Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Epica στο Metal View: Θέλουμε να βάζουμε προκλήσεις ώστε να είμαστε ζωντανοί και σε εγρήγορση

Οι Epica επέστρεψαν διθυραμβικά στα δισκογραφικά δρώμενα από τα οποία εδώ και μια πενταετία ήταν απόντες. Φέτος, σε μια δύσκολη περίοδο για όλους, το σπουδαίο Ολλανδικό γκρουπ επέστρεψε με το "Omega" για να ανεβάσει ξανά τον προσωπικό του πήχη και να κάνει τους απανταχού οπαδούς να νιώσουν στο πετσί τους δυναμισμό αλλά και ανατριχιαστικές μελωδίες. Έχοντας στην άλλη γραμμή έναν εκ των βασικών πυλώνων τους, τον Mark Jansen, το Metal View εισχώρησε στα άδυτα του νέου δίσκου αλλά και σε διάφορες ακόμα πτυχές γύρω από τους ίδιους.

-Αρχικά θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί χρειάστηκαν πέντε χρόνια για την κυκλοφορία ενός νέου άλμπουμ; Θεωρείς πώς κάπως καθάρισε το μυαλό σας όλη αυτή την περίοδο μέχρι να βγάλετε κάτι νέο;

Σίγουρα καθάρισε, αφού θέλαμε να δουλέψουμε σε αυτό όταν θα νιώθαμε πραγματικά έτοιμοι. Κάναμε ένα μεγάλο διάλειμμα να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας, αν και σε αυτά τα πέντε χρόνια είχαμε 2 ΕΡ και ένα βιβλίο. Βέβαια εκπλαγήκαμε πως όντως πέρασε τόσος καιρός για έναν κανονικό δίσκο, αλλά δεν πιεστήκαμε. Ένας ακόμη λόγος που βγαίνει τώρα ο δίσκος είναι εξαιτίας της πανδημίας, αφού σκοπεύαμε να τον κυκλοφορήσουμε περίπου μισό χρόνο νωρίτερα. Τουλάχιστον επιστρέψαμε και είμαστε σίγουροι για τη νέα μας δουλειά.

-Ο δίσκος σας λέγεται "Omega", αυτό συμβολίζει κάποιο τέλος εποχής ή ενδεχομένως το άνοιγμα κάποιας άλλης;

Όχι, αλλά είναι ένας πολύ ωραίος τίτλος χαχα. Το "Omega" προέκυψε από ένα βιβλίο, το "Omega-Theory" το οποίο αναφέρεται στο σύμπαν και πως ο κόσμος μας είναι ένα κομμάτι του, το οποίο βοηθάει σε αυτή την ένωση. Θα μπορούσε αυτό το σύμπαν να είναι η ίδια η μπάντα, και όλη η θεωρία από πίσω. Επίσης γύρω από το σύμπαν αναφέρονται και μερικά από τα κομμάτια του δίσκου, οπότε ήταν ένας πολύ ταιριαστός τίτλος.

-Γενικά βλέπω πως με κάθε άλμπουμ σας ανοίγεστε και προάγετε τον ήχο σας. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν ακόμα, έστω και μετά από τόσα χρόνια, νιώθετε πραγματικά την ανάγκη να εξελίσσεστε ώστε να επιτύχετε ένα αποτέλεσμα ή κάτι που κυνηγάτε; 

Φυσικά, πάντα το νιώθουμε αυτό, και δε φεύγει. Νομίζω είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε μπάντας, και ειδικά για εμάς προσωπικά, να βγάλουμε ένα κακό άλμπουμ. Σε κάθε δίσκο προσπαθούμε λίγο να πειραματιζόμαστε, να ανανεώνουμε τους εαυτούς μας και όταν νιώθουμε πραγματικά έτοιμοι να κυκλοφορούμε κάτι, όποτε κι αν είναι αυτό. Θέλουμε να βάζουμε προκλήσεις, όποιες κι αν είναι αυτές ώστε να είμαστε σε εγρήγορση, να είμαστε ζωντανοί και να μας κάνουν όντως να δημιουργήσουμε κάτι σπουδαίο.

-Eπίσης το "Omega" αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σινεματική, δραματική και μεγαλοπρεπή διάθεσή σας. Πώς προέκυψε αυτό; Θεωρείς ότι ταιριάζει καλύτερα για να στολίζει την φιλοσοφική, ερμητική προσέγγιση των τραγουδιών σας;

Πολύ σωστά, εννοείται. Aν πάρεις στοιχεία του Γνωστικισμού, ή του Ερμητισμού, θα δεις πόσο "κολλάνε" και οι μουσικές μας, ανάλογα με τις χορωδίες, τα συμφωνικά μέρη, ή τα riffs και τα growls μας. Τα τραγούδια είναι σαν μια λευκή παλέτα που εμείς με τα όργανα και τις συνθέσεις τα χρωματίζουμε, πίσω από τους στίχους και τις επιρροές μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε εισάγει πολλές πλευρές μουσικά στη νέα μας δουλειά. 

-Μετά από πολύ καιρό σας ξαναβλέπω με πολύ έντονα τα growls σας. Ήταν κάτι εσκεμμένο ή προέκυψε τυχαία;

Nα πω την αλήθεια πήγαμε με το ρεύμα. Όταν ακούω ένα κομμάτι μου βγαίνει αυθόρμητα για το που θα προσθέσω τα growls μου και σε αυτό το άλμπουμ υπήρχαν πολλά με μια τέτοια μεγάλη και βαριά διάθεση όπου ταίριαζαν. Δεν ήταν κάτι επιτηδευμένο αλλά έκατσε ωραία και ένιωσα πολύ άνετα για να τα προσθέσω τόσο πολύ. Μπορεί στην πορεία να τύχει αν βγάλουμε κάποιον δίσκο με περισσότερα ή και με πολύ λιγότερα growls, αναλόγως το συναίσθημα που θα μου βγάζουν τα τραγούδια του. 

-Mε αυτό το άλμπουμ νιώθω πως πήρατε όλα τα καλά, κλασικά κομμάτια της δισκογραφίας σας, τα φρεσκάρατε, τα ωριμάσατε και τα βάλατε στη σειρά. Αυτό με κάνει να βλέπω το "Omega" σαν το magnum opus σας. Νιώθετε το ίδιο, ή το σκεφτήκατε καθόλου ότι βγήκε αυτό τώρα;

Aυτό που ακριβώς λες θέλαμε να επιτύχουμε με κάθε λεπτομέρεια στο νέο άλμπουμ. Ήταν κάτι που το πάλευα προσωπικά πάνω από ένα χρόνο και ήθελα από κάθε περίοδο της μπάντας να πάρω κάποια στοιχεία, να τα ενώσω και να γίνει μια ανάμιξη με αυτό που είναι οι Epica τώρα. Όλα είναι κομμάτι της πορείας και της εξέλιξής μας. Η μεγαλοπρέπεια ενός δίσκου σαν το "Omega" ήθελα να αναδείξει πως είναι το magnum opus μας όπως είπες και χαίρομαι που σου πέρασε και το ανέφερες. Είναι κάτι που το ένιωσα και ήθελα να βγει έξω τώρα.

-Βλέπω πως τα κομμάτια του δίσκου χωρίζονται σε αυτά που ασχολούνται με το σύμπαν και τη φύση και σε αυτά που βασίζονται στη φιλοσοφία. Θέλατε να τα συνδυάσετε ως ένα ενιαίο concept ή σε κάτι άλλο σαν το Α και το Ω;

Εγώ και η Simone που είμαστε οι βασικοί εγκέφαλοι της μπάντας διαβάζαμε από παλιά φιλοσοφία οπότε είναι ένα ερέθισμα μας. Από εκεί και πέρα αγαπάμε τη φύση, επηρεαζόμαστε από τη μαγεία της και οι αρχαίες διδασκαλίες όπως και τόσο η Δύση όσο και η Ανατολή συνδυάζουν αυτά τα δύο, οπότε βασισμένοι σε αυτά ,τα τελευταία πέντε χρόνια, είπαμε να τα ενώσουμε. Δε θέλαμε να οδηγηθούμε προς μία κατεύθυνση αλλά όλα αυτά, μαζί με τον πνευματισμό, τις πίστεις και την επιστήμη μας εμπνέουν κι από παντού μπορείς να αντλήσεις κάτι ενδιαφέρον και να το χτίσεις. Αυτό κάναμε και εδώ και ήταν ωραίο να τα συνδυάσεις σε έναν ενιαίο δίσκο για να δέσουν αρμονικά.

-Πέρσι επανακυκλοφορήσατε το "Design Your Universe". Θεωρείς πως αυτό το άλμπουμ είναι ορόσημο για τη μπάντα; Είναι μια δουλειά που επίσης σας επηρέασε ή σας ενέπνευσε και για το μέλλον;

Πραγματικά συνειδητοποιήσαμε πώς κάτι γίνεται και ότι κάναμε καλή δουλειά με αυτό το άλμπουμ όταν βγήκαμε στην πρώτη περιοδεία για την προώθησή του. Νιώσαμε πως πραγματικά κυκλοφορήσαμε κάτι πολύ καλό και από τότε μέχρι σήμερα είναι πολύ διασκεδαστικό να παίζουμε ζωντανά τα κομμάτια του δίσκου. Νομίζω πως έστω και ασυνείδητα πολλά στοιχεία του μας ενέπνευσαν για τη δημιουργία του "Omega", αφού έφερε έναν άλλο αέρα στη μπάντα και στις προσδοκίες μας. Σίγουρα είναι ένας πολύ σημαντικός δίσκος στη λίστα μας και ίσως ο πιο αγαπημένος των περισσότερων fans. Νομίζω πως το νέο άλμπουμ μπορεί να αντιμετωπίσει στα ίσια μια κυκλοφορία σαν αυτή χαχα, αν και για εμένα προσωπικά επίσης είναι μία από τις πιο αγαπημένες μου δουλειές των Epica. 

-Σχετικά με τους Mayan υπάρχουν πλάνα για κάποια νέα δουλειά;

Σχεδιάζαμε αρχικά για ένα επετειακό show σχετικά με τα δέκα μας χρόνια αλλά αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης και ελπίζουμε να το κάνουμε μέσα στον Οκτώβρη. Δισκογραφικά τώρα, δυστυχώς μένουμε πολύ μακριά ο ένας από τον άλλον και κάποιοι μάλιστα σε άλλες χώρες, οπότε δε μπορούμε να μαζευτούμε ώστε να γράψουμε και να προβάρουμε. Έτσι προτιμούμε να μείνουμε για λίγο σιωπηλοί. Ελπίζω πως τουλάχιστον προς το τέλος του έτους ίσως ξεκινήσουμε σιγά σιγά να ετοιμάζουμε νέα κομμάτια γιατί στο μυαλό μου ήδη υπάρχουν κάποιες ιδέες. 

-Σχετικά με τους Epica ξανά, έχετε σκεφτεί για κάποιο livestream show;

To έχουμε σκεφτεί ναι. Ίσως όντως κάνουμε κάτι τέτοιο, ειδικά τώρα που έχουμε καιρό να παίξουμε ζωντανά και κυκλοφορούμε νέο άλμπουμ. Αυτή η ιδέα είναι η πιο προσιτή στην περίοδο που βιώνουμε, και η δεύτερη καλύτερη επιλογή ύστερα από την ιδέα μιας κανονικής συναυλίας. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι μεγάλος υποστηρικτής των livestream συναυλιών αλλά είναι το μόνο που έχουμε τώρα και σίγουρα το προτιμώ από το να μην παίζω καθόλου. Θα ήθελα να κάνω λίγη ακόμα υπομονή μέχρι να παίξουμε ξανά κανονικά έξω, αλλά επειδή η πανδημία δε ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει, σκεφτόμαστε σοβαρά το ενδεχόμενο ενός livestream σύντομα.

-Πριν κλείσουμε, οι Νightwish πρόσφατα χώρισαν τους δρόμους τους με ένα ιστορικό μέλος τους, τον Marco Hietala, ενώ η πρώην συμπαίκτριά σου στους After Forever είναι εδώ και αρκετό καιρό μέλος τους, και μάλιστα η τρίτη τραγουδίστρια που πέρασε από αυτούς. Ξέρω είναι περίεργο, αλλά έχεις φανταστείς ποτέ τους Epica χωρίς τη Simone;

H αλήθεια είναι πως έχει περάσει σαν σκέψη από το μυαλό μου αλλά δε μπορώ να το φανταστώ να γίνεται. Οι Epica χωρίς τη Simone δεν είναι Epica, είναι βασικό τους μέλος και έχει βάλει την προσωπικότητά της στη μπάντα. Οπότε αν συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο θα προτιμούσα να σταματήσω τη μπάντα παρά να συνεχίσω με κάποια άλλη τραγουδίστρια. Δε θα ήταν ίδιο για εμένα να προχωρούσε έτσι και ας υπήρχε όλη η κληρονομιά πίσω. Η Simone ανήκει στους Epica και οι Epica στη Simone.

-Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη Mark, o επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ κι εγώ. Εύχομαι όλοι να είστε υγιείς σε όλη αυτή την κρίσιμη περίοδο, να περνάτε όσο το δυνατόν καλύτερο κι όσοι ξέρετε άτομα που ζουν δύσκολα αυτόν τον καιρό με όσα συμβαίνουν, γίνετε το στήριγμα τους γιατί σίγουρα το έχουν ανάγκη!

Γιάννης Χαρτζανιώτης 








Δεν υπάρχουν σχόλια: