Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

UNLEASH THE ARCHERS-ABYSS (Album Review)

Οι Unleash The Archers από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ήδη από την ίδρυση τους και κάθε φορά, κάνουν αισθητή την παρουσία τους με σύγχρονα και έντονα στοιχεία. Αυτό που εξ αρχής μου έκανε εντύπωση είναι το old school sci-fi εξώφυλλο του νέου τους άλμπουμ, και η απορία λύθηκε γρήγορα ήδη με το πρώτο άκουσμα του "Abyss".



Μπορεί η εισαγωγή του "Waking Dream" να έχει απαλές, ακουστικές διαθέσεις, αλλά προμηνύεται η έκρηξη που θα ακολουθήσει μέσα από την καθηλωτική χροιά της Britney και τους μοντέρνους του ρυθμούς. Το ομότιτλο, "Abyss", εξελίσσοντας το μοτίβο του εναρκτήριου, φέρνει καταιγιστικούς, τεχνικούς ρυθμούς με κολλητική διάθεση, συνδυάζοντας το σύγχρονο prog/power με το κλασικό heavy metal. 

Στου ίδιου τύπου τα "παντρέματα" θα συναντήσουμε στην πορεία το "Soulbound", με τη ιδιαιτερότητα που διατίθεται, αφού παίρνει τα παραδοσιακά europower στοιχεία και τις Maiden-ικές κατευθύνσεις, ανοίγοντας έναν νέο, φρέσκο δρόμο στη μεταλλική κληρονομιά του σήμερα. Μάλιστα, όχι πολύ μακριά από αυτό, το ''Faster Than Light" σέβεται τον εαυτό του μέσω του τίτλου και έρχεται με εξωφρενικές ταχύτητες, παθιασμένο παίξιμο και ένα νοσταλγικό μελωδικό ρεφρέν, αλλά όλα αυτά σε ένα 100% "Unleash The Archers" κάλυμμα.

Στην κανονική ροή του άλμπουμ, το "Through Stars" πιο στακάτο και άμεσο, έρχεται να δώσει έναν live-άδικο τόνο και μια αύρα όγκου και ισχύος. Από την άλλη, το "Legacy" για λίγο σπάει τα δεδομένα των Καναδών μέσα από ήρεμες φωνητικές αρμονίες, αλλά επειδή το shredding δε μπορεί αν κρυφτεί για πολύ, βγαίνει σύντομα και σιγοντάρει πλάι στο βάθρο των κλασικών συνθέσεων της μπάντας.

To "Return To Me" με αδυσώπητη οργή και δυναμισμό φέρνει στους κόλπους της μπάντας melodeath στοιχεία που θυμίζουν Insomnium και Οmnium Gatherum, ενώνοντας το φως με το σκοτάδι. Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση θα βρούμε το "The Wind That Shapes The Land" που πατά πάνω σε μονοπάτια μιας power μπαλάντας μακριά από τα τετριμμένα με μελαγχολική και συνάμα απεγνωσμένη αντίληψη και επιθετική, βαριά ψυχολογία. Λίγο πριν το τέλος, το "Carry The Flame" θα έρθει πιο ανάλαφρο και αισιόδοξο ενώ το "Afterlife" στο ίδιο μήκος κύματος μας αφήνει με τους συμφωνικούς, μεγαλοπρεπείς και επικούς του τόνους σε ένα στυλ με πολλαπλά μουσικά χτυπήματα.

Στόχος κάθε μπάντας, είναι πάντοτε να ξεπερνάει τον εαυτό του! Πολλοί μπορεί να μην τηρούν αυτόν τον κανόνα, ή να κατασταλάζουν στον δικό τους ήχο, αλλά οι Unleash The Archers εκτός ότι έχουν βγει τον δρόμο τους, καταφέρνουν δίσκο με τον δίσκο να ανεβάζουν τον πήχη κατά πολύ. Τα ακραία και βαριά περάσματα μπορεί να μην είναι πολλά, αλλά εδώ βρίσκουν τη νέα τους οδό που ενώνει το μοντέρνο metal με πληθώρα 80s επιρροών. Εκτός αυτού, δείχνουν πως η δημιουργία και ο metal ήχος δε δέχονται όρια και σύνορα, ενώ τέλος όλα τα χρόνια της πορείας της, η εν λόγω τετράδα δίνει ένα άλλο πρόσωπο στο λεγόμενο female fronted metal.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: