Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

BLIND GUARDIAN TWILIGHT ORCHESTRA-LEGACY OF THE DARK LANDS (Album Review)

Πηγαίνοντας μας νοσταλγικά, στα ορχηστρικά μουσικά μονοπάτια του "Nightfall In Middle Earth", οι Blind Guardian μας παρουσιάζουν την Twilight Orchestra, όπου η μπάντα έχει συνθέσει κομμάτια πιο κοντά στην κλασική μουσική, παίρνοntας σάρκα μέσω του Andre Olbrich, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Πράγας και της μοναδικής φωνής του Hansi Κursch. Αυτό το ενδιαφέρον άλμπουμ, φέρει τον τίτλο "Legacy Of The Dark Lands" και θα κυκλοφορήσει σε μια κασετίνα τριών δίσκων, αναδεικνύοντας τη μεγαλειώδη διάσταση του.
 Αποτέλεσμα εικόνας για blind guardian legacy of the dark lands
Αυτό το άλμπουμ δε μπορεί να αναλυθεί σε κάθε κομμάτι ξεχωριστά, γιατί είναι πιο εύκολο και ευχάριστο να ακουστεί σαν σύνολο. Από εκεί και πέρα, για τις 24 συνθέσεις του, μπορούμε να μιλήσουμε λίγο σχετικά με ότι μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, σε αυτή την ιδιαίτερα πολύπλοκη δουλειά των Γερμανών Βάρδων.

Ήδη από το εναρκτήριο "1608 Overture" θα δούμε πως η συμφωνική πλευρά των Blind Guardian έχει έναν μαγευτικό και μεγαλειώδη χαρακτήρα, που μας βάζει στο "ζουμί" απευθείας, ενώ το "The Gathering" μας δίνει και την πρώτη απαγγελία, από όσες θα βρούμε εναλλάξ μετά από κάθε κομμάτι δίνοντας λεπτομέρειες ή συστήνοντας μας χαρακτήρες στο φανταστικό τους σύμπαν.

Έπειτα κομμάτια σαν το "War Feeds War" και το "The Great Ordeal" θα καταφέρουν να μας ταξιδέψουν σε έναν κόσμο φτιαγμένο από ξωτικά και νάνους, με μια όμορφη και συνάμα επιβλητική διάθεση χωρίς ιδιαίτερη σκοτεινιά όπως κάποιος μπορεί να περίμενε από μερικούς τίτλους, σε αντίθεση όμως με το "In The Underworld", όπου και ο ίδιος ο Hansi εξωτερικεύει τον μαύρο και τρομακτικό εαυτό του.

Το "Dark Cloud's Rising" μπορεί επίσης να έχει μια γλύκα μέσω των ορχηστρικών του ήχων, αλλά παράλληλα σχηματίζει μια δυναμική και πιο κοντά στην πεπατημένη της μπάντας, συνέχεια, ενώ το "In The Red Dwarf's Tower" που είναι και το προσωπικό μου αγαπημένο, φαντάζει σαν να βγήκε για να πλαισιώσει την τριλογία του Lord Of The Rings. Σε αυτό το μοτίβο, μεταξύ άλλων βρίσκεται και το "Point Of No Return", με τα φωνητικά να κεντούν κάτι μοναδικό πίσω από την μουσική απαλότητα που μόνο αν το ακούσει κάποιος θα μπορέσει να νιώσει.

Από την άλλη φυσικά, υπάρχουν και μελαγχολικά θέματα, σαν αυτά του "Treason" αλλά και πιο πομπώδη κι επικά όπως το "Nephilim" που θα ταίριαζαν σαν soundtracks RPG παιχνιδιών.
Τέλος,  το "A New Beginning" μπορεί συμβολικά να αναφέρεται στην ιστορία του άλμπουμ, αλλά μήπως σηματοδοτεί και κάτι άλλο για αυτό το project των Blind Guardian Twilight Orchestra; Ο καιρός θα δείξει.
Αποτέλεσμα εικόνας για blind guardian andre olbrich hansi
Το "Legacy Of The Dark Lands" είναι από εκείνα τα άλμπουμ, που χρειάζονται χρόνο για να τα χωνέψεις, καθώς βλέπουμε τους power metal θρύλους, να αλλάζουν εντελώς κατεύθυνση. Αυτό και μόνο είναι κάτι που πολλούς μεταλλάδες θα ξενίσει, αλλά από εκεί και πέρα ίσως κερδίσει νέους φίλους. Το εν λόγω πείραμα, παρόλα αυτά ίσως πέτυχε, δημιουργώντας ένα magnum opus, της σύγχρονης συμφωνικής μουσικής, που όσοι αγαπούν τη φαντασία, την τέχνη του Μεσαίωνα, τα games και τα κινηματογραφικά θέματα, θα βρουν πολλά ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά στοιχεία, χωρίς βέβαια να συγκαταλέγεται στην κλασική δισκογραφία των Blind Guardian .

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: