Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Jeff Becerra (Possessed) στο Metal View: Μέχρι στιγμής δουλεύω με το καλύτερο line up που είχαμε ποτέ

 Πριν περίπου τρεισήμισι δεκαετίες το όνομα των Possessed, θα κατάφερνε να στοιχειώσει το metal για πάντα, καθώς μέσω του ιστορικού ντεμπούτου τους, "Seven Churches", το death metal έκανε την εμφάνιση του. Πλέον, 32 χρόνια μετά την τελευταία του κυκλοφορία, οι θρυλικοί Αμερικάνοι metallers επέστρεψαν, δείχνοντας τα σαγόνια τους με το ολοκαίνουριο "Revelations Of Oblivion". Με αφορμή την τρίτη τους ολοκληρωμένη δουλειά το Metal View, έχοντας στην άλλη γραμμή τον λατρεμένο frontman της μπάντας, Jeff Becerra, ανέλαβε το έργο να απαντηθούν πράγματα του παρόντος και του παρελθόντος.

 Αποτέλεσμα εικόνας για possessed band 2019


-Καταρχάς, συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ. Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις μέχρι στιγμής;

Ευχαριστούμε πολύ! Οι πρώτες εντυπώσεις είναι μέχρι στιγμής πολύ θετικές. Την εποχή που οι Possessed ξεκινούσαν, τα πράγματα ήταν πιο περίεργα, και όταν κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας άλμπουμ, ο κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος γι'αυτό. Μέχρι το τελευταίο μας ΕΡ οι άνθρωποι που άκουγαν αυτή τη μουσική όλο και αυξάνονταν, ενώ τώρα το death metal είναι πιο ανοιχτό και διαδεδομένο με τους ανθρώπους να είναι και πιο δεκτικοί, όλο και περισσότερο. Κατά 99,9999% όλα πάνε τέλεια, και αισθάνομαι παραπάνω από ευχαριστημένος για αυτό.

-Μετά από 32 χρόνια επιστρέφετε με νέο δίσκο. Ήταν δύσκολο για εσένα να ξαναμπείς στη διάθεση των συνθέσεων και των ηχογραφήσεων;

Θα μπορούσε αλλά δε συνέβη ευτυχώς. Έτυχε να συνεργαστώ με συγκροτήματα, οπότε η φλόγα δεν έφυγε από μέσα μου. Συνεργάστηκα με τους Cadaver πρόσφατα, έγραφα πριν κάποια χρόνια στίχους για μια Αμερικάνικη μπάντα, τους Nunslaughter, ενώ μέχρι το 2005, ήμουν στους Side Effect. Επίσης, μπορεί να είχαμε χρόνια να κάνουμε κάτι νέο με τους Possessed, και δεν έκανα τόση πρακτική όσο παλαιότερα, αλλά από το 2007 που έγινε η επανένωση των Possessed, παίζοντας όλο μας το παλιό υλικό μας, δεν έχουμε σταματήσει. Σίγουρα δε δυσκολεύτηκα, αφού άλλωστε είχα μπει και από νωρίς στα βαθιά, μιας και όταν κυκλοφορήσαμε το "Seven Chruches", ήμουν 16 χρονών παιδί. Το μόνο που με δυσκόλεψε ήταν ο φόβος μου για πως θα αντιδράσει ο κόσμος και οι fans με την επιστροφή μας, καθώς πολλοί ίσως να άρχιζαν να λένε μαλακίες, αλλά όλα τελικά πήραν το δρόμο τους.
-Πόσο καιρό χρειαστήκατε για το τελικό αποτέλεσμα του "Revelations Of Oblivion"; Είσαι ευχαριστημένος με αυτό;

Οι ηχογραφήσεις χρειάστηκαν μόνο 14 μέρες. Η όλη ιδέα γενικά υπήρχε από όταν ξεκινήσαμε να περιοδεύουμε παίζοντας το παλιό μας υλικό, αλλά είναι ένα εγχείρημα που θέλει χρόνο. Γενικά από όταν ξεκινήσαμε με τους Possessed, να είμαστε πάλι ενεργοί διάφορες δισκογραφικές εταιρείες μας έλεγαν να κυκλοφορήσουμε δίσκο και μας πρόσφεραν συμβόλαια, αλλά ακόμα δεν είχαμε κάνει κάτι ολοκληρωμένο. Η καθολική προετοιμασία του άλμπουμ χρειάστηκε περίπου ενάμιση χρόνο, με πρώτο έτοιμο κομμάτι να έχουμε το "Shadowcult" και έπειτα να ακολουθούν τα "Damned" και "Abandanoned". Όταν ήρθε η ώρα των ηχογραφήσεων λειτουργήσαμε γρήγορα και άμεσα γιατί ξέραμε πως ο χρόνος που δουλέψαμε μας έφερε κομμάτια όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά. Προσωπικά νιώθω όμορφα με το νέο άλμπουμ, αλλά οι ανησυχία για το πως θα το εκλάβει και το κοινό μας, λίγο-πολύ υπάρχει.

-Moυσικά, ο δίσκος έχει πολλά παλιομοδίτικα thrash στοιχεία, αλλά και μια φρέσκια αντίληψη σε death metal μοτίβα. Είναι κάτι που έγινε εσκεμμένα; Είχατε ως σκοπό να κυκλοφορήσετε το πιο βαρύ σας άλμπουμ;

Προσωπικά για εμένα, μέχρι σήμερα ακόμα γράφω στο στυλ αυτό, όπως πριν 33 χρόνια. O κιθαρίστας μας που γράψαμε μαζί κάποια κομμάτια, είναι εξίσου παλιομοδίτης, οπότε κάναμε αυτό που μας βγήκε. Όντως ο δίσκος όμως έχει πολλά heavy κομμάτια και κάποια περισσότερο βαριά και αγριεμένα, και ελπίζουμε αυτό να βγαίνει έντονα προς τα έξω.

-Θεωρείς ότι αυτό το άλμπουμ αποτελεί μια φυσική συνέχεια των προηγούμενων δουλειών σας;

Ειλικρινά δε ξέρω, αν και δε νομίζω. Για να πετύχεις κάτι τέτοιο πρέπει να λειτουργήσεις εσκεμμένα, εγώ αυτό που θέλω είναι μια εξέλιξη των ήδη υπαρχόντων. Ο νέος μας δίσκος θέλουμε να είναι ένα ολόκληρο, νέο κεφάλαιο στο βιβλίο μας. Eν έτει 2019 οι Possessed θέλουν να κάνουν παλιούς και νέους ακροατές να γουστάρουν, χωρίς να σκέφτονται μόνο το παλιό υλικό μας. Θέλουμε να νιώσει ο κόσμος τον παλμό μας και να δεχτεί το νέο άλμπουμ. Είμαστε ακόμα εδώ, για να παίζουμε αληθινό κλασικό Καλιφορνέζικο death metal.

-Όπως είπα πριν, εκτός του old school thrash στοιχείου, παρατήρησα και πιο φρέσκες brutal ιδέες. Είναι κάτι στο οποίο βοήθησε το νέο line up;

Φυσικά, εννοείται. Μιλάμε για άτομα γεμάτα όρεξη που πάντα είχαν κάτι νέο να πουν, και να πετάξουν ιδέες στο τραπέζι. Mαζί τους μπορούσα να αναπτύξω κάθε πτυχή ενός κομματιού, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό δείγμα της μπάντας, και ο καθένας ξεχωριστά, ανεξάρτητα από το στυλ του γίνεται μέλος της ομάδας μας. Η συνεργασία μας και πριν τις ετοιμασίες του άλμπουμ ήταν άριστη, γιατί βλέπεις, εξ αρχής είχαμε πολύ όμορφες στιγμές μαζί. Είναι πραγματικός πλούτος η συνεργασία μου και ένας δίσκος μαζί τους, νιώθω μοναδικά παίζοντας με αυτά τα άτομα, τα οποία μέχρι στιγμής είναι το καλύτερο line up που έχω δουλέψει ποτέ μαζί.

-Mε την πάροδο του χρόνου ποιες βλέπεις να είναι οι μεγαλύτερες διαφορές στη δημιουργία ενός άλμπουμ, τότε και τώρα;

Ξέρεις, τότε τα πράγματα κυρίως στην περίοδο της δημιουργίας ήταν πολύ διαφορετικά. Τότε επί των πλείστων χρειαζόταν να είμαστε όλοι να ηχογραφούμε σαν σύνολο, ενώ τώρα ο καθένας λειτουργεί ξεχωριστά. Το νέο μας άλμπουμ, κατά 90% δεν έχει δουλευτεί με old school, καθώς τα πάντα προχωρούσαν σταδιακά και προσθέτονταν, πχ κιθάρες και φωνητικά. Τότε επίσης, όλα λειτουργούσαν με κασέτες, οπότε έπρεπε να έχεις μερικές, και βασιζόσουν πάνω στην καλύτερη και την πιο ταιριαστή με τα γούστα σου, σε αντίθεση με σήμερα που γραφεις/σβήνεις, γράφεις/σβήνεις και κρατάς τα κομμάτια που σου αρέσουν. Να είμαι ειλικρινής, τότε συνήθως οι καλύτερες μας συνθέσεις ήταν ή στην πρώτη ή στη δεύτερη κασέτα, απλώς πάντα θα χρειαζόμασταν και μερικές επιπλέον για τη διαδικασία. Πλέον, στο θέμα των μηχανημάτων όλα είναι πιο προσαρμοσμένα και πιο οικονομικά, οπότε γενικότερα με την πάροδο του χρόνου σε όλα θα βρεις μια βελτίωση, καθώς παλιά η κούραση και η δυσκολία σου έπαιρναν χρόνο.
 Αποτέλεσμα εικόνας για possessed band 2019
-Είσαστε ένας από τους προπάτορες του ακραίου ήχου έτσι όπως τον ξέρουμε σήμερα, επηρεάζοντας πολλές μπάντες. Εσύ συμφωνείς ότι όντως είστε οι "νονοί" του death metal;

 Μπορώ να πω με σιγουριά πως είμαστε η πρώτη μπάντα που παίξαμε έτσι δημιουργώντας ένα νέο είδος, αλλά στο death metal, για να φτάσει να ακούγεται όπως είναι σήμερα, χρειάστηκαν και πολλές ακόμα μπάντες. Με την πάροδο του χρόνου πέρασαν τόσες αξιόλογες, αγριεμένες και κτηνώδεις μπάντες που έβαλαν το λιθαράκι τους στην ακρότητα της μουσικής. Αλλά αναμφίβολα πιστεύω πως οι προπάτορες του death metal, δίνοντας τις βάσεις, σε ένα νέο για εκείνη την εποχή είδος είναι οι Possessed. Από εκεί και πέρα μαζί με εμάς, και μπάντες που ήρθαν εν συνεχεία, έκαναν ένα υπέροχο συνδυασμό για αυτό που ακόμα υπάρχει σε αυτή τη σκηνή.

-Γενικά η death metal σκηνή των ημερών μας πως σου φαίνεται;

Είναι υπέροχο ότι αυτός ο ήχος συνεχίζει και διακατέχεται από νέες ιδέες. Ναι μου αρέσει πολύ η death metal σκηνή του σήμερα, από τις πιο γρήγορες και αγριεμένες μπάντες, μέχρι τις πιο βαριές καθώς και το folk death metal που θα συναντήσει κανείς. Κάποτε ήμασταν μόνοι μας, και ακουγόμασταν σαν την πιο σκληρή και άγρια μπάντα του πλανήτη. Όσο ωραίο και αν ακούγεται, πολλοί δεν καταλάβαιναν τι εκπροσωπούμε και τι κάνουμε, και οι εποχές ήταν πιο δύσκολες. Σιγά σιγά τα μυαλά άνοιξαν και ο κόσμος έγινε πιο δεκτικός, έχοντας τώρα μπάντες αρκετά γνωστές, αλλά και ένα ακόμα πιο ισχυρό και πλούσιο underground με πολλές υποκατηγορίες.

-Τώρα που έχετε και ένα ολοκαίνουριο άλμπουμ, να φτανταστώ ότι θα ξεκινήσετε ολοκληρωμένες περιοδείες; Να σας περιμένουμε και στην Ελλάδα;

Θα ξεκινήσουμε με ένα μικρό σκέλος περιοδείας τον Ιούνιο, και μέσα στο Φθινόπωρο θα ετοιμαστούμε και για τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Αμερική, και στη συνέχεια θα ανακοινώσουμε και στην Ευρώπη σύντομα. Δυστυχώς στο κομμάτι της Ανατολικής Ευρώπης η Ελλάδα δε θα βρίσκεται, αλλά ελπίζουμε να είναι στη δεύτερη Ευρωπαϊκή μας περιοδεία, όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς ξέρω ότι υπάρχει κόσμος που μας αγαπά εκεί πέρα, και τους αγαπούμε και εμείς, έχοντας πολύ ωραίες εμπειρίες από την τελευταία φορά.

-Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις σου από την προηγούμενή σας επίσκεψη;

Θυμάμαι πιρν περίπου τρία χρόνια παίξαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ήταν τόσο τρελές μέρες και στα δύο μέρη. Ο κόσμος ήταν τρελαμένος, δημιουργώντας μια απίστευτη εμπειρία και ένα τέλειο καλωσόρισμα, χωρίς να ξέρουμε πως πραγματικά είναι οι οπαδοί στην Ελλάδα. Η χώρα σας έχει μια υπέροχη και πολύ δυνατή σκηνή στο death, αλλά και το metal γενικότερα και είναι κάτι που περνάει και στο κοινό. Ανυπομονώ για παρόμοιες, αξέχαστες στιγμές στην Ελλάδα, όπως οι δύο προηγούμενες.
 
-Jeff, σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ κι εγώ, και θέλω να πω πως μου λείπετε. Την προηγούμενη φορά ήταν όλα τέλεια, και ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα. Είμαστε εδώ με ένα νέο άλμπουμ, το "Revelations Of Oblivion", που μακάρι να σας αρέσει και να το ευχαριστηθείτε. Ευχαριστώ (σσ: λέγοντας το στα ελληνικά)!

 Γιάννης Χαρτζανιώτης









Δεν υπάρχουν σχόλια: