Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Jack Slamer στο Metal View: Όποιος λέει ότι το rock είναι νεκρό, το θέλει νεκρό

 Το rock έχει επηρεάσει και εμπνεύσει γενιές συγκροτημάτων και ιδιωμάτων. Σε ένα απόλυτα ταιριαστό, 70s κλίμα, βρίσκονται και οι Jack Slamer που δεν πρόκειται για κάποιον ξεχασμένο καλλιτέχνη, αλλά για μια ομάδα πιτσιρικάδων από την Ελβετία που αναβιώνουν παλιούς, καλούς ήχους με σύγχρονη αισθητική. Με αφορμή το νέο τους άλμπουμ, "Keep Your Love Loud" ο Hendrik και ο Marco, μπασίστας και κιθαρίστας αντίστοιχα, μίλησαν στο Metal View, αφού μας καλησπέρισαν πρώτα στη γλώσσα μας.

-Kαταρχάς βλέπω πως έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του προηγούμενο δίσκου σας επιστρέφετε με μια νέα δουλειά; Υπήρχαν ιδέες από πριν ή γενικά είστε μια μπάντα γεμάτη ιδέες και έμπνευση;

H: Ο προηγούμενος δίσκος μας κυκλοφόρησε επίσημα πέρσι από τη Nuclear Blast αλλά είχε ετοιμαστεί και είχε ηχογραφηθεί μερικά χρόνια πριν. Γενικά δεν αποφασίζουμε μονομιάς να μπαίνουμε στο studio και να γράφουμε, θέλουμε τον χρόνο μας και γενικά υπάρχει μια μακρά διαδικασία μέχρι να είμαστε σίγουρη για την επιλογή των κομματιών και το τελικό αποτέλεσμα. Δε θέλουμε πίεση όταν είμαστε δημιουργικοί και είναι ανάλογα την περίοδο. Θέλω να πω ότι μπορεί μέσα σε διάστημα μηνών να μη γράψουμε τίποτα νέο αλλά μέσα σε μερικές εβδομάδες να έχουμε 3-4 νέα τραγούδια. 

-Ο τίτλος του νέου σας δίσκου ονομάζεται "Keep Your Love Loud" και νιώθω πως συνδυάζεται μέσα τόσο ο ερωτισμός και το πιασάρικο στοιχείο όσο και η δύναμη του ήχου σας. Αποτελεί αναφορά σε αυτό ή είναι απλά στη σκέψη μου;


Η
: Είσαι πολύ κοντά σε αυτό που σκεφτήκαμε μέσω του τίτλου. Αυτό θέλαμε να δηλώσουμε και κυρίως την αγάπη μας για τη rock μουσική και τους δυνατούς ήχους. Με τη νέα μας δουλειά γιορτάζουμε τη δύναμη της μουσική μας.

-Γενικά νιώθω πως αυτή η δουλειά είναι πολύ ογκώδης και heavy σε σχέση με το προηγούμενο άλμπουμ σας, και νιώθω πως γενικά βάλατε περισσότερη δύναμη σε αυτό το 70s στοιχείο. Αυτό είναι κάτι που προέκυψε με την εξέλιξη και την πρόοδο της μπάντας ή έγινε τυχαία;

M: Αρχικά ευχαριστούμε για τα λόγια σου. Ο στόχος μας δεν ήταν ακριβώς να βγάλουμε ένα heavy άλμπουμ, αλλά να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις συγχορδίες, τα αρμονικά περάσματα και τα riffs μας. Θέλαμε να βγει κάπως έντονο αυτό και σε συνδυασμό με τις μπασογραμμές και τα τύμπανα, δημιουργήθηκε και αυτή η δύναμη που έκανε το τελικό αποτέλεσμα πιο heavy.

H: Επίσης ψαχτήκαμε λίγο με νέους ήχους, πειραματιστήκαμε, αν θες, στο ύφος μας και ίσως να βοήθησε.

-Σχετικά με την τελευταία σας φράση παρατηρώ μερικά πρώιμα disco στοιχεία στα drum beats του δίσκου, κ σε μερικά ρεφρέν. Πώς συνδυάστηκε αυτό με το στυλ σας;

Μ: Όπως είπε και ο Hendrik ευθύνεται πως ψαχτήκαμε λίγο παραπάνω κι ας πούμε ανοίξαμε τους ορίζοντες μας. Χαίρομαι που με το άκουσμα του δίσκου φαίνεται αυτό, μιας και θέλαμε να ανοιχτούμε και να δείξουμε μερικά νέα πράγματα. Αυτός ήταν ο ρόλος μας στο νέο άλμπουμ, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυκλοφορία που θέλαμε να δείξουμε την αμεσότητα της μπάντας. Tα disco στοιχεία τα σκεφτόμασταν και με την προηγούμενη δουλειά μας αλλά τα απορρίψαμε, οπότε τώρα δουλεύτηκαν περισσότερο και ήταν η στιγμή για το επόμενο βήμα και να μπλεχτεί με το στυλ που παίζουμε.

-Γενικά βλέπω πως η μουσική σας είναι πολύ catchy. Θεωρείτε πως αυτό το στοιχείο μαζί με τη rock μουσική πάνε χέρι χέρι;

M: Ναι αμέ!

Η: Σίγουρα. Γενικά μας αρέσουν αυτοί οι ήχοι και οι μελωδίες, και πολλές φορές προσπαθούμε να αποφύγουμε να γίνουμε πολύ catchy, χαχα. Είναι κάτι που βγαίνει στη μουσική και στη δουλειά μας, αλλά θέλουμε κάπως να ισορροπείται, ούτε να είμαστε απόλυτα catchy ούτε όμως και να μην είμαστε καθόλου. Τα περισσότερα διάσημα rock τραγούδια είναι έτσι πιασάρικα, και τα ξέρει όλος ο κόσμος, οπότε βοηθάει και τη μουσική, και είναι δύο στοιχεία κάπως αλληλένδετα..

-Πιστεύετε πως η γραμμή μεταξύ του catchy και του cheesy είναι πολύ λεπτή;

Η: Πολύ λεπτή σίγουρα χαχα. Πέτυχες στιγμές μας στο στούντιο ουσιαστικά που όταν γράφουμε κάτι τσεκάρουμε μήπως είναι πολύ catchy ή cheesy. Οπότε είναι λεπτή η γραμμή και εύκολο να την περάσεις χαχα.

-Πολλοί οπαδοί αλλά και καλλιτέχνες μιλούν συνεχώς πως το rock είναι νεκρό. Τι λέτε εσείς;

Η: Τόσο καιρό ακούγεται και συζητιέται αυτό το πράγμα κι όμως είναι εδώ ακόμα. Χαχα, είναι αιώνιο δίλλημα κατά κάποιον τρόπο και λέει πολλά μεταφορικά. Προσωπικά δε θεωρώ πως το rock είναι  νεκρό, έχεις τόσες μπάντες που κυκλοφορούν υλικό και δίνουν νέα πράγματα, υπάρχουν καινοτόμοι καλλιτέχνες και άνθρωποι που φρεσκάρουν τον ήχο. Όποιος λέει ότι το rock είναι νεκρό, το θέλει νεκρό.

-Είστε μία από τις μπάντες που ανήκετε στη Nuclear Blast. Ήθελα να ρωτήσω αν είναι εύκολο μια rock μπάντα να συνυπάρχει στο billing της μεγαλύτερης ίσως metal δισκογραφικής εταιρείας;

Μ: Κυρίως είναι ναι, γιατί ο κόσμος που ακούει metal ακούει και rock, αλλά υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που είναι εξοικειωμένοι στους καθαρά βαρείς και σκληρούς ήχους, ότι εμείς είμαστε πολύ απαλοί για να βρισκόμαστε σε αυτή την εταιρεία. Eίμαστε ανεκτικοί σε τέτοια σχόλια και στην τελική δε μας ενδιαφέρει. Δεν έχουμε πρόβλημα με την άποψη του κόσμου ιδίως όταν κάνουμε τη δουλειά μας, και με αυτό το συμβόλαιο είναι πιο εύκολο να αναγνωριστούμε, να μας βρει νέο κοινό και γενικά μας βοηθάει. Οπότε λίγο πολύ έχουμε ταιριάξει μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

-Ο ήχος σας μου ξυπνάει έντονα στοιχεία των πρώιμων Scorpions, των Led Zeppelin, Bad Company ακόμα και ZZ Top. Αυτό το φάσμα συγκροτημάτων αποτελεί επιρροή για εσάς και θεωρείτε πως με τον ήχο σας τους φρεσκάρετε;

H: Πρώτη φορά νομίζω πως ακούω τους Scorpions, αλλά είναι μία από τις επιρροές μας. Γενικά έχουμε επηρεαστεί από τις περισσότερες rock μπάντες των 70s και ακολουθούμε κάπως τα βήματά τους. Από εκεί και πέρα όμως θέλουμε να μπλέκουμε στοιχεία, να βάζουμε την προσωπική μας έμπνευση και να συνεχίζουμε το συγκεκριμένο στυλ.

Μ: Δεν προσπαθούμε να γίνουμε μπάντα διασκευών, ούτε να αντιγράφουμε τη μουσικη τους. Είμαστε οπαδοί αυτού του ηχου και θέλουμε να τον προάγουμε αλλά και οι ίδιοι να εξελισσόμαστε και να βελτιωνόμαστε συνεχώς, χωρίς να κάνουμε το ίδιο και το ίδιο. Aυτού του είδους η απόδοση μας έχει φτάσει στο σημείο που είμαστε τώρα.

-Ο κόσμος που ασχολείται με τη σκληρή μουσική, γνωρίζει κυρίως την Ελβετία για τις metal μπάντες της κι όχι τόσο για τη rock σκηνή της. Γενικά είναι δύσκολο να εδραιωθείτε στη χώρα σας ή υπάρχει ισχυρό underground;

Μ: Υπάρχει rock σκηνή εδώ αλλά δεν είναι τόσο γνωστή και μεγάλη, και φυσικά η rock μουσική γενικά εδώ δεν είναι από τα πιο πολυδιαφημισμένα είδη, αφού οι περισσότεροι ακούν μοντέρνα pop τραγούδια κτλ. Το ίδιο ισχύει και για το metal, απλώς κάποιες μπάντες, κυρίως παλιότερες αλλά και νέες έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα σύνορα της Ελβετίας και να γίνουν πολύ γνωστοί. Γενικά δεν υπάρχει αγορά να το θέσω έτσι ούτε θα βρεις στα airplays των ραδιοφώνων rock κα metal καλλιτέχνες, αλλά γενικά όταν το επέτρεπε ο καιρός γινόντουσαν περιοδείες τριγύρω. Είναι δύσκολο να γίνεις ευρέως γνωστός εδώ, αλλά ο κόσμος που ακούει τη συγκεκριμένη μουσική μπορεί να σε ψάξει.

Η: Το εξής παράδοξο στην Ελβετία είναι πως οι καλλιτέχνες χωρίζονται σε δύο μέρη. Οι Γερμανόφωνοι θα ακούσουν τις δικές τους μπάντες και μπορούν να έχουν ανταπόκριση και στη Γερμανία ενώ οι Γαλλόφωνοι θα ακούν επίσης τις δικές τους μπάντες που θα έχουν ανταπόκριση ενδεχομένως στη Γαλλία. Δηλαδή πέρα από ξένες μουσικές, υπάρχει αυτό στη χώρα, χαχα. 

-Είναι σαν σχίσμα μεταξύ Γερμανόφωνων και Γαλλόφωνων δηλαδή;

Η: Ακριβώς, θα μπορούσες να το πεις "σχίσμα". Για παράδειγμα εμείς είναι πιο εύκολο να αναγνωριστούμε στη Γερμανία παρά στο Γαλλικό κομμάτι της Ελβετίας.

-Σας ευχαριστώ παιδιά για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σας...

Μ: Ευχαριστούμε κι εμείς για τον χρόνο σου και αυτή τη συνέντευξη. Ελπίζουμε ο κόσμος να συνεχίζει να ακούει μουσική, ειδικά σε αυτή την περίοδο. Θα συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε και ελπίζουμε να τα πούμε σύντομα σε κάποιο show στην Ελλάδα.

Γιάννης Χαρτζανιώτης





Δεν υπάρχουν σχόλια: