Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

SEPTICFLESH–INFERNUS SINFONICA MMXIX (Live Album Review)

Πως να επαναπαυτεί μία μπάντα σαν τους Septicflesh, που από τη μία κρατά στιβαρά την κιθάρα και από την άλλη με χάρη τη μαεστρική μπαγκέτα;! Πριν ένα χρόνο ένα μεγάλο event θα λάμβανε χώρα στην Πόλη του Μεξικού, αλλάζοντας πολλά στη διαδικασία των ζωντανών ηχογραφήσεων, αφού οι Αθηναίοι metallers, μετά την επιτυχία που έχουν δεχτεί, έκαναν το μεγάλο όνειρό τους πραγματικότητα, με το "Infernus Sinfonica", που φέτος κυκλοφορεί επίσημα σε DVD.

Με ένα τέτοιο ακουστικό και οπτικό υπερθέαμα, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, αφού μετά το μυσταγωγικό intro από την παιδική χορωδία πλάι στα ογκώδη έγχορδα,  εισερχόμαστε στη μεγαλειώδη πλην σκοτεινή ατμόσφαιρα του live, ώστε να υποδεχτούμε αμέσως μετα το πρόσφατο hit, "Portrait Of A Headless Man" με το κοινό ήδη να κοπανιέται δίχως άλλη υπομονή μπροστά σε αυτό το πρωτοποριακό και μοναδικής ομορφιάς σκηνικό.

Σε μια ειδική μνεία στο ήδη επικό "Codex Omega", θα ακολουθήσει το "Martyr" με την ανατολίτικη και δυναμική του αύρα, αλλά και τα "The Enemy Of Truth", "Dante's Inferno" και "Dark Art", χωρίς το βαθύ παρελθόν να βρίσκει χώρο μέσα, αφού όλα τα υπόλοιπα κομμάτια μας έρχονται από τον "επαναπροσδιορισμό'' της μπάντας μετά το "Communion".

Πάνω σε αυτό, και με την ορχήστρα να κάνει πιο ανατριχιαστική και ζωντανή την όλη μαύρη ενέργεια των Ελλήνων θρύλων, θα ακούσουμε το ομώνυμο του αριστουργήματος από το 2008, μαζί με μια πληθώρα κλασικών και outsiders και από τις επόμενες δουλειές τους όπως τα "Pyramid God", "Lovecraft's Death", "Dogma Of Prometheus" και "Prototype". Μεταξύ άλλων αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια η μπάντα βρίσκεται σε τρομερή ενέργεια καθ'όλη τη διάρκεια του show, με το μέγαρο να σείεται από τη μαζική δύναμη και τα κοφτερά riffs που αναδεικνύονται μαζί με την ορχήστρα σαν μια πιστή απόδοση που βγήκε απευθείας από τα ηχογραφήματα των δίσκων.

Φτάνοντας προς το κλείσιμο, δε θα μπορούσε ακόμα και ο πιο ασυγκίνητος να μη νιώσει στο πετσί του όλη την ανατριχίλα από την καταστροφή της Περσεπόλεως με τις φωτιές να καίνε κάθε τι στο πέρασμά τους, ειδικά με τον τρόπο που αποτυπώνεται σε αυτή την live κυκλοφορία. Επίσης σημαντικό και συνάμα εκπληκτικό είναι το γεγονός που οι φίλοι της μπάντας στην μακρινή χώρα της Αμερικανικής Ηπείρου είχαν την τύχη να ακούσουν την επιβλητική φωνή του Σωτήρη Βαγενά, ως συνοδεία στο υπόλοιπο σύνολο και ειδικά σε στιγμές αποκρυφιστικής μαγείας και δραματικότητας με το προαναφερόμενο, όπως φυσικά επίσης τα "Vampire From Nazareth", "The Great Mass Of Death", και "Anubis". 

Με μοναδικό "παράπονο" ότι δεν παίχτηκε τουλάχιστον ένα κομμάτι από το "Sumerian Demons", όλα τα υπόλοιπα είναι άρτια  και άξια θαυμασμού. Η χημεία, το δέσιμο και η επική μεγαλοπρέπεια που χρειάζεται για αυτό το εγχείρημα, πέτυχε στο έπακρο, με τη διάθεση να γίνεται σινεματική τόσο ρεαλιστικά, που αν δεν το δει κάποιος δε θα μπορέσει να το καταλάβει. Τέλος, σε ένα από τα καλύτερα metal live albums όλων των εποχών, αυτή η  κολασμένη συμφωνία του Ερέβους, θα μείνει στην ιστορία του μεταλλικού ιδιώματος, ενώ όσοι fans δεν ήταν εκεί σίγουρα ακόμα ζηλεύουν που δεν έζησαν το συναίσθημα από κοντά.

(9,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: