Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Rhapsody Of Fire στο Metal View: Το νέο μας άλμπουμ είναι και μια νέα αρχή

Πριν λίγους μήνες, οι πρωτοπόροι του symphonic power metal, Rhapsody Of Fire κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους πόνημα. Το "The Eighth Mountain", έχοντας αποσπάσει ήδη πολύ καλές κριτικές δείχνει πως οι Ιταλοί παρά τις δυσκολίες δεν το βάζουν κάτω, ενώ μετά από καιρό επιστρέφουν στη χώρα μας, στα πλαίσια του Release Athens, μαζί με τους Manowar και Imperia. Για αυτά, καθώς και την ιστορική συνεργασία τους με τον Christopher Lee, και τι συμβαίνει με το στρατόπεδο των δύο παλιών μελών της μπάντας, απαντά από την άλλη γραμμή ο ιθύνων νους Alex Staropoli.

Σχετική εικόνα


-Καταρχάς συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ. Για ακόμα μια φορά παρατηρώ πόσο σύντομα κυκλοφορήσατε το "Eighth Mountain', και ήθελα να σε ρωτήσω αν είσαστε πάντοτε γεμάτοι από έμπνευση...

Αρχικά να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια. Λοιπόν, σίγουρα κάθε τι που κάνουμε θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως θα μας αρέσει. Από εκεί και πέρα εγώ δουλεύω συστηματικά πάνω σε συνθέσεις, ιδέες και νέα κομμάτια, οπότε ξέρεις ότι τρέχουμε χαχα. Από εκεί και πέρα λειτουργούμε διαφορετικά στις ηχογραφήσεις και την παραγωγή, και ειδικά στο "Legendary Years" δουλέψαμε κυρίως σε κομμάτια που ήδη υπήρχαν, οπότε τώρα τα παίρναμε όλα από την αρχή. Τώρα χρειαστήκαμε σχεδόν δύο χρόνια για να βγάλουμε έναν ολοκαίνουριο δίσκο, με νέα κομμάτια από την αρχή μέχρι το τέλος και κάθε φορά ενθουσιάζομαι και απολαμβάνω τις νέες μας δουλειές. Νομίζω πως ήμασταν σίγουροι για αυτό το άλμπουμ και ήταν η κατάλληλη στιγμή να κυκλοφορήσει και να συνεχίσουμε να περιοδεύουμε και να κάνουμε live. Θέλω να ζω τη στιγμή!

-Προσωπικά για εμένα ο νέος δίσκος, είναι μια από τις καλύτερες σας κυκλοφορίες. Πιστεύεις πως περνάτε μια δεύτερη νιότη σαν μπάντα;

Ναι! Είναι αυτό το συναίσθημα που είχα όταν συνέθετα το άλμπουμ, όταν το ηχογραφούσα, και είναι το αποτέλεσμα ενός έργου που πάντα ήθελα να κάνω. Ένα άλμπουμ πιο φωτεινό και θετικό, με ταχύτητες αλλά και αγριάδα, πολλά ορχηστρικά σημεία και έναν τρομερά μεγαλειώδη και δραματικό χαρακτήρα. Θα μπορούσε να παρομοιάσει αυτή τη δουλειά με κάποια από τις παλαιότερες της καριέρας μας, καθώς δεν ήμασταν και τόσο σκοτεινοί. Πολλοί λένε πως ξαναδίνουμε ζωή σε αυτό το στυλ μουσικής, και δε θα διαφωνήσω, έχουμε λιγότερο σκότος και περισσότερη λάμψη, στοιχεία που θυμίζουν ύμνους, φυσικά πάρα πολλές μελωδίες, ζωντάνια και μια μίξη καθαρότητας και δύναμης. Αυτό το άλμπουμ είναι μια νέα αρχή, με το νέο line up πιο δεμένο και σίγουρα νιώθω να ξεκινάω από το μηδέν ξανά.
Αποτέλεσμα εικόνας για rhapsody of fire the eighth mountain
-Θεωρείς ότι βοήθησε το γεγονός πως τα νέα μέλη είναι και νέοι ηλικιακά;

Φυσικά, ειδικά ο drummer μας, ο Manuel, είναι ένας εκπληκτικός και δυνατός μουσικός, όπου τον άφησα στις συνθέσεις να κάνει ότι ήθελε και να βάλει τον στυλ του με το δυναμικό του παίξιμο και να δώσει στοιχεία του ίδιου του, του εαυτού. Θέλαμε να βάλουμε ένα πλούσιο και heavy drumming που να δώσει ωραία γεύση στη μουσική μας, μιας και εγώ είχα βάλει έναν πολύ βασικό ρυθμό μέσω υπολογιστή. Φυσικά και ο Giacomo είναι μια φανταστική και φρέσκια φωνή, που μόλις τώρα σιγά σιγά κάνει τα επαγγελματικά του βήματα και ήδη αναπτύσσεται και βγάζει όλο του το είναι. Είμαι περήφανος για το "Eighth Mountain", γιατί συν τοις άλλοις καταφέρνει να δείξει την εξέλιξη της μπάντας και ειδικά των νέων παιδιών μέσα από τον χαρακτήρα των Rhapsody Of Fire.

-Και ξέρεις, εδώ ο Giacomo, έχει κάποια σημεία που φωνητικά θυμίζει λίγο τον Fabio Lione...

Kι εγώ έχω την ίδια εντύπωση για μερικά μέρη του δίσκου, και νομίζω πως ευθύνεται, ότι η μουσική είναι ιδιαίτερη και όταν γράφω τις φωνητικές μελωδίες έχει ένα κλασικό στυλ, δημιουργώντας αρκετές ομοιότητες, αλλά γενικά οι δύο φωνές είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους. Mε αυτά που βλέπω, χαίρομαι όλο και περισσότερο που η φωνή του Giacomo έχει ταιριάξει τέλεια με το στυλ μας, είναι κάτι που πάντα ήθελα για να δημιουργηθεί ο νέος ήχος των Rhapsody, και νιώθω ευτυχισμένος που το βρήκα γρήγορα.

-Όπως ανέφερες κι εσύ, και συμφωνώ απόλυτα, αυτός ο δίσκος έχει κάτι παρόμοιες επιρροές με αυτές του παρελθόντος. Σας επηρέασε το γεγονός που ηχογραφήσατε κάποια παλιά κομμάτια στο προηγούμενο σας άλμπουμ;

Όχι ακριβώς. Ξέρεις, δίσκοι σαν το "Frozen Tears Of Angels", και "From Chaos To Eternity", είναι φανταστικοί, πολύ δραματικοί και αρκετά σκοτεινοί, στα δικά μας πλαίσια.Αλλά ήθελα να γυρίσω στο αρχικό μου όραμα και να βάλω και το υπόλοιπο συγκρότημα μέσα, και θεώρησα καλή κίνηση να γίνει με το "Legendary Years". Και πίστεψε με, ήταν πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία, γιατί μπορεί τα κομμάτια να ήταν έτοιμα και να μη χρειάζονταν συνθετικές προσθήκες, αλλά για να ξανακάνουμε την παραγωγή, ήταν μια επίπονη διαδικασία ώστε να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

-Οι επανηχογραφήσεις των παλιών σας κομματιών σε εκείνο το άλμπουμ προέκυψαν ούτως ώστε να έρθουν τα νέα μέλη πιο κοντά στο γενικό στυλ της μπάντας;

Σίγουρα, και όλο αυτόν τον καιρό θέλω να παρουσιάζω όλο και περισσότερο στον κόσμο, τον Giacomo. Είναι ένα δείγμα για να δουν παλιοί και νέοι fans  πως ακούγονται πλέον τα παλιά μας κομμάτια και ζωντανά, και τι να περιμένει ο κόσμος. Αυτοί είναι οι λόγοι που θέλαμε να κάνουμε το συγκεκριμένο εγχείρημα.

-Στον νέο δίσκο, υπάρχουν για ακόμα μια φορά κάποιες αφηγήσεις με τη φωνή του Christopher Lee, από πότε υπάρχουν αυτές οι ηχογραφήσεις;

Για μένα η συνεργασία μου με τον Christopher Lee, ήταν η σημαντικότερη κι έχει μεγάλη θέση στην καρδιά μου. Τον είχα γνωρίσει μέσω του ανθρώπου που μας έκανε τα video clip, και η βαθιά χροιά του ήταν ότι πρέπει για το ρόλο ενός βασιλιά στις Ιστορίες μας και να μιλάει για τα νεφελήμ. Ο τρόπος που αφηγούταν τα πράγματα ήταν πειστικός και μαγευτικός, και είχε ηχογραφήσει πολλά κομμάτια που χρησιμοποιούνταν σιγά σιγά. Δε μπορούσα να πιστέψω ότι αυτός ο άνθρωπος έκανε απαγγελίες μέσα στις μουσικές μας ιστορίες. Ήταν ένας πραγματικός μουσικόφιλος, ο οποίος στην πορεία μπήκε για τα καλά στον heavy metal ήχο. Τα κομμάτια που είχα γράψει ήταν κομμένα και ραμμένα για τη φωνή, που ήρθε σαν δώρο για εμάς, και πραγματικά είναι κάτι το ξεχωριστό. Δυστυχώς αυτή η ηχογράφηση που χρησιμοποιήσαμε στο "Eighth Mountain", ήταν και η τελευταία μας μαζί του.

-Πως ήταν πραγματικά η συνεργασία σου μαζί του;

Τον είχα γνωρίσει στο Λονδίνο πριν πολλά χρόνια, όταν ξεκινήσαμε κιόλας να ηχογραφούμε τη φωνή του για όλες αυτές τις απαγγελίες που υπήρχαν στα κομμάτια μας μέχρι τώρα. Πάντα μας έλεγε σαν παράπονο πως "πολλοί θέλουν τη φωνή μου για αφηγήσεις, αλλά κανένας για να τραγουδήσω. Γιατί;" χαχα. Τελικά το έκανε και αυτό όταν με ορχήστρα και πνευστά, ηχογραφήσαμε με τους Rhapsody το "The Magic Of The Wizard's Dream". Μας έλεγε συνεχώς ιστορίες από τη ζωή του και από το Hollywood, ότι ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με την αναγνωρισιμότητα, αν και προσωπικά έτυχε να είμαι μάρτυρας του ταλέντου του. Ήταν πραγματικά απίστευτος άνθρωπος.

-Έχεις σκεφτεί ποτέ να γράψεις με τους Rhapsody Of Fire ένα τελείως metal κομμάτι στα Ιταλικά;

Υπήρχε μια διαρκής κουβέντα για αυτό το πράγμα στο παρελθόν, πράγμα το οποίο κι έγινε στο "The Magic Of The Wizard's Dream", όπου χρησιμοποιήσαμε τα αγγλικά,τα ιταλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, με τον Christopher Lee, ως βαρύτονος να συμμετέχει. Το ίδιο επιχειρήσαμε και τώρα με τη μπαλάντα που έχει ο νέος μας δίσκος, αλλά έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής η αγγλική παγκοσμίως, και η ιταλική σαν bonus στην Ιαπωνία. Θέλουμε να ξανακάνουμε ένα δυνατό κομμάτι σε ευρεία κυκλοφορία, θα δείξει πως θα πάει. Γενικά όταν γράφεις και τραγουδάς στα Ιταλικά όλη η ατμόσφαιρα αλλάζει, τα πάντα ακούγονται διαφορετικά. Δεν το λέω επειδή είναι η μητρική μου γλώσσα, αλλά στα Ιταλικά η μουσική κυλάει πολύ ωραία και υπάρχει ένας έντονος λυρισμός που κάνει ένα κομμάτι ξεχωριστό.

Αποτέλεσμα εικόνας για alex staropoli 
-Δύο παλιά σας μέλη, ο Luca Turili, μαζί με τον Fabio Lione, περιόδευσαν με ένα νέο project με το όνομα των Rhapsody να υπάρχει κι εκεί, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησαν και ένα νέο κομμάτι. Ποια είναι η άποψη σου γι'αυτό το project;

Έχουν τη φήμη και το όνομα, έχουν λόγο να συνεχίσουν, η ζωή είναι μπροστά τους, φαίνεται πως ήθελαν να συνεχίσουν παρέα, και χαίρομαι για αυτούς. Δεν εκφέρω καμία άποψη πάνω σε αυτό, μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, όπως το θέλουν και δεν έχω κάποιο θέμα. Πολλοί ρωτούν εμένα τι σκέφτομαι για αυτά τα άτομα όπως ρωτούν κι εκείνους τι σκέφτονται για εμένα. Δε ξέρω πλέον αν υπάρχει λόγος, άλλαξα σελίδα από το 2011 και όταν έφυγε και ο Fabio συνέχισα να είμαι χαρούμενος, ίσως και περισσότερο επειδή βρήκα έναν φίλο και συνεργάτη όπως είναι ο Giacomo. Νιώθω καλά με το line up που έχει δημιουργηθεί τώρα, και όλα τα άλλα απλώς ανήκουν στο παρελθόν. Εύχομαι τα καλύτερα σε ότι κάνουν...οι Rhapsody Of Fire δείχνουν πως συνεχίζουν κι εγώ αγαπώ τη μουσική, αγαπώ τον τρόπο που γράφουμε, αγαπώ το heavy metal, αγαπώ τα επικά στοιχεία, τη φαντασία και τους δράκους, συν όλα τα άλλα που χαρακτηρίζουν τη μπάντα μας όλα αυτά τα χρόνια. Οι μάχες, οι πολεμιστές και τα κάστρα είναι κομμάτι της ζωής μου και του οράματος που είχα πάντα για το συγκρότημα. Θέλω να κάνω τη βαριά μου μουσική, να μιλάω για όλα αυτά και να συνεχίζω ότι λατρεύω.

-Πέρασαν χρόνια από την τελευταία σας επίσκεψη στην Ελλάδα. Πως νιώθεις που επιστρέφεις και παίζεις πλάι στους Manowar;

Αρχικά χαίρομαι πολύ που θα επιστρέψω σε αυτή τη χώρα. Πέρασαν χρόνια από την τελευταία μας φορά και γενικά έχουμε παίξει λίγες φορές για εσάς, αλλά έρχομαι συχνά για διακοπές και λατρεύω αυτή τη χώρα, τους ανθρώπους της, όλη την ιστορία και την κουλτούρα, και φυσικά τους fans μας. Η ιδέα, ότι επιστρέφω στην Ελλάδα με κάνει να ενθυσιάζομαι και να περιμένω που θα παίξω σε χιλιάδες ανθρώπους εκεί κάτω. Είναι απίστευτο που θα δω τους Έλληνες φίλους με την τρέλα και την πώρωση τους, για αυτή τη μουσική. Φαντάζομαι ότι θα είναι ένα υπέροχο απόγευμα αυτό που θα έρθει σε λίγες εβδομάδες, και θα παίξω ανοίγοντας μια τόσο δυνατή μπάντα!
Σχετική εικόνα
-Τι να περιμένουμε από το show σας στη χώρα μας;

Περιοδεύσαμε στην Ευρώπη, και μάλιστα πήραμε το ρίσκο να ξεκινήσει το tour μας μια μέρα πριν την κυκλοφορία του δίσκου, και έχοντας μάλιστα στο set μας γύρω στα 7 νέα κομμάτια, μαζί με αρκετά παλιά που ξέρουμε ότι ο κόσμος θέλει να ακούσει. Ξέρεις άλλες μπάντες σε ένα τέτοιο εγχείρημα έχουν μόνο 2-3 τραγούδια από μια νέα δουλειά, αλλά αποφασίσαμε να το κάνουμε, και είχαμε μάλιστα κάποια sold out shows, τα οποία μας έκαναν να  βεβαιωθούμε πως όλα πάνε καλά. Ακολουθούμε την ίδια πρόκληση και για την εμφάνισή μας στην Ελλάδα, με αρκετά κομμάτια από τη νέα μας δουλειά, που ο κόσμος ελπίζουμε να ευχαριστηθεί και φυσικά κάποια κλασικά τραγούδια, μέσα σε αυτό.

-Σε ευχαριστώ Alex για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Θα επαναλάβω τα λόγια μου, και θα πω πως ανυπομονώ να δω ξανά τους Έλληνες fans, να ακούσω τις κραυγές τους και να περάσουμε όλοι μαζί ένα τρελό απόγευμα. Σε ευχαριστώ για τον χρόνο και τη συνέντευξη, και ελπίζω να τα πούμε κι από κοντά!

Γιάννης Χαρτζανιώτης


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: