Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

MAJESTICA-A CHRISTMAS CAROL (Album Review)

Χριστούγεννα, πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου λέει η παράδοση. Έτσι, σε ένα ύφος γεμάτο χαρά, κέφι και δυναμισμό οι Σουηδοί Majestica επιστρέφουν. Η μπάντα του κιθαρίστα των Sabaton, Tommy Johansson έρχεται με το δεύτερο της άλμπουμ, γεμάτο ιδιαιτερότητα. Το "A Christmas Carol" σπάει τη μουντίλα της παρούσας χρονιάς με ποικίλες μουσικές και metal χαρακτήρα, φορώντας ένα αγιοβασιλιάτικο σκουφάκι και έχοντας άρωμα φρεσκοκομμένου έλατου.

Με έναν καθαρά εορταστικό και μαγευτικό αέρα το άλμπουμ προλογίζεται από το ομότιτλο, για να μας οδηγήσει με τις μελωδίες του στο "A Christmas Story" δίνοντας και τα πρώτα πιο βαριά στοιχεία που στολίζουν την εν λόγω δουλειά σαν εκθαμβωτικά λαμπιόνια. Μάλιστα το πάντρεμα αυτών των ήχων κάνει πιο ζωντανό τον χαρακτήρα του δίσκου προδιαθέτοντας μας για τη βασική ιστορία που χτίζεται δυνατά με αύρα μιας σκολιανής metal όπερας

Σκοτεινό όπως αρμόζει στην εμφάνιση ενός πονεμένου φαντάσματος, ο Marley επισκέπτεται τον συνέταιρό του Σκρουτζ, ώστε να τον προετοιμάσει για τη συνέχεια, και μάλιστα έτσι εξαφανίζεται έχοντας πίσω του τόνους που ενώνουν παλιομοδίτικες heavy/power επιρροές με το "Deck The Halls".  Καθαρά αιθέριο από την άλλη το "Ghost Of Christmas Past" σκιρτίζει τη ψυχή μας με τα παιχνιδίσματά στον ήχο του, μα και τα χορωδιακά ρεφρέν φτιάχνοντας μια ατμόσφαιρα εξίσου θεία και επική. Εκεί μάλιστα, με μεγαλύτερη απαλότητα σιγοντάρει το "The Joy Of Christmas" φέρνοντας στο προσκήνιο κάθε όμορφη ανάμνηση.

Το "Ghost Of Christmas Present" που είναι και το τρίτο φάντασμα που επισκέπτεται τον μίζερο τσιγκούνη του Ντίκενς, δίνει έμφαση στον metal χαρακτήρα των Majestica προτάσσοντας τον αυθεντικό τους χαρακτήρα, ενώ τα καμπανάκια χτυπούν απαλά λίγο πριν η μαυρίλα του "Ghost Of Christmas To Come" βγάλει μέσα στο παραμύθι τον μυσταγωγικό και φοβερό εαυτό του αγνώστου, με στοιχεία που παραπέμπουν στο "Carol Of The Bells" από το χαρακτηριστικό "Μόνος Στο Σπίτι". Κάπως έτσι ακόμα και οι πιο περίεργες ενέργειές μας ξυπνούν ώστε όλα να κατευνάσουν προς το τέλος.

Το "A Christmas Has Come" αλλάζει σκέψη και διάθεση, ξαναζωντανεύει τα πάντα και μας κάνει να χαιρόμαστε με το ανάλογο πνεύμα των ημερών, αφού οι ρυθμοί και οι γιορτινές προσθήκες δεν αφήνουν περιθώρια για το αντίθετο. Μετά από το ταξίδι αυτό, η κατακλείδα γράφεται με το "Α Majestic Christmas Theme" που λειτουργεί σαν ένα μεγαλειώδες, ορχηστρικό medley κλασικών Χριστουγεννιάτικων συνθέσεων που επί των πλείστων χώνονται και στο υπόλοιπο σύνολο, όπως τα "Ο Come All Ye Faithful", "Jingle Bells", "God Rest Ye Merry Gentleman" και "O Holy Night" αποχαιρετώντας μας σε ένα εικονικό χιονισμένο και γεμάτο ευθυμία σκηνικό. 

Ο δίσκος αυτός δεν είναι μόνο πρωτότυπος και ιδιαίτερος, αλλά είναι και πάρα πολύ εύκολος στο άκουσμά του, αφού η πλειοψηφία των ήχων βασίζεται σε γνώριμα κλασικά τραγούδια και ύμνους των Χριστουγέννων, ενώ και η ίδια η ιστορία είναι γνωστή κι αγαπημένη σε όλους. Η ένωση στοιχείων μάλιστα κάνει την εν λόγω κυκλοφορία ακόμα πιο σπουδαία, κάνοντας μα να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα χιτάκια που ταλανίζουν αυτιά, ραδιόφωνο και εγκέφαλο τόσα χρόνια. Τέλος, το η πιο όμορφη εποχή του χρόνου βρήκε μεταξύ μερικών ακόμα κυκλοφοριών θέση στους "σκληροτράχηλους" φίλους του metal, ενώ όσοι ακόμα δεν έχετε στολίσει, κάντε το με αυτό το μοναδικό στο είδος του αριστούργημα.

(10/10)

Γιάννης Χαρτζναιώτης




Δεν υπάρχουν σχόλια: