Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Imperial Triumphant στο Metal View: Ίσως ζούμε στην καλύτερη περίοδο για να αναδείξουμε τον πειραματισμό

Με ένα γόητρο και μπόλικο μυστήριο, τα τελευταία χρόνια οι Αμερικάνοι Imperial Triumphant, βγάζουν τον ρομαντισμό και το ενδιαφέρον της μεγάλης Μητρόπολης του κόσμου, μέσα από το avant garde  black metal τους και τις πειραματικές, εξέχουσες πινελιές τους. Λίγο πριν οι Νεοϋρκέζοι metallers κυκλοφορήσουν το νέο τους άλμπουμ, "Alphaville", το Metal View μίλησε με τον ιδρυτή τους, Ilya, σε μια κουβέντα που κράτησε λίγο παραπάνω από τον μέσο όρο ενός τυπικού κομματιού τους.

-Αρχικά, από το εξώφυλλο του νέου σας δίσκου βλέπω πάλι τη Νέα Υόρκη στο προσκήνιο, όπως και στο προηγούμενο σας άλμπουμ. Το "Alphaville" αποτελεί φυσική συνέχεια αυτού του concept;

Απόλυτα! Θέλουμε να προχωρούμε μπροστά και να εξελίσσουμε πράγματα που αποτελούν ερεθίσματα μας. Η Νέα Υόρκη είναι κάτι που αγγίζει τον παλμό μας και μας επηρεάζει συνεχώς, αφού ζούμε εδώ, οπότε βασιζόμαστε ξανά σε αυτή με το νέο άλμπουμ και σε κομμάτια της πορείας της.

-Ποιο είναι το πιο αγαπημένο και το λιγότερο αγαπημένο σου πράγμα στη Νέα Υόρκη;

Το λιγότερο αγαπημένο μου πράγμα στη Νέα Υόρκη είναι οι Δημόσιες Συγκοινωνίες της πόλης, αν και το μετρό είναι σήμα κατατεθέν, εγώ το σιχαίνομαι. Το πιο αγαπημένο μου αναμφίβολα είναι οι ουρανοξύστες και το μεγαλείο που προβάλλουν.


-Για αυτό συνηθίζετε τελευταία να τους προσθέτετε και στο artwork σας;

Ακριβώς!

-Για εμένα ένα βασικό μουσικό στοιχείο της Νέας Υόρκης είναι η jazz και η soul, στοιχεία που έχετε έντονα στις τελευταίες σας δουλειές και κυρίως εδώ. Είναι κάτι που το βάζετε για να αντιπροσωπεύσει αυτή την ταυτότητα;

Εννοείται, είναι ένα βασικό κομμάτι της μουσικής ιστορίας αυτής της μητρόπολης. Έχει δώσει το δικό της χρώμα και χαρακτηριστικό στην πόλη και βγαίνει εντελώς φυσικά σε εμάς, από τότε που αποφασίσαμε πως θέλουμε να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτό στη μουσική μας και να το συνδυάσουμε με το ακραίο στοιχείο.

-Είναι δύσκολο να ενώνεις τόσο ξένες με το metal μουσικές, κυρίως στον extreme ήχο;

Δεν είναι δύσκολο, αλλά θέλει μέτρο και σεβασμό και στις δύο μουσικές κατευθύνσεις. Πολλές μπάντες επιχειρούν να συνδυάσουν το metal με άλλες μουσικές αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να γίνονται γελοίοι και cheesy. Εμείς θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό σε αυτό και να μπλεχτούν όμορφα και αγνά χωρίς υπερβολές. Έχουμε προσπαθήσει πολύ με αυτούς τους πειραματισμούς ώστε η jazz να γίνει κομμάτι του metal χαρακτήρα μας.

-Όλα αυτά τα χρόνια παρατηρείται μια σταδιακή άνοδος σε εσάς. Εσείς βλέπετε αλλαγές ή κάποια ωριμότητα στην καριέρα σας;

Φυσικά, ο χαρακτήρας μας αντικατοπτρίζεται στην τέχνη μας και κάθε δίσκος δείχνει ποιοι είμαστε σε κάθε περίοδο του χρόνου. Από εκεί και πέρα η άνοδος έρχεται από μόνη της, από μεριάς μας έχουμε κατασταλάξει στα μέλη σαν τρίο, κι εδώ και έξι χρόνια που είμαστε μαζί, η κοινή τριβή βγάζει το αποτέλεσμα και μαθαίνουμε από τις πράξεις μας, οπότε θεωρούμε λογικό να ωριμάζουμε και να μη γυρνάμε πίσω.

-Βλέπω μπάντες σαν εσάς, τους Έλληνες Hail Spirit Noir ή τους Πολωνούς Odraza να πειραματίζονται αρκετά με το black metal σε διάφορους τομείς. Πλέον πιστεύεις πως δεν είναι τόσο ριψοκίνδυνο όσο ενδεχομένως να ήταν στο παρελθόν;


Ναι ενδεχομένως πλέον να είναι πιο εύκολο. Αν δεις τους ακροατές μας και γενικά το κοινό, είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και πιο εξοικειωμένοι στους πειραματισμούς και τη διαφορετικότητα απ'ότι μπορεί αν ήταν πριν 15-20 χρόνια. Δε χρειάζεται με φασαρία να δείχνουμε το χάος του ήχου μας, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που θέλουμε να φανεί αυτό. Ίσως ζούμε στην καλύτερη περίοδο για να το αναδείξουμε.

 -Επίσης ο νέος σας δίσκος έχει δύο διασκευές. Μία στο "Experiment" των Voivod και άλλη μία στο "Happy Home" των The Residents. Πώς προέκυψαν αυτές οι δύο; Οι μπάντες αυτές βρίσκονται στο πλαίσιο των επιρροών σας;

Eίναι κομμάτια από δύο άλλα είδη μουσικής που προσωπικά μας αρέσουν. Θέλαμε να προκαλέσουμε τους εαυτούς μας με αυτές τις διασκευές και να βάλουμε ένα κομμάτι του είδους και του χαρακτήρα μας μέσα, ώστε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε δύο μπάντες που μας ενέπνευσαν και μας επηρέασαν όπως είπες, κάνοντας τα λίγο διαφορετικά ώστε να κινήσουμε λίγο παραπάνω και τα βλέμματα του κοινού.

-Σκεφτήκατε να κάνετε κάποια διασκευή πέρα από το rock και το metal;

Ναι, και δουλέψαμε πάνω σε αυτό, αλλά ίσως είναι νωρίς για εμάς και θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην καταλήξουμε σε κάποια cheesy εκδοχή ενός κομματιου. Δεν κοιτάζουμε τόσο τις ταμπέλες των ιδιωμάτων, όσο αν ταιριάζει σε εμάς όταν το διασκευάσουμε.

-Μουσικές σαν τις δικές σας, όταν ακούγονται βγάζουν την αισθητική ενός μεγάλου συνθετικού έργου μέσα από τον όγκο, τη δυσαρμονία και την ατμόσφαιρα τους. Το αντιλαμβάνεστε εσείς στο τελικό αποτέλεσμα;

Δε ξέρω αν κατά βάθος μας θεωρείς μεγάλους συνθέτες, αλλά όπως και να'χει μας κολακεύει αυτό το σχόλιο και χαιρόμαστε αν όλα αυτά τα συναισθήματα επιτυγχάνονται στην τελική. Θεωρούμε πως έχουμε μια ποιότητα στον ήχο μας, και κάθε αντίδραση που υπάρχει είναι θετική για εμάς.

-Η κατάσταση με την πανδημία δημιούργησε προβλήματα σε εσάς; Ξέρω πως αναβλήθηκε για του χρόνου μια μεγάλη περιοδεία με εσάς, τους Rotting Christ, τους Wolfheart και τους Borknagar...

To μόνο πραγματικό πρόβλημα που μας δημιούργησε ήταν αυτή η περιοδεία καθώς και όλες οι υπόλοιπες εμφανίσεις που είχαν κανονιστεί για φέτος. Ελπίζουμε η προώθηση του δίσκου να πάει καλά μέσα σε αυτή την κατάσταση και από εκεί και πέρα θα επιστρέψουμε όταν όλα είναι καλύτερα για τον κόσμο εκεί έξω.

-Σχετικά με την κυκλοφορία του δίσκου εν μέσω του κορονοϊού, και σε μια χώρα σαν την Αμερική όπου ζείτε, έχει δυσκολίες ως προς την κυκλοφορία του;

Όλα είναι δύσκολα στην παρούσα φάση κι αυτό ισχύει και για την προώθηση του άλμπουμ. Είμαστε τυχεροί που η δισκογραφική μας εταιρία βοηθάει πολύ και τρέχει κάθε κυκλοφορία, και αυτό βοηθάει και στο δικό μας ηθικό, ενώ χαίρομαι που κατά καιρούς λαμβάνω σχόλια από fans που λένε ότι η μουσική μας τους ηρεμεί μέσα σε αυτές τις αγχώδεις στιγμές.

-Άλλα σχέδια για το τέλος της χρονιάς ή το 2021 υπάρχουν;

Εκτός από αυτό που ανέφερα, τίποτα άλλο ακόμα δεν είναι σίγουρο και τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα μιας και η κατάσταση που βιώνουμε παραμένει αβέβαιη και για τη συνέχεια.

-Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ κάθε έναν που μας ακολουθεί αυτά τα χρόνια. Ο δίσκος "Alphaville" μας βγαίνει στις 31 Ιουλίου, και όποιος τον αποκτήσει θα δει την κοινή γραμμή του artwork με τον ήχο μας, και τον χαρακτήρα της πόλης.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: