Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Omnium Gatherum: Όταν οι soundtrack-ικές μελωδίες συναντούν την επιθετικότητα

Η Φιλανδία εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, φημίζεται για το μελωδικό και ακραίο της metal. Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια πέρασε στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα πληθώρα συγκροτημάτων, κι ένα από αυτά είναι και οι Οmnium Gatherum που ιδρύθηκαν από τον Markus Vanhalla (Ιnsomnium) το 1996. Πλέον, μετά από πολλές αλλαγές στις δυνάμεις τους, και μετά από περίπου δυόμιση δεκαετίες, επισκέπτονται τη χώρα μας, έχοντας στις βαλίτσες τους, οχτώ δίσκους. Το Metal View, κάνει ένα γενικό πέρασμα στη δισκογραφία τους, τονίζοντας σημεία που η μελωδία πάει το metal σε ένα διαφορετικό επίπεδο.
 Αποτέλεσμα εικόνας για omnium gatherum 2018
Η περίπτωση των Omnium Gatherum δείχνει μία μπάντα που οι μελωδίες τους έχουν πολλά όμορφα ηλεκτρονικά στοιχεία, βγαλμένα από τις μελωδίες του Βαγγέλη Παπαθανασίου αλλά με ένα ψυχρό βόρειο περίβλημα, ή τα φουτουριστικά στοιχεία sci-fi ταινιών ή video games.

Αυτό άλλωστε φάνηκε και πρώτη φορά με το "Spirits And August Light" με τα πλήκτρα και τις κιθάρες στο "Son's Thoughts" ή τα μεγαλειώδη χορωδιακά του "Deathwhite", αλλά και η υποσχόμενη συνέχεια τους, έβγαζε μεγαλύτερη ωριμότητα σε αυτό το στυλ, καθώς τα "Years In Waste" και "Stuck Here On Snakes Way" συμπεριλαμβάνουν κομμάτια σαν τα "No Moon&No Queen", "Gravesilence" που παίζουν με το συναίσθημα του ακροατή φέρνοντας στο μυαλό θριλερικές στιγμές, σε ένα κράμα τεχνικής και ατμόσφαιρας. Εκτός αυτού  όμως δεν έλειψαν ποτέ και τα δυναμικά περάσματα που σταμπάρονται έντονα στα "Into Sea", "The Third Flame" και "Undertaker" που έχει μια αγωνιώδη αύρα.

Έναν μόλις χρόνο μετά, το "The Redshift" που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, θα έρθει και να δείξει πολλά μοντέρνα στοιχεία μέσα από τις μελωδίες του που συνδύασαν τα κλασικά Φιλανδικά μοτίβα που είχαν και οι συνοδοιπόροι τους στο death metal της χώρας, αλλά με στοιχεία πιο power metal που φλέρταραν με τους ήχους των σύγχρονων Ιαπωνικών δημιουργιών. 

Φτάνοντας αισίως στο "New World Shadows" του 2011, και με τη Lifeforce Records που έχει ιστορία στο melodic death metal, να αποτελεί δισκογραφική τους στέγη και για τα "Beyond" και "Grey Heavens", θα δούμε πολλά κοινά, καθώς και στα τρία άλμπουμ θα βρούμε κλασικά και πιο σκοτεινά μοτίβα με επικούς τόνους και την τεχνική να ξαναπαίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκτός των άλλων μάλιστα, θα βρεθούν κομμάτια που θα ταιριάξουν το εγχώριο extreme ύφος με το Σουηδικό, ενώ για ακόμα μια φορά μελωδίες, άξιες κινηματογραφικών soundtrack θα βρεθούν σε κομμάτια όπως το "Frontiers", με την καφρίλα πάντοτε όμως να μένει σταθερή και να παίρνει κεφάλια στο διάβα της.
Σχετική εικόνα
Το 2018, μέσω της Century Media, θα κυκλοφορήσει το "The Burning Cold", που αποτελεί το όγδοο και τελευταίο μέχρι στιγμής άλμπουμ των Omnium Gathering. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την πιο μεστή και άμεση κυκλοφορία της μπάντας, με μεγάλη έμφαση στα ρυθμικά στοιχεία και την ακρότητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το "Refining Fire". Βέβαια από την άλλη για ακόμα μια φορά ζωντάνια στο σύνολο με όμορφες και πιασάρικες φόρμες θα δοθούν, μάλιστα με κομμάτια όπως τα "Over The Battlefield", ή το electro-oriented "Rest In Your Heart" που κάνει πλέον την σινεματική ατμόσφαιρα αναπόσπαστο κομμάτι των εν λόγω metallers. Μελωδικά στοιχεία επίσης θα μας  δώσουν και τα "Gods Go First" και "Chaospace" τα οποία έχουν μια προτίμηση στις ΑΟR κατευθύνσεις, οι οποίες αναμιγνύονται με τα κλασικά στοιχεία που αναφέραμε και στο υπόλοιπο τις δισκογραφίας τους.


Αποτέλεσμα εικόνας για omnium gatherum athens
Μπορεί ποτέ να μην πήραν δημοσιότητα ανάλογη των συμπατριωτών τους Children Of Bodom, Amorphis, ή Insomnium, που ο Markus Vanhalla, αποτελεί και μέλος, αλλά όποιος αγαπάει κλασικά heavy metal στοιχεία, μουσικές ταινιών και παιχνιδιών, παντρεμένα με το death metal, τότε οι Omnium Gatherum είναι ίσως αυτό που χρειάζονται. Άλλωστε το Ελληνικό κοινό, για πρώτη φορά θα έχει την ευκαιρία να τους δει live, μαζί με τους doom-death metallers Hamferd από τα Νησιά Φερόε και τους Δανόύς epic/black metallers Heidra στις 8 Οκτωβρίου στο Principal Club της Θεσσαλονίκης καισ τις 9 Οκτωβρίου στο Fuzz Club στην Αθήνα, για μια αξέχαστη βραδιά.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: