Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

ARKHANGELSK-ADVENT (Listening Session)

Tην Κυριακή που μας πέρασε, η χάρη μας έφτασε μέχρι την Πετρούπολη και το Bree Studio για να ακούσουμε το πρώτο ολοκληρωμένο πόνημα των συμπατριωτών μας Arkhangelsk. To "Αdvent" όπως λέει και ο τίτλος, βλέπει από τη σκοπιά των εν λόγω black metallers  το μεταθανάτιο πέρασμα, και με ένα ήχο βαρύ και τραχύ θα το δοθεί στο κοινό εντός του έτους. Το Metal View όμως, δίνει μια πρώτη γεύση για το τι να περιμένουμε από αυτό το ντεμπούτο.
Αποτέλεσμα εικόνας για arkhangelsk advent



The Waste Land: Απόκοσμοι και εκκωφαντικοί ήχοι μας υποδέχονται στην εισαγωγή, όσο σιγά σιγά προβάλλουν κάποιοι doom τόνοι που δίνουν τη σειρά τους μετά από λίγο σε riffs γεμάτα δυσαρμονίες, μελωδικά γεμίσματα και ψυχρό στυλ. Παράλληλα υπάρχουν κάποιες τραχιές απαγγελίες ενώ πριν το καταληκτικό lead θα συναντήσουμε κάποια περιστασιακά groove-αρίσματα σε ένα έργο επηρεασμένο από το κατραμιασμένο, μηδενιστικό ομώνυμο ποίημα του T.S Elliot.

Shadows Over Cosmos:  Εδώ βλέπουμε την αμεσότητα της μπάντας με μελωδίες που θυμίζουν Dissection, όντας αρκετά κοντά στο στυλ του ΕΡ της μπάντας, ενώ οι κιθάρες γίνονται αρκετά κοφτές σε ένα αρκετά γρήγορο κομμάτι στο οποίο θα προστεθούν και mid tempo στιγμές.

Frozen Eternity: Όπως δείχνει και ο τίτλος συνεχίζουμε σε αυτό το κρύο μοτίβο, με ταχύτατους ρυθμούς και old school ατμόσφαιρα κάπως επηρεασμένη από τη Νορβηγική σχολή των Emperor και των πρώιμων Satyricon. Eίναι επιθετικό με εκρήξεις, κραυγές που δίνουν ξέσπασμα ενώ υπάρχει ένα σολιστικό σπασιμο με tremolo picking, και μια heavy κατακλείδα.

Triumphant: Αυτό είναι και το κομμάτι που η ίδια η μπάντα διάλεξε να γίνει video clip, το οποίο θα κυκλοφορήσει και εντός των επόμενων ημερών. Εδώ μέσα στον ωμό χαρακτήρα του δίσκου προσθέτονται μερικά τεχνικά και μεγαλοπρεπή avant garde στοιχεία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του κομματιού είναι η μικρή του διάρκεια σε σχέση με τα υπόλοιπα, ενώ όσον αφορά το ρεφρέν, είναι ιδιαίτερα κολλητικό γεμάτο πόνο.

Abosultion: Τα τέμπο χαμηλώνουν, σε ένα κομμάτι σχετικά αργό με έμφαση στους κιθαριστικούς τόνους. Όσο προχωράμε βέβαια οι ρυθμοί θα δώσουν ποικιλία ενώ κυρίως στη μέση, υπάρχει μια υποχθόνια διάσταση,  αρκετά ατμοσφαιρική.

Beyond Existence: Με έντονο μπάσο στην αρχή μας υποδέχεται το προτελευταίο κομμάτι του άλμπουμ και ένα σύρσιμο στις κιθάρες με ελαφρά σολιστικά που δίνουν πάσα στην άγρια κορύφωση του ακολουθώντας το σύνολο του υπόλοιπου συνόλου. Βέβαια υπάρχει έντονη βάση στον instrumental χαρακτήρα αυτού το κομματιού με πολλές prog παρεμβάσεις.

A Lucid Dream: Αβυσσικός ο ήχος που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους, με αμυδρά μελωδικά στοιχεία στην αρχή/ Η εισαγωγή όπως και η συνέχεια του κομματιού μας ταξιδεύει  έχοντας ένα σκοτεινό και επικό ύφος. Υπάρχουν διαρκώς στοιχεία που συνδέονται με τον υπόλοιπο δίσκο ενώ δεν λείπει ένα αίσθημα φόβου και μελαγχολίας. Όντας ένα σχεδόν δεκάλεπτο, αν θυμάμαι καλά, τραγούδι, είναι πολυδιάστατο με επιθετική μέση και γρήγορους ρυθμούς, αλλά με έναν μαγευτικό επίλογο με ένταση, παλμό και μερικά εφέ, που αν τα δούμε από την black metal πλευρά θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με αυτά των Thorns.

Το ντεμπούτο των Ελλήνων black metallers, καταφέρνει να δώσει στοιχεία που δεν έχουμε συνηθίσει στην εγχώρια σκηνή, καθώς φεύγουν από το κλασικό Μεσογειακό στυλ, που συνεχώς βλέπουμε να κερδίζει έδαφος από νέες μπάντες. Τα πράγματα εδώ είναι πιο παγωμένα, μαύρα και χωρίς ίχνος γλύκας στον ήχο του άλμπουμ, ενώ κάτι που με μάγεψε σε αυτό το πρώτο άκουσμα, είναι η σύνδεση των στίχων με το μουσικό ύφος των κομματιών, στα οποία δεν υπάρχει μονοτονία. Τέλος, μπορεί να μη θυμάμαι απ'έξω τα κομμάτια, αλλά μέχρι να ξανακούσω εξ ολοκλήρου το άλμπουμ, οφείλω να ομολογήσω πως η άποψη μου ήταν θετικότατη, με ένα χαμόγελο ικανοποίησης να σχηματίστηκε μετά την τελευταία νότα του "Advent".

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: