Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Decapitated στο Metal View: Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο, αλλά όταν συνεχίζεις κρατιέσαι ζωντανός

Με το μέλλον κάθε φορά και πιο αβέβαιο, μπάντες σαν τους Decapitated γουστάρουν να ρισκάρουν με κάθε τους βήμα παρά τις όποιες δυσκολίες. Μάλιστα τώρα, ανασκαλεύοντας το παρελθόν τους, και τιμώντας την απαρχή τους στην Πολωνική και παγκόσμια σκηνή φέρνουν το "The First Damned" μια ανίερη συλλογή από τις πρώτες τους κυκλοφορίες. Για όλα αυτά στα τελευταία 25 τους χρόνια, αλλά και τη νέα θέση στους Machine Head, ο ιδρυτής και κιθαρίστας Wacław "Vogg" Kiełtyka μιλάει στο Metal View, με σοβαρότητα και λεπτομέρεια.

 -Καταρχάς πώς προέκυψε η ιδέα για το "First Damned"; Ήταν κάτι σαν εορτασμός για τα 25 χρόνια της μπάντας;

Ήρθαμε με αυτή την ιδέα πριν λίγα χρόνια όταν αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε κάτι τέτοιο προς τον κόσμο, ώστε να δείξουμε και το παλιό μας πρόσωπο, την πρώιμη μπάντα, μιας και οι περισσότεροι μας ξέρουν για τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες μας. Θέλαμε να αναδειχθεί εκ νέου η ιστορία των Decapitated και η πρώτη φορά που συνέβη αυτό ήταν στην Πολωνία μέσω της Metal Mind Productions. Με αυτή την κυκλοφορία συγκρίνεις και την ιστορία των παλιών με τους νέους Decapitated και είναι υλικό που δε βρίσκεις εύκολα αφού τα demos βγήκαν παραπάνω από 20 χρόνια πριν και σίγουρα πολλοί δε ξέρουν τίποτα για τότε. Κάπως έτσι ξεσκονίζουμε κι εμείς το παρελθόν, ήμασταν τότε 12-15 ετών παιδιά που απλώς ήθελα να εξωτερικεύσουν το πάθος τους. Τώρα η περίοδος με τον κορονοϊό ανέβαλλε όλα μας τα πλάνα, οπότε είχαμε χρόνο για να σχεδιάσουμε αυτή τη συλλογή ώστε να κυκλοφορήσει παντού. Δεν είναι μόνος εορτασμός για τα 25 μας χρόνια, αλλά και μια αναπόληση ή μια σύγκριση που δείχνει στην ιστορία από που ξεκινήσαμε και που φτάσαμε, καθώς επίσης και πως φάνταζε σε εμάς το death metal των 90s. Επίσης θέλουμε κάπως να προϊδεάσουμε τον κόσμο για την επόμενή μας δουλειά.

-Κατά τη διαδικασία δημιουργίας του "First Damned" ένιωσες κάποια νοσταλγία;

Το μόνο σίγουρο. Υπήρχε έντονη νοσταλγία γιατί επισκέφθηκα ξανά την πόλη μου, το πατρικό μου για να βρω τις αυθεντικές ηχογραφήσεις και ένιωσα όπως τότε που τα ηχογραφούσα όλα αυτά. Ένιωσα την ανάγκη να ξαναβγούν στην επιφάνεια όλα αυτά γιατί χάθηκαν στον χρόνο και οι περισσότεροι δεν είχα ιδέα για την ύπαρξη αυτών των κυκλοφοριών μιας και δεν βρίσκονταν ούτε σε ψηφιακές πλατφόρμες που ειδικά τελευταία έχουν πέραση. Προσωπικά σαν οπαδός λατρεύω να ακούω αυθεντικές τις ηχογραφήσεις χωρίς επεξεργασία, και λατρεύω από τις μπάντες που μου αρέσουν να ανατρέχω σε σπάνιο και πολύ πρώιμο υλικό. Το ίδιο θα ήθελα κι από τους δικούς μας fans μέσα από αυτή την κυκλοφορία.

-Υπάρχει κάτι που σου λείπει περισσότερο από τότε;

Μου λείπει να είμαι νέος χαχα, τώρα έχω όλα όσα ένας μεσήλικας. Μου λείπει η αδρεναλίνη της ηλικίας, ξέρεις να είσαι 15 χρονών και απλά να ζεις για το όνειρό σου και τη μπάντα σου, να έχεις τους φίλους σου παρέα, να μη σε νοιάζει τίποτα και να σε διακατέχει μόνο ο ενθουσιασμός. Ακόμα νιώθω ενθουσιασμό για αυτό που κάνω αλλά τώρα υπάρχουν και οι προβληματισμοί, οι σκέψεις. Σίγουρα τρελαίνομαι μόλις βάζω το βύσμα στην κιθάρα για να παίξω, αλλά δεν είναι όλα ίδια με παλιά. Μου λείπει η νεότητά μου, η εφηβεία μου, το να προβάρω, να γράφω και να αράζω με τον αδερφό μου, να λέω για τα ταξίδια μου και τις εμπειρίες με τους παλιούς μου φίλους, να πηγαίνω στο ωδείο μετά το σχολείο, όλα αυτά. Γενικά αυτή η κυκλοφορία βγάζει πολλά πράγματα και συναισθήματα πάνω στην επιφάνεια. 

-Επίσης κάτι που άλλαξε με τα χρόνια είναι και το death metal της Πολωνίας που τώρα αποτελεί μια μεγάλη και ενεργή σκηνή. Πώς ήταν τα πράγματα τότε;

Ισχύει πως η σκηνή με τον καιρό αναπτύσσεται και χαίρομαι που φαίνεται αυτό. Συνεχώς όλο και περισσότερες μπάντες βγαίνουν, κυκλοφορώντας τρομερούς δίσκους και περιοδεύοντας στον κόσμο. Υπάρχει νέο αίμα που κρατά την παράδοση του Πολωνικού ακραίου metal. Σίγουρα οι μέρες μας είναι πιο εύκολες όσον αφορά την προώθηση, τα στούντιο, τον εξοπλισμό, τα μαγαζιά και φυσικά τα social media. Στις αρχές μας όλα αυτά θα φάνταζαν εξωπραγματικά, είναι σαν να βρισκόμασταν σε άλλο πλανήτη. Τότε ήθελε αρκετά λεφτά για να βγάλεις άλμπουμ, πράγμα που σχεδόν κανένας μας δε μπορούσε να αντέξει οικονομικά, ο εξοπλισμός μας δεν ήταν καλός, και είχαμε μόνο τη θέληση. Ήταν καλό που μπάντες με πάθος τότε, όπως οι Vader, οι Hate και οι Βehemoth είχαν κάνει τα πρώτα τους βήματα, οπότε είχαμε έναν μπούσουλα να κατευθυνθούμε και οι ιδιοι σαν νέοι. Οι ίδιοι πολλές φορές δανειζόμασταν εξοπλισμό για να ηχογραφήσουμε αξιοπρεπώς, είχαμε στο μυαλό μόνο τα demo και φυσικά τότε δεν είχαμε ίντερνετ οπότε αν έβγαζες κάτι καλό θα κέρδιζες την προσοχή των τοπικών περιοδικών και των fanzines με μια κριτική ή μια συνέντευξη. Κακά τα ψέματα ήταν ένα "νέκροφεστ" τότε. Επίσης οι μεταλάδες ήταν πιο διαφορετικοί τότε, οι περισσότεροι, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γούσταραν να μπλέκουν σε φασαρίες, έκαναν τσαμπουκάδες, σου έκλεβαν τα μπλουζάκια στις συναυλίες, κι άλλα τέτοια. Φαίνεται πόσο έχουν αλλάξει οι συνθήκες.

-Μίλησες πριν για το επόμενο σας άλμπουμ. Νιώθεις πως αυτή η νοσταλγία και η old school αναπόληση θα επηρεάσει τον νέο δισκο;

Καλή ερώτηση. Θα είναι αγνό metal χωρίς συμβιβασμούς με πολλές επιρροές από τα παλιά, σίγουρα. Nομίζω πως θα υπάρχουν πολλά στοιχεία από τις παλιές μου αγάπες, τους Morbid Angel, τους Deicide και τους Vader, ή και τίποτα πιο ασυνήθιστο που θα το ενώσω με την παλιομοδίτικη αισθητική. Ξέρεις γράφω κάτι και κρατώ αρχείο, οπότε θέλω να τα θυμηθώ και να τα ξαναδω, να το περάσω από το δικό μου πρίσμα, είτε αυτό είναι κοντά στο Πολωνικό death metal είτε στο Αμερικάνικο πχ. Νομίζω πως οι old school φίλοι θα ικανοποιηθούν με το επόμενο άλμπουμ των Decapitated.

-Οπότε να φανταστώ το ρεπερτόριο των τελευταίων δίσκων με τα groovy ή τα Αμερικάνικα new wave στοιχεία θα είναι πιο ελλιπές;

Νομίζω πως το 60-70% της μουσικής μας είναι αυτό. Tώρα θα δοθεί χώρος για πράγματα που δεν μπήκαν ποτέ στους Decapitated ή είχαν μπει για πολύ λίγο. Το νέο υλικό θα έχει πολύ φρέσκο και αυθεντικό πράγμα, στοιχεία που μεταξύ άλλων θα ακουστούν πρώτη φορά και θα ταιριάξουν με εμάς. Είχα καιρό να εξερευνήσω τόσο πολύ, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να τα ενώσω με το old school και την ταυτότητα της μπάντας. 

-Σε τι στάδιο είστε τώρα για αυτήν τη δουλειά;

Όλα έχουν τελειώσει. Είμαστε στο στάδιο της μίξης και πιθανότατα θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

-Τώρα που βρίσκεσαι και στους Machine Head τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα ή όλα είναι σε πρόγραμμα;

Αρχικά όταν μπήκα στους Machine Head υπήρχε ένας χαμός γιατί και οι δύο μπάντες περιόδευαν συνέχεια, αλλά μπορούσε να βρεθεί λύση, σιγουρα. Όταν μου έγινε η πρόταση για τους Machine Head, παράλληλα έτρεχα για πολλά με τους Decapitated, αλλά ήξερα ότι θέλω να γίνω μέλος της μπάντας. Ήθελα να παίζω κιθάρα για τους Machine Head μιας και είναι από τις αγαπημένες μου μπάντες και δε σκέφτηκα ούτε για μια στιγμή να πω όχι σε αυτή την πρόταση, θα ένιωθα τελείως βλάκας αν το έκανα χαχα. Οι Machine Head δεν είναι από τις μπάντες που παίζουν πολύ σε καλοκαιρινά φεστιβάλ, όπως οι Decapitated, οπότε βρήκα μια "διέξοδο" και μια κατάλληλη ευκαιρία, και κάπως έτσι πλέον θα οργανώνεται το πρόγραμμα. Μια περιοδεία με Machine Head και μετά μία με τους Decapitated. Για όλα υπάρχει χρόνος αν τα προγραμματίσουμε σωστά.

-Με τους Machine Head υπάρχουν πλάνα για νέα δουλειά;

Ο Rob γράφει μουσική συνέχεια. Θα κυκλοφορήσουμε κάτι νέο σιγά σιγά, σε λίγες εβδομάδες. Έχω γράψει τα σολιστικά μέρη τον τελευταίο μήνα για δύο κομμάτια και θα είναι ένα ΕΡ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλα συγκεκριμένα πλάνα για δίσκο, αλλά σίγουρα έχουν γραφτεί πολλά κομμάτια.

-Πίσω στα των Decapitated, είστε μια μπάντα που έχει περάσει πολλά. Το 2007 έγινε το τροχαίο ατύχημα που σκοτώθηκε ο αδερφός σου ο Vitek, και πριν λίγα χρόνια συλληφθήκατε για ψευδείς κατηγορίες, που τελικά δικαιωθήκατε. Όλα αυτά σε έκαναν ποτέ να μη θες να συνεχίσεις; Να βάλεις ένα τέλος στη μπάντα;

Το τροχαίο αποτελεί ίσως τη χειρότερη στιγμή στην ιστορία της μπάντας. Εκεί πέθανε ο Vitek, μαζί με το συναισθηματικό και οικογενειακό κομμάτι, κλόνισε και την ίδια τη μπάντα Εκείνο το tour στη Ρωσία και όλα όσα συνέβησαν μου επέφεραν πολλές σκέψεις για το αν θα πρέπει να συνεχίσω τη μπάντα, αν θα έχω το κουράγιο για αλλαγή line up, κι όλα αυτά. Νομίζω πως ήταν η χειρότερη μου στιγμή τόσο προσωπικά όσο και για τους Decapitated. Tελικά αποφάσισα να δείξω τη δύναμή μου, πέρα από όλα τα κόστη. Είναι δύσκολο να τα αρχίζεις όλα από το μηδέν, ειδικά όταν υπάρχουν και καταστάσεις που διακινδύνευσαν τη μπάντα και μας απείλησαν ουσιαστικά. Ξέρεις, θέλουμε πάντα να προχωράμε, η δύναμη της θέλησης είναι πάνω από όλα. Όλα μπορούν να ξεπεραστούν αν έχεις τη δύναμη, το κουράγιο και την πίστη στον εαυτό σου. Είναι μεγάλο θέμα, αλλά δεν πρέπει να σε ρίχνει κανένα εμπόδιο. Σε μια μπάντα που είναι 25 χρόνια προφανώς δε μπορούν όλα να είναι καλά και ρόδινα, είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός, έχει τα πάνω του, έχει τα κάτω του έχει και τις τραγωδίες του. Έχουν συμβεί πολλά που δε μας έκοψαν το δρόμο τελικά, γιατί από ένα σημείο και μετά ξέραμε ποιοι είμαστε. Αν η τρέλα δε σου φύγει τότε τίποτα άλλο δε σε σταματάει, πηγαίνοντας σταθερά βήμα βήμα, μόνο μπροστά προχωράς. Ξέρεις μετά από μια δυσκολία, όταν πεισμώνεις, θέλεις η επόμενη μέρα, η επόμενη εβδομάδα, ο επόμενος μήνας να είναι καλύτεροι. Ξέρω κόσμο που είχε πρόβλημα με το ποτό ή με τα ναρκωτικά, και ποτέ δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο, το έχω βιώσει, αλλά ξέρεις, το να συνεχίσεις σε κρατά ζωντανό. Είμαστε εδώ, δυνατοί, αναπνέουμε και συνεχίζουμε.

-Σχετικά πάλι με το θέμα του demo και του "The First Damned". Nα περιμένουμε όταν ανοίξουν καλά οι συναυλίες, ζωντανές εκτελέσεις των πρώτων σας συνθέσεων ως κάτι επετειακό;

Δεν το έχουμε συζητήσει είναι ή αλήθεια, αλλά θα ήταν καλή ιδέα. Περιμένουμε κιόλας να δούμε πότε θα ξαναβγούμε στον δρόμο κι αν θα έχουμε νέο υλικό, αλλά θα ήταν cool να συνδυάσεις το μακρινό με το πιο πρόσφατο παρελθόν. Για αρκετά χρόνια παίζαμε ζωντανά το "Way To Salvation" από το πρώτο μας demo, πράγμα τρελό γιατί ήταν και το δεύτερο κομμάτι που έγραψα ποτέ στη ζωή μου. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, οπότε θα δείξει η συνέχεια ξανά!

-Σε ευχαριστώ Vogg για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ κι εγώ για το ενδιαφέρον και τη στήριξη. Θα θέλαμε πολύ να γυρίσουμε στην Ελλάδα σύντομα με τους Decapitated. Έχουμε κάποιες συζητήσεις και ελπίζω το γρηγορότερο δυνατόν να πραγματοποιηθούν. Η Ελλάδα έχει φοβερό κοινό, έχουμε πολύ ωραίες εμπειρίες και μας άρεσε πάντα η φιλοξενία σας. Να είστε ασφαλείς και ελπίζω να τα πούμε σύντομα πραγματικά.

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: