Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Project Renegade στο Metal View: Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήμασταν πολύ ανήσυχοι καλλιτεχνικά

Aπό τα πιο ιδιαίτερα σχήματα του σκληρού ήχου, που πάνε το σήμερα στο αύριο, είναι οι "δικοί" μας Project Renegade. Με αφορμή την επικείμενη εμφάνισή τους στο Urban Athens Festival, στις 8 Αυγούστου στο Terra Vibe, η τραγουδίστρια των Αθηναίων metallers, Μαριάννα Φλώρου μίλησε για το ολοκληρωμένο τους ντεμπούτο, την καραντίνα και τη δίψα τους για τη μεγάλη συναυλιακή τους επιστροφή.
Αποτέλεσμα εικόνας για project renegade


-Καταρχάς πλησιάζοντας έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου σας, ποια η ανταπόκριση που δεχτήκατε;

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική! Είχαμε την τύχη να δεχθούμε πολλές καλές κριτικές από όλο τον κόσμο και να στείλουμε albums (ναι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αγοράζουν φυσικά albums!) σε κάθε γωνιά της γης, από Ρωσία μέχρι Ιαπωνία και Περού. Αν και η πανδημία γενικά έβαλε φρένο σε πολλά πράγματα όπως είναι οι συναυλίες εμείς συνεχίσαμε και συνεχίζουμε δυνατά. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και κυρίως γιατί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εμβαθύνουν στα κομμάτια μας και στο νόημά τους! 

-Ο ήχος της μουσικής σας βγάζει ένα κράμα στοιχείων με έμφαση στην ηλεκτρονική μουσική και το industrial. Είναι κάτι που χαρακτηρίζει εξ ολοκλήρου τον ήχο σας ή μπορεί να αλλάξει στην πορεία;

Να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω γιατί δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο όταν γράφουμε κομμάτια. Απλά συνδυάζουμε ότι μας αρέσει τη δεδομένη στιγμή χωρίς κάποια προσκόλληση σε genres ή αν κάτι που θα γράψουμε θα ακουστεί παράταιρο ή όχι. Εκφραζόμαστε αφιλτράριστα αλλά με δομή και συνοχή και θεωρώ ότι ό,τι προσλαμβάνουσες έχουμε αντανακλώνται στα κομμάτια μας. Οπότε αυτό μπορεί να αλλάξει, να παραμείνει το ίδιο ή/και να εξελιχθεί. Το μόνο πράγμα που δεν διαπραγματευόμαστε είναι το groove. Αν δεν γκρουβάρει δεν είναι Project Renegade.

-Το "Order Of The Minus" έχει κάποιο συγκεκριμένο concept;

 Από την άποψη του αν είναι concept album όχι. Έχει όμως ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα: unity through diversity, δηλαδή ενότητα μέσω της διαφορετικότητας. Ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, σεξουαλικό προσανατολισμό, θρησκεία, κοινωνικοοικονομική κατάσταση όλοι έχουμε μια κοινή βάση γιατί αν μη τι άλλο όλοι έχουμε βιώσει κάποια απώλεια (μικρή ή μεγάλη) στη ζωή μας. Και γι' αυτό το λόγο εξετάζουμε διάφορες μορφές απώλειας, από την κατάσταση του να είσαι νέος σε μια κοινωνία μετά την κρίση όπου πολλές ευκαιρίες έχουν χαθεί, μέχρι προσωπικές απώλειες, τον θάνατο και το bullying. Οπότε αν κατανοήσουμε ότι απέναντι στην απώλεια όλοι είμαστε εξίσου ευάλωτοι και ίδιοι και εν τέλει δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε, τότε θα καταφέρουμε επιτέλους να κερδίσουμε κάτι όλοι μαζί σε αυτή τη ζωή. 
-Σχετικά με ένα κομμάτι σας, το "Respirator", το κάνατε ακουστικό στα δεδομένα της καραντίνας. Πώς προέκυψε αυτό;

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήμασταν πολύ ανήσυχοι καλλιτεχνικά και ειδικά για εμάς που θέλουμε να κάνουμε συνέχεια κάτι από lives μέχρι βίντεο κτλ αυτή η αναγκαστική απραγία μας την έδινε πάρα πολύ. Παράλληλα, αισθανόμασταν την ανάγκη να επικοινωνήσουμε κάπως με τον κόσμο και όσους ενδιαφέρονται για εμάς και τη μουσική μας. Αντί λοιπόν να αρχίσουμε να βλογκάρουμε όπως έκαναν οι περισσότεροι καλλιτέχνες αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και έξω από τα νερά μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε ξανακάνει κάτι τέτοιο και ούτε το είχαμε σκεφτεί και ποτέ. Όντας όμως μεγάλοι φαν της σειράς MTV unplugged πάντα μας άρεσε αυτή η stripped down εκδοχή metal και ροκ κομματιών. Το "Respirator" αν και γράφτηκε με άλλη αφορμή ήταν το τραγούδι που άγγιζε όσο κανένα άλλο την κατάσταση εκείνη τη στιγμή. Οπότε με ό,τι μέσα είχαμε στη διάθεσή μας τη δεδομένη στιγμή κάναμε αυτή την εκδοχή του κομματιού μαζί με το βίντεο γι' αυτό. Όλα έγιναν λίγο πολύ αυτοσχεδιαστικά και επί τόπου και έτσι το θέλαμε κιόλας, κατευθείαν όπως μας βγήκε εκείνη τη στιγμή. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι για το γεγονός ότι δεχθήκαμε πολλά μηνύματα από ανθρώπους που βοηθήθηκαν μέσω του κομματιού να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες εκείνης της περιόδου.    

-Γενικά ήταν δύσκολη για εσάς η κατάσταση με την πανδημία και την καραντίνα;

Μας έλειπαν και μας λείπουν πολύ τα lives. Εκεί γίνεται η πιο άμεση επικοινωνία με τον κόσμο. Κατά τα άλλα η καραντίνα ήταν απίστευτα δημιουργική περίοδος για εμάς γιατί εκμεταλλευτήκαμε απερίσπαστοι όλο τον χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας για να τελειώσουμε τον επόμενο δίσκο. Δουλειά που υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να μας έπαιρνε ένα χρόνο έγινε σε ενάμιση μήνα. Οπότε πέρασε πολύ εύκολα και δημιουργικά όλος αυτός ο χρόνος παρόλο που στην αρχή ήταν ένα σοκ όλο αυτό.

-Πώς νιώθετε που επιστρέφετε συναυλιακά μετά από τόσους μήνες, στο Urban Athens Festival;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα βγούμε και πάλι στη σκηνή μετά από τόσο καιρό και μάλιστα σε μια τέτοια διοργάνωση, πλάι σε τέτοια ονόματα! Νομίζω είναι όνειρο κάθε Έλληνα μεταλλά να παίξει στο Terra Vibe και ελπίζουμε και εμείς να πραγματοποιηθεί και να μη στραβώσει κάτι τελευταία στιγμή. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια του κόσμου, να δώσουμε το παράδειγμα ότι μπορούμε να τηρήσουμε ασφαλείς αποστάσεις παρά την ξενέρα με στόχο να επανέλθουμε σύντομα στα κανονικά πλαίσια του pit. Μην ανησυχείτε θα κάνουμε εμείς το headbanging για εσάς! 
-Τι να περιμένουμε από αυτή τη συμμετοχή σας;

Ενέργεια, δυναμικό σετ και πολύ κοπάνημα! Δεν μασάμε από καρέκλες, ξαπλώστρες και τα συναφή. Πάνω στη σκηνή θα γίνει χαμός! 

-Σαν ανασκόπηση, ποια θεωρείτε την καλύτερη σας συναυλιακή εμπειρία;

Νομίζω ότι το live με τους Evanescence ήταν η καλύτερη εμπειρία που έχουμε ζήσει συναυλιακά. Ήταν το πιο μεγάλο κοινό στο οποίο έχουμε παίξει (κάπου στα 5000 άτομα) και η παραγωγή ήταν φανταστική. Ο χώρος ήταν πολύ καλά εξοπλισμένος και ανθρώπινος, υπήρχε βοήθεια από όλους και η ανταπόκριση του κοινού ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε! Η όλη εμπειρία on και backstage ήταν εξωπραγματική συν του ότι να παίζεις μαζί με μια τέτοια μπάντα είναι μεγάλη τιμή!  

- Υπάρχουν πλάνα για άλλες εμφανίσεις στο τέλος του 2020 ή το 2021;

Υπάρχουν φυσικά και για το 2020 και για το 2021! Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί η μετάθεση του φεστ μαζί με Within Temptation, Lacuna Coil, Delain στη Βουλγαρία για το καλοκαίρι του 2021 αλλά και άλλα πράγματα που σιγά σιγά πιστεύω θα ανακοινώνονται στην πορεία. Δυστυχώς οι διοργανώσεις και εμείς φυσικά είμαστε λίγο συγκρατημένοι λόγω της κατάστασης αλλά είμαι αισιόδοξη ότι με λίγη τύχη θα τα καταφέρουμε να επανέλθουμε δυνατά στη σκηνή. 

-Ευχαριστώ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σας...

Ευχαριστούμε πολύ και εμείς! Σας περιμένουμε όλους νωρίς νωρίς στη Μαλακάσα στις 8 Αυγούστου! 

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: