Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Gentihaa στο Metal View: Είναι δύσκολο να διευκρινίσουμε τι είναι αυτό που παίζουμε

Οι Έλληνες Gentihaa είναι από τα συγκροτήματα που εμφανίστηκαν στο ακραίο underground, σαν κεραυνός εν αιθρία με το πρώτο τους πόνημα. Το "Reverse Entropy" δείχνει την ποικιλία και την πολυμορφία "δικών" μας των extreme metallers, ενώ θα αποτελέσει και δίοδο για να εμφανιστούν πλάι στους Νορβηγούς θρύλους, Dimmu Borgir, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Για όλα αυτά, καθώς και για μερικά ακόμα πικάντικα και μουσικά θέματα, μιλάει στο Metal View, o ιδρυτής και κιθαρίστας της μπάντας, Valgran.


-Καταρχάς συγχαρητήρια για το άλμπουμ σας. Πόσο καιρό χρειαστήκατε για το τελικό αποτέλεσμα; 

Καλησπέρα και ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Το "Reverse Entropy" είναι τελειωμένο στην ουσία από το 2015, χρειάστηκε όμως αρκετός καιρός ώστε να βρω τα σωστά μέλη και να δημιουργήσω το τελικό line-up. 

- Είστε μία μπάντα που συνδυάζετε πολλά πράγματα στον ήχο σας. Θεωρήσατε καθόλου παράτολμο να βάλετε πολλά στοιχεία στο άλμπουμ σας; 

 This is the tricky part! Εξ’αρχής επιζητούσα το κάτι διαφορετικό και μουσικά και συνθετικά.Αυτό λοιπόν,για ένα περίεργο λόγο βγήκε αυθόρμητα. Κατά κύριο λόγο νομίζω ότι σε αυτές τις συνθέσεις στο "Reverse Entropy" βγήκε ένα γενικότερο mix μουσικών επιρροών μου από Dimmu Borgir, Behemoth, Arch Enemy κτλ, μέχρι Metallica, Megadeth, Judas Priest, Slayer κτλ. 

-Θεωρείτε πως ο όρος dark metal σας εκφράζει ή είναι μια ταμπέλα λίγο πιο γενικευμένη; 

Προσωπικά το Dark Metal είναι ένας τίτλος που δεν με εκφράζει, είναι όντως πολύ γενικευμένος. Αλλά από την άλλη είναι ένα δύσκολο part αυτό, διότι και εμείς οι ίδιοι δυσκολευόμαστε να διευκρινίσουμε στο τι είναι αυτό που παίζουμε! χαχα. Το πιο πετυχημένο που έχω ακούσει είναι από τον Bob Katsionis που μου έχει πει ότι "Εσείς παίζετε Black Metal με riffs Judas Priest" χαχαχα! Πιστεύω πάντως στο συγκεκριμένο θέμα ότι ο κόσμος πρέπει να μας βοηθήσει με το να μας πει τι νομίζει ότι είναι αυτή η μουσική που ακούει.Είναι ένα πολύ καλό ερώτημα αυτό. 

-Το concept του Reverse Entropy είναι για οχτώ τυχαία άτομα που πήραν οχτώ χάπια. Πώς προέκυψε αυτό το "sci fi" σκεπτικό; Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που τα κομμάτια έχουν έντονες διαφορές μεταξύ τους; 

Όπως και με την μουσική και το όνομα δεν θα μπορούσε να μην είναι και ιδιαίτερο το story του "Reverse Entropy". O υπεύθυνος για το όλο concept είναι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Andre Boutos όπου όταν άκουσε τα κομμάτια σκέφτηκε και μου είπε ότι επειδή είναι ιδιαίτερα, χρειάζεται και ένα ιδιαίτερο concept. Του άφησα λοιπόν το ελεύθερο και μου έφερε την συγκεκριμένη πρόταση με αυτήν την ιντερνετική νουβέλα. ‘Όταν την διάβασα και εγώ,του είπα ‘’Βρήκαμε το concept! Ξεκίνα!’’ 

-Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Tom Englund από τους Evergrey; 

Το όλο θέμα με τον Tom και τους Evergrey είναι πολύ αστείο και συνάμα πικάντικο. Αν θυμάστε τέλος του 2014 είχαν έρθει στην Ελλάδα για 2 live εμφανίσεις στο Κύτταρο, όπου την πρώτη μέρα ήταν ένα acoustic live και την επόμενη το κανονικό. Την μέρα του acoustic live τους, ήμουν έξω μαζί με τον κουμπάρο μου κάπου στο γκάζι και πίναμε ποτό. Βγαίνοντας από το μαγαζί λοιπόν λέμε "Δεν πάμε να πιούμε ένα πότο και σε κανένα στριπτιτζάδικο;''. Και έτσι και έγινε! Πήγαμε σε ένα γνωστό μαγαζί της λεωφόρου Συγγρού και με το που μπαίνουμε μέσα συναντήσαμε τον Tom μαζί με τον φροντιστή της μπάντας τον Henke.Τα υπόλοιπα που συνέβησαν εκείνη την βραδιά δε μπορώ να σας τα αποκαλύψω. χαχααχ Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι "was a night to remember!".

-Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του δίσκου σας θα παίξετε με τους Dimmu Borgir. Αποτελούν μπάντα-έμπνευση για εσάς; Τι να περιμένουμε από αυτές τις εμφανίσεις;

 Είμαι ένας μεγάλος fan των Dimmu Borgir. Αυτοί είναι και η αιτία που ξεκίνησα να γράφω μουσική. Οπότε όσον αφορά την έμπνευση, είναι μια μπάντα από τις βασικότερες επιρροές μου. Θυμάμαι που άκουγα μικρός το "Enthroned Darkness Triumphant" και ένιωθα κάτι το απίστευτα μοναδικό και τώρα εν έτε 2019 μας έκαναν την τιμή να ανοίξουμε ως Special Guests τα 2 lives shows τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το ακόμα πιο μοναδικό του όλου πράγματος είναι ότι, το ίδιο το management των Dimmu Borgir έστειλε προσωπικό μήνυμα στους Angels PR που μας εκπροσωπούν λέγοντας τους "Είδαμε την δουλειά σας και οι Gentihaa είναι η προσωπική επιλογή των Νορβηγών για αυτά τα 2 Shows στην Ελλάδα"!!!. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω….!!! Αυτό που πρέπει να περιμένετε με αυτές τις εμφανίσεις είναι: Σκότος,Μελωδία και ανελέητο Headbanging!!! 
 
- Θα υπάρξουν κι άλλα live σύντομα; 

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι ένα μεγάλο release party που σκεφτόμαστε να κάνουμε και επίσης μιλάμε ήδη με κορυφαίες μπάντες του χώρου για να κάνουμε ένα ελληνικό tour. 

-Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σας... 

 Εμείς σας ευχαριστούμε. Σας περιμένουμε όλους να τα πούμε από κοντά στης 24 Σεπτεμβρίου στο Fix στην Θεσσαλονίκη και στης 25 Σεπτεμβρίου στο Piraeus Academy 117 με τους τεράστιους Dimmu Borgir. Cy all there!

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: