Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Yoth Iria στο Metal View: Θέλουμε τα μουσικά μας ερεθίσματα να αποτυπώνονται σε ένα ακραίο μοτίβο

Η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, δίχως αμφιβολία, έχει παράδοση στον σκληρό ήχο. Ο Jim Mutilator, γνωστός για τις ιστορικές του συνεργασίες με τους Rotting Christ και τους Varathron, πίσω στα 90s, επέστρεψε δυναμικά στην ενεργό δράση με το πρώτο δισκογραφικό βήμα των Yoth Iria. Το project με μέλη από μεγάλα παλιά και νέα ονόματα του black metal, έφερε το EP, "Under His Sway" κι ο ιθύνων νους δίνει τις αλήθειες και τις αποκαλύψεις του στο Metal View.



-Καταρχάς πως αισθάνεσαι για τη δισκογραφική σου επιστροφή με ένα νέο συγκρότημα;

Είμαι πραγματικά χαρούμενος γιατί σαν ασχολία μου είχε λείψει πολύ. Το εγχείρημα αυτό υπήρχε χρόνια στο μυαλό μου, αλλά διάφορες ασχολίες και υποχρεώσεις που προέκυψαν δε επέτρεπαν να υλοποιηθεί αυτό. Αφού όλα μπήκαν σε τάξη και η φλόγα ακόμα υπήρχε αποφάσισα να επιστρέψω ενεργά σε κάτι που τόσο αγαπώ, τη metal σκηνή, και όλες οι ιδέες και τα πλάνα ήταν μια δουλειά ήδη από τη δεκαετία του 2000. Δεν ήταν κάτι βιαστικό και επιπόλαιο, και εν τέλει κατάφερα όλα να πάρουν σειρά το 2019, και η κυκλοφορία να βγει φέτος.

-Ποια η ανταπόκριση στο "Under His Sway";

Πάει πολύ καλά, το feedback του κόσμου είναι θετικό και νιώθω ικανοποιημένος με αυτό για τη δουλειά μου. Τα σχόλια επί των πλείστων είναι πραγματικά όμορφα, αν και δε θα λείπει και η αρνητική κριτική, πράγμα που θεωρώ υγιές και λογικό. Χαίρομαι κυρίως όμως που οι βλέψεις και η αναμονή του κόσμου για την πρώτη κυκλοφορία των Yoth Iria, δεν έφερε απογοήτευση στο μεγαλύτερο μέρος των οπαδών.


Bands | YOTH IRIA Under His Sway | metalgate-eshop-Ο ήχος του ΕΡ δημιουργεί έναν φρέσκο συνδυασμό από ελληνικούς black metal ήχους μαζί με επικά στοιχεία των Bathory και των Dissection, καθώς επίσης και heavy metal φόρμες. Ήταν κάτι εσκεμμένο ή βγήκε φυσικά στα πλαίσια των επιρροών σας;

Να είμαι ειλικρινής, δε λειτουργώ ποτέ εσκεμμένα, αντιθέτως γράφω ό,τι και όπως μου βγαίνει. Υποσυνείδητα όλοι έχουμε τις επιρροές και τα ακούσματα μας και ο κόσμος στο τέλος θα κρίνει και θα δει τι πραγματικά ακούω. Προσωπικά δε μπαίνω στη διαδικασία να σκεφτώ ό,τι θα γράψω σαν Bathory, Dissection, Rotting Christ, Darkthrone και ούτω καθεξής. Φυσικά κάθε μπάντα μου έχει δώσει με τον τρόπο της διαφορετικά ερεθίσματα και είναι λογικό στη μουσική μου να μπαίνουν στοιχεία από κάθε τι το οποίο αγαπώ γιατί είναι κομμάτι του χαρακτήρα μου.

-Άλλωστε στους Rotting Christ ήσουν ένα από τα ιδρυτικά μέλη, πέρασες χρόνια στη μπάντα και ενδεχομένως να υπάρχει μέσα σου το μικρόβιο του ήχου...

Σίγουρα, γιατί και ήμασταν από τις πρώτες μπάντες στον ακραίο ήχο και είναι όπως είπα μέρος του εαυτού μου, δε φεύγει.

-Σχετικά με αυτό, υπήρξε και μια επανεκτέλεση στο "Visions Of The Dead Lovers", πώς προέκυψε αυτό;

Είναι ένα κομμάτι που για εμένα και για τον Σάκη σήμαινε πολλά και μίλησε στη ψυχή μας από τότε που δημιουργήθηκε, αν και ποτέ δε μπήκε επίσημα σε κάποια ολοκληρωμένη δουλειά, παρά μόνο στο B-side του "Αποκαθήλωσις". Δεν ήθελα να κάνω κάποιες ιδιαίτερες αλλαγές, αλλά λίγο να το φρεσκάρω και να ταιριάξει με το ύφος μας. Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα, κατά τη γνώμη μου, κομμάτια των πρώιμων Rotting Christ και πιστεύω πως είναι ένας τρόπος να το μάθουν οι νέοι οπαδοί της μπάντας. Προσωπικά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια που δημιουργήσαμε με τον Σάκη και τον Θέμη. Σκεφτόμουν αν όντως έπρεπε να μπει αυτή η διασκευή ή να έβαζα ένα ακόμα κομμάτι των Yoth Iria. Παρόλα αυτά επειδή έχει μια τρομερή δυναμική ήθελα αυτό το feeling να βγει προς τα έξω.


-Υπήρχαν άλλα κομμάτια για διασκευή ή υπάρχουν για την πορεία;

Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Βέβαια κατά καιρούς σκέφτομαι πως θα ήθελα να διασκευάσω κάποια κομμάτια που με επηρέασαν και με ώθησαν να παίξω μουσική από τότε που ήμουν παιδί. Δηλαδή θα μου άρεσε να διασκευάσω από κάτι πολύ κλασικό, όπως ZZ Top, UFO ή Rainbow, και να το βάλω σε ακραίο καλούπι, ή κάτι πιο κοντά στον ήχο μας, με μπάντες σαν τους Bathory, Celtic Frost ή Possessed. Τιμής ένεκεν σε ακούσματα δηλαδή που με έχουν συντροφεύσει αμέτρητες φορές!

-Μέσα από τα μέλη των Yoth Iria, βλέπεις μια γεφύρωση του παλιού με το νέο black metal, καθώς και μια ένωση των "παλιών" με τους "νέους" Rotting Christ;

Δύσκολη ερώτηση. Τα περισσότερα μέλη της μπάντας έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στο ελληνικό black metal όλα αυτά τα χρόνια με τα άλλα τους συγκροτήματα. Συγκεκριμένα για τους Rotting Christ που ρωτάς, είναι μια μπάντα που έχει τρεις περιόδους, ξεκινήσαμε το 1987, ανήκω καθαρά στην πρώτη τους εποχή, και ακόμα και σήμερα, άσχετα αν έχω φύγει, νιώθω πως είναι παιδί μου. Πολλοί μου λένε πως υπάρχουν στοιχεία και από το νέο πρόσωπο της μπάντας, κι από τις αρχές αλλά εγώ δε μπορώ να το καταλάβω. Βέβαια είναι φυσικό επόμενο να συμβεί αυτό από τη στιγμή που σαν Yoth Iria, έχουμε άτομα τα οποία συνεργάστηκαν μαζί τους σε διάφορες φάσης των Rotting Christ. Για παράδειγμα με τον Γιώργο Εμμανουήλ είχαμε μια συνεργασία ενάμιση χρόνο και οι ιδέες που έδωσε ενδεχομένως παραπέμπουν στα πιο σύγχρονα ακούσματα, ενώ εγώ κι ο Magus είμαστε πιο παλιοί.

-Το line-up είναι κατασταλαγμένο ή στην πορεία θα υπάρξουν αλλαγές;

Στην πραγματικότητα οι Yoth Iria είναι ένα project που ξεκίνησα μόνος και μετά ήρθε ο Magus. αυτοί οι δύο είμαστε κανονικά. Στα πλήκτρα συνέβαλλε ο αδερφός μου, που φαντάζομαι θα ήθελε να συνεχίσει, ο Maelstrom φαίνεται πως θα συνεχίσει επίσης μαζί μας ενώ όταν τελειώσουν πλήρως οι ηχογραφήσεις του δίσκου θα ψαξω για δύο μόνιμους κιθαρίστες που οι χημείες μας θα ταιριάξουν. Φυσικά ο Γιώργος Εμμανουήλ έχει το στούντιο και τη μπάντα του, αλλά σταθερά θα είναι ο μόνιμος παραγωγός μας και μας βοηθάει με ιδέες και πράγματα πάνω στις ανάγκες των Yoth Iria.

-Τα μέλη που παίζουν στο ΕΡ, αποτέλεσαν αρχική επιλογή για το αποτέλεσμα που ήθελες;

Όπως είπα οι Υοth Iria ξεκίνησαν από εμένα, και σιγά σιγά όλα ήρθαν με το χρόνο τους. Τα μέλη προέκυψαν σιγά σιγά, με άτομα που ήξερα και εκτιμούσα, και ειδικά στον Γιώργο Εμμανουήλ χρωστάω πολλά για την υλοποίηση και το αποτέλεσμα του ΕΡ και του επερχόμενου δίσκου μας για όλη την τεχνική κατάρτιση που έχει, τις όμορφες ιδέες και τον επαγγελματισμό του. Νιώθω πως είναι από τους καλύτερους του χώρου, και δεν είναι τυχαίο που μπάντες από όλο τον κόσμο τον εμπιστεύονται. Είμαι τυχερός για αυτή τη συνεργασία σε κάθε τομέα της μπάντας.

-Με το επερχόμενο άλμπουμ να περιμένουμε μικροαλλαγές στο ύφος σας ή θα είναι σταθερά στο ιδιο μοτίβο με το ΕΡ;

Όλα τα κομμάτια γράφτηκαν μαζί, και απλώς επιλέχθηκαν τα δύο συγκεκριμένα για το ΕΡ, τα οποίο έχουν έναν πιο άγριο και ακραίο χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα, στο full length θα φανεί ένα πιο heavy κι επικό ύφος χωρίς όμως να χάνεται η αποκρυφιστική θεματολογία ή οι σκοτεινές και βαριές υφές. Από εκεί και πέρα, ο κόσμος θα δει τους Yoth Iria σε μια ποικιλία και από ατμοσφαιρικά στοιχεία, δυναμικές, κι όλα όσα προσωπικά μου αρέσουν γύρω από το metal. Δηλαδή θα φανεί μια δική μου οπτική σε στοιχεία συγκροτημάτων όπως οι Iron Maiden, Judas Priest και Black Sabbath, μέχρι τα πιο extreme που αναφέραμε παραπάνω.

-Δηλαδή θέλεις κάθε σου ερέθισμα να το μεταφράσεις σε κάτι πιο κοντά στο black metal;

Πολύ σωστό αυτό που λες. Ναι, θα μπορούσα να πω ότι θέλω τα μουσικά μου ερεθίσματα να αποτυπώνονται σε ένα πιο ακραίο μοτίβο. Θα σε πάω ακόμα και στο παρελθόν, με τους Rotting Christ για παράδειγμα, οι heavy metal καταβολές που είχαμε επεκτάθηκαν και μας οδήγησαν να κάνουμε κάτι πιο ακραίο, το ίδιο πιθανόν συμβαίνει και με τους Yoth Iria, γιατί είμαι ο ίδιος άνθρωπος με τότε, δεν άλλαξαν τα μουσικά μου θέλω, ούτε ο τρόπος γραφής. Μπορεί να ζούμε σε άλλες εποχές, αλλά σε αυτόν τον τομέα δε με άγγιξε η πρόοδος ή η τεχνολογία, θέλω να λειτουργώ παραδοσιακά.


-Τη black metal σκηνή στις μέρες μας πως τη βλέπεις;

Καλή ερώτηση, γιατί από την αρχή του είναι το πιο ακραίο και μοχθηρό ιδίωμα του metal. Η ίδια η άποψη γύρω από το αντιθρησκευτικό και βλάσφημο στοιχείο είναι πάντα σταθερή κι επίκαιρη και με την πάροδο του χρόνου χαρίζει συνεχώς νέα στοιχεία, νέους ήχους και πλήθος συγκροτημάτων. Για εμένα όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα υπάρχει το heavy metal και κατ'επέκταση το black metal. Το metal έχει γεννήσει τόσα μουσικά παρακλάδια που από όσες μόδες κι αν πέρασαν, ο ήχος αυτός από τότε που δημιουργήθηκε συνεχίζει σταθερά και αμείωτα να εξελίσσεται, με νέα συγκροτήματα να βγαίνουν συνεχώς. Οι καλύτεροι μουσικοί ανήκουν στο metal, οπότε γενικά σαν ήχος ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να φαντάζει σαν κάτι κλασικό. Επομένως και ο ακραίος ήχος είναι πάρα πολύ δυνατός, έχει αποκτήσει φανατικό και μεγάλο κοινό σε σχέση με τις αρχές του, γιατί κι ο ίδιος ο κόσμος ψάχνεται Άσχετα αν κάποιος ξεκίνησε με Maiden, με Priest, ή με Led Zeppelin πλέον είναι εύκολο να γουστάρει εξίσου και Rotting Christ, Emperor, Mayhem κτλ. 

-Υπάρχουν σχέδια για τους Yoth Iria να γίνουν μια live μπάντα;

Οπωσδήποτε, από τη μεριά μας το θέλουμε πολύ, κι αν υπάρχει ενδιαφέρον είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε όσα περισσότερα μέρη μπορούμε. Συγκεκριμένα, είσαι ο πρώτος που το μαθαίνει, ετοιμάζουμε ήδη κάτι συναυλιακά, απλώς θέλουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση ώστε να επιβεβαιώσουμε την πραγματοποίηση του. Σκοπεύουμε στο τέλος της χρονιάς να παίξουμε με τους Νορβηγούς Mortem, οι οποίοι αποτελούνται από μέλη των Arcturus, Mayhem, Thorns και 1349, όντας άτομα από τα σπάργανα του πρώιμου black metal ήχου. Με κάθε επιφύλαξη για τη συνέχεια, έχουμε σαν πλάνο κάποιες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στην πορεία να συνεχιστεί ένα Ευρωπαϊκό tour.

-Τέλεια, σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Κι εγώ σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την υποστήριξη του Metal View όλον αυτόν τον καιρό...Non Serviam και Metal-Magic-Freedom!

Γιάννης Χαρτζανιώτης




Δεν υπάρχουν σχόλια: