Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

BAEST-NECRO SAPIENS (Album Review)

Θηριώδες, το όνομα των Baest εδώ και μερικά χρόνια βάζει ξανά τη Δανία στην επικαιρότητα των μεταλλικών δρωμένων, με μια καυτή παρουσία στο underground. Τα επίμονα, λυσσασμένα σκυλιά του πολέμου, όπου εδώ και μια τριετία έχει κυκλοφορήσει από ένα άλμπουμ τη φορά, επιστρέφει με το νέο τους, και ίσως πιο καθοριστικό έργο, υπό τον έξυπνο τίτλο "Necro Sapiens", που λέει τη δική του ιστορία.

Προλογίζοντας μας με σφυρήλατα χτυπήματα το εναρκτήριο "The Forge" δίνει πάσα στο "Genesis" βάζοντας μας απευθείας στο ύφος του δίσκου, και στα γνώριμα μονοπάτια της μπάντας, με το βρώμικο μπρίο τους, και τους παλαιάς κοπής καταιγισμούς, χώνοντας όμως ογκώδη και μελωδικά στοιχεία που το φρεσκάρουν, ενώ το ομότιτλο χτυπά στο ψαχνό με την ταχύτητα και τη Σκανδιναβική του δυσωδία. Στο ίδιο μήκος κύματος πιο αργά και βασανιστικά το "Czar" τρυπάει και σκάβει με τα riffs του σε αντίθεση με το heavy και τεχνικό "Abbatoir" που πατά στa πρώιμα βήματα της Αμερικάνικης σκηνής και των Death.

Mε αέρα μυστήριο το "Goregasm" δίνει νέα πνοή στον ήχο των Δανών γεμάτο κιθαριστική ποικιλία, συνεχίζοντας από εκεί που μας άφησε η παραπάνω σύνθεση. Έτσι και με ρυθμούς που εναλλάσσονται συνεχίζει πιο προοδευτικά, ανεβάζοντας μας το "Towers Of Suffocation" με το κεφάλι αυθόρμητα να κουνιέται σε κάθε κοπάνημα των τυμπάνων δίπλα στα κοφτά, επιθετικά riffs.

Με γκρούβες, στροβιλισμούς και ακατέργαστη αισθητική, μας μαυρίζει ακόμα περισσότερο λίγο πριν την τελική ευθεία το "Purification Through Mutilation" που μας γυρνά στις πρώιμες επιρροές της Σουηδικής πραγματικότητας, ενώ τα σόλο κολλάνε τέλεια στην παράνοια του υπόλοιπου συνόλου. Αλλάζοντας οπτική και διάθεση το "Meathook Massacre" στακάτο και οργιώδες μας βαρά αλύπητα και συνεχόμενα οδηγώντας μας στο μεγάλο φινάλε. Ο επίλογος, μέσω του "Sea Of Vomit" και των πολεμικών τυμπάνων του, ευτυχώς, δεν ακούγεται αηδιαστικά σαν τον τίτλο του, αλλά με hardcore και doomy φλερταρίσματα, το death metal τους κλείνει το άλμπουμ σκοτεινιάζοντας τα πάντα σε ένα μακάβριο σκηνικό, ανάλογο της ταυτότητας και του ιδιώματος.

Με πάθος για εξέλιξη και με βλέμμα που κάνει αλματώδη βήματα προς την ανηφόρα, το "Necro Sapiens" δείχνει το καταστροφικό και βάναυσο έργο των Baest. Όντας βαρύ, άμεσο και τρελαμένο το τρίτο πόνημα του Δανικού γκρουπ ωριμάζει τους ίδιους, και τους δείχνει ως το μεγάλο όνομα στη νεκρομεταλλική σκηνή των επόμενων ετών. Η αναγνώρισή που λαμβάνουν οι ίδιοι δίνει ενέργεια για κάθε επόμενο άλμπουμ τους και η έμπνευση, τους κάνει να παίρνουν εκ νέου φρέσκο αίμα. Τέλος, το Σκανδιναβικό metal με δουλειές σαν αυτή, δείχνει πως όχι μόνο έχει ένδοξο, και ιστορικό παρελθόν, αλλά κι ένα ακόμα πιο φιλόδοξο μέλλον μέσα στο χάος.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: