Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

ANNEKE VAN GIERSBERGEN-THE DARKEST SKIES ARE THE BRIGHTEST (Album Review)

Την Anneke Van Giersbergen τη μάθαμε από τους The Gathering πριν από 25 περίπου χρόνια κι ακόμα και σήμερα με κάθε σχήμα και προσπάθεια της, έχει περίοπτη θέση στο ευρύ φάσμα του ήχου μας και χαίρει μεγάλου θαυμασμού από πάσης φύσεως οπαδό. Φέτος, έπειτα από μερικά χρόνια πορείας με τους Vuur φέρνει ξανά στο προσκήνιο το προσωπικό της σχήμα, και κυκλοφορεί το ολοκαίνουριο concept του "The Darkest Skies Are The Brightest".

Όμορφο και γλυκό σαν την ίδια τη δημιουργό του, και συνάμα μελαγχολικό, το "Agape" σαν ένας νέος ύμνος στο ομορφότερο συναίσθημα του κόσμου, ανοίγει το άλμπουμ με μια ατμόσφαιρα που ήρθε για να μείνει, με τις ακουστικές διαθέσεις της να δίνουν όγκο και δυναμική. Το επίσης γνωστό "Hurricane" έρχεται πιο γκρουβάτο και ζωηρό αλλά με την ίδια απαλή και μίνιμαλ αισθητική, ενώ το "My Promise" χαλαρωτικό, γλυκαίνει τον πόνο της απόρριψης και του χωρισμού, σε κάτι εντελώς βιωματικό, όσο η φωνή της Ολλανδής τραγουδίστριας πάει χέρι χέρι με το βιολί σε ένα ταιριαστό πάντρεμα. Από την άλλη, σε αρκετά αντίθετη κατεύθυνση, με κοινό γνώμονα όμως θα έρθει το πιο στακάτο "I Saw A Car".

Προχωρώντας στο ύφος του δίσκου, νιώθουμε η λύπη να εξαλείφεται, δίνοντας θέση σε χαλαρές στιγμές, σαν αυτές του "The Soul Knows" ή του "Keep It Simple" αν και κάπου στη μέση το "The End" με τη συννεφιασμένη του πορεία μας φέρνει μια ελαφριά σκοτούρα η οποία θα εξαλειφθεί γρήγορα, για να δοθεί βάση στη θετικότητα των πραγμάτων. Πιστό σε αυτό μάλιστα θα έρθει και το "Lo And Behold" με την κιθάρα να μας ταξιδεύει σαν ένα νέο "Que Sera Sera"  δείχνοντας μας πως η μοναξιά δεν είναι αιώνια. Φυσικά όλα τα πράγματα αλλάζουν και δεν είναι δεδομένα, με την τελική ευθεία της ιστοριούλας να το αποδεικνύει.

Έτσι, το "Losing You" μας κάνει ένα μικρό κύκλο σε αυτά τα αναπόφευκτα σημεία μιας ερωτικής ζωής, όσο κι αν η γλυκιά χροιά με το γρατζούνισμα της κιθάρας τα κάνει πιο εύπεπτα. Σε ένα σκωτσέζικο ντους αισθηματισμών, η Anneke μας ανυψώνει ξανά με το τέμπο του "Survive" αφού με σημάδια και πληγές ζούμε, φτάνοντας έτσι στο τέλος, και το "Love You Like I Love You" σαν αποκορύφωμα όλων των προηγούμενων, με τα αρπίσματα να αγγίζουν παράλληλα τις ευαίσθητες χορδές μας σε μια αύρα μοναδική που χωρούν ακτίδες φωτός.

Φανερά ανοιχτόμυαλη για ακόμα μια φορά, η ξανθιά πάλαι ποτέ μπροστάρισσα των The Gathering, φέρνει μια δουλειά άκρως μοναδική και προσωπική. Το "The Darkest Skies Are The Brightest" δεν είναι απλά ένα μουσικό άλμπουμ, αλλά ένα μότο και μια ιστορία με πολλές πτυχές αλλά ίδιο παρονομαστή και μάλιστα με τρόπο που μπορεί ο καθένας σε κάθε στιγμή του να ταυτιστεί. Δίνοντας βάση σε φυσικά και ακουστικά όργανα, η Anneke ξεφεύγει ελαφρώς από το rock υπόβαθρο, αλλά η καλλιτεχνική της ειλικρίνεια μένει, κι όλα αυτά μαζί οδηγούν το εν λόγω άλμπουμ στις κορυφαίες της πορείας της, ενώ δε μένει τίποτα άλλο από το να περιμένουμε το επόμενο της εγχείρημα.

(9,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης




Δεν υπάρχουν σχόλια: