Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

PHASE REVERSE-PHASE IV GENOCIDE (Album Review)

Οι Phase Reverse αποτέλεσαν καυτό όνομα στον εγχώριο σκληρό ήχο για πολλά χρόνια, και φέτος αποφάσισαν να γυρίσουν και αν ταράξουν τα νερά. Τα ευχάριστα κι αναπάντεχα νέα της επιστροφής τους έγιναν γνωστά πριν μερικούς μόνο μήνες, κι έτσι φέτος ανασυγκροτήθηκαν για να εξαπολύσουν όλες τις ιδέες που χώρεσαν στο μυαλό τους. Αποτέλεσμα αυτών, η τέταρτη δημιουργία τους που φέρει το όνομα "Phase IV Genocide" και θα κυκλοφορήσει μέσω της Rock Of Angels Records.

Σε μια λούπα στοιχείων και μελωδικών riffολογιών που μπλέκουν το κλασικό metal με μια τεχνική συν αμερικανοπρεπή φόρμα, το εναρκτήριο "The Return" σηματοδοτεί όσα λέει και ο τίτλος, δίνοντας κατευθείαν πάσα στο "Destruction On Demand" για να συνεχίσει πιστά όσα άρχισαν στην έναρξη, φέρνοντας μάλιστα και τις πρώτες γκρούβες σε ένα πολυδιάστατο αλλά σκοτεινό σκηνικό. 

Πιο γεμάτο και ογκώδες, με πληθώρα στοιχείων, το "Genocide" που ακολουθεί συνδυάζει την country αισθητική σε ένα stoner υπόβαθρο με πολλά breakdowns, leads και απεγνωσμένα ρεφρέν. Μάλιστα προβάλλοντας ένας κλίμα μελαγχολίας στη μέχρι στιγμής πορεία του δίσκου, το δίδυμο που έρχεται με τα ''Copy 10-4" και "Know Thy Shit" ξεσπάει με οργή και τσαγανό σε πιο άμεσους ρυθμούς που μάλιστα μπλέκουν τους Slipknot, τους Pantera και τους SOAD.

Έχοντας φτάσει ήδη στα μισά του δίσκου, υποδεχόμαστε το βαρύ, σχεδόν Sabbath-ικό "Die And Let Live" που δε σηκώνει και πολλά στο σοβαρό και κοφτό του στυλ, σε αντίθεση με το εξωστρεφές "Delete" που πατάει τρελό γκάζι και ξεφεύγει με το ζωηρό και ανέμελο, πλην σκληρό κι αλήτικο redneck ύφος του. Δίχως μεγάλες αλλαγές και συνεχίζοντας με κατεύθυνση για τον Νότο, το "Eat What You're Served" έχει ξεφύγει από την άνωθεν γκριζίλα για να τα σπάσει και να οργιάσει με το όμορφο γρέζι της φωνής του ασώτου Tas και τις βραχνές, μπουκωμένες κιθάρες των υπολοίπων.

Το "Sound Of My Stone" δεν αφήνει και πολλά στη φαντασία, με τους blues/heavy rock ήχους του να φλερτάρουν με το σήμερα, χαλαρώνοντας μας λίγο πριν το τέλος. Mε πεντατονικούς ήχους που από τα Rockies μας οδηγούν στην Πίνδο, το "Μartyr Of The Phase" σφραγίζει το άλμπουμ, απαλά, αργά και νοσταλγικά σε ένα μίγμα που προσθέτει και μια ελαφριά progressiv-ια μεταξύ άλλων ανανεώνοντας (;) το ραντεβού πιθανότατα για την επόμενη φορά που ίσως να μην καθυστερήσει τόσο.

Οι άνθρωποι που έφεραν τις χαρακτηριστικές "βλαχοαμερικάνικες" μελωδίες με το heavy πρίσμα στην Ελλάδα, εκαναν το σωστό και ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους με μια ποικίλη κυκλοφορία. Χωρίς να ανακαλύπτουν τον τροχό, αλλά με όρεξη για δημιουργία, η μαεστρία τους έβγαλε μια δεκάδα κομματιών γεμάτη συναίσθημα, δύναμη και πάθος. Τέλος, η μεταλλική προσθήκη σε αυτούς τους hard rock ήχους, είναι κομμάτι αναπόλησης των μεγάλων παλαιών, όπως όσων ανέφερα αλλά και των σπουδαίων Motorhead, αλλά και πηγή έμπνευσης για μπάντες που ήρθαν στην πορεία, και κυρίως στη χώρα μας. Το "Phase IV Genoside" μπορεί να μην καινοτομεί αλλά μπορεί μουσικά να μας συντροφεύσει σε νοητά ταξίδια.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης




Δεν υπάρχουν σχόλια: