτι άλλο από όλο αυτό το "βίκινγκ" ύφος. Έτσι αντί να συνεχίσουμε με μια διαφορετική προσέγγιση κάτω από το όνομα των Einherjer, προτιμήσαμε να βάλουμε τη μπάντα στον πάγο και να φτιάξουμε μια άλλη με νέα στοιχεία και thrash κατεύθυνση. Βγάλαμε ένα άλμπουμ έτσι, κάναμε και κάποιες περιοδείες και περάσαμε καλά, αλλά ξαφνικά νιώσαμε πως οι Εinherjer ήταν για εμάς, μας έλειπε όλο αυτό. Ξεκινήσαμε κάποιες συζητήσεις έτσι, έχοντας καθαρό μυαλό, και είδαμε πως παρά τις διαφορετικές προσδοκίες για τη συνέχεια της μπάντας, θέλαμε να τα βάλουμε κάτω και να συνεχίσουμε. Έτσι το 2009 είπαμε να κάνουμε κάποιες εμφανίσεις ξανά, στο μεσοδιάστημα γράφαμε νέα κομμάτια κι αυτό οδήγησε στο άλμπουμ του 2011. Ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσαμε να κάνουμε, μας φρέσκαρε, μας ανανέωσε και μας ωρίμασε και τώρα έχουμε την απόλυτη συμφωνία για κοινές κατευθύνσεις μεταξύ μας. Φτιάξαμε πλέον μια φόρμα και είμαστε δυνατότεροι από ποτέ. 

-Σχετικά με το νέο σας άλμπουμ το "North Star", αυτός ο τίτλος συμβολίζει κάτι για εσάς;

Εννοείται πως είναι συμβολικό, και θα έλεγα κυρίως προσωπικό. Το ίδιο το "αστέρι" είμαστε εμείς κι από που ερχόμαστε και προς που κατευθυνόμαστε. Aντικατοπτρίζει την πρόοδο και την εξέλιξη μας τόσο σαν άτομα όσο και σαν καλλιτέχνες. Το βόρειο αστέρι μας οδηγεί σε ό,τι κάνουμε, και κάπως έτσι νιώθουμε από τότε που κάτσαμε και αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε, είναι ο πιο προσωπικός μας τίτλος και προσωπικά αποτελεί τη δική μας πυξίδα για τους ορίζοντες μας. 

-Περί προσωπικών συμβολισμών, νιώθω πως κάποια κομμάτια του δίσκου είναι και αρκετά βιωματικά. Για παράδειγμα το "West Coast Groove" το βλέπω σαν ένα κομμάτι αφιερωμένο στην ίδια τη μπάντα, και το "Listen To The Graves" σαν κάτι σχετικό με την παρούσα κατάσταση και τη καταστροφή πυο δημιούργησε. Οι σκέψεις μου είναι κοντά στις δικές σας;

Ναι είναι. Eίναι τα πιο βιωματικά κομμάτια του δίσκου, λίγο πιο φτιαγμένα και δομημένα στη θεματολογία μας. Αρχικά το "West Coast Groove" αναφέρεται στη μπάντα και σε όσα έφερε κατά καιρούς, αλλά κυρίως στην περιοχή που μεγαλώσαμε και ζούμε, στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας. Η ιστορία αλλά και ο ίδιος ο τόπος, μας δίνει την έμπνευση και την επιρροή να γράψουμε. Πολλοί δε βλέπουν καν γύρω από τις πόλεις τους για να εμπνευστούν, αλλά για εμάς είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ζούμε σε ένα σημείο πολύ σημαντικό για τη μεσαιωνική ιστορία και για τη ζωή των βικινγκς, ενώ έχει και πλούσιο φυσικό περιβάλλον, δε θα μπορούσαμε να μη νιώθουμε ευγνώμονες σαν μουσικοί με ό,τι έχουμε γύρω. Όσον αφορά το "Listen To The Graves" πάμε σε μια άλλη πολύ πιο σκοτεινή και δυστοπική κατάσταση χαχα. Όλους τους στίχους τους έγραψα ήδη μετά την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά αυτό το κομμάτι ήταν το τελευταίο, γύρω στο καλοκαίρι, και είναι βαθιά επηρεασμένο, όπως είπες κι εσύ από τις δυσκολίες και την καταστροφή γύρω μας.

-Ήδη από τον προηγούμενο δίσκο, αλλά κυρίως στον τωρινό, βλέπω να γίνεστε πιο πειραματικοί και τεχνικοί, κι αρκετά καινοτόμοι γύρω από τον ήχο σας. Πώς προέκυψε αυτό;

Σε σχέση με τον προηγούμενο δίσκο, κυρίως τώρα νομίζω φαίνεται αυτό και είναι μία πραγματικά φυσική εξέλιξη. Kατευθείαν μετά την κυκλοφορία του "Norrøne spor" ξεκίνησα να γράφω τα νέα κομμάτια, ακριβώς με τις κατευθύνσεις που ήθελα να κάνω, και βοήθησε πολύ η ατμόσφαιρα που είχα στο μυαλό μου να βγει στην πράξη. Η πρόοδος είναι λογική και φυσική, και ο ήχος ήταν όπως τον είχα στο μυαλό μου πριν αποτυπωθεί, και ίσως ήταν καλό που τα πάντα τα ηχογραφήσαμε στο δικό μου στούντιο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξέρεις πως θες να βγει ο δίσκος, πριν καν ξεκινήσεις να γράφεις. Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά σε κάνει να θες να τελειοποιήσεις και να το κάνεις ιδανικό για εσένα ως καλλιτέχνη και για τα αυτιά σου. Είμαι χαρούμενος και για τις δύο μας κυκλοφορίες, αλλά προφανώς πολύ πιο χαρούμενος τώρα με όσα ήρθαν στο "North Star".  

-Θεωρείς πως στην καινοτομία και την εξέλιξη σας, οι δύο κιθαρίστες σας που είναι αρκετά πρόσφατοι, αποτέλεσαν την πιο χρήσιμη και βοηθητική συμβολή ώστε να προχωρήσει ο ήχος των Einherjer;

Φυσικά, ειδικά ο Ole από τον προηγούμενο δίσκο φάνηκε πόσο χρήσιμος ήταν για τη μπάντα και την εξέλιξη της. Είναι ένας φοβερός κιθαρίστας και σολίστας, με δικό του ήχο και ωραίες τεχνικές που ταιριάζουν τέλεια στο στυλ των Einherjer. Είναι πραγματικά σημαντική η συμβολή του για όσα δίνουμε από δίσκο σε δίσκο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και βοηθάει να ανοίξουμε κι άλλο το μυαλό μας δίχως να χαθεί η ταυτότητα. Δε θα μπορούμε πλέον να φανταστούμε πως θα ήταν όλα στο άλμπουμ χωρίς εκείνον, και φυσικά ο Tom που ήρθε φέτος βοήθησε στις κιθάρες, αλλά δεν του δόθηκε πολύς χώρος μιας και τα περισσότερα ήταν έτοιμα πριν τον ερχομό του. Έτσι περιμένουμε το επόμενο άλμπουμ για να φανούν περισσότερο οι δυνάμεις του και να γίνει αληθινό μουσικό πάρτυ, όπως πρέπει χαχα.

-Αφού είστε μπάντα που ειδικά τα τελευταία χρόνια δίνετε βάση και σε άλλα στοιχεία έχετε σκεφτεί να παίξετε με πράγματα γύρω από το ethnic και το folk για να μπείτε πιο μέσα στο στυλ των βίκινγκ ριζών σας;

Ε, όχι χαχα. Τόσο απλά. Μας βλέπω καθαρά σαν μια heavy metal μπάντα και στο 90% μας τουλάχιστον, είμαστε αυτό χωρίς κάτι άλλο, χώρια από όσα στοιχεία έρχονται κάποιες φορές να προστεθούν. Από εκεί και πέρα σαν οπαδοί είμαστε το ίδιο. Προτιμάμε, όσα άλλα ακούμε βέβαια να τα κρατήσουμε για αυτούς που ξέρουν να παίζουν καλύτερα, σε folk ήχους για παράδειγμα, όπως οι Wardruna που είναι καταπληκτικοί και μοναδικοί. Κάποιες φορές βάλαμε πιο "βίκινγκ" ή κλασικές πινελιές στη μουσική μας, αλλά ήταν μόνο για το κέφι μας, δεν το είδαμε πιο σοβαρά. Είμαστε μια metal μπάντα και πορευόμαστε έτσι αποκλειστικά. 

-Σχετικά με το heavy metal που ανέφερες, ένα ακόμα πράγμα που μου έκανε αίσθηση είναι η προσέγγιση σε πιο κλασικά metal μονοπάτια, πέρα από το ακραίο στοιχείο. Το βλέπεις κι εσύ αυτό; Νιώθεις πως βάλατε αρκετά μπροστά κάποιες παλιές επιρροές μεταξύ άλλων;

Νομίζω έχεις δίκιο, παίζει να ακούγεται περισσότερο κοντά στο κλασικό heavy metal παρά ποτέ, όσο ακραίοι κι αν μπορεί να είμαστε. Μεγαλώνουμε και μεστώνουν οι παλιές μας επιρροές και τα ακούσματα. Έρχεται κάποια στιγμή που μετά από όσα κάνεις, θέλεις να δώσεις μια μνεία και σε άλλα πράγματα, έτσι τώρα κάπως ήρθε και αυτό, εξίσου φυσικά όπως και τα άλλα. Είμαστε αρκετά ανοιχτοί και θέλουμε να βάζουμε μικρές, κρυφές εκπλήξεις εδώ κι εκεί, σε κάθε άλμπουμ, ειδικά σε αυτό και το προηγούμενο. Ιδίως οι Bathory θα μπορούσαν να είναι η μεγαλύτερη επιρροή μας για αυτό που κάνουμε, και πάντα κάπως θέλουμε να αφιερώνουμε τον ήχο μας σε αυτούς, ενώ και οι Iron Maiden, οι Accept, o Dio και οι παλιοί Metallica πάντα κάπως θα βρεθούν στη μουσική μας.

-Αν γυρίσουμε στα παλιά, εσείς και οι Enslaved ήσασταν από τις πρώτες blackened μπάντες που ασχοληθήκατε με τη θεματολογία των Βίκινγκς, ενώ με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε όλο και περισσότερες μπάντες να αφήνουν το "evil" στοιχείο και να ασχολούνται με τον παγανισμό. Θεωρείς πως είναι πλέον κάτι σαν μόδα λόγω των παιχνιδιών ή των σειρών;

Σίγουρα ναι. Είναι φανερό πως έχουν παίξει ρόλο τελευταία τα video games και οι σειρές ώστε να επηρεάσουν τις μπάντες του σήμερα. Έτσι γινόταν και παλαιότερα με το black metal αλλά έχοντας κάποια διαφορετικά ερεθίσματα. Δε δίνω πολλή βάση στο τι γίνεται τελευταία γύρω από νεότερες μπάντες, αλλά το λεγόμενο viking metal αποκτά περισσότερο έδαφος σε σχέση με τις αρχές μας. Είναι ok, κι εμείς προτιμήσαμε να ασχοληθούμε με αυτό στο ξεκίνημα μας για να πάμε σε κάτι διαφορετικό και να δώσουμε μεγαλύτερη ατμόσφαιρα με τα riffs μας. Μη ξεχνάμε επίσης πως και οι Bathory, η μεγαλύτερη μας επιρροή, ξεκίνησαν ως μια πολύ ακραία και απόκοσμη μπάντα, και κατέληξε να έχει viking θεματολογία, με τον Quorthon ως πραγματικό πρωτοπόρο. Μέχρι τότε όσοι ασχολούνταν με τον παγανισμό ή τους βίκινγκς ένιωθα πως κάτι έλειπε, αλλά ήρθαν δίσκοι σαν το "Blood Fire Death", τo "Ηammerheart" και το "Twilight Of The Gods" που έπιασαν απίστευτα το αληθινό συναίσθημα. Σε αυτόν τον ήχο πρέπει να έχεις ατμόσφαιρα και να είσαι επικός, δεν πρέπει απλώς να βάζεις τη θεματολογία μπροστά, κάτι θα λείπει έτσι. 

-Yπάρχουν πλάνα για εμφανίσεις ή περιοδεία όσο είναι εφικτά;

Σίγουρα, πάντα υπάρχουν σχέδια και πλάνα. Μέχρι στιγμής σε κάποιες περιοχές της Νορβηγίας, δεν υπάρχουν πολύ σκληρές απαγορεύσεις, οπότε αυτό το Σαββατοκύριακο θα κάνουμε δύο εμφανίσεις στην περιοχή μας, με 100 άτομα η μία και αποστάσεις, αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από το τίποτα. Έχουμε να παίξουμε πάνω από ένα χρόνο ζωντανά, από το 70000 Tons Of Metal και ειλικρινά μας έχει λείψει. Από εκεί και πέρα οποιοδήποτε σχέδιο και να κάνουμε δυστυχώς δε νομίζω να υλοποιηθεί φέτος, οπότε ελπίζουμε για το 2022 κάποια περιοδεία και φεστιβάλ, όλα είναι αβέβαια όσο κι αν δε θέλω να φανώ απαισιόδοξος.

-Σε ευχαριστώ Frode για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Kι εγώ ευχαριστώ. Είναι πολύ σκατά αυτή η περίοδος για όλους μας, αλλά ας μείνουμε δυνατοί και υγιείς. Κάποια στιγμή όλα θα τελειώσουν και θα σμίξουμε σε συναυλίες με παρέες. Μέχρι τότε, στηρίξτε απευθείας όπως μπορείτε τις μπάντες που αγαπάτε, όσο μεγάλες ή μικρές κι αν είναι. Ελπίζω να τα πούμε το συντομότερο δυνατό.

Γιάννης Χαρτζανιώτης



Δεν υπάρχουν σχόλια: