Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Evile στο Metal View: Διψάμε πολύ για μουσική έπειτα από τόσα χρόνια

Το αναγεννημένο thrash metal των τελευταίων ετών γέννησε πολλές μπάντες μεγάλωσε τους νεότερους οπαδούς και έδωσε μια νέα αισθητική στον χώρο της σκληρής μουσικής. Μάλιστα ο ιστορικός του μέλλοντος σίγουρα θα έχει πολλά εν δυνάμει κλασικά πράγματα μέσα. Ένας από τους προπάτορες αυτού του λεγόμενου νέου κύματος είναι και οι Εvile που μετά από τρικυμίες γύρισαν μέσα από φλόγες και εκρήξεις. Ο ντράμερ τους, Ben Carter, στην άλλη γραμμή με το Metal View ευγενικός και γεμάτος ζωντάνια μίλησε για την οχταετή τους απουσία, το ολόφρεσκο "Hell Unleashed" κι όλα όσα φέρνει στο προσκήνιο με την ηχητική του εξέλιξη.

-Καταρχάς πώς είναι να παίζεις ξανά με τους Evile;

Ω είναι υπέροχο. Ανοίξαμε το καινούριο μας κεφάλαιο με το νέο άλμπουμ και τις αλλαγές στο line up, και οχτώ χρόνια μετά νιώθουμε ξανά έτοιμοι για πολλά. Αυτός ο καιρός που χρειαστήκαμε μας έκανε να νιώσουμε πολύ έτοιμοι τώρα και ο νέος μας δίσκος είναι ίσως ο πιο σημαντικός της καριέρας μας ακριβώς για αυτόν τον λόγο. 

-Ήταν δύσκολη διαδικασία ώστε να επανεκκινήσετε τη μπάντα;

Ευτυχώς όχι, και δε νιώθω πως έγινε μια ακριβής επανεκκίνηση από το 0, γιατί η δισκογραφία, τα μέλη και το fanbase ήδη υπήρχαν. Ίσως τελικά να μιλάμε για ένα μεγάλο διάλειμμα της μπάντας όλον αυτόν τον καιρό που μας έκανε να δυναμώσουμε και να δούμε καλύτερα τα πράγματα. Το καλό είναι πως η δρατηριότητα αυτή εν τέλει ήταν υπέρ μας και η δημιουργία του νέου δίσκου ήταν όπως τη θέλαμε και μέχρι στιγμής έχει αγκαλιαστεί. Όλα αυτά που λέω, και η χαρά μας για αυτή την επιστροφή φαίνεται και στον ήχο του δίσκου αφού έχει βγει νομίζω πιο άγριος και παθιασμένος.

-Πάνω σε αυτό βλέπω ακρότητα, αγριότητα και τρομερή δύναμη στον ήχο του δίσκου. Όλα αυτά ήταν στο μυαλό σας για να πάτε ένα βήμα μπροστά, ήταν μια εσκεμμένη κίνηση;

Ήταν κάτι σαν statement για εμάς αυτή η δουλειά και η προσέγγιση της ώστε να θυμηθούμε από που ξεκινήσαμε σαν μουσικοί και που θα θέλαμε να φτάσουμε και να εξελιχθούμε. Είπαμε να εμβαθυνουμε στην ταχύτητα και την τεχνική και προφανώς να μη μοιάζουμε όπως στο ντεμπούτο ή κάθε προηγούμενη κυκλοφορία μας. Ήταν εσκεμμένο αυτό. Κάναμε πιασάρικα πράγματα, πιο progressive, πιο παλιομοδίτικα και έτσι τώρα είπαμε να γίνουμε λίγο πιο ακραίοι. Δε θεωρώ σίγουρα πως ανακαλύπτουμε τον τροχό, αλλά δίνουμε κάτι νέο προς εμάς, κι αυτό μας νοιάζει. Είναι ένας δίσκος αγνός και πηγαίος.

-Επίσης πιστεύεις πως αυτή η προσέγγιση της μουσικής σας ταιριάζει και με τη φωνή του Ol;

Απόλυτα, Θέλαμε βέβαια να δοκιμάσουμε πιο βαριά και ακραία πράγματα και εκεί ήρθε που κόλλησε η φωνή του Ol. Η χροιά του θυμίζει πολύ τη μουσική των παλιών ημερών, των επιρροών μας και έτσι μπορέσαμε να χτίσουμε πολλά με αυτή την αίσθηση. Ο ίδιος δεν είχε δοκιμάσει να εξελίξει αυτές τις ικανότητες γιατί ποτέ δεν περίμενε ότι θα γίνει και ο frontman, χαχα, αλλά εννοείται είχε μέσα του ανέκαθεν στοιχεία ταιριαστά και κοντά σε όσα είχε και ήθελε η μπάντα σαν βασικός κιθαρίστας μας, οπότε εκτός από μουσικά, τώρα το κατέχει και σαν τραγουδιστής. Όλα αυτά έστω και τυχαία ταίριαξαν από εκεί που δεν το περιμέναμε, αλλά τα καταφέραμε και σίγουρα έκατσε σαν πάντρεμα με όσα περίμεναν, ήθελαν και προσδοκούσαν οι φίλοι των Evile. 

-Γενικά νιώθω πως αυτός ο δίσκος βγήκε από μέσα σας, σαν να είχατε απωθημένα να βγάλετε. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Ναι αμέ. Θέλω να πω πως ο δίσκος αυτός είναι τελείως καθαρός και ειλικρινής από το βάθος της ψυχής μας και όσα υπήρχαν μέσα μας το διάστημα που δεν παίζαμε. Η νέα μας δουλειά δείχνει την αγωνία, την απογοήτευση και τη θέληση μας να γυρίσουμε κάποια στιγμή. Πλέον μέσα μας υπάρχει η ανακούφιση της κυκλοφορίας χαχα.

-Κάτι καινούριο ακόμα στο άλμπουμ είναι ο Adam, ο νέος σας κιθαρίστας. Θα ήθελα να σε ρωτήσω πώς είναι η συνεργασία σας μέχρι στιγμής και αν νιώθεις πως ο Matt λείπει από τη μπάντα;

Σίγουρα μας λείπει ο Matt αφού ήταν ένα από τα ιδρυτικά μας μέλη και σίγουρα ζημίωσε τη μπάντα πριν τη διάλυσή της στην αρχή. Ήταν υπέροχο εγώ, ο Ol και ο Matt να παίζουμε παρέα και να γράφουμε την πρώτη μας μουσική. Πάντα έλεγα ότι θα μπορούσε να είναι σαν τον νέο James Hetfield τόσο κιθαριστικά όσο και φωνητικά στα προηγούμενα άλμπουμ μας. Έτσι στην αρχή υπήρχαν φόβοι, ανησυχίες και αγωνία όπως προείπα για το τι μέλλει γενέσθαι. Τελικά ο Adam ήταν μια πολύ καλή επιλογή για τους "νέους" Evile αφού τον ξέραμε ήδη τα τελευταία χρόνια από τη δουλειά του στους RipTide και ήταν επίσης από παλιά οπαδός μας. Είναι ο πιο μικρός της παρέας, το μωρό μας θα λέγαμε, χαχα και αυτός πολλές φορές μας σπρώχνει για να προχωρήσουμε. Μας φρεσκάρει η παρουσία του κι αυτός ο νεανικός του ενθουσιασμός. Είναι η καλύτερη και πιο δυναμική προσθήκη που θα μπορούσαμε να έχουμε.

-Πιστεύεις πως αυτός ο ενθουσιασμός κάνει και εσάς να περιμένετε για το επόμενο βήμα της μπάντας;

Σίγουρα. Νομίζω πως περάσαμε το πιο κρίσιμο σημείο της μπάντας έπειτα από αυτό το κενό και μάλιστα χωρίς να κάνουμε τα ίδια πράγματα. Ο ενθουσιασμός του Adam  όπως είπα βοήθησε πολύ στην πορεία μας και εμείς είχαμε πολλά να δείξουμε. Έχουμε ένα πολύ δυνατό line up και για τη συνέχεια. 

-Ο τίτλος "Hell Unleashed" έρχεται για να υποσχεθεί στον ακροατή το τι θα ακούσει;

Ναι, κάπως έτσι. Είναι μια δήλωση από μόνη της για το τι προκύπτει μέσα στο άλμπουμ. Το ίδιο ισχύει και για το εξώφυλλο του που ταίριαξε με την ατμόσφαιρα και όσα υποδηλώνουν τα κομμάτια και ο τίτλος. Είναι μια εικονική έντονη δήλωση που σε βάζει από την αρχή στο κλίμα. Συνοψίζει την αισθητική των τραγουδιών μας με τα θέλω μας.

-Ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι που μου έκανε εντύπωση ήταν το "The Thing (1982)". Πώς αποφασίσατε για αυτό; Είστε γενικά φίλοι του old school horror;

Είναι μια από τις πιο εθιστικές ταινίες της εποχής μας αφού πάει από το gore στο μυστήριο και ήταν από τα πρώτα έργα που μας έκαναν να αγαπήσουμε αυτόν τον χώρο. Το "The Thing" ήταν η τέλεια ιδέα για ένα κομμάτι βαρύ, ακραίο, σκοτεινό...ήταν σωστό και ταιριαστό σε όλα του. Έτσι αυτός ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε να τιμήσουμε στο άλμπουμ αυτή την ταινία. Αγαπάμε τον τρόμο, την επιστημονική φαντασία και την pop κουλτούρα και είχαμε να ασχοληθούμε μουσικά με αυτό από το πρώτο άλμπουμ, το "Enter The Grave" που μας ενέπνευσαν τα video games της εποχής κι από serial killers. Τώρα είπαμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να ξανακοιτάξουμε λίγο γύρω από αυτό. Μας άρεσε που ο Matt ήταν πιο ανοιχτός στιχουργικά τόσον καιρό, αλλά τώρα θέλαμε να είμαστε πιο άμεσοι και να βγάλουμε λίγο τα γούστα μας προς τα έξω.

-Προσωπικά μου αρέσει όταν βλέπω μπάντες να επηρεάζονται από nerd θεματικές και είναι κάτι που ειδικά στον ακραίο χώρο υπάρχει αρκετά...

Ακριβώς, και είναι ένας τρόπος να φέρεις πιο κοντά τον μουσικό με τον ακροατή. Πάντα ήμασταν λίγο "σπασικλάκια" και μου αρέσει να βγαίνουμε λίγο έξω από τα νερά μας, σε όχι τόσο γνωστά θέματα. Βέβαια και μπάντες σαν τους Gama Bomb ή τους Municipal Waste κάνουν κάτι παρόμοιο απλώς εμείς θέλαμε να το παίξουμε πιο "σοβαρά". Λίγο πιο σκοτεινά ίσως χαχα.

-Ήσασταν από τις πρώτες μπάντες που αναγέννησαν το thrash metal πριν καμιά δεκαετία μαζί με κάποιες ακόμα. Θεωρείς πως αυτή η αναγέννηση και η αναθεώρηση του ήχου βρίσκεται ψηλά ακόμα και σήμερα, το 2021;

Το πιστεύω απόλυτα ναι. Ξέρεις, νιώθω πως όλα κάνουν κύκλους οπότε μόδες, στυλ και ιδιώματα πάντα θα περνάνε, θα κάθονται και θα φεύγουν. Τώρα βλέπουμε πως το νέο thrash είναι πιο κοντά στα 80s, πριν μερικά χρόνια υπήρχαν νέες ηχητικές και νομίζω πως στα επόμενα δύο χρόνια θα ξαναέρθουν οι νέες αναζητήσεις από καινούρια συγκροτήματα, ξέρεις όπως έγινε το μεγάλο μπαμ το 2007-08. Όσο υπάρχουν μπάντες να βγάζουν δίσκους που αγαπάνε, τίποτα δε χάνεται.

-Λοιπόν, πλέον έχετε νέο άλμπουμ, με νέο line up και σε νέα εταιρεία. Όλα αυτά σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τους Evile;

Έτσι νομίζω, ναι. Aυτό φάνηκε σιγά σιγά ήδη πριν δύο χρόνια και νομίζω πως και τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι κρίσιμα και ζωτικής σημασίας για τη μπάντα. Δεν έχει να κάνει μόνο με το νέο άλμπουμ, γιατί αυτό πλέον είναι η αφορμή. Πλέον θέλουμε να κάνουμε πράγματα που δεν έχουμε επιχειρήσει, να επισκεφθούμε μέρη για πρώτη φορά όπως η Νότια Αμερική ή η Ιαπωνία, θέλουμε να τελειώνουμε και με το θέμα της πανδημίας που σίγουρα αποτελεί ένα εμπόδιο και όλα αποτελούν προκλήσεις, για μια μπάντα σαν εμάς ακόμα και το Brexit είναι ένα θέμα. Ξέρεις άλλαξαν τόσα πολλά από την προηγούμενη μας επαφή με τον κόσμο, και το "Hell Unleashed" έτυχε να έρθει σε μια δύσκολη και απαιτητική περίοδο. Αυτό όμως μας κάνει να θέλουμε να συνεχίσουμε τώρα που ξαναπήραμε μπροστά, κι έτσι με το επόμενο μας υλικό θα έχουμε ένα πολύ δυνατό δίδυμο κυκλοφοριών για να προχωρήσουμε. Μετά από οχτώ χρόνια θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για την επιστροφή μας και ελπίζω να πάνε όλα καλά.

-Ένα livestream show νιώθεις πως είναι κάτι που θα σας πηγαίνει;

Ξέρεις τι; Είναι κάτι που ίσως θα επιχειρούσαμε αρκεί να το φέρναμε στα μέτρα μας. Αν το κάνουμε δε θα θέλουμε να είναι μια προχειροδουλειά που θα μοιάζει με πρόβα αλλά με κάτι που θα μπορούσε να μοιάζει με αληθινή συναυλία. Παρόλα αυτά είμαστε μια μπάντα που ζει με την ενέργεια του κοινού και θα θέλαμε στα τραγούδια μας φωνές και χαμό από τους fans. Είναι μια δύσκολη απόφαση και θέλει σκέψη και πλάνο για να υλοποιηθεί μιας και βλέπεις πολλά από εδώ κι από'κει, άλλα πιο πρόχειρα κι άλλα πιο γυαλισμένα. Αν δε μπορούμε να το κάνουμε όπως θέλουμε και μας αξίζει δε θα ασχοληθούμε. Είναι κάτι που δε ξέρουμε αν θα το κάνουμε ποτέ αλλά δε λέμε και όχι.

-Τέλος, είναι νωρίς να ρωτήσω αλλά πιστεύεις πως ο επόμενος δίσκος των Evile θα έρθει αρκετά σύντομα;

Περιμέναμε πως και πως να βγει σε κυκλοφορία το "Hell Unleashed" και να δούμε την ανταπόκριση του κοινού και να δείξουμε πως είμαστε και πάλι εδώ. Οπότε αυτή ήταν η αρχή για τη συνέχεια. Έχουμε ήδη να σχεδιάζουμε τις ιδέες για το έκτο μας άλμπουμ, και θέλουμε εννοείται να το τρέξουμε να βγει σχετικά σύντομα γιατί όσο να'ναι μεγαλώνουμε και εννοείται διψάμε για μουσική έπειτα από τόσα χρόνια. Είναι σημαντικό για εμάς και εμένα προσωπικά να γράφω και να παίζω μουσική και σίγουρα δε θα χρειαστεί ξανά οχτώ χρόνια η επόμενη δουλειά μας χαχα. Μην ανησυχείτε, είμαστε ήδη στον δρόμο για τη συνέχεια, έχουμε καλή σχέση με τη Napalm Records οπότε ίσως υπάρχουν νέα κι από του χρόνου. Ευχαριστώ για την κουβέντα.

Γιάννης Χαρτζανιώτης



Δεν υπάρχουν σχόλια: