Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Enforcer στο Metal View: Θέλουμε να δώσουμε μουσική που να μιλάει στον κόσμο

 Αναβιώνουν το παλιό, καλό και ορθόδοξο heavy metal, με μια φρέσκια ματιά. Οι Σουηδοί Enforcer, κυκλοφόρησαν μετά από μια τετραετία δισκογραφικής σιωπής το νέο τους άλμπουμ με τίτλο "Zenith", και όντας πολύ αγαπητοί στο Ελληνικό κοινό, επιστρέφουν για δύο εμφανίσεις στη χώρα μας. Για αυτές, στις 24 και 25 Μαΐου, αλλά και για το πέμπτο τους έργο, το Metal View, είχε στην άλλη γραμμή τον ιθύνωντα νου της μπάντας, Olof Wikstrand.

 Αποτέλεσμα εικόνας για enforcer band 2019
-Αρχικά, να σε συγχαρώ για το νέο σας άλμπουμ. Γιατί χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να επιστρέψετε με νέα κυκλοφορία;

Ευχαριστώ! Περιοδεύαμε συνεχώς και χρειαστήκαμε την πρώτη διετία αποκλειστικά γι'αυτό. Tην επόμενη διετία, παράλληλα με κάποιες περιοδείες σπρώξαμε τους εαυτούς μας και καθόμασταν να γράφουμε τα νέα κομμάτια. Θέλαμε να είμαστε βέβαιοι πως έχουμε καλές ιδέες, και να παράγουμε κάτι εμπνευσμένο, αυθεντικό και ειλικρινές. Δε μας νοιάζει πόσο καιρό θα πάρει αρκεί να ξέρουμε πως θα βγάλουμε κάτι ταιριαστό με εμάς.

-Σε αυτό το άλμπουμ παρατηρώ μια πιο hard rock αισθητική, σαν αυτή του "Diamonds". Πώς προέκυψε αυτό;

Δεν ήταν μια συνειδητή επιλογή, όσο ότι θέλαμε να προάγουμε τα κομμάτια μας και να εξελίξουμε τις ικανότητες μας. Γενικά μας ενδιαφέρουν τα καλά κομμάτια, και δε θέλαμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο με πριν. Δε θέλαμε να πλασάρουμε κάτι ρετρό ούτε να λειτουργήσουμε στενόμυαλα. Eπίσης θέλαμε να δημιουργήσουμε ποικιλία στα κομμάτια μας, να έχουμε σημεία σαν αυτά που ανέφερες αλλά και πιο άγρια ή πιο απαλά. Ο νέος δίσκος διευρύνεται και γενικά θέλουμε να δώσουμε μουσική που να μιλάει στον κόσμο. Οι metal fans ακούν διάφορα πράγματα, χωρίς να είναι πάντα κολλημένοι σε ένα είδος, και νομίζω πως η ταυτότητα στα νέα μας τραγούδια καλύπτει πολλούς από αυτούς.
 Αποτέλεσμα εικόνας για enforcer band 2019
-Επίσης στο "Zenith" θέλατε να προσθέστε κάποια Scorpions στοιχεία, ή είναι απλώς η ιδέα μου;

Μπορεί να είναι η ιδεά σου, αλλά μπορεί να βγήκε και εσκεμμένα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι Scorpions μας επηρεάζουν από την πρώτη μας μέρα, οπότε είναι λογικό λίγο ή πολύ να βγαίνει στον ήχο μας. Το να μας λένε ότι κομμάτια μας ακούγονται σαν αυτά των Scοrpions, το εκλαμβάνω ως ένα θετικό σχόλιο, μιας και είναι από τις πιο εμπνευσμένες και δυνατές μπάντες όλων των εποχών... 

-Το λέω αυτό γιατί εκτός από τα μουσικά στοιχεία, η φωνή σου κάποιες στιγμές είχε μια χροιά κοντά σε αυτή του Klaus Meine, πίσω στα 70s. Γενικά έχεις κάποιον αγαπημένο δίσκο τους από εκείνη την εποχή;

Θα σε γελάσω χαχα. Από εκείνες τις δεκαετίες λατρεύω κάθε τι που κυκλοφόρησαν οι Scorpions, και έτσι όλα είναι αγαπημένα μου. Ξέρεις, οι Scorpions είναι από τις μπάντες που κάθε δίσκος τους είναι ξεχωριστός, αλλά πάντα υπήρχε αυτή η ταυτότητα τους μέσα, που καταλάβαινες ποιοι είναι από το πρώτο άκουσμα. Σίγουρα δε μπορώ να ξεχωρίσω μόνο έναν!
Αποτέλεσμα εικόνας για enforcer band 2019
-Νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που βάζετε πλήκτρα να πρωταγωνιστούν στη μουσική σας. Θεωρήσεις πώς ήταν ένα πείραμα που πέτυχε, ή έκανε τα κομμάτια σας πιο catchy;

Γενικά σε πολλές κυκλοφορίες είχαμε κάνει χρήση κάποιων synths, όπως στον πρώτο μας δίσκο, και η εισαγωγή του "Katana" έχει, όπως και το "Death By Fire" όπου οι κιθάρες καλύπτουν ένα μικρό σημείο με πλήκτρα. Το παρελθόν μας έχει στιγμές τέτοιες, απλώς εδώ θέλαμε να κάνουμε κάποια riffs, και να προσθέσουμε πλήκτρα και να τα βαλουμε πιο μπροστά στην παραγωγή του δίσκου, να φαίνονται. Δεν ήταν ακριβώς πειραματικό, αλλά σίγουρα σε κάποια κομμάτια δόθηκε μεγαλύτερη προσοχή. 

-Ακόμα, για πρώτη φορά δε βάλατε στο άλμπουμ κάποιο instrumental, αν και πιστεύω θα ταίριαζε κάτι με σόλο και πλήκτρα. Παρόλα αυτά ήταν εσκεμμένη επιλογή;

 Ισχύει ότι είναι η πρώτη μας φορά. Βασικά είχαμε κάνει ένα instrumental κομμάτι πάνω κάτω όπως το αναφέρεις, αλλά δε θεωρήσαμε ότι ήταν αρκετά καλό, ούτε ταίριαζε με το υπόλοιπο στυλ του δίσκου, οπότε το πετάξαμε!

-Τα τελευταία χρόνια πολύς κόσμος μιλάει για το φαινόμενο του New Wave Of Traditional Heavy Metal, και χαρακτηρίζει και τη μουσική σας έτσι. Συμφωνείς εσύ με αυτόν τον όρο;

Δε μπορώ να συμφωνήσω με έναν τέτοιον όρο. Όντως συγκροτήματα όπως εμείς φέραμε στο προσκήνιο στοιχεία από αυτό τον ήχο, αλλά ο κόσμος απλώς ήθελε να μας χαρακτηρίσει με κάποιον τρόπο. Δεν έχουμε την επιτυχία αυτών των θρυλικών συγκροτημάτων για να κάνουμε δικό μας κίνημα και περισσότερο μου θυμίζει κακή παρωδία του New Wave Of British Heavy Metal.  

Σχετική εικόνα
-Zenith σημαίνει κορυφή. Θεωρείς πως το νέο σας άλμπουμ, ανήκει στην κορυφή της δισκογραφίας σας;

Δε ξέρω, αλλά το ελπίζω. Είναι μια δουλειά με πολλή ποικιλία και για εμένα ότι πιο ενδιαφέρον έχουμε κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής. Έχει κομμάτια που μπορούν να σταθούν μόνα τους, όντας πολύ δυνατά για εμένα αν με ρωτάς, αλλά ταυτόχρονα συμβαδίζουν με το υπόλοιπο σύνολο έχοντας καλές βάσεις.

-Συμφωνώντας με αυτό που λες, παρατηρώ ότι όλα τα τραγούδια έχουν τη δική τους ταυότητα, και βλέπω στοιχεία πιο doom, ή πιο κλασικά, αλλά ακόμα και με disco πινελιές. Είσαι φίλος αυτού του είδους;

Δε νομίζω πως συμφωνώ ότι έχουμε disco στοιχεία στο δίσκο χαχα. Έχουμε κάποια πιο up beat στοιχεία σε μερικά τραγούδια αλλά όχι disco για εμένα...Σε ποιο κομμάτι αναφέρεσαι;

-Για το "Forever We Wrship The Dark" μιλάω, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη...

Χαχα το περίμενα, αλλά δε νομίζω...φυσικά δεκτή η οποιαδήποτε γνώμη!
Σχετική εικόνα
-Σχετικά με τον νέο σας κιθαρίστα, πώς είναι η συνεργασία σας μέχρι στιγμής;

Είναι πολύ καλή. Ο Jonathan δε συμμετείχε ενεργά στη σύνθεση των νέων κομματιών, αλλά έχουμε συνεργαστεί σε live ξανά στο παρελθόν, πίσω στο 2015 και χαίρομαι που τον εχουμε ξανά μαζί μας και ελπίζω να είναι για καιρό.

-Οι Enforcer είναι ένα συγκρότημα με πολύ δυνατό κοινό στην Ελλάδα. Γενικά τι σου αρέσει περισσότερο στη χώρα μας;

Το metal στην Ελλάδα είναι πολύ καλό και όντως το κοινό είναι δυνατό και φανατισμένο. Είναι από τα άτομα που μένουν πιστά και αφοσιωμένα σε ότι κάνουμε, αλλά εκτός αυτού, στην Ελλάδα αγαπώ τη θάλασσα, τον ήλιο, το φαγητό, κυρίως σουβλάκια και γύρο χαχα, τη μπύρα και το κλίμα. Γενικά όλες οι στιγμές από τις επισκέψεις στην Ελλάδα είναι φανταστικές, και γι'αυτό συνηθίζω να έρχομαι συχνά και για διακοπές.
Σχετική εικόνα
-Τι να περιμένουμε από τα shows σας στην Ελλάδα;

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το μεγαλύτερο μας show στην Ελλάδα, με πιο μεγάλο set και καλό παλιό αλλά και νέο υλικό και στις δύο μας συναυλίες.

-Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη Olof, o επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ κι εγώ. Τα λέμε σε μια εβδομάδα για μια ακόμη εμφάνιση στην Ελλάδα, και είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα ξαναδώ τους fans μας!

Γιάννης Χαρτζανιώτης




Δεν υπάρχουν σχόλια: