Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

At The Gates: Οι βασιλιάδες του Σουηδικού death metal

Οι At The Gates, δε θεωρούνται τυχαία ένα από τα πιο πολύπλευρα σχήματα στο metal ιδίωμα. Το παγωμένο αστικό κέντρο του Gothenburg, μετά από τις αρχές των 90s, καταλήγει να αποτελεί έναν άξιο αντίπαλο της Φλόριντα, για τον death metal ήχο, ενώ ακόμα και σήμερα oι βασιλιάδες του Σουηδικού ήχου κρατούν ψηλά τη σημαία της σκληρής μουσικής, ενώ οι έλληνες οπαδοί τους καλούν με ιαχές.
Αποτέλεσμα εικόνας για at the gates

Όλα αυτά φυσικά γιατί, το 1992 οι πύλες ανοίγουν με το ντεμπούτο "The Red In The Sky Is Ours", ενώ την τριπλέτα ενώνουν διαδοχικά τα "With Fear I Kiss The Burning Darkness" του 1993, και το "Terminal Spirit Disease".

Και τα τρία αυτά άλμπουμ, δίνουν την παγερή γροθιά στο ακραίο metal, σε μια εποχή που διάφορα άλλα ήδη έσκαγαν από παντού. Φυσικά οι μελωδίες δεν έλειπαν, αλλά και τα riffs, που ήταν κοφτερά σαν ξυράφια. Μετα από όλα αυτά, το 1995, έρχεται το ορόσημο των At The Gates, που φέρει τον τίτλο "Slaughter Of The Soul".
Σε έναν κόσμο που το τρίτο άλμπουμ συνήθιζε να είναι καθορίστικο για τις μπάντες, ο τέταρτος δίσκος των Σουηδών, θεωρείται Βίβλος για τον παγκόσμιο ακραίο ήχο, ενώ φυσικά βάζει ακόμα πιο έντονα το στίγμα στον χάρτη του metal, ενώ τριγύρω ακολουθούσαν οι In Flames, Dark Tranquillity, και πιο μετά οι Ελληνοσουηδοί μελωδικοί death metallers, Νightrage, όπου για ένα φεγγάρι πέρασε και ο μπροστάρης, Tomas Lindberg.

Αποτέλεσμα εικόνας για at the gates 1995
To video clip του "Blinded By Fear" γνωρίζει τρομερή επιτυχία και στην δύσκολη βιομηχανία των ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν περιοδείες, οι οποίες όμως σιγά σιγά θα έδειχναν ένα πολύχρονο διάλειμμα στην καριέρα των At The Gates, με αποτέλεσμα το 1996 να διαλυθούν.

Όλα αυτά τα χρόνια σιωπής διάφορα παλιά live albums, splits και bootlegs αναζοπύρωναν το πάθος του κοινού για τους πιονέρους του melodic/ death ήχου, αποτελώντας έμμεσα, πρόδρομο για την επανένωση του τελευταίου γνωστού line up, το 2007 η οποία, αν και εμπορικά είχε αποτέλεσμα, δεν συνεχίστηκαν όλα όπως οι περισσότεροι θα ήθελαν.
Αποτέλεσμα εικόνας για at the gates logo
Βέβαια, το πείραμα αυτό ξαναέγινε, και το 2010 οι Lindberg, οι αδερφοί Bjorler, Erlandsson και Larsson ένωσαν για ακόμα μια φορά τις δυνάμεις τους, ενώ το καλοκαίρι του 2013 πέρασαν και από τη χώρα μας. Με τη συνταγή αυτή όπως φαίνεται να πέτυχε, έπειτα από 19 χρόνια, το 2014 το συγκρότημα κυκλοφορεί το "At War With Reality" που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.

Πλέον, εν έτει 2018, και με τον Jonas Stalhammar, να διαδέχεται στις κιθάρες τον Αnders Bjorler, οι At The Gates επανήλθαν με έναν ακόμα νέο δίσκο, το "To Drink From The Night Itself", το οποίο βάζει ξανά παλιομοδίτικα στοιχεία στο προσκήνιο.
Αποτέλεσμα εικόνας για at the gates
Την κριτική του δίσκου από το Metal View, μπορείτε να διαβάσετε εδώ http://www.metalview.gr/2018/05/at-gates-to-drink-from-night-itself.html, ενώ τέλος, με αφορμή το έκτο άλμπουμ τους, το ελληνικό κοινό θα υποδεχτεί τους At The Gates, με τους συμπατριώτες τους Unleashed, αλλά και τους Βρετανούς Memoriam, στις 30 Νοεμβρίου, στο Piraieus 117 Academy.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: