Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Crystal Viper στο Metal View: Oι ίδιοι οι καλλιτέχνες δεν παύουμε να είμαστε οπαδοί

Οι Crystal Viper με κάθε τους κυκλοφορία ανεβάζουν τόσο τον πήχη αλλά κερδίζουν και περισσότερο έδαφος γύρω από τις ατσάλινες ραψωδίεςτους, αφού αποτελούν ένα καυτό όνομα στο κλασικό heavy metal του σήμερα. To Πολωνικό γκρουπ μάλιστα, φέτος έβγαλε το νέο του άλμπουμ, "The Cult" έχοντας μια ρετρό φουτουριστική ματιά τόσο εικαστικά όσο και ηχητικά. Με αφορμή αυτή τη δουλειά, το Metal View είχε μια ωραία κουβέντα με την αρχηγό του σχήματος, Marta Gabriel.

-Αρχικά βλέπω πως κυκλοφορείτε πολύ συχνά κυκλοφορίες, είστε συνεχώς γεμάτοι έμπνευση;

Σίγουρα. Για εμένα προσωπικά η έμπνευση είναι το πιο σημαντικό πράγμα, χρειάζομαι να αντλώ έμπνευση στη ζωή μου και να το μετατρέπω σε τέχνη. Μερικές φορές μπορεί να είναι ο καιρός, μια ταινία που βλέπω, ή ένα βιβλίο που διαβάζω, ακόμα και οι άνθρωποι από τους οποίους περιτριγυρίζομαι. Δε μπορώ να λειτουργήσω χωρίς μουσική, οπότε παίζουν μουσικές στο κεφάλι και πάντα θέλω να απασχολούμαι με αυτό. Δε νιώθω την ανάγκη να πω ότι θα κάτσω να γράψω, απλώς μου βγαίνει αυθόρμητα. Όλα ξεκινούν από το κεφάλι, και βγαίνουν μετά στα όργανα. Ως Crystal Viper, ομαδικά υπάρχει έμπνευση και αυτός ο δίσκος ξεκίνησε νωρίς νωρίς να ετοιμάζεται. Από τα τέλη του 2019 που κυκλοφόρησε το "Tales Of Fire And Ice" μέχρι λίγο πριν την πανδημία, παίξαμε μόνο 8 συναυλίες. Οπότε μέσα στην καραντίνα είπαμε να μείνουμε απασχολημένοι από το να καθόμαστε και να μιζεριάζουμε. Θέλαμε να είμαστε παραγωγικοί. Τον Αύγουστο είχαν τελειώσει όλα, και μάλιστα δεν είχε μόνο εμένα ως συνθέτρια αλλά και τον νέο ντράμερ Cederick Forsberg. Τώρα, μετά το "The Cult" ετοιμάζουμε κι άλλα πράγματα, αλλά τα κρατώ σαν έκπληξη γιατί είναι νωρίς να τα πούμε.

-Ο προηγούμενος δίσκος σας ήταν πιο γυαλισμένος και σύγχρονος, ενώ τώρα γυρίσατε σε πιο old school μοτίβα. Πώς προέκυψε αυτή η επιστροφή;

Ποτέ δεν κοιτούσαμε πως θα στραφούμε και πως θα κατευθυνθούμε. Έχει να κάνει με την έμπνευση που μας βγαίνει και νομίζω πως κάθε άλμπουμ των Crystal Viper έχει τον δικό του χαρακτήρα κρατώντας το heavy metal σαν βασικό οδηγό. Τα στοιχεία σε κάθε δουλειά έχουν να κάνουν με τις επιρροές και την έμπνευση που έχουμε κατά περιόδους, καθώς και τι θέλουμε να προβάλουμε με αυτήν. Το "Tales Of Fire And Ice" ήταν πιο power metal, ενώ τώρα ισχύει είναι κλασικό, παραδοσιακό heavy metal. Δε ξέρω πως μπορεί το "Tales Of Fire And Ice" πέρσι να βγήκε πιο σύγχρονο, αλλά η αλήθεια είναι πως υπήρχαν ιδέες από τις πρώτες μας δουλειές, οι οποίες είχαν μείνει και τις δουλέψαμε ξανά. Μιλάμε για πράγματα, 7-8 χρόνια πριν όταν έψαχνα και ιδέες για το άλμπουμ ενός άλλου project, του Born Again. Είναι όμορφο που υπάρχουν διαφορές και συγκρίσεις στη μουσική μας, ενώ όλες τις ιδέες πάντα θέλω να τις τελειώνω, δε θέλω ποτέ μια καλή ιδέα να μένει ατελής και στην αφάνεια. Τώρα νιώθω πως ήρθαμε ακόμα πιο φρεσκαρισμένοι με ιδέες ανάλογες με αυτές που μεγαλώσαμε. Ανοίγουμε και κλείνουμε κεφάλαια.

-Το "The Cult" είναι επηρεασμένο από τους μύθους του HP Lovecradt. Πώς αποφάσισες για αυτό το concept;

Πέρσι, στις αρχές του 2020 ξεκίνησα να διαβάζω κάποιες από τις ιστορίες του Lovecraft. Είχα βιβλία στο σπίτι μιας και ο άντρας μου είναι φανατικός με τις μυθολογίες του Lovecraft και επειδή και στους δύο αρέσει αν διαβάζουμε, μου πρότεινε να ανακαλύψω λίγο το σύμπαν του. Όταν πρωτοδιάβασα τις ιστορίες του έμεινα με το στόμα ανοιχτό, ήταν σαν κάποιος να μου έδωσε ένα φακό για να εισχωρήσω σε ένα νέο επίπεδο έμπνευσης. Διάβαζα τα βιβλία του και σχεδίαζα μέσα μου μουσικές και στίχους. Aπό ένα σημείο και μετά, όταν είχα να κάνω δουλειές κατά τη διάρκεια της ημέρας αποφάσισα να συνεχίσω με audiobooks για να μη χάνω καιρό και ευκαιρία. Είναι από τους συγγραφείς που μπορούν να σε συνεπάρουν, κι αυτό συνέβη και σε εμένα, εξ ου και ολόκληρο concept αφιερωμένο στον κόσμο του. Ακόμα και στον ύπνο μου μπορώ να σου πω δημιουργούνταν concepts για το άλμπουμ με βάση τον Lovecraft, ήταν κάτι που μάλλον έπρεπε να γίνει χαχα. Ήταν η πρώτη φορά που έγραψα στίχους τόσο γρήγορα, δε χρειαζόταν να σκεφτώ κάτι, έρχονταν οι ιδέες από μόνες τους.

-Πολλές μπάντες, κυρίως στον extreme ήχο επηρεάζονται από τις ιστορίες του Lovecraft. Γιατί θεωρείς το metal και η λογοτεχνία του Lovecraft συμβαδίζουν τόσο;

Θεωρώ πως οι ιστορίες του Lovecraft είναι πολύ ασυνήθιστες, ξεχωριστές και γλαφυρές. Έφτιαξε ένα δικό του σύμπαν τόσο μαγευτικό και αυθεντικό που πιστεύω ότι κάθε καλλιτέχνης, κυρίως γύρω από το σκοτάδι μπορεί να επηρεαστεί από αυτόν. Είναι πολύ επιδραστικός και πάντα όσα γράφει δίνουν ώθηση για κάτι νέο στην τέχνη. Πόσο μάλλον γύρω από το metal που αγαπά τη φαντασία.

-Είσαι γενικά φίλη της φαντασία ή του sci-fi; Θα ασχολούσουν με κάποιο άλλο concept;

Εννοείται πως είμαι και κάτι έχω κατά νου αλλά δε μπορώ να σου πω χαχα. Μου αρέσει πολύ ο Clark, και ειδικά το "Ραντεβού με τον Ράμα", o Μούρκοκ, όπως και κάποια βιβλία τρόμου του Graham Masterton. Θυμάμαι στο Λύκειο να κάθομαι στο θρανίο και να διαβάζω τα βιβλία έχοντας τα μέσα από τα σχολικά βιβλία. Φυσικά είμαι μεγάλη fan των Star Wars και Star Trek, τα αγαπώ και μάλιστα το νέο μου κατοικίδιο σκέφτομαι να το πω Grogu χαχα.

-Σε αυτό το άλμπουμ υπάρχουν δύο διασκευές, μία στο "Τrial By Fire" των Satan και στο "Welcome Home" των Mercyful Fate. Αποτελούν επιρροή για εσάς αυτές οι μπάντες;

Τόσο οι Satan όσο και οι King Diamond είναι φοβεροί καλλιτέχνες και πάντα γούσταρα να τους ακούω. Εννοείται πως είναι επιρροή για τη μπάντα και για εμένα προσωπικά, μαζί με τους Maiden, τους Sabbath και τους Judas Priest,  ενώ ταίριαζαν και πολύ στο ύφος του δίσκου. Όπως άλλωστε και οι Dokken στον προηγούμενο. Είναι κάτι σαν παράδοση για τους Crystal Viper να διασκευάζουν με ένα νέο δίσκο κι από κάποια αγαπημένη μπάντα, ε και τώρα ήταν η σειρά για δύο άρχοντες του σκότους και του κακού. Θέλουμε να δείχνουμε ποιοι μας ενέπνευσαν και πως οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δεν παύουμε να είμαστε οπαδοί. Έχει πλάκα να παίζεις κομμάτια με τα οποία μεγάλωσες και τόσο εσύ όσο και το κοινό σου να δείχνετε τον οπαδισμό σας.

-Στο κομμάτι του King Diamond πώς προέκυψε η συνεργασία με τον κιθαρίστα του, τον Andy LaRocque;

Γνωρίζουμε τον Andy εδώ και πολλά χρόνια, βασικά αυτός μίξαρε το δεύτερο μας άλμπουμ, ενώ τον είχαμε συχνά και ως παραγωγό μας. Είναι ένας υπερταλαντούχος και ιστορικός μουσικός, ενώ είναι κι ένας πολύ καλός άνθρωπος. Είμαι τεράστια φαν του και όταναποφασίσαμε να διασκευάσουμε το "Welcome Home", τον ρωτήσαμε αν θα τον ενδιέφερε να παίξει το σόλο του για εμάς, θα ήταν πολύ ωραίο, κι όντως δέχτηκε και βγήκε πολύ καλά. Κάθε φορά που ακούω αυτή την εκτέλεση του κομματιού, βγαίνει ο οπαδός από μέσα μου χαχα. Πιστεύω πως ήταν μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση και για τον ίδιο να παίζει το δικό του κομμάτι για κάποιον άλλον χαχα.

-Είστε μια μπάντα που ενώνει τον παλιό metal ήχο με κάτι νέο, κρατώντας όμως έναν παραδοσιακό αέρα. Θα ήθελα να σε ρωτήσω, γιατί πιστεύεις ότι οι περισσότερες νέες μπάντες προτιμούν να παίξουν στα δεδομένα του παρελθόντος και όχι κάτι τόσο σύγχρονο;

Δε ξέρω για τις άλλες μπάντες, αλλά μπορώ να σου πω για εμάς και ίσως ισχύει γενικά. Το κάνουμε επειδή παίζουμε τη μουσική που πραγματικά αγαπάμε. Είναι η μουσική που μεγαλώσαμε και μας έδωσε τα ερεθίσματά μας. Με αυτα που μας ενέπνευσαν θέλουμε να συνεχίσουμε και να πορευτούμε, αλλά αυτό δε μας κάνει και κλειστόμυαλους. Προσωπικά κάποια στιγμή θέλω να κάνω μια μπλουζ μπάντα, επειδή αγαπώ τη μπλουζ μουσική. Το metal όμως πάντα μου βγάζει άνεση και δύναμη, αυτό το πάθος θέλω να μεταφέρω με τη μουσική μου, όπως εμένα μου το έκαναν όλα τα συγκροτήματα με τα οποία μεγάλωσα. Δε θα μπορούσα να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο ή να παίζω μια μουσική διαφορετική απ'ό,τι την ονειρευόμουν. Θα ήταν κουραστικό.

-Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα ξεκινά ένα κίνημα εναντίον του σεξισμού, λόγω διαφόρων αποκαλύψεων που γίνονται. Εσείς, λόγω της θέσης σου έχετε πέσει ποτέ θύματα σεξισμού ή μισογυνισμού;

Όχι, ποτέ. Πάντα θα υπάρχουν 2-3 ηλίθιοι στο ίντερνετ να λένε βλακείες αλλά μέχρι εκεί. Ίσως εγώ να ήμουν τυχερή, γιατί σίγουρα υπάρχουν εντός και εκτός σκηνής τέτοιες καταστάσεις. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, και πρέπει ενωμένοι να το αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά σε κάθε μορφή βίας και υποβάθμισης. Όλοι αξίζουν σεβασμό.

-Σε ευχαριστώ Marta για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Σε ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα μας και την υποστήριξη στους Crystal Viper. Ελπίζω να σας αρέσει ο νέος μας δίσκος, γιατί εμείς είμαστε πραγματικά υπερήφανοι. Μείνετε υγιείς και τα λέμε σύντομα.

Γιάννης Χαρτζανιώτης






Δεν υπάρχουν σχόλια: