Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Soilwork στο Metal View: Θέλουμε να φέρνουμε στη μουσική μας κάτι διαφορετικό και με εκπλήξεις

Οι Soilwork είναι από τις μπάντες που με τον τρόπο τους έχουν αλλάξει το πως ακούγεται στις μέρες μας το Σουηδικό metal και γενικά ο ακραίος ήχος, αφού δεν πτοούνται, συνεχίζοντας ακάθεκτοι να προοδεύουν. Με μάτι που κοιτά συνεχώς ψηλά, αυτές τις μέρες, στα πίσω-πίσω του 2020 φέρνουν το νέο τους ΕΡ, το "A Whisp Of The Atlantic". Σχετικά με αυτό, τις βλέψεις του επόμενου δίσκου τους κι όσα αφορούν τόσο τους ίδιους αλλά και τους The Night Flight Orchestra, ο κουρασμένος από τη ρουτίνα μα υπομονετικός, κιθαρίστας David Andersson βρισκόταν στην άλλη γραμμή με το Metal View.

-Καταρχάς βλέπω τους Soilwork συνεχώς να κυκλοφορούν υλικό, να ανακοινώνουν όσο το δυνατόν περισσότερες εμφανίσεις, και τώρα επιστρέφετε με νέο ΕΡ. Γενικά είστε πολύ ενεργοί και θέλω να σε ρωτήσω αν γενικά βρίσκεστε τους εαυτούς σας με συνεχόμενες ιδέες και έμπνευση;

Γενικά δεν έχουμε χρόνο, αλλά αυτόν που ξεκλέβουμε τον έχουμε για να περνάμε καλά μεταξύ μας. Δουλεύω σαν γιατρός σε νοσοκομείο, οπότε όταν θέλω αν ηρεμήσω και να χαλαρώσω ξεφεύγω ανάλογα με τη ψυχολογία μου στην κιθάρα ή τα πλήκτρα. Είναι ο τρόπος που πραγματικά με κάνει να αποδράσω από τη ρουτίνα μου, κι έτσι όλο γράφω.

-Επειδή είσαι γιατρός, και γενικά η κατάσταση με την πανδημία είναι εξουθενωτική, πιστεύεις πως υπάρχει μέσα σου μεγαλύτερη θέληση να ασχοληθείς με τη μουσική;


Απόλυτα. Πάντα το έκανα μετά από μια δύσκολη μέρα και με όσο κουράγιο μου μένει, αλλά τώρα η θέληση είναι σαφώς μεγαλύτερη. Ξέρεις δεν υπάρχει τρόπος να παίξουμε ζωντανά ή να περιοδεύσουμε, οπότε το να γράφουμε υλικό μας κρατά ζωντανούς. Έτσι μένουμε ενεργοί, προσπαθούμε να κυκλοφορούμε πράγματα κι ο κόσμος το αγαπά γιατί θέλει νέα μουσική, οπότε μας ευχαριστεί.

-Η ιδέα για το ΕΡ "A Whisp Of The Atlantic", πως προέκυψε;

Το προηγούμενο άλμπουμ πήγε πολύ καλά, και περάσαμε κι εμείς εξίσου καλά όταν το γράφαμε, οπότε με την ενέργεια που μας είχε περισσέψει μπήκαμε στο studio να γράψουμε μερικά κομμάτια, μια τριλογία από singles που ξεκίνησε με το "Feverish" συνέχισε με το "Desperado" και μετά με το "Death Diviner". Έπειτα, όταν χτύπησε η πανδημία, συνειδητοποιήσαμε πως δε θα καταφέρουμε να βγούμε σε περιοδεία κι έτσι αποφασίσαμε να μπούμε στο στούντιο και να γράψουμε δύο ακόμα κομμάτια και να κυκλοφορήσουμε σε κανονική μορφή το ΕΡ. Άρεσε η ιδέα μας στη Nuclear Blast κι έτσι έγινε η ιδέα για κάτι ιδιαίτερο. Θέλαμε εδώ και καιρό να δοκιμάσουμε κάποια πράγματα, να κάνουμε πιο επικό το ήδη υπάρχον ύφος, οπότε κάπως βρήκαν όλα τον χώρο τους εδώ. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή την περίοδο.

-Παρατηρώ πως το ομώνυμο κομμάτι είναι το πιο μεγάλο σε διάρκεια που έχετε γράψει ποτέ και μάλιστα με ένα φάσμα ήχων. Αποτέλεσε πρόκληση για εσάς;

Κυρίως η σύνθεση του κομματιού ήταν δύσκολη όταν το έγραφα. Μου βγήκαν φυσικά όλες οι ιδέες όπως και οι στίχοι, αλλά κάπως έπρεπε να βρεθεί μια συνοχή μέσω των ιδεών κι όλων αυτών των διαφορετικών στοιχείων που ανέφερες. O καθένας μας έχει ένα ποικίλο background στις επιρροές του οπότε σιγά σιγά όλοι μας με τα ακούσματά μας, το φέραμε στην κατεύθυνση που θέλαμε. Η ηχογράφηση ήταν πολύ εύκολη στην πορεία και με πολλή πλάκα. Σίγουρα ήταν μεγάλο στοίχημα για εμάς ένα τέτοιο κομμάτι και θα εκπλήξει πολύ κόσμο από τους fans μας μιας και δεν είναι κάτι που θα περίμεναν πολλοί από τους Soilwork.

-Γενικά μέσα στα κομμάτια του ΕΡ βλέπω στοιχεία κυρίως του τελευταίου σα δίσκου με μερικά πιο τεχνικά και prog στοιχεία. Θεωρείς πως κάπως έτσι ανοίγεται μια νέα εποχή για την μπάντα;

Ίσως. Είναι πάντα ωραίο όταν μέσω του ήχου σου που εξελίσσεται να βρίσκεται κόσμος από άλλα ιδιώματα και να του αρέσει η μουσική σου. Μας αρέσει πάντα η εξέλιξη και να βγάζουμε μουσική με ενδιαφέρον. Θέλουμε να φέρνουμε στη μουσική μας κάτι διαφορετικό και με εκπλήξεις γύρω από το metal, για το κοινό μας. Γενικά σχεδόν με κάθε μας δουλειά ίσως φέρνουμε νέα εποχή στον ήχο μας κι αυτό το συνειδητοποιούν και οι παλιοί μας οπαδοί αλλά και κόσμος που μας ήξερε αλλά δεν μας είχε πολυπαρακολουθήσει. Γενικά μέσα από τη διεύρυνση του ήχου μα διευρύνουμε και τους οπαδούς ξέροντας όμως πάντα ποιοι είμαστε.

-Με βάση αυτό, γενικά σας βλέπω πάντα να αλλάζετε πράγματα, έστω και στις λεπτομέρειες της μουσικής σας. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι αυθόρμητη ή δουλεύετε και ψάχνεστε πολύ μέχρι το τελικό αποτέλεσμα;

Δε θα έλεγα πως είναι αυθόρμητο αν και το πρώτο σχέδιο έρχεται στο μυαλό μας. Από εκεί και πέρα ψαχνόμαστε με ρυθμίσεις στους ήχους μας, εφέ, πειραματισμούς και μόνο όταν είμαστε σίγουροι φτάνουμε στην ολοκλήρωση ενός κομματιού, αλλιώς θα συνεχίζουμε κι άλλο την επεξεργασία.

-Επιστρέφοντας στα του ΕΡ, βλέπω έναν δυνατό συνδυασμό death στοιχείων με πιο καθαρές, heavy φόρμες. Αναφορικά αρχικά με τα death σημεία τα οποία είναι κι αρκετά βαριά, μου θυμίζουν λίγο τις παλιές μέρες των Soilwork. Επηρεάζεστε γενικά από το παρελθόν σας;

Δε ξέρω για να είμαι ειλικρινής. Πάντα μου άρεσαν τα ακραία στοιχεία που είχαμε στους Soilwork και δε θέλω γενικά να φύγουν. Βέβαια με τον καιρό θέλουμε να τα γυαλίζουμε παραπάνω, να τα δουλεύουμε, να συνδυάζουμε την ακρότητα με την απαλότητα ή τα blastbeats με καθαρά φωνητικά. Δε ξέρω αν θα γίνουμε ξανά πιο ακραίοι στην πορεία, αλλά σίγουρα θα θέλουμε το extreme κομμάτι να συνάδει με τους πειραματισμούς μας.

-Όσον αφορά τα καθαρά στοιχεία ή τις hard rock και κλασικές metal επιρροές, θεωρείς πως σας επηρεάζει καθόλου η δουλειά με τους The Night Flight Orchestra;

Σωστή παρατήρηση και εννοείται πως ισχύει. Θα ήταν περίεργο αν η μία μπάντα δεν ταίριαζε ή δεν επηρέαζε την άλλη. Από τη στιγμή που εγώ με τον Bjorn ασχολούμαστε ενεργά εξίσου με τους Soilwork και τους The Night Flight Orchestra και αποτελούμε τους βασικούς συνθέτες των δύο συγκροτημάτων, δε διαχωρίσουμε ιδιαίτερα τις θέσεις μας. Αντλούμε έμπνευση και επιρροή από κάθε μουσική που μας αρέσει και τη διοχετεύουμε και στα δύο μας σχήματα. Είναι φυσικό τα νέα μας στοιχεία να έρχονται από τους The Night Flight Orchestra αφού είναι ένα από τα χρώματα στην παλέτα μας. Είμαστε ανοιχτόμυαλοι αλλά ξέρουμε να ξεχωρίζουμε και να οριοθετούμε στους ήχους μας.

-Θεωρείς πως οι Soilwork με τους The Night Flight Orchestra είναι σαν αδερφικές μπάντες;

Απόλυτα. όπως είπα και πριν ταιριάζουν αισθητά οι μουσικές και οι επιρροές μας. Απλώς στους The Night Flight Orchestra ξέρεις ότι δε θα βρεις blastbeats όπως και στους Soilwork pop ή disco. Aυτές ισως να είναι οι μεγαλύτερες διαφορές.

-Με τους The Night Flight Orchestra πριν λίγες μέρες κυκλοφορήσατε ένα Χριστουγεννιάτικο κομμάτι, το "Paper Moon". Πώς προέκυψε η ιδέα για αυτό;

Ήταν μια ολοκληρωτική ιδέα του Bjorn όταν ήμασταν στο studio στις αρχές Νοεμβρίου και έφερε αυτό το κομμάτι που ακουγόταν τελείως Χριστουγεννιάτικο, απαλό και γιορτινό. Οπότε όταν το ακούσαμε, θεωρήσαμε πως ήταν ωραίο να το κυκλοφορήσουμε σαν Χριστουγεννιάτικο single. Ήταν πολλή καλή ευκαιρία, ειδικά αυτή την εποχή, και κάπως καταφέρνει να βάλει τον ακροατή στο κλίμα των ημερών.

-Επιστρέφοντας στα των Soilwork, πρόσφατα ο προηγούμενος σας.-και για πολλά χρόνια-drummer σας, Dirk Verbeuren κυκλοφόρησε δίσκο με τους Cadaver. Γενικά θα ήθελα να σε ρωτήσω πώς βλέπεις την πορεία του στους Megadeth και τους Cadaver μετά την αποχώρησή του από τη μπάντα;

Άκουσα πρόσφατα τα νέα κομμάτια των Cadaver και ακούγεται πολύ καλός και ταιριαστός. Επίσης τον είχα δει πριν λίγα χρόνια live με τους Megadeth και φαίνεται πόσο καλά τα πάει και πως έχει κολλήσει με την υπόλοιπη μπάντα, πραγματικά βρήκε τη θέση του ανάμεσά τους. Χαίρομαι πολύ για όσα έχει καταφέρει και σίγουρα με αυτόν μέσα το επόμενο άλμπουμ των Megadeth θα είναι τέλειο. Γενικά δεν ακολουθώ ιδιαίτερα τι κάνει τελευταία, αλλά ξέρω πως τα πάει καλά και επειδή είναι ένας σπουδαίος και καταπληκτικός drummer του εύχομαι ο,τι καλύτερο.

-Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου σας ΕΡ έχετε σκεφτεί να κάνετε κάποιο livestream show;

Αρχικά είχαμε συζητήσει προφανώς με την υπόλοιπη μπάντα για κάτι τέτοιο αλλά τελικά δε σκοπεύουμε να κάνουμε. Είχαμε κάνει ένα με τους The Night Flight Orchestra και ήταν ωραίο, αλλά τίποτα δεν καταφέρνει να μοιάσει με μια αληθινή συναυλία. Ειδικά με τους Soilwork που θέλουμε στις εμφανίσεις μας δύναμη, ένταση και ενέργεια, όσο και ο χαρακτήρας της μπάντας, ΄με ένα livestream δε μπορούν να ταιριάξουν και να φανερωθούν. Αν μας έρθει κάποια καλή ιδέα ίσως κάνουμε κάτι αλλά δεν υπάρχει κάποιο πλάνο για livestream εμφάνιση. Άλλωστε τον επόμενο μήνα μπαίνουμε στο studio για το νέο μας άλμπουμ και όλη μας η προσοχή για κάποιο διάστημα θα είναι στις ηχογραφήσεις. Αυτός θα είναι και ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με τους fans μέχρι στιγμής.

-Σχετικά με το επόμενο άλμπουμ των Soilwork που ανέφερες, σε τι ύφος να το περιμένουμε; Θα έχει ομοιότητες με την προηγούμενη δουλειά σας ή το ΕΡ;

Σίγουρα θα είναι ένα δείγμα προόδου και βελτίωσης για τους Soilwork οπότε θα υπάρχει μια μίξη στοιχείων και επιρροών από τις πρόσφατες κυκλοφορίες μας. Σίγουρα έχουμε γράψει catchy κομμάτια, επικά κομμάτια, υπάρχουν συνθέσεις με έντονο δυναμισμό οπότε λίγο πολύ κάπου στο ενδιάμεσο θα βρίσκεται ο επόμενος δίσκος. Τελειώνω κάποιες πινελιές σε μερικά κομμάτια που έχω γράψει, και τα νέα τραγούδια φαίνονται πολύ υποσχόμενα και θα βάλουν ένα ακόμα σκαλί στην εξέλιξη μας. 

-Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Η Ελλάδα είναι από τους προορισμούς που δεν έχω παίξει ποτέ, και δυστυχώς η πανδημία μας ανέβαλε το προγραμματισμένο show μας με τους The Night Flight Orchestra ενώ σχεδιάζαμε και με τους Soilwork να έρθουμε στο τέλος τους έτους. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε όλα αυτά του χρόνου, να περάσουμε ξανά καλά όλοι μαζί και να δω την ενέργεια του ελληνικού κοινού. Τα λέμε σύντομα.

Γιάννης Χαρτζανιώτης










Δεν υπάρχουν σχόλια: