Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Οι Rotting Christ μιλούν για τους Slayer

Τριάντα χρόνια δύναμης, ερέβους και ακρότητας, χαρακτηρίζουν την οντότητα των Rotting Christ. Οι Έλληνες βετεράνοι του ακραίου metal έρχονται με το νέο line up τους στο AthensRocks, λίγου μήνες μετά την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, ''The Heretics" Ο Σάκης Τόλης, βγάζει τον οπαδό από μέσα του και μιλάει στο Metal View, για τους Slayer, λίγες μόλις μέρες πριν την κοινή τους εμφάνιση στην Αθήνα.

 Αποτέλεσμα εικόνας για rotting christ


-Πως νιώθεις που θα παρουσιάσετε το νέο σας άλμπουμ και το νέο line up για πρώτη φορά στην Αθήνα;

Δε θα έλεγα πως είναι παρουσίαση του νέου άλμπουμ, καθώς είναι απλώς η συμμετοχή μας σε ένα φεστιβάλ, και θα παίξουμε μόνο 2-3 κομμάτια από το "Heretics". Ένα πλήρες show σχετικά με το νέο μας δίσκο γίνεται στις δικές μας εμφανίσεις, αλλά από την άλλη είναι ωραίο που θα ξαναπαίξω στην πόλη μου. Φυσικά υπάρχει μια ένταση και ένα δημιουργικό άγχος, καθώς θα παίξουμε για πρώτη φορά στην Αθήνα με τα δύο νέα μέλη, αλλά πιστεύω πως θα πάνε όλα καλά, και θα το ευχαριστηθούμε παίζοντας μαζί με τη μεγαλύτερη thrash metal μπάντα του κόσμου.

-Ποιες είναι οι πρώτες σου σκέψεις όταν ακούς το όνομα των Slayer;

Είναι μια από τις μπάντες που μεγαλώσαμε, τόσο σημαντική στον χώρο, και είναι σαν ένα παιδικό όνειρο να παίζουμε μαζί τους. Ποτέ δεν είχα διανοηθεί όταν άκουγα το "Show No Mercy" ή το "Hell Awaits", ότι θα έπαιζα μαζί τους, θα μοιραζόμουν τη σκηνή ή θα έλεγα και ένα απλό γεια. Αυτά τα 30 χρόνια είναι πολύ σημαντικά για εμάς γιατί βρισκόμαστε σε θέση να παίζουμε μαζί με τόσες αγαπημένες μπάντες, και είναι για μένα μια μεγάλη ικανοποίηση για όλο αυτό τον δρόμο που έχουμε τραβήξει. Οι Slayer όπως είπα είναι η μεγαλύτερη thrash μπάντα και είναι τιμή μου που θα μοιραστώ ξανά μαζί τους τη σκηνή.
 Αποτέλεσμα εικόνας για slayer show no mercy band photo
-Ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος των Slayer που άκουσες;

Το "Show No Mercy". Ήμουν πολύ μικρός όταν το είχα ακούσει πρώτη φορά, και με είχε τρομάξει ο τρόπος που ακουγόταν. Το είχα ακούσει σε αντιγραμμένη κασέτα, και με είχε πιάσει φόβος με τις ταχύτητες και το σκοτάδι που εξέπεμπε. Η μουσική συνδύαζε σκοτάδι, ταχύτητα και δύναμη, και ήταν κάτι το εξωφρενικό. Ειδικά αυτό και το "Bonded By Blood" των Exodus ήταν τόσο ακραία και γρήγορα που νόμιζα πως κάτι πήγαινε λάθος με τις στροφές. Βέβαια στην πορεία το αυτί εξοικειώθηκε, και κοιτώντας πίσω, παρατηρούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι υπήρξαν πρωτοπόροι. Όλοι αυτοί οι ήχοι πλέον μπορεί να μη φαίνονται τόσο πρωτοποριακοί, αλλά οι Slayer, και όλες οι υπόλοιπες μπάντες της εποχής πήγαν από το 0 στο 1, χωρίς να έχουν βρει τίποτα έτοιμο. Οι Slayer βοήθησαν πολύ τη metal σκηνή με τους πρώτους δίσκους, και φυσικά κάθε δίσκος τους είναι ιδιαίτερος, και για εμένα κάθε τι από αυτούς είναι διαμάντι.

-Δεν είναι η πρώτη φορά που παίζουν οι Rotting Christ με τους Slayer, και στην Ελλάδα είναι ήδη η δεύτερη. Έχεις κάποια ιδιαίτερη ανάμνηση από τις προηγούμενες φορές γενικά;

Έχουμε παίξει αρκετές φορές μαζί τους, και στο εξωτερικό ειδικά. Κάτι πραγματικά τρελό ήταν, στην Ελβετία, σε ένα μικρό φεστιβάλ που παίζαμε, το οποίο μου άρεσε πάρα πολύ. Ήταν πριν 15 χρόνια περίπου, και θυμάμαι είχα μπει σε pit, και πέταγα δύο λεπτά στον αέρα, το ξύλο που έπεφτε, εκείνη την ώρα δεν το είχα καταλάβει. Μιλάμε για απίστευτες στιγμές, τους παρακολουθούσα από πολύ κοντά σε ένα τόσο μικρό fest, και μπήκα για να "ξυπνήσω". Πραγματικά είμαι τυχερός που έζησα μετά από αυτό, τόσο μεγάλο pit και τόσο ξύλο δεν έχω ξαναδει στη ζωή μου. Ότι δε μας σκοτώνει μας κάνει δυνατότερους.
-Ειστε από τις μπάντες που μουσικά έχετε τον δικό σας ήχο. Παρόλα αυτά στις αρχές σας, οι Slayer αποτέλεσαν επιρροή για εσάς;

Στις αρχές ελαφρώς. Επειδή προερχόμαστε από τη black metal σκηνή, η επιρροές και ο ήχος μας βρίσκεται κυρίως σε άλλες μπάντες, πιο σκοτεινές. Σίγουρα όμως η απαρχή των Slayer και δίσκοι σαν το "Show No Mercy" και "Hell Awaits" μας βοήθησαν με τη μαυρίλα τους κατά κάποιον τρόπο. Επίσης ήταν η αρχή της ακρότητας και σε τέτοια μουσικά μονοπάτια είχαμε μπει από μικροί.

-Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι που περιμένεις να ακούσεις από τους Slayer το Σάββατο;

Δε θα έλεγα κάποιο συγκεκριμένο, όχι. Περιμένω να δω ποια θα παίξουν, κι επειδή κι εγώ σαν καλλιτέχνης, τρομάζω όταν φτιάχνω setlist, μπορώ να τους καταλάβω όταν με τόσους δίσκους υπάρχουν και απαιτήσεις. Είναι "εφιάλτης" να ευχαριστείς με το setlist σου τον καθένα, οπότε εγώ είμαι ικανοποιημένος με οτιδήποτε και αν παίξουν. Ειδικά τώρα με ένα τεράστιο show για το "αντίο" σίγουρα θα είναι κάτι εκπληκτικό και μεγαλοπρεπές, και όχι μια απάτη, όπως μας έχουν συνηθίσει κάποιες άλλες μπάντες. Είναι τιμή για εμένα, να συμμετέχω με τον τρόπο μου στο κύκνειο άσμα των Slayer στη χώρα μας.
-Από εσάς τι να περιμένουμε στο AthensRocks;

Ένα show ατμοσφαιρικό και με ένταση, όπως μας ξέρουν οι φίλοι μας. Είμαστε ετοιμοπόλεμοι με τα νέα μας μέλη να έχουν προσαρμοστεί τέλεια για την περίσταση και ερχόμαστε για να τα κάνουμε "πουτάνα όλα".

Γιάννης Χαρτζανιώτης




Δεν υπάρχουν σχόλια: