Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Jaded Star στο Metal Vew: Ο επαναπροσδιορισμός μας ήταν ολικός

Οι Jaded Star είναι από τα σχήματα της χώρας μας που το άστρο τους λάμπει εκεί ψηλά και οι ίδιοι δεν επαναπαύονται με τίποτα. Πέντε χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, τα ανήσυχα πνεύματα κυκλοφόρησαν το ολοκαίνουριο ''Realign" για να προσθέσει το μοντέρνο και πολυδιάστατο στοιχείο στο εγχώριο metal. Η ήδη γνωστή μπροστάρισσα τους, Μaxi Nil, μίλησε στο Metal View για το δεύτερο πόνημα της μπάντας της, τον στοχευμένο του τίτλο, τα σημαντικά βήματα που έγιναν κι όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

-Καταρχάς πως νιώθεις που επιστρέφεις δισκογραφικά με τους Jaded Star έπειτα από πέντε χρόνια;

Νιώθω πως θέλω να κατακτήσω τον κόσμο, αλλά μας πρόλαβε ο κορονοϊός, χαχα. Ήταν πολύ καιρός απουσίας αυτή η πενταετία, αλλά πρακτικά μαζεύτηκαν πράγματα μέσα σε αυτά τα χρόνια αφού το 2016 ήταν η τελευταία μας περιοδεία, το 2018 ξεκίνησα την αναζήτηση μελών και σιγά σιγά όταν μαζευτήκαμε μπήκαμε στη διαδικασία να γράψουμε τα νέα κομμάτια. Έπειτα ψάξαμε για μια εταιρεία με καλύτερο συμβόλαιο, οπότε μπορεί να φαίνονται πολλά τα πέντε χρόνια, αλλά τα τρία από αυτά ήταν γεμάτα δουλειά. Μπορεί να μη μοιραζόμασταν πολλά με τον κόσμο αλλά στο παρασκήνιο είχε πεσει πολλή δουλειά για ένα όραμα και ένα πλάνο που είχαμε στο νου. 

-Είσαι το μόνο παλιό μέλος των Jaded Star, οπότε θα ήθελα να σε ρωτήσω αν ήταν δύσκολη η αναζήτηση για τα νέα μέλη ή αν είχες στο μυαλό σου κάτι συγκεκριμένο;

Δεν είχα ιδέα προς τα που να κατευθυνθώ. Πρώτα απ'όλα για εμένα έχει σημασία να ταιριάζουμε σαν άνθρωποι, γιατί μία μπάντα που προχωρά σοβαρά είναι σαν μια οικογένεια που μοιράζεται τη δουλειά, τις δυσκολίες και την ευτυχία. Έτσι ήθελα άτομα που να ταιριάζουν τα χνώτα μας, να μοιράζονται την αγάπη για αυτό το πράγμα, να έχουν τις ίδιες αντοχές και να είναι έτοιμοι ώστε να πάρουμε μαζί τα ρίσκα μας. Πήρε έναν περίπου χρόνο η ολοκλήρωση του line up, για να πω ότι είμαι έτοιμη μαζί τους να κάνω το επόμενο βήμα. Πιστεύω στην ομαδικότητα και στην κοινή προσπάθεια, αλλιώς θα έκανα ένα προσωπικό project, θα το ονόμαζα Maxi Nil και θα προχωρούσα μόνη μου. Μπορεί σε πολλά πράγματα το βάρος να πέφτει πάνω μου, αλλά θέλω κι άλλα άτομα να πορευόμαστε. It takes...five to tango!

-Μέχρι να "δέσουν" ξανά οι Jaded Star, όλον αυτόν τον καιρό είχες πλάνο των κομματιών, τα δούλευες στο μυαλό σου;

Εννοείται, έγραφα συνεχώς κομμάτια και εν τέλει, όταν "κλείδωσε" το line up μαζεύτηκαν πάρα πολλά, όπου από αυτά και πολλά πετάχτηκαν. Ουσιαστικά έναν χρόνο μόνο άφησα τους Jaded Star στον πάγο, όλον τον υπόλοιπο καιρό έγραφα, ψαχνόμουν, ερχόμουν σε επαφή με κόσμο για να ξαναδημιουργήσω την ομάδα, και έτσι κύλησε όλος ο καιρός.

-Το "Realign" θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας προσωπικός, βιωματικός τίτλος για την παρούσα φάση της μπάντας;

"Realign" σημαίνει επαναπροσδιορισμός. Αυτό αποτέλεσε μια προσωπική ανάγκη κι όταν έπεσε στο τραπέζι θεωρήσαμε πως ήταν ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό χαρακτηρίζει τη μπάντα αυτή τη στιγμή. Θεωρώ πως ήρθε κι έδεσε.

 -Θεωρώ πως δε μιλάμε για επαναπροσδιορισμό μόνο στα μέλη αλλά και στο ύφος σας κάπως, αφού μουσικά μπήκαν περισσότερες γκρούβες, άλλου τύπου μελωδίες, pop στοιχεία και μια θεατράλε ατμόσφαιρα. Όλα αυτά χρειάστηκαν προσπάθεια ή ήρθε τελείως φυσικά;

Ήταν κάτι που ήρθε τελείως φυσικά. Θέλω να πω πως δε μπήκαμε στη διαδικασία να προσπαθήσουμε να ακουστούμε έτσι, απλώς γράφοντας τα κομμάτια ένα ένα, αν μας άρεσε το κρατούσαμε, αν όχι το πετούσαμε. Ήρθε φυσικά κι αυθόρμητα όλο αυτό, με την ενέργεια μας, και ο επαναπροσδιορισμός ήταν ολικός. Δεν κρατήσαμε τίποτα για τον εαυτό μας, δώσαμε πολλά πράγματα κι εγώ προσωπικά ήθελα να κάνω challenge με τις φωνητικές μου ικανότητες που ίσως σε κάποιες άλλες δουλειές να τα κρατούσα λίγο πίσω και χωρίς λόγο εν τέλει, αν και ίσως μου βγήκε σε καλό ώστε να βγει το τωρινό αποτέλεσμα όπως είναι.

-Οπότε υπήρξε αυτομάτως η ανάγκη να ξεπεράσεις κάπως τα όρια;

Ναι, ναι αλλά μη βεβιασμένα. Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή σου που απλά βγαίνει και εκεί λες πως ήρθε η ώρα. Έτσι δεν το κράτησα παραπάνω, βγήκε και έγιναν όλα. Μου αρέσει να δοκιμάζω πράγματα και να βάζω προκλήσεις στον εαυτό μου όπως και η υπόλοιπη μπάντα θέλει να δοκιμάζει πράγματα. Δηλαδή τρία κομμάτια είχαν ηχογραφηθεί με εξάχορδη κιθάρα και  μετά δουλέψαμε σε εφτάχορδες.

-Έτσι μέσα σε όλο σας το μουσικό φάσμα βάλατε και το progressive...

Ναι κάπως έτσι, χαχα. Και μάλιστα τώρα που έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε πάνω στο επόμενο άλμπουμ, υπάρχει μια τέτοια κατεύθυνση, προχωράμε σε αυτούς τους ρυθμούς, αν και πάντα θα είναι Jaded Star, δε ξέρω πως αλλιώς να το θέσω. 

-Νιώθω πως γενικά έχετε βρει τα πατήματά σας και εξελίσσεστε. Το βλέπετε έτσι εσείς;

Ναι ακριβώς. Ξέρεις, πολλές φορές φοβόμαστε μήπως δημιουργούμε χάσματα στον ήχο μας και η εξέλιξη μας ξεφεύγει, οπότε μπορεί να το εκλάβει διαφορετικά ο κόσμος. Αλλά χαίρομαι που βγαίνει σαν τη φυσική μας εξέλιξη και κάνουμε πραγματικά αυτό που γουστάρουμε.

-Σχετικά με το κομμάτι σας, το "Female Fronted", ήταν μια κραυγή απόγνωσης κόντρα σε αυτή την ταμπέλα;

Ναι είναι από αυτά τα πράγματα που δε μπορούσα να κρατήσω άλλο μέσα μου γιατί όταν πριν τους Jaded Star ήμουν στους Visions Of Atlantis κόντευα να σκάσω με αυτή την διάκριση. Κάπως από τον symphοnic metal χώρο βγήκε αυτή η ταμπέλα και υπάρχει η μερίδα του κόσμου που βλέπει το female fronted, δεν το ακούει, οπότε σε αυτούς απευθύνεται και το τραγούδι. Πάει κόντρα στην όλη μουσική βιομηχανία που θρέφει αυτό το πράγμα και αυτή την διαχωριστική κουλτούρα, και ήδη φαίνεται πως σαν όρος έχει κουράσει εφόσον και μεγάλα περιοδικά του χώρου εκφράζονται εναντίον. Έτσι καθώς γράφαμε τη μουσική με τον Dane, τον κιθαρίστα μας, και τον Άγγελο, τον πληκτρά μας, ρωτούσα αν μπορεί να μας κράξουν που θα αναφερθούμε στο "female fronted". Η αλήθεια είναι πως όταν κυκλοφόρησε περίμενα κράξιμο από κόσμο που δε θα καταλάβει το νόημα, αλλά ευτυχώς οι περισσότεροι το έπιασαν και είδαν ότι είναι μια ουσιαστική τρολιά. Υπήρχαν αυτοί που νόμιζαν ότι κάνουμε αυτό που χλευάζουμε, αλλά ήταν λίγοι. Το μήνυμα πάντως το περάσαμε.

-Τελικά τι είναι αυτό το πράγμα που όλοι λένε female fronted metal;

Νομίζω πως ο καθένας το εκλαμβάνει και το βλέπει διαφορετικά. Στην πλειοψηφία του κόσμου, δυστυχώς έχει περάσει ότι στο "female fronted metal" ο κόσμος έρχεται να δει μια παρουσία και όχι να ακούσει μουσική. Με ενοχλεί που στοχοποιείται και δηλώνεται πως βρίσκεται γυναίκα στα φωνητικά....γιατί όταν έχει άντρα δηλώνεται; Με ενοχλεί η ταμπέλα, και για να μην τα βάζω μόνο με τον κόσμο, πολλές μπάντες το τροφοδότησαν και το πέρασαν αυτό όπως και εταιρείες, ώστε να εστιάσουν στην εικόνα, δεν είναι μονόπλευρό. 

-Μιας και ανέφερες τους Visions Of Atlantis, θεωρείς πως μέσα από τη συνεργασία σου μαζί τους, πήρες εφόδια τα οποία ωρίμασαν και βοήθησαν μετέπειτα τους Jaded Star;

Mε τους Visions Of Atlantis αυτό που πήρα ήταν να δω πως λειτουργούν τα πράγματα στο εξωτερικό, να ταξιδέψω σε όλον τον κόσμο, να μάθω και να γνωρίσω ανθρώπους. Ουσιαστικά μαζεύτηκαν εμπειρίες στην πορεία μου μαζί τους και είδα πως γίνονται όλα. Ανέκαθεν είχα πάρει στα σοβαρά τη μουσική οπότε, "κλείδωσα" μαζί με τους Visions Of Atlantis, και επειδή η σκηνή θέλει σκληρή δουλειά, ήμουν "στρατιώτης" και έτσι όλες μου τις εμπειρίες και τις γνώσεις τις έδωσα και στους Jaded Star για να προχωρήσουμε.

-Βλέπω τόσο σε εσάς ή τους Amaranthe αλλά ακόμα και σε παλιότερες μπάντες όπως οι Sepultura ή οι Soilwork καινοτομία και διάθεση για μοντέρνα στοιχεία. Γενικά πιστεύεις πως υπάρχει εξέλιξη και μέλλον στο metal της δεκαετίας του 20'; 

Φυσικά και υπάρχει. Όσο υπάρχουν άνθρωποι δημιουργικοί που αγαπούν πραγματικά το metal και για τους σωστούς λόγους πάντα θα υπάρχει εξέλιξη. Σίγουρα παρθενογένεση είναι λίγο δύσκολο να υπάρξει, αλλά ποτέ δε ξέρεις, μα η εξέλιξη και η ανάγκη για κάτι νέο και καλό βλέπω πως υπάρχει από ανθρώπους που βλέπουν σοβαρά υπηρετώντας τη μουσική. Η ανάγκη για δημιουργία πάντα θα υπάρχει και όσο δε μπορεί κανείς μας να βγει να παίξει σε συναυλίες, μάλλον τη δίψα του τη βγάζει σε στουντιακά πράγματα. Το ίδιο συμβαίνει και σε εμάς που δουλεύουμε στο νέο μας δίσκο, γιατί τι άλλο να κάνεις, χαχα.

-Πρόσφατα συμμετείχες στη rock opera των Goditha. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Όταν μου πρωτομίλησε για αυτό η Ελίνα Εγγλέζου, ενθουσιάστηκα τόσο με το όλο concept αλλά και με τους ανθρώπους που το πλαισίωναν. Μάλιστα ήταν ένα challenge για εμένα γιατί καλέστηκα να μην τραγουδήσω απλώς, αλλά να υποδυθώ μια μάγισσα και να δώσω ένα σκοτεινό και μοχθηρό performance που την έχει καταβάλλει το κακό. Ήταν κάτι εντελώς αντίθετο από εμένα οπότε πραγματικά αποτέλεσε πρόκληση και με ατελείωτες ώρες πρόβας και δουλειάς αλλά νιώθω κάπως να εξελίχθηκα μέσα από αυτό. Θα ήθελα πραγματικά να ανέβει στη σκηνή και αν δεν υπήρχε η πανδημία ίσως καταφέρναμε να το κάνουμε όλοι μαζί. 

-Σχετικά με τους Jaded Star ξανά, υπάρχουν σχέδια για shows και περιοδείες μετά το πέρασμα της πανδημίας;

Περιοδεία θα πηγαίναμε τον Νοέμβρη αν δεν ακυρωνόταν λόγω της κατάστασης, άλλη μία για τον Μάρτιο πάει επίσης για ακύρωση, οπότε τίποτα δεν είναι βέβαιο. ενώ και τα φεστιβάλ του 2021 είναι γεμάτα με τις μπάντες που το ανέβαλλαν φέτος. Θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα για να πράξουμε αναλόγως, αλλά το μόνο πράγμα που σίγουρα θα κάνουμε όταν όλα λίγο χαλαρώσουν και καταφέρουμε να βρεθούμε ξανά με τα υπόλοιπα παιδιά, είναι να ηχογραφήσουμε και να βιντεοσκοπήσουμε live τα νέα μας κομμάτια και κάποια από τα προηγούμενα μας, και να βγει μια εμφάνιση περίπου στη μία ώρα. Έτσι για να δείξουμε και στον κόσμο πως ακούγονται ζωντανά τα τραγούδια μας, αφού δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο. 

-Σε ευχαριστώ πολύ Μάχη για αυτή τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Σε ευχαριστώ Γιάννη για την πρόσκληση, είσαι από τους μεγάλους υποστηρικτές της σκηνής και σ ευχαριστούμε για αυτό. Θα κλείσω με αυτό που λέω πάντα, ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς το μόνο πράγμα που δε μπορεί να μας στερήσει κανείς είναι η μουσική. Ας την αφήσουμε να μας θεραπεύσει και να ταξιδέψουμε μαζί της.

Γιάννης Χαρτζανιώτης






Δεν υπάρχουν σχόλια: