Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Riot V στο Metal View: Θέλουμε να συνεχίσουμε την κληρονομιά και την τιμή της μπάντας.


 Οι Riot αποτελούν εδώ και χρόνια μια από τις πιο αγαπημένες μπάντες του μεταλλικού κοινού στην Ελλάδα. Μπορεί κατά καιρούς να έχουν υποτιμηθεί, αλλά το επικείμενο live album τους από την Ιαπωνία, δείχνει πραγματικά ποια είναι αυτή η μπάντα, και η μετενσάρκωση της σε Riot V. Ο μπασίστας, και παλαιότερο πλέον, μέλος των Αμερικάνων, Don Van Stavern, μιλάει για αυτή την εμπειρία, και τι συμβαίνει με τα  live τους, δίνοντας έτσι γεύση για αυτό που θα μας περιμένει τον ερχόμενο Νοέμβριο και στην Αθήνα.
 -Αρχικά συγχαρητήρια για το νέο σας live album. Πώς αποφασίσατε για αυτή την κυκλοφορία;

Ευχαριστούμε. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που επιτέλους κυκλοφορούμε ένα αυθεντικό DVD μετά από τόσα bootlegs που έχουν βγει όλον αυτόν τον καιρό! Αποφασίσαμε να το κάνουμε από τη στιγμή που συμπληρώσαμε την 30η επέτειο του Thundersteel και θέλαμε να το γυρίσουμε παίζοντας κομμάτια του. Φυσικά τι καλύτερο μέρος από την Ιαπωνία, όπου υπάρχουν τόσοι πολλοί οπαδοί ήδη από την αρχή της μπάντας. Παίξαμε πολλά κομμάτια κι από εκείνη την εποχή επίσης και είναι απίστευτο και υπέροχο συναίσθημα να συναντάς γνωστά πρόσωπα ακόμα και 30 χρόνια μετά.

-Παρατηρώ πως η Ιαπωνία είναι μια χώρα που πολλές μπάντες προτιμούν για live κυκλοφορίες. Γιατί πιστεύεις; Εσείς σκεφτόσασταν παράλληλα κια για κάποια άλλη χώρα ή μοναδικός σας στόχος ήταν η Ιαπωνία;

Βασικά η εταιρία κι εμείς αποφασίσαμε να το βιντεοσκοπήσουμε εκεί. Θέλαμε εδώ και πολύ καιρό να κάνουμε αυτό το εγχείρημα με το DVD. Kαι τις δύο βραδιές που βιντεοσκοπήσαμε είχαμε 20 κάμερες. Η Ιαπωνία έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας καθώς ήταν από τα αγαπημένα μέρη του Mark Reale και είχαμε την ευκαιρία να νιώσουμε σαν τους Judas Priest για ένα Σαββατοκύριακο χαχα! Πολλές όμορφες και διασκεδαστικές στιγμές με πολλούς από τους fans να τους βλέπουμε ξανά τo 2018, μετά τo 89', να βγάζουμε φωτογραφίες όπως και τότε, όπως και με τα παιδιά μερικών από αυτούς. Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα.
Αποτέλεσμα εικόνας για riot v
-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αναμνήσεις σας από αυτό το show;

Ήμουν σε θέση να παίζω 30 χρόνια μετά, και να νιώθω όπως το 1989. Τότε ήμασταν μαζί με τον κύριο Udo που ήταν και το μεγάλο όνομα της βραδιάς και μας προώθησε πολύ. Ήταν συναρπαστικό όλο αυτό τότε γιατί οι Riot είχαμε ήδη αρκετά χρόνια πορείας και παίζαμε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία. Αυτό το βράδυ για εμάς σήμαινε τόσα πολλά, όχι μόνο για τους γνωστούς που είδαμε αλλά κι επειδή ξέρουμε τον τρόπο υποδοχής των ανθρώπων εκεί όλα αυτά τα χρόνια. Άλλωστε στα κομμάτια μας έχουμε και αρκετά Ιαπωνικά ονόματα αλλά και στο "Unleash The Fire" έγραψα ένα κομμάτι αφιερωμένο στην πρώτη μας επίσκεψη το 1989. Υποθέτω πως σημαντικά highlights στη διάρκεια του live ήταν όταν παίζαμε τα κανονικά μας κομμάτια και μετά έπεσε η κουρτίνα και συνεχίσαμε με το μεγάλο Thundersteel.  Επίσης και όταν η μασκότ μας, ο Mighty Tior, ή όπως λένε οι οπαδοί μας, Johnny The Seal, εμφανίστηκε με μια στρατιά ατόμων στο "Warrior" όσο είχαμε πλάι τον σπουδαίο μπασίστα των Loudness, Masayoshi Yamashita.

-Σε αυτό το live βλέπω πως η φωνή του Todd ένα ένα παλιομοδίτικο feeling. Είναι κάτι που προσπάθησε ή εξ αρχής στους Riot ήταν ο καλύτερος για τη θέση;

-Όταν μπήκαμε στη θέση να βρούμε τον αντικαταστάτη του Tony Moore, ήξερα πως δε θα ήταν εύκολο αφού ήταν ένας τραγουδιστής-φαινόμενο. Περάσαμε από οντισιόν πολλούς τραγουδιστές με΄χρι που ένας κοινός μας φίλος από τη Γερμανία μας πρότεινε τον Todd. Μόλις μελέτησα τη φωνή του και τα βιντεάκια ήξερα πως αυτός έκανε για τη δουλειά, και συμφώνησε και ο Mark μαζί μου, έτσι ήρθαμε σε επικοινωνία. Ένα πράγμα σχετικά με τη δισκογραφία των Riot, είναι πως κάθε τραγουδιστής έχει το δικό του στυλ και ήχο, έτσι αποφεύγει να μιμηθεί κάποιον άλλον και βάζει το προσωπικό του στοιχείο κι αυτό είναι πολύ θετικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Guy Speranza, που είχε γενικά μια ιδιαίτερη, περίεργη φωνή. Σχετικά με τον Todd, είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να καλύψει όλες τις εποχές μας άνετα και αρκετά καλά.
 
 -Βγάζει νόημα, οι οπαδοί να αγαπούν τα παλιά σας κομμάτια, αλλά περίμενες σε αυτό το live να συμβεί το ίδιο και για τα κομμάτια του νέου σας δίσκου;
 
Όταν έστηνα αυτό το show, δεν ήθελα απλώς να ασχοληθούμε με την εποχή του Thundersteel, που αποτέλεσα μέλος και έγραψα και μεγάλο μέρος του δίσκου, αλλά ήθελα να παρουσιάσω και τη νέα μπάντα ως Riot V. Έτσι αποφασίσαμε να παίξουμε μιάμιση ώρα τα κομμάτια των Riot V και μετά την παύση να παίξουμε όλο το Thundersteel απ'την αρχή μέχρι το τέλος. Μετά τον θάνατο του Mark, που αποφάσισα να συνεχίσω τη μπάντα, την ονόμασα έτσι ως το "5ο κεφάλαιο", για την εποχή όπου κι εγώ ξεκίνησα να παίζω στους Riot και να συμμετέχω στις συνθέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που ακουγόμαστε σαν την πιο power metal πλευρά των Riot. Οι Ιάπωνες οπαδοί είναι πάντα υποστηρικτικοί κι αγαπούν κάθε περίοδο της μπάντας, όπως φάινεται και εδώ, κι αυτό μάλιστα κάνει το κάθε τι ακόμα πιο ξεχωριστό.
Αποτέλεσμα εικόνας για riot v
-Σ'αυτό το άλμπουμ παίζετε πολλά κομμάτια από το "Unleash The Fire". Πιστεύετε πως συμβολίζει μια νέα αρχή για τη μπάντα ή απλώς αγπάτε πολύ αυτόν τον δίσκο;

Όταν έχεις μια μπάντα με 40 χρόνια ιστορίας και 17 δίσκους, είναι πάντα δύσκολο να τα χωρέσεις όλα σε ένα set. Το ρεπερτόριο των Riot προθπαθεί να καλύψει μέρος από πολλά παλιά και νέα κομμάτια για τους οπαδούς. Πάντα θα υπάρχουν 3-4 κομμάτια από την τελευταία μας κυκλοφορία και μετά γεμίζουμε τα standards μας με όσα αγάπησαν οι fans μας όλα αυτά τα χρόνια. Έχεις δίκιο σχετικά με το "Unleash The Fire". Ήταν μια μικρή πρόκληση για εμάς και μια δήλωση, καθώς θα συνεχίζαμε χωρίς τον Mark Reale, κι αυτό μας έδινε μια νέα ευκαιρία. Είχαμε πολύ κόσμο στο πλευρό μας και οι οπαδοί μας έλεγαν πως ήταν δεκτικοί σε αυτο που θα κάναμε ώστε να συνεχίσουμε την κληρονομιά και την τιμή των Riot.

-Επίσης ότι παίξατε στο σύνολο του το "Thundersteel", για εμένα αποτέλεσε έκπληξη. Ήταν αποκλειστικά σαν αφιέρωμα για τα 30 χρόνια του δίσκου;

Ακριβώς, το είχαμε σχεδιάσει έτσι. Η εταιρία και οι διοργανωτές έψαχναν έναν ιδιαίτερο τρόπο για να γιορτάσουμε την επέτειο των 30 χρόνων του δίσκου, καθώς επίσης και τα 30 χρόνια για το Club Citta, που έχει τύχει να παίξουμε πολλές φορές. Γι'αυτό ήταν και μια πολύ ιδιαίτερη βραδιά για όλους. Ξεθάψαμε πολλές μνήμες από τότε που παίζαμε για πρώτη φορά τα κομμάτια αυτού του μεγάλου άλμπουμ, αλλά εδώ εκτός των κλασικών πέντε κομματιών που έχουμε στο σετ μας από το "Thundersteel", παίξαμε ολόκληρο το άλμπουμ, συνεπώς και κομμάτια που δεν έχω παίξει εδώ και 30 χρόνια, από τότε που κυκλοφόρησε.
Αποτέλεσμα εικόνας για don van stavern
-Ποιο είναι το αγαπημένο σου live album;

Πρέπει να είναι το "Made In Japan" των Deep Purple. Ο πατέρας μου, μου είχε δώσει ένα αντίγραφο όταν ήμουν πολύ μικρός και αυτός είναι σχεδόν ο δίσκος που με έβαλε γενικά στη μουσική, καθώς ήμουν μεγάλος fan του Ritchie Blackmore και μου αρέσει ο ήχος τους. Το "Made In Japan" άλλαξε τη ζωή μου, ξεκινώντας ένα μουσικό ταξίδι. Άλλα αγαπημένα θα μπορούσαν να είναι πιθανότατα τα "Live & Dangerous" των Thin Lizzy, το "Kiss Alive" και το "Unleashed In The East" των Judas Priest. Οπότε φαίνεται πως δεν είμαστ εοι μόνοι που κάναμε ζωντανή ηχογράφηση στην Ιαπωνία.

-Έχετε σχέδια για κάποιο νέο άλμπουμ;

Ναι, είμαστε ήδη μεταξύ των περιοδειών και της προπαραγωγής του νέου δίσκου που θα κυκλοφορήσει το 2020. Έχουμε περίπου 20 κομμάτια έτοιμα όπου θα διλαέξουμε να πάρουμε τα καλύτερα. Θα βρίσκεται στο ύφος όλων μας των εποχών, αλλά πιο κοντά στο στυλ του "Unleash The Fire" και την επιθετικότητα του "Armor Of Light". Πιστεύω πως οι οπαδοί μας θα το αγαπήσουν και αυτό.
-Να περιμένουμε σύντομα κάποια εμφάνιση στην Ελλάδα; (σσ: η συνέντευξη είχε γίνει μόλις λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του Αθηναϊκού live).

Στην πραγματικότητα, την ώρα που κάνουμε αυτή τη συνέντευξη, οριστικοποιούμε τις ημερομηνίες για το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Παίζουμε φέτος στις 9 Νοεμβρίου στο Metal Hammer Paradise  κι έτσι αποφασίσουμε να κάνουμε και κάποιες headline εμφανίσεις. Έχουμε ήδη κλείσει για τις 3 Νοεμβρίου στην Αθήνα και συζητάμε για άλλες 2-3 Ελληνικές εμφανίσεις, ενώ θα πάμε επίσης σε Ιταλία και Ισπανία. όλες οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα. Φαίνεται πως θα απελευθερώσουμε ξανά φωτιά σύντομα στα μέρη σας.

-Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Σε ευχαριστώ κι εγώ για τη συνέντευξη και τις ωραίες ερωτήσεις. Αυτή η μπάντα. Αυτή η μπάντα έχει λάβει μεγάλη αγάπη και υποστήριξη από κάθε μέρος συμπεριλαμβανομένων και των media που μας κάνουν να συνεχίζουμε. Εκτιμούμε πραγματικά την στήριξη όλων. Θα υνεχίσουμε να υψώνουμε τον πυρσό μας, με τη φλόγα να καίει ακόμα τιμώντας τη μεγάλη παράδοση των Riot.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

ENGLISH VERSION
 
-First of all congratulations for your new live album. How did you decide for this release?

Thank you we are very excited about finally releasing an official DVD since there are so many bootlegs around these days! We decided since it was the 30th anniversary of the Riot record Thundersteel we would play a show and film it and what better place than Japan where there are many fans and were there in the very beginning of this era of the band. We played a lot of these songs back then as well. Seeing familiar faces from 30 years back is awesome and amazing!

-I see that Japan is a country which many bands prefer for a live album release. Why do you think? Also did you thought for another country or Japan was your only goal?

Actually the label and ourselves decided to shoot it there. We've been wanting to have an official DVD release for quite some time now. They did the groundwork and had about 20 cameras for both nights. Japan has always held a special place in our heart as it was one of Mark Reales favorite places and it is our chance to be the size of Judas Priest for the weekend! Haha. A lot of fun memories and fans who were there in 89 and at the show in 2018 as well. We took pictures with them back in the day now we take pictures with them and their children sometimes! It's a very beautiful thing.
 
-Which are your greatest memories from this show?

Being able to perform this music 30 years later as I did in 1989 with Mr Udo who was the big promotions fella back in the day. It was exciting because it was the first time the band Riot ever played in Japan and had a long history before then. This night meant a lot to me seeing a lot of familiar faces in Japan accepting us for all these years, we even have Japanese names in some of our songs and on Unleash the Fire I wrote a song called Land of the Rising Sun which was about our first visit in 1989! I guess some of the highlights would be playing a regular set then intermission and then the big Thundersteel set with a curtain drop. We projected a giant video on the curtain that I designed with new and old footage. Our mascot the Mighty Tior or people sometimes refer to him as Johnny the Seal came out in an army on the encore Warrior and we were joined by the great bassist from Loudness Masayoshi Yamashita.

Αποτέλεσμα εικόνας για riot v 
-On this live performance, I see that Todd had a really old school feeling on his voice. Did he practice a lot or his voice was such perfect for the band, since his begining in Riot?

When we had the task of replacing the great Tony Moore we knew it would not be easy since Tony was a phenomenal vocalist. We auditioned many singers and a mutual friend of ours from Germany turned me on to Todd. Once I studied his voice and videos I knew he was the one for the job and Mark would agree as well and probably sent him to me actually! One thing about Riots discography is every vocalist had their own style and sound so getting someone that could emulate there style but bringing his own to it was a good thing, not a lot of guys could capture Guy Speranza as he had a very quirky voice. Todd's been covering all eras comfortably and quite good.

-It makes sense for the fans to love your old stuff on that live, but did you expect that, and for your new songs?

When I set up the show, I didn't want to just do the Thundersteel era that I was a big part of and wrote most of the material, I also wanted to have my new band Riot V showcased. So I came up with us playing an hour and a half set of Riot V and then intermission leading into the Thundersteel set from top to bottom. When I decided to keep going when Mark passed away I called it the 5th chapter because I wanted it to be the era of Riot I was in and help create. This is why we sound a little bit more in the power metal Riot vein. Japan fans have been very supportive and love all eras of the band which makes it even more special.

Αποτέλεσμα εικόνας για riot v 
-On this album you played many songs from "Uneash The Fire". Do you believe that it's a symbol for a new beggining in the band or just you love it a lot?

When you have a band with a 40 plus year history and a 17 record discography it's always challenging to put a set together. Riot's repertoire tries to cover old and new for the fans. Obviously we want to play the newer stuff but never lose sight of the old classics and play them for the fans. You always get three or four songs from a new release and after that we have to cover all the bases and standards that fans come to know and love all these years. Unleash the Fire was a bit of a challenge and maybe a statement that we continued on without the great Mark Reale and we took a chance. We had a lot of people in back of us and the fans spoke and accepted us so we continue Riot's legacy and honor.

- Also you played in its entirety "Thundersteel" and for me was a surprise. Was it a tribute for its 30 year anniversary?

Yes we had planned it this way. The label and promoters wanted to do something special for the 30th anniversary of the Thundersteel release as well as the venue we have played many times Club Citta's 30th anniversary, so it was a very special evening for all. Brought back a lot of memories playing songs from the great Thundersteel album. We continue to play four to five songs always but on this night we played the whole album and some songs I haven't played in 30 years since we did in 1989.

Αποτέλεσμα εικόνας για riot v 
- What's your favourite live album ever?
 
It's got to be Made in Japan by Deep Purple. My father gave me a copy when I was very young and that's pretty much what got me into music as I was a great Ritchie Blackmore fan and I love their music. Made in Japan changed my life and started me on my musical journey. Other favorites would probably include Live and Dangerous from Thin Lizzy, Kiss Alive and Unleashed in the East by Judas Priest, so we're not the only ones releasing a live record from Japan

-Have you plans for a new album release?

Yes, between touring we're in pre-production for a new record to be released in 2020. We probably have about 20 songs as well and we will pick and choose the best ones. This will be in the style of all eras, kind of like Unleash the Fire was and the aggressiveness of Armor of Light. I believe fans will love this offering as well.
 
-Can we wait for a show in Greece soon?

Actually as I'm doing this interview we are finalizing dates in November later this year. We are performing at this year's Metal Hammer Paradise on November 9th so we decided while we're over there to do some headline dates! We have a November 3rd show slated for Athens and I believe two or three more Greek shows as well in Italy and Spain! We will make an official announcement very soon. So looks like we will unleash the fire on you soon!
 -Thank you for this interview, the last words are yours...

Thank you for the interview and the great questions, this band has been getting love and support from all avenues including all media which makes us continue on. We really appreciate the support from everyone. We will continue to carry the torch and keep the fires burning in the great tradition of Riot!
 
John Hartzaniotis

Δεν υπάρχουν σχόλια: