Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

ENTHRONED-COLD BLACK SUNS (Album Review)

Πριν σχεδόν 25 χρόνια το black metal κοινό έμαθε την ύπαρξη των Enthroned, και φέτος κυκλοφορούν το 11ο έργο τους. Το "Cold Black Suns", έχει έρθει ήδη πολύ υποσχόμενο με νέα στοιχεία, πιο τελετουργικά και ατμοσφαιρικά μέσα από τον οργισμένο, βαρύ ηχο τους.
 Αποτέλεσμα εικόνας για enthroned cold black suns review
Με μια μυσταγωγική εισαγωγή, σε έναν φανταστικό λάκκο όπου τα ερπετά σέρνονται, μας βάζει στο τελετουργικό ύφος του νέου δίσκου το "Ophiusa", με το "Hossana Satana" να έρχεται τόσο ταιριαστά αλλά πιο ωμά και άγρια, όπου μέσα δύο περίπου λεπτά εξαπολύει όλη τη φωτιά της Κόλασης. Σε αυτό το επιθετικό ύφος, εν συνεχεία θα συναντήσουμε και το "Vapula Omega", που δεν παραλείπει να μας υπενθυμίσει στιγμές του παρελθόντος των Βέλγων, σε αντίθεση βέβαια με το "Oneiros", το οποίο ακολουθεί πιο ατμοσφαιρικά μονοπάτια με ευδιάκριτες μελωδίες σε ένα αργό, σκοτεινό σκηνικό.

Χωρίς να αλλάζει τα τέμπο του, το "Silent Redemption", που ήταν το πρώτο δείγμα που έδειξε τη διαφορετικη΄κατεύθυνση της μπάντας, προχωράει ακάθεκτο σε απόκοσμους και γκρίζους δρόμους ενώ δε λείπουν και μερικές πιο doom πινελιές να γεφυρώνουν το αποτέλεσμα, ενώ πιο μετριοπαθώς ακολουθεί το "Aghoria" με τα sountrack-ικά του σημεία.

Στο "Beyond Human Greed" επαναφερόμαστε στους σκληρούς τρόπους που μας έχουν συνηθίσει ανά τα χρόνια οι Βέλγοι, με κάποιες υποβόσκουσες ambient μελωδίες να κολλούν την τελετουργική αισθητική που έχει και το υπόλοιπο άλμπουμ. Το "Smocking Mirror" προχωράει σε θανατηφόρα αργά μονοπάτια στην αρχή, με τα γκάζια να ανεβαίνουν σταδιακά με σταθερή κατεύθυνση στο γενικό ύφος του συνόλου, ενώ με το "Son Of Man" που θυμίζει λίγο Watain, φτάνουμε στο τέλος, με θανατικές απαγγελίες και ακουστικές πτυχές, κλείνοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στην πολυετή πορεία τους.

Το νέο πόνημα των Enthroned είναι ίσως ότι πιο δύσκολο έχουν κυκλοφορήσει ποτέ ηχητικά. Για να μπούμε στο όλο mood του δίσκου χρειάζονται σίγουρα μερικές ακροάσεις, ενώ η ποικιλία και οι μελωδικές στιγμές του κερδίζουν τις εντυπώσεις. Μπορεί οι μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις να κουράζουν λίγο, αλλά κάθε τι στο "Cold Black Suns" αποτελεί κομμάτι ενός ψυχρού και σκοτεινού φάσματος και όλες οι ταχύτητες παίζουν με τα συναισθήματα.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: