Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

System Decay στο Metal View: Προσπαθούμε να μη δουλεύουμε ακολουθώντας τις νόρμες του ήχου

Οι Αθηναίοι System Decay κουβαλούν δύναμη και τρέλα, που βγαίνει αβίαστα στον ήχο τους. Εφτά χρόνια μετά την προηγούμενή τους δουλειά, οι εν λόγω modern metallers ανεβάζουν αισθητά τον πήχη με το ολοκαίνουριο, τρίτο τους άλμπουμ "Crown", που τους στέφει στο "δικό" τους underground χώρο. Με αφορμή τη νέα τους δουλειά, το Metal View είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κιθαρίστα, και βασικό συνθέτη Άγγελο Κομνηνό ο οποίος δίνει τις αλήθειες του σχετικά με όσα απασχολούν τη μπάντα. 


-Καταρχάς συγχαρητήρια για τη νέα σας δουλειά. Γιατί χρειάστηκαν εφτά χρόνια για ένα νέο άλμπουμ;

Αρχικά ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και για τα καλά σου λόγια. Μετά την κυκλοφορία του “Gun” το 2013 διάφορα γεγονότα συνετέλεσαν στο να μπει η μπάντα προσωρινά στον πάγο (στρατιωτικές υποχρεώσεις, σπουδές και δουλειά στο εξωτερικό για μέλη της μπάντας). Ξαναβρεθήκαμε όλοι μαζί με κοινή βάση μέσα στα τέλη του 2017, έτσι μας πήρε 4 χρόνια για να μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε σε νέο υλικό. Επιπρόσθετα οι απαιτήσεις αυτή τη φορά ήταν μεγαλύτερες, και σε συνθετική ποιότητα και σε επίπεδο παραγωγής. Νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα μας δικαιώνει σε ότι αφορά το βήμα παραπάνω που θέλαμε να κάνουμε.

-Η κατάσταση της πανδημίας δημιούργησε προβλήματα κατά τη προετοιμασία του δίσκου;

Να σου πω την αλήθεια, όταν ξέσπασε το Μάρτη η ιστορία με τον κορωνοϊό εμείς είχαμε ήδη τελειώσει σχεδόν όλες τις ηχογραφήσεις και τη μίξη του δίσκου. Η επικοινωνία πια με το ίντερνετ είναι παιχνιδάκι οπότε μες την καραντίνα βρήκαμε την ευκαιρία να τελειοποιήσουμε την παραγωγή στη λεπτομέρεια. Α, γράψαμε και ένα ακόμα τραγούδι, το “Rome Ηas Fallen”. Συνεπώς δεν μας επηρέασε ιδιαίτερα στη διαδικασία του δίσκου. Καθυστέρησε βέβαια λίγο το release που από Σεπτέμβρη πήγε Οκτώβριο, αλλά εντέλει όλα καλά.

-Ο ήχος σας βλέπω πως "ξέφυγε" και εμπλουτίστηκε τόσο στα φωνητικά όσο και στη μουσική. Ήταν κομμάτι που δουλέψατε πολύ ή ήταν κάτι φυσικό και αυθόρμητο;

Γενικά θέλουμε όσο μπορούμε να ξεφεύγουμε από τις ταμπέλες, κάτι σχεδόν ακατόρθωτο στο metal. Έτσι προσπαθούμε να μη δουλεύουμε συνθετικά ακολουθώντας τις νόρμες του εκάστοτε ήχου. Εξού και η ποικιλία στα φωνητικά, με πολλές διαφορετικές χροιές στα growls αλλά και στα καθαρά. Γενικά το διασκεδάσαμε με τα vocals αυτή τη φορά, αν και υπήρχε μεγάλη πίεση και απαιτήσεις. Ο Άρης νομίζω έκανε πολύ καλή δουλειά. Όσον αφορά τις συνθέσεις, τα περισσότερα κομμάτια δομήθηκαν μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, ακόμα κι αν προέρχονταν από παλιότερες ιδέες. Η εξέλιξη στη συνθετική διαδικασία ήρθε πολύ φυσικά για μας, είμαστε και 15 χρόνια μαζί οπότε ξέρουμε τι θέλουμε από τον ήχο και τη δομή ενός κομματιού της μπάντας.

-Με βάση την προηγούμενη μου ερώτηση, νιώθω επίσης πως μπήκατε σε πιο μοντέρνα groove καλούπια και heavy περάσματα, παρά στα λεγόμενα "metalcore". Θέλατε ποικιλία στη μουσική σας ή κάνετε αυτό που θέλετε ξεφεύγοντας από ταμπέλες και υποείδη; 

Το groove είναι κάτι που αγαπάμε όλοι ως μουσικοί. Παρά το ότι ο καθένας μας ακούει πολύ διαφορετικά πράγματα από τους άλλους, η γκρούβα και τα βαριά heavy κομμάτια είναι κοινής αποδοχής. Το αν παίζουμε metalcore δεν μας πολυαπασχολεί να σου πω την αλήθεια. Υπάρχουν μπάντες metalcore που ακούω και με έχουν επηρρεάσει, αλλά οι βασικές μου επιρροές, όπως και των άλλων παιδιών, είναι αρκετά μακριά από αυτό. Θεωρούμε βασικό λοιπόν να μπλέκουμε διαφορετικά στοιχεία στη μουσική μας και προσπαθούμε να αποφεύγουμε τα στεγανά του εκάστοτε είδους.

-Συνηθίζεται να λέγεται πως ο τρίτος δίσκος για μια μπάντα είναι ο πιο καθοριστικός για την μετέπειτα πορεία. Εσείς το βλέπετε έτσι δεδομένης και της ωριμότητας που έχετε αποκτήσει;

Φυσικά. Το πιο βασικό για μας είναι να θέτουμε τον πήχη πιο ψηλά κάθε φορά, έτσι ώστε να είμαστε εμείς πρώτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Αυτό μας οδηγεί σε κάθε νέο δίσκο και μας βοηθά να βελτιωνόμαστε συνεχώς, τόσο στο ηχογραφημένο υλικό όσο και στη σκηνή. Τώρα βέβαια, με όλα αυτά που συμβαίνουν, το live τείνει να γίνει μακρινή ανάμνηση.

-Είστε μια μπάντα ενεργή συναυλιακά. Σε αυτόν τον τομέα η όλη κατάσταση αποτελεί εμπόδιο για την προώθηση του δίσκου; 

Ναι, δεν υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιάσουμε το υλικό ζωντανά και αυτό μας έχει προβληματίσει. Από την άλλη, οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για τον κάθε μουσικό να προωθήσει τη δουλειά του από το σπίτι του είναι απεριόριστες. Έχουμε ανεβάσει 2 video, για το κομμάτι crown και το κομμάτι hate me από το δίσκο, ενώ παράλληλα η δουλειά μας είναι προσβάσιμη σε όλες τις μουσικές πλατφόρμες. Περιμένουμε ανυπόμονα την απελευθέρωσή μας, μακριά από τους κορωνοϊους και τις καραντίνες. 

-Πώς βλέπετε τη μοντέρνα metal σκηνή τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως;

Η παγκόσμια σκηνή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, με πολλές εξαιρετικές μπάντες και μουσικά και εκτελεστικά. Δυστυχώς αυτό που λείπει πια κατά τη γνώμη μου είναι το στοιχείο της έκπληξης. Έχω καιρό να ακούσω κάτι μοντέρνο επί της ουσίας, δηλαδή διαφορετικό και καινοτόμο (είτε στη μουσική είτε στην παραγωγή). Συγκροτήματα σαν τους Lamb Of God, τους Gojira ή τους Meshuggah που είχαν αυτό το στοιχείο, θεωρούνται πια μεσήλικα στα αυτιά του 16χρονου μεταλλά. Ταυτόχρονα βέβαια, οι νέες μπάντες του μοντέρνου ήχου δείχνουν δυνατές και απολαμβάνουν αναγνώρισης οπότε κάτι κάνουν καλά. Η σκηνή στην Ελλάδα είναι ερασιτεχνική, κατά συνέπεια δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους μουσικούς της, καθώς το metal στη χώρα μας δε χαίρει ιδιαίτερης δημοτικότητας. Οι μπάντες που καταφέρνουν να παράγουν ποιοτική μουσική σ'αυτές τις συνθήκες και αντέχουν στο χρόνο αξίζουν πραγματικά πολλά συγχαρητήρια, δεν έχουν να ζηλέψουν πια τίποτα από τις μπάντες που δουλεύουν και ζουν από τη μουσική τους στις μεγάλες μουσικές αγορές της Αγγλίας και της Αμερικής. Η αλήθεια είναι πως πρέπει να το αγαπάς πολύ για ασχοληθείς σοβαρά μ'αυτή τη μουσική στην Ελλάδα. Αλλά αν το αγαπάς πραγματικά αξίζει τον κόπο.

-Ποια τα επόμενα σχεδία σας;

Δυνατά live και περιοδείες (στη μετά κορωνοϊού εποχή), νέα video, πρόβες και σκληρή δουλειά για να βελτιωνόμαστε συνεχώς σε όλους τους τομείς.

-Ευχαριστώ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σας...

Εμείς ευχαριστούμε, ελπίζουμε γρήγορα να βγούμε από αυτή την άβολη κατάσταση και να μπορέσουμε να κοινονικοποιηθούμε όλοι υγιείς σαν φυσιολογικοί άνθρωποι. Ούτως η άλλως η μουσική που γουστάρουμε απαιτεί groove, ιδρώτα, ένταση και στενές επαφές μέσα στα live mosh pits, μακριά από ιούς και περιορισμούς.  Μέχρι τότε ρίξτε μια αυτιά στο "Crown". Ευχαριστούμε πολύ

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: