Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Οι φωνές των Candlemass

Μιάμιση εβδομάδα μας χωρίζει μόνο από το επικείμενο live των Candlemass στη χώρα μας, στις 23 Νοεμβρίου στο Fuzz Club . Οι πολυαγαπημένοι στο Ελληνικό κοινό,  doom ήρωες μας έχουν χαρίσει πολλές ευχάριστες στιγμές, με διαφορετικούς μπροστάρηδες σε πολλά live. Φέτος θα μας επισκεφθούν για πρώτη φορά με τον τραγουδιστή που ξεκίνησε τα πάντα στο συγκρότημα και κάρφωσε το κρανίο στον Σταυρό τους, χαράζοντας παράλληλα και την καρδιά μας. Βέβαια όντας άτυχοι ή τελειομανείς όλα αυτά τα χρόνια, πέρασε πλειάδα τραγουδιστών από τις δυνάμεις τους, και το Metal View μπήκε στη διαδικασία να τους παρουσιάσει έναν προς έναν.
Αποτέλεσμα εικόνας για candlemass 2019
Johan Längquist 

Με τη φωνή αυτού του ανθρώπου γνωρίσαμε το μεγαλείο των Σουηδών, μέσω του "Epicus Doomicus Metallicus". Δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με κάποιον άλλον φυσικά, καθώς εκτός από την παρουσία του σε αυτό το εμβληματικό άλμπουμ, είναι και ο άνθρωπος που θα δούμε σε λίγες εβδομάδες στη χώρα μας, πίσω από το μικρόφωνο. Επίσης, η βαριά φωνή του, προσαρμόστηκε στην εποχή του "Epicus...", σε πιο λεπτές φόρμες αν και ποτέ δεν είχε επισημοποιηθεί ως τραγουδιστής της μπάντας, με το αίμα του να το παίρνει πίσω 32 χρόνια μετά. Πλέον τη χροιά που απολαύσαμε όλοι οι fans του ήχου τότε, επέστρεψε και στο ολοκαίνουριο "The Door To Doom", που ήδη λαμβάνει θετικές κριτικές. Παράλληλα ασχολείται και με τους Impulsia, ενώ την εποχή των ηχογραφήσεων του ντεμπούτου των Candlemass τραγουδούσε σε μια hard rock μπάντα με το όνομα Jonah Quizz.
Αποτέλεσμα εικόνας για messiah marcolin
Messiah Marcolin

O Messiah αποτελεί συνώνυμο των Candlemass όσον αφορά τη φωνή τους. Αυτό δεν είναι τυχαίο μιας και το ταλέντο και η θεατρική του χροιά έδωσε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στον ήχο της μπάντας, ενώ τυχαίνει να βρίσκεται στο εμβληματικό "Nightfall" που από τους περισσότερους θεωρείται το καλύτερο τους άλμπουμ, και όχι τυχαία. Συν τοις άλλοις η φωνή του μας έχει χαρίσει και τα "Ancient Dreams", "Tales Of Creation" και το "Candlemass" με την επιστροφή του στους ομώνυμους, ενώ συνέχισε με τους Memento Mori και παράλληλα συμμετείχε και στους Therion. Eκτός όλων των άλλων, το μεγαθήριο βοήθησε με το μοναδικό του στυλ και τους Amon Amarth, Destruction αλλά και τους αποκρυφιστές Oz, διασκευάζοντας το "Black Funeral" των Mercyful Fate".
Αποτέλεσμα εικόνας για thomas vikström
Thomas Vikström 

Ένα χρόνο αργότερα, και με την κυκλοφορία του "Chapter VI", οι Candlemass μας συστήνουν τον Thomas Vikström. Αν και η φωνή του δε θα μπορούσε να θεωρηθεί παράδειγμα για τον ήχο της μπάντας, ο μοναδικός δίσκος που κυκλοφόρησε μαζί τους περιέχει αρκετά διαμάντια, ενώ λίγο αργότερα κυκλοφόρησε και ένα ΕΡ μαζί τους, υπό τον τίτλο "Sjunger Sigga Furst". Ο ίδιος είναι επίσης από του ανθρώπους που στην μετά Candlemass πορεία συνεργάστηκε με τους Therion, που εδώ και μια δεκαετία κάνει φωνητικά και ακουστικές κιθάρες, ενώ βοήθησε αρκετές φορές και τον Snowy Shaw στη δισκογραφία του. 
Αποτέλεσμα εικόνας για bjorn flodkvist
Björn Flodkvist 
 
Αυτός είναι από τους ανθρώπους που πέρασε με ψιλά γράμματα από την πορεία των Candlemass, με δύο δίσκους, τους οποίους κάνεις δεν παίζει να θυμάται.  Το ένα είναι το κάτω του μετρίου "Dactylis Glomerata" με τη συμμετοχή του ιθύνοντα νου των Arch Enemy, Michael Amott, πίσω στο 1998, ενώ ένα χρόνο μετά, αρκετά καλύτερο και ταυτοχρόνως υποτιμήμένο θα κυκλοφορήσει το "From The 13th Sun".
 Σχετική εικόνα
Tony Martin

Ο καλύτερος studio τραγουδιστής και συνάμα από τους χειρότερους live. Παρόλα αυτά, είναι από τους ανθρώπους που έγραψαν ιστορία στο heavy metal, αν και είχε την ατυχία να συμμετέχει σε αρκετές υποτιμημένες δουλειές, αν και το "Tyr" μαζί με το "Headless Cross" είναι από τα πιο βαρια, κρυμμένα διαμάντια των Black Sabbath. Το μεγαλείο του πέρασε για μία μόνο χρονιά, το 2004, από το στρατόπεδο των Candlemass, χωρίς βέβαια να συμμετάσχει σε κάποιο άλμπουμ.
Αποτέλεσμα εικόνας για robert lowe candlemass
Robert Lowe

Ο Αμερικάνος θρύλος του doom metal, έκανε ένα εξάχρονο πέρασμα από τους Candlemass που οι νεότερες γενιές θυμούνται καλύτερα. Ο πάλαι ποτέ μπροστάρης των Solitude Aeternus και νυν των Tyrant, κυκλοφόρησε με τους Σουηδούς metallers τα "King Of The Grey Islands", το "Death Magic Doom" που αποτελεί και ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της σύγχρονης περιόδους τους και το "Psalms For The Dead" που αρχικά θεωρούταν και το κύκνειο άσμα της μπάντας.
Αποτέλεσμα εικόνας για mats leven
Mats Leven

Αν υπήρχε ένας κορυφαίος μπαλαντέρ για τους Candlemass, τότε αναμφίβολα θα μπορούσε να είναι ο συμπατριώτης τους Mats Leven, με μια βαριά θητεία στις δυνάμεις των Therion αλλά και των Gus G και Yngiwe Malmsteen. Ο εν λόγω τραγουδιστής, εκτός των πολλών συμμετοχών του και σε άλλα σχήματα, ήταν πάντα μια εύκολη λύση για τους εν λόγω epic doom metallers, από πλευράς live (σαν να λέμε ο Τάκης Λεμονής του metal). Παρά την πολύχρονη τριβή με τη μπάντα, δεν κατάφερε ποτέ να κυκλοφορήσει κάτι ολοκληρωμένο μαζί τους, αν και ήταν στο τσακ πέρσι. Βέβαια, τη φωνή του δισκογραφικά μας τη χάρισε στο "Black Dwarf" του 2007, στο "Death Thy Lover" του 2016 αλλά και στο περσινό "House Of Doom".

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: