Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Strigoi στο Metal View: Ο δίσκος μας είναι ένα ταξίδι προς τον αληθινό τρόμο

Οι Strigoi δημιουργήθηκαν μέσα από τις στάχτες των Vallenfyre, από τον ιθύνοντα νου και κιθαρίστα των Paradise Lost, Greg Mackintosh, αλλά και τον μπασίστα τους, Chris Casket. O δεύτερος, μίλησε στο Metal View, για το σκοτάδι, τον πόνο και τον φόβο που πηγάζει μέσα από το ντεμπούτο τους, "Abandon All Faith" αλλά και τις βασικές διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με το παλιό τους project.
-Αρχικά συγχαρητήρια για το ντεμπούτο σας. Ποια η ανταπόκριση του κοινού στα νέα κομμάτια;

Ευχαριστώ. Έχω να πω πως είναι πάρα πολύ θετική. Το Spark Magazine της Τσεχίας κατέταξε τον δίσκο μας ως το άλμπουμ του μήνα, και κάθε κριτική που λαμβάνουμε έχει πολύ καλά σχόλια. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για μας, από τη στιγμή που δημιουργήσαμε ένα νέο project και η αγωνία μας για κάτι καλό βρίσκει ανταπόκριση. Ο κόσμος μιλάει με πολύ καλά λόγια για τα κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει και περιμένουμε μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα βγει ο δίσκος για να δούμε τη συνολική ανταπόκριση.

-Παρατηρώ μέσα από το άλμπουμ να πηγάζει μια παλιομοδίτικη αύρα. Αντλήσατε καθόλου έμπνευση από τις πρώτες σας επιρροές;

Ναι, όντως υπάρχουν αυτά τα στοιχεία που αναφέρεις, με τον Greg να είναι ο άμεσος υπεύθυνος για τη μουσική κατεύθυνση, αν και εγώ στο μπάσο ήθελα να βγάλω μια πρώιμη αισθητική του heavy metal όπως με αυτά που μεγαλώσαμε. Bγάλαμε προς τα έξω κομμάτια όσων μας αρέσουν να ακούμε, κι εγώ με τους στίχους προσπάθησα να περιορίσω τη βωμολοχία, και να εκφράσω με διαφορετικό και πιο λεπτομερή τρόπο όσα με εξαγριώνουν, ούτως ώστε μη γίνει και το αποτέλεσμα ρηχό και βατό, και στο τέλος να με απογοητεύσει χαχα.
-Το "Abandon All Faith" είναι κάποιο concept album;

Δε θα έλεγα πως υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο concept πίσω από τον δίσκο. Προσπαθήσαμε να μας παρασύρει γενικά η έμπνευση και να ασχοληθούμε με διαφορετικά θέματα, των οποίων κάποιες λεπτομέρειες ταιριάζουν. Το γενικό θέμα είναι να καταπιαστούμε με το ακραίο, και θα έλεγα πως αντί για θεματική, υπάρχει ένα ταξίδι προς τον αληθινό τρόμο.

-Η ιδέα των Strigoi ήρθε αμέσως μετά τη διάλυση των Vallenfyre;

Ακριβώς!

-Ξέρω πως οι Strigoi είναι ένα ξεχωριστό συγκρότημα, αλλά βλέπεις κοινά στοιχεία με αυτά των Vallenfyre;

Ναι εννοείται. Θεωρώ πιο δύσκολο να μην υπήρχαν ομοιότητες. Ο ίδιος άνθρωπος που ήταν κύριος υπεύθυνος και έγραφε τα κομμάτια για τους Vallenfyre βρίσκεται και εδώ...ακόμα και στον τρόπο φωνητικών μας θα το συναντήσεις αυτό! Από την άλλη κάποιος fan των Vallenfyre θα δει εκτός των κοινών χαρακτηριστικών, και κάποιες διαφορές. Εκεί ήμασταν πιο μακροσκελείς, επικοί αλλά και σκοτεινοί, εδώ εκτός των doom στοιχείων υπάρχουν πιο πολλά κλασικά και παλιομοδίτικά death metal και grindcore. Είναι δίσκος για συγκεκριμένο mood, και ενώ νομίζεις ότι όλα ταιριάζουν, οι διαφορές εδώ κι εκεί φαίνονται, όπως συμβαίνει και με το "Reign In Blood" που εκτός των κλασικών του κατευθύνσεων βγαίνει κάτι σαν πρώιμο grindcore. Με τους Vallenfyre ότι κάναμε είχε ποιότητα, και μου αρέσει η μουσική που βγήκε από εκεί, ενώ χαίρομαι που ένα κομμάτι της μπάντας κείτεται πίσω από το νέο μας άλμπουμ και του extreme ήχου που γουστάρω παρέα με τον Greg. Θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος αν αυτό το μοτίβο διατηρηθεί και στη συνέχεια ακόμα και σε ένα concept άλμπουμ. Κάθε φίλος των Vallenfyre θα μπορέσει να ευχαριστηθεί και το νέο μας άλμπουμ, αφού πιστεύω θα παρασυρθεί εκτός από τις ομοιότητες, κυρίως με τις διαφορές και από εκει που θα πιστεύει πως αποτελούμε μια συνέχεια, θα παρατηρήσει πως είμαστε κάτι διαφορετικό.
-Τα κομμάτια του "Abandon All Faith" υπήρχαν πριν το τέλος των Vallenfyre ή βγήκαν αφότου οι Strigoi ιδρύθηκαν;

Είχαμε ξεκινήσει να συζητάμε για το ενδεχόμενο μιας νέας μπάντας με τον Greg πριν το τελευταίο tour των Vallenfyre. Ήταν κοντά στην εποχή που οι Vallenfyre έφταναν στη διάλυση τους και δε θέλαμε να γίνει κάτι βιαστικό. Ξεκινήσαμε με τη διαδικασία των στίχων, όπου έγραφα κάτι και του το έστελνα, ενώ μουσικά υπήρχαν διάφορες ιδέες. Θέλαμε όμως να έχουμε την ησυχία μας και να είμαστε πλήρως συγκεντρωμένοι στο αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε, οπότε πήραμε τον χρόνο μας και επί 6-7 μήνες αφότου τελείωσαν όλα, αρχίσαμε να ασχολούμαστε πιο έντονα στη δημιουργία του άλμπουμ. Το "Scorn Of The Father" ήταν το πρώτο που έγραψα αν και το "Carved Into The Skin" ήταν το πρώτο κομμάτι που ολοκληρώσαμε, λίγο πριν το τελευταίο μας show με τους Vallenfyre.

-Τα μέρη του μπάσου σου ακούγονται ιδιαίτερα δυνατά στο άλμπουμ. Με αυτόν τον τρόπο θέλατε να κάνετε το αποτέλεσμα πιο βίαιο και σκληρό;

Ήταν κάτι που θέλαμε να συμβαδίζει με τον τόνο της κιθάρας. Πειραματιστήκαμε αρκετά με τον ήχο του μπάσου για να είμαι ειλικρινής. Δουλέψαμε με τις συχνότητες και τις προοπτικές της κιθάρας ώστε να ακούγεται αρκετά δυνατό στον ήχο του, και διαδοχικά βρήκαμε αυτό που θέλαμε. Mε τα πολλά και μερικά προβλήματα στο θέμα της παραγωγής, χρησιμοποίησα πετάλια για την παραμόρφωση του ήχου, και κάναμε το δυνατότερο καλό αποτέλεσμα στις κιθάρες και το μπάσο ούτως ώστε να ακουστούν τόσο δυνατά για αυτό που ανέφερες.

-Όσο ακούω αυτό το άλμπουμ, αβίαστα, προβάλλεται συνεχώς μια καταθλιπτική, σκοτεινή και αρρωστημένη ατμόσφαιρα. Ήταν αυτός ο στόχος σας για το τελικό αποτέλεσμα;

Ναι ακριβώς. Νομίζω, ειδικά στο ομώνυμο του δίσκου μπορούν να προβληθούν τα χειρότερα συναισθήματα! Γενικά όμως, όπως σου είπα και πριν, κύριος στόχος ήταν να θίξουμε τον ωμό, αληθινο τρόμο. Ο δίσκος αναδεικνύει την πιο σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης και ίσως για αυτό να σου βγαίνουν όλα τα συναισθήματα που είπες. Βασιζόμαστε στον ρεαλισμό των πραγμάτων, και δε νομίζω πως υπάρχει κάτι πιο φοβερό και ανατριχιαστικό από το αληθινό συναίσθημα του τρόμου. Ακόμα και στη φαντασία, ή στα θρίλερ, το συναίσθημα αυτό πηγάζει, όντας πέρα για πέρα αληθινό. Ο ίδιος ο κόσμος είναι τρομερός. Οπότε χαίρομαι που αντιλαμβάνεσαι αυτό μέσω του δίσκου μας, κάνει να φαίνεται το αποτέλεσμα πιο αληθινό και έτσι δείχνουμε το βάθος που υπάρχει μέσα του. Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που ο φόβος και το σκοτάδι κυριαρχεί, οπότε αντικατοπτρίζεται κάπως και η ανθρώπινη υπόσταση.

-Ο Waltteri είναι ο drummer για το studio, και είναι πολύ ταιριαστός με το ύφος της μπάντας σας. Ήταν επιλογή του Greg να παίξει εκείνος;

Θα σου πω. Καταρχάς ο drummer που έχουμε πλέον στους Strigoi ονομάζεται Guido και παίζει στους The Secret και τους Implore. Είναι τελείως διαφορετικός με το παίξιμο που είχαμε στους Vallenfyre, αλλά πολύ ταιριαστός στο ύφος μας γενικά. Αυτόν θέλαμε αρχικά και για το άλμπουμ, αλλά επειδή δε μπορούσε, ο Waltteri ήταν θετικός για να μας βοηθήσει, και άλλωστε είναι φίλοςμε εμένα και τον Greg κι έχουμε ξανασυνεργαστεί, αν και ξέρουμε πως έχει ένα πιεσμένο πρόγραμμα και παράλληλα ασχολείται και αυτός με τους Paradise Lost οπότε δε θέλαμε να τον πιέσουμε. Ο Guido είναι o βασικός μας drummer για τα live και σαν κιθαρίστα θα έχουμε έναν ακόμα φίλο από τους Vallenfyre, τον Sam Kelly Wallace.
-Δηλαδή υπάρχουν ήδη πλάνα για συναυλίες;

Ναι φυσικά, τα οποία θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό. Δεν είμαστε αποκλειστικά ένα studio project, και έχουμε την επιθυμία να βγούμε και να παίξουμε live. Θέλουμε να δούμε πως θα βγουν όλα τα συναισθήματα του δίσκου μας συναυλιακά, με όλο το σκοτάδι, τον φόβο και τον πόνο να κυριαρχούν. Ανυπομονούμε για αυτό που ετοιμάζεται να έρθει. 

-Σε ευχαριστώ Chris για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ όσους έχουν ενδιαφερθεί ήδη για τη μπάντα και δείχνουν την υποστήριξη τους, ο δίσκος κυκλοφορεί την ερχόμενη Παρασκευή και ευχαριστώ πολύ κι εσένα για τον χρόνο σου!

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: