Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Burning Witches στο Metal View: Υπάρχουν συγκροτήματα που δε μας γουστάρουν επειδή είμαστε γυναίκες

Φτιαγμένες από φωτιά και ατσάλι, οι Burning Witches είναι ένα από τα πιο καυτά σχήματα της εποχής μας. Με ένα μοναδικό ύφος, μπλέκουν το παλιό, μπαρουτοκαπνισμένο heavy metal με μοντέρνα αισθητική και η πυρά τους αντί να τις καίει, τις αναζωογονεί. Έχοντας κυκλοφορήσει φέτος το "Dance With The Devil" και το ΕΡ "The Circle Of Five", δεν επαναπαύονται, αφού ετοιμάζουν ήδη και το επόμενο τους πόνημα. Το Metal View συνομίλησε δίνοντας σε όλα απαντήσεις, με την τραγουδίστρια τους, Laura Guldemond, σε μια επική και δυνατή συνέντευξη που μας βάζει για τα καλά στον στενό εσωτερικό κύκλο των Ελβετίδων. 

 -Καταρχάς, μερικούς μήνες μετά τον νέο σας δίσκο, κυκλοφορείτε τώρα ένα ΕΡ. Πώς αποφασίσατε για αυτό;

Ήταν κάτι που θέλαμε να κάνουμε, ειδικά τώρα που έχουμε μια νέα κιθαρίστρια, και θέλαμε να την αναδείξουμε μέσα από ένα νέο κομμάτι. Επίσης βάλαμε μερικές ακουστικές εκτελέσεις άλλων κομματιών μας ώστε να κάνουμε πιο εορταστική την κυκλοφορία. Ήταν για εμάς μια κατάλληλη κίνηση, όχι τόσο για να το κάνουμε σε ένα άλμπουμ, αλλά ως μια ανεξάρτητη κυκλοφορία. Έπεσαν βλέπεις πολλά πράγματα και μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, χαχα.

-Οι ακουστικές εκτελέσεις ήταν κάτι πολύ ωραίο, και το είχατε κάνει ως live streaming μάλιστα. Θα ήθελα να σε ρωτήσω πως προέκυψε μια τέτοια έκπληξη ομολογουμένως, και αν υπήρχαν άλλες ιδέες για extra υλικό;

Ήταν όντως μια έκπληξη που ενδεχομένως πολύ να μην περίμεναν και για αυτό το κάναμε. Ήταν κάτι πολύ όμορφο βασικά. Το "Black Magic" που βάλαμε ήταν ήδη ακουστικό κομμάτι στο νέο δίσκο, οπότε λογικό να το έχουμε σε μια ζωντανή εκτέλεση, ενώ όσον αφορά τα άλλα δύο κομμάτια ήρθαν από τα δύο προηγούμενα άλμπουμ αναδεικνύοντας μια μίξη πραγμάτων, πως μπορώ να ακούγομαι εγώ σε αυτά καθώς και να φανεί μια άλλη πλευρά τους από μέσα, όχι τόσο φανερή. Δυνατά μεν αλλά όχι τόσο metal. Δεν υπήρχαν άλλες ιδέες, γιατί επικεντρωθήκαμε στη συγκεκριμένη και εν τέλει ήταν μια σωστή κίνηση αφού για τον κόσμο αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη.

-Το ομότιτλο κομμάτι του ΕΡ, "The Circle Of Five" θεωρείς πως είναι το πιο προσωπικό κομμάτι της μπάντας; Πως δημιουργήθηκε σαν ιδέα;

Ίσως να είναι το πιο προσωπικό μας κομμάτι, αλλά το σίγουρο είναι ότι φαίνεται το πρόσωπο των Βurning Witches τώρα, με αυτή την πεντάδα. Από τη μία είναι ένα κομμάτι που δείχνει στους fans μας τις δυνάμεις μας τώρα, και από την άλλη προσκαλούμε τους νέους fans ώστε να μάθουν ποιες είμαστε. Είναι ένα κομμάτι που δε θέλαμε να καλυφθεί σε ένα άλμπουμ, αλλά να στέκεται μόνο του, οπότε ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή να κυκλοφορήσει. Η τωρινή κατάσταση της μπάντας αντικατοπτρίζεται περίτρανα στο "Circle of Five" προμηνύοντας και τη συνέχεια!

-Πριν το νέο άλμπουμ, το "Dance With The Devil" είχατε κυκλοφορήσει ένα ακόμα ΕΡ, που ουσιαστικά συστήθηκες στη μπάντα. Παρόλα αυτά, η όλη διαδικασία του δίσκου σε άγχωσε περισσότερο, σε δυσκόλεψε ή όλα κύλησαν ομαλά;

Ήμουν η νέα της παρέας όταν βγήκε το ΕΡ και πέσαμε με τα μούτρα στην κυκλοφορία του χαχα. Παρόλα αυτά υπήρχε άγχος και πίεση στην αρχή με την προετοιμασία του ολοκληρωμένου δίσκου κυρίως λόγω χρόνου. Η συνθετική διαδικασία και οι ηχογραφήσεις βέβαια ήταν πολύ εύκολες γιατί υπήρχε ροή αν και αν δεν πιεζόμουν ή αν δεν είχε ξεκινήσει η όλη κατάσταση με την πανδημία προς το τέλος, όλα θα ήταν πολύ πιο εύκολα νομίζω. Επίσης ήμουν περίεργη πως θα εκλάβει ο κόσμος την παρουσία μου στο νέο άλμπουμ. Ειδικά όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα κομμάτια, φοβόμουν μην είμαστε σε καμιά κατάσταση όπως οι Nightwish με την ένταξη της Anette Olzon αφού κι εγώ έρχομαι από ένα διαφορετικό background πριν το στυλ των Βurning Witches. Στο τέλος της ημέρας, παρά τις διαφορές που ενδεχομένως έχω με την προηγούμενη τραγουδίστρια, νομίζω πως οι βάσεις κάπως έμειναν ίδιες. Μάλιστα χαίρομαι που ο κόσμος με αποδέχτηκε γρήγορα και εμφανώς τα περισσότερα σχόλια για το νέο άλμπουμ ήταν θετικά χαχα.

-Είδα στο Ιnstagram μια φωτογραφία που ξεκινήσατε τις ηχογραφήσεις για το νέο άλμπουμ. Μπορείς να μας μιλήσεις λίγο για αυτό;

Είσαι ο πρώτος που μιλάμε για αυτό, αν και είναι πολύ νωρίς. Μες στις άκρες θα είναι πιο κοντά στο ύφος του "Hexenhammer" με την ίδια ομάδα από πίσω, ακολουθώντας την παράδοση χαχα. Η μόνη διαφορά θα είναι πως το άτομο που κάνει το artwork μας θα είναι διαφορετικό αφού δυστυχώς o Gyula που φιλοτεχνεί όλους μας τους δίσκους κόλλησε κορονοϊό και δε θα μπορέσει να εργαστεί. 

-Σε κάθε δίσκο σας έχετε και μια διασκευή. Με το νέο άλμπουμ να περιμένουμε κάποια;

Πιθανόν ναι. χαχα!

-Πριν το νέο σας άλμπουμ είχατε βγάλει ένα ΕΡ και τώρα συνέβη επίσης το ίδιο, Έχει ξεκινήσει να γίνεται παράδοση για εσάς;

Καλή παρατήρηση χαχα. Είμαι σίγουρη πως έχει γίνει σαν παράδοση. Νομίζω σχεδόν για όλες τις μπάντες λειτουργεί αυτό, ακόμα κι αν δε βγάλει κάτι σε βινύλιο ή CD ίσως να κυκλοφορήσει υλικό ψηφιακά. Τώρα είμαστε έτοιμες σχεδόν με το θέμα των ηχογραφήσεων, οπότε δε θα κυκλοφορήσει κάτι άλλο παραπάνω στο ενδιάμεσο πριν το άλμπουμ. Αλλά μετά θα δούμε αν θα συνεχιστεί αυτή η τακτική, ναι χαχα.

-Πώς είναι μέχρι στιγμής η συνεργασία σας με τη Larissa, τη νέα κιθαρίστρια σας;

Είναι πάρα πολύ καλή η συνεργασία μας. Είναι πολύ cool άτομο κι αυτό περνάει ακόμα και στο παίξιμο της. Μάλιστα μπορεί να παίζει κάτι πολύ βαρύ και να ακούγεται τόσο χαλαρή. Γενικά έρχεται από πιο doom ακούσματα, οπότε ο όλος όγκος του ήχου της περνάει τώρα στη μπάντα, ακόμα και σε πιο γρήγορα κομμάτια όπως το "Black Widow". Διαφέρει το παίξιμο της, αλλά αυτό το κάνει χαρακτηριστικό, και είναι πολύ καλό αυτό. Μάλιστα έτσι ίσως καταφέρουμε να ανακαλύψουμε νέα μονοπάτια, και στο νέο άλμπουμ θα φανεί αυτό, ενώ λατρεύει στα σόλο της το μελωδικό στοιχείο και το συνεκτικό shredding. Οπότε όλα θα αναδειχθούν καλύτερα με τον νέο δίσκο. 

-Είστε μία από τις λίγες all female metal μπάντες, και θέλω να σε ρωτήσω αν ακόμα και σήμερα αυτό φαντάζει σαν ρίσκο στη σκηνή και αν από την πλευρά σου με τη μπάντα θες να εμψυχώσεις τη θέληση των γυναικών και να πας κόντρα σε κάποιου είδους σεξισμό;

Είναι ρίσκο και για εμένα προσωπικά και για τις υπόλοιπες. Ποτέ δε ξέρεις την αντίδραση διαφόρων ειδικά πάνω στη σκηνή. Παρόλα αυτά νιώθω να πεισμώνω, ας το θέσω έτσι, κόντρα σε αυτό και με κάνει να δουλεύω σκληρότερα για αυτό που αγαπώ. Η Lala κι εγώ προσπαθούμε να διασκεδάζουμε με σαχλά και χαζά σχόλια περί σεξισμού που γίνονται αλλά εξαρτάται από τον βαθμό που γίνονται και χωρίς να είναι προσβλητικά με άλλον τρόπο. Θέλουμε να πηγαίνουμε κόντρα σε όσα γενικοποιούνται και αυτούς που λένε ό,τι το metal δεν είναι για γυναίκες. Είμαστε γυναίκες κι αγαπάμε το metal, δε ξέρω πλέον πόσο περίεργο είναι αυτό. Θέλουμε να εμψυχώνουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες ώστε να κάνουν αυτό που γουστάρουν όπως εμείς, δίχως να δίνουν σημασία σε άσχετο κόσμο. Ακόμα υπάρχουν μπάντες με άντρες που δε μας γουστάρουν επειδή είμαστε γυναίκες, αλλά δε μας νοιάζει, είμαστε γυναίκες..ε και;! Θέλουμε να "σπάσουμε" αυτούς τους "κανόνες", δε θέλουμε να επικεντρωνόμαστε σε αυτό, αλλά υπάρχει μέσα μας. Στις εμφανίσεις μας, μου αρέσει να φαίνομαι πιο σέξυ, και κάποιοι απορούν γιατί κάνω και αν θέλω να προκαλώ...αλλά το κάνω απλώς γιατί μου αρέσει και ταιριάζει με το στυλ και τον ήχο μου. Σημασία έχει η δουλειά μας όχι η εμφάνιση, αυτό θέλουμε και από τον κόσμο. Θέλουμε κάθε κοπέλα να μας βλέπει σαν συνοδοιπόρους σε αυτό. Καλό είναι να κοιτάει ο καθένας τη δουλειά του, να σέβεται τις ανάγκες του άλλου και ας αφήσει στην άκρη ό,τι τον ενοχλεί. Δε γίνεται να αρέσεις σε όλους αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να τον πατάς. 

-Επίσης ήσασταν από τις λίγες μπάντες που βγήκαν σε μια μικρή περιοδεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πώς ήταν αυτή εμπειρία; Βλέπεις το συναυλιακό σύστημα να μπαίνει σιγά σιγά σε μια νέα πραγματικότητα;

Ήταν λίγο περίεργο αρχικά που βγάλαμε δίσκο ακριβώς πριν τη μεγάλη παγκόσμια έξαρση της πανδημίας. Κάναμε μόνο μια συναυλία και σταματήσαμε αμέσως. Η μόνη περιοδεία που κάναμε ήταν αυτή η μικρή, το λεγόμενο corona tour μας χαχα. Γενικά η ατμόσφαιρα σε αυτή την περιοδεία ήταν πρωτόγνωρη και περίεργη, ο κόσμος κρατούσε αποστάσεις, φορούσε μάσκες, φαίνονταν τα κενά στο πλήθος. Ξέρεις, δεν τα έχουμε συνηθίσει έτσι, κι εμείς κάθε μέρα κάναμε τεστ, μας έλεγχαν τη θερμοκρασία, κι όλα αυτά. Σίγουρα ήταν μοναδική εμπειρία, που ελπίζω βέβαια να φύγει σιγά σιγά ενώ όντως είμαστε από τις λίγες μπάντες που έκαναν αυτό το βήμα αφού οι περισσότερες δεν έκαναν κάτι μέσα στη χρονιά. Η αλήθεια είναι πως ήταν μεγάλο το ρίσκο που πήραμε για αυτό το tour αλλά πλάι στους Destruction που είναι συγκρότημα με εμπειρία, τα πράγματα ήταν πιο ομαλά. Παίζαμε κάποιες φορές δύο live την ίδια μέρα λόγω ατόμων, αλλά είχε πολύ γούστο αυτό. O Schmier πάντα μας έδινε ώθηση οπότε είναι τέλειο να συνεργάζεσαι και να περιοδεύεις μαζί του. Είχαμε πολλή ενέργεια, κάτι που το χρειαζόμασταν, όση κούραση κι αν υπήρχε. Η δεύτερη συναυλία πάντα ήταν και πιο δύσκολη αλλά θέλαμε να παραμείνουμε σε φόρμα για τις ανάγκες του κοινού και την ευχαρίστησή του προφανώς. Κάπως έτσι άρχισα να καταλαβαίνω πόση ενέργεια χρειάζονται και οι καλλιτέχνες της όπερας και σε τι φόρμα πρέπει να είναι για να τα βγάζουν πέρα σε δύομιση ώρες έργου χαχα. Είναι τρελό το να παίζεις ασταμάτητα μα και ωραίο. Ελπίζω στη συνέχεια όλα να γυρίσουν στο κανονικό τους.

-Σε ευχαριστώ Laura για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ελπίζω όταν ο κορονοϊός εξαλειφθεί να ξαναβγούμε σε μεγάλες περιοδείες και να επισκεφτούμε την Ελλάδα. Θα είναι η πρώτη φορά για εμένα να παίξω για εσάς, όπως και για την υπόλοιπη μπάντα, και θέλω να δω την ενέργεια του Ελληνικού κοινού. Έχω έρθει για διακοπές στη χώρα σας και έχω περάσει τέλεια. Μέχρι τότε stay safe and stay metal!

Γιάννης Χαρτζανιώτης 







Δεν υπάρχουν σχόλια: