Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Kawir στο Metal View: Δε θεωρήσαμε ρίσκο τα αρχαία Ελληνικά στους στίχους μας

Οι θρυλικοί Kawir, φέτος συμπληρώνουν τα 25 χρόνια από τη δημιουργία τους, και αποφάσισαν να το γιορτάσουν στα πλαίσια του Lord of the Void Monuments. Σχετικά με την μακρόχρονη πορεία,  το θρυλικό "Προς Κάβειρους", καθώς και για το συναυλιακό αφιέρωμα στο εν λόγω ντεμπούτο των Αθηναιων black metallers, το Metal View, έκανε μια βουτιά στο παρελθόν, μαζί με τον ιθύνωντα νου τους, Therthonax.
Αποτέλεσμα εικόνας για kawir

-Καταρχάς, εν έτει 2018, πως σου φαίνονται οι Kawir, μετά από 25 χρόνια δημιουργίας;

Η ύπαρξη της μπάντας μετά από 25 χρόνια, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Δεν είχα τόσα μακρινά πλάνα για τους Kawir, καθώς ήταν κάτι που κάναμε για εμάς, και με πρώτο στόχο, να κυκλοφορήσουμε ένα-δύο άλμπουμ. Αυτό βέβαια συνέχιζε και προχωρούσε και φτάσαμε τώρα τις δυόμιση δεκαετίες,να έχουμε κυκλοφορήσει 7 ολοκληρωμένους δίσκους, πληθώρα από EPs και 7", καθώς επίσης και να έχουμε ταξιδέψει σε πάνω από 25 χώρες.

-Πώς προέκυψε η ιδέα να στοχεύσεις με τη μπάντα, εκτός της αρχαιοελληνικής θεματολογίας, κυρίως να ασχοληθείς με Αρχαιους Ελληνικούς στίχους. Κάτι πρωτότυπο και για το δεύτερο κύμα του black metal στα  90s, αλλά και σήμερα...

Περισσότερο, και από τις πρώτες κιόλας κυκλοφορίες, ασχοληθήκαμε με ύμνους στους Θεούς κυρίως, οπότε έχει να κάνει με την παγανιστική θεώρηση των πραγμάτων. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που "γεννήθηκαν'' οι Kawir.
Σχετική εικόνα
-Θεώρησες ρίσκο το να γράφεις στίχους στα Αρχαία Ελληνικά;

Όχι, ποτέ δε θεωρήσαμε ρίσκο τα αρχαία Ελληνικά στον στίχο μας! Ούτως ή άλλως, από εκείνη την εποχή υπήρχαν οι μπάντες που Νορβηγοί τραγουδούσαν Νορβηγικά και οι Ρώσοι στα Ρώσικα για παράδειγμα. Ήταν κάτι ισχυρό και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα ούτε εδώ ούτε και έξω με τη γλώσσα. Ο καθένας στο είδος έπαιζε τα δικά του, και εμείς τα δικά μας!

-Λίγα χρόνια πριν το "Προς Κάβειρους", κυκλοφόρησε και ένα ιστορικό split με τους Sigh. Πώς προέκυψε αυτό;

Εκείνη την εποχή πολλοί μουσικοί είχαν επαφές με αντίστοιχους του εξωτερικού. Εγώ ημουν φίλος με τον Mirai, που ξεκινούσε την ίδια περίπου εποχή, και βρισκόμασταν σε επαφή. Όταν με τον Στέφανο από τους Varathron γράψαμε μαζί το "Sinn", το έστειλα στον Mirai να το ακούσει, του άρεσε και έτσι έπεσε ιδέα για να κυκλοφορήσουμε κάτι από κοινού. Ήρθαν όλα απλά.

-Tι θεωρείς πως έφερε προς τα έξω το "Προς Κάβειρους" όταν κυκλοφόρησε πριν 20-21 χρόνια;

Αυτός ο δίσκος γράφτηκε το 1995, πριν 23 χρόνια και πιστεύω πως εδώ, στα Βαλκάνια και την Ευρώπη γενικότερα, έφερε πράγματα νέα, όπως αρχαιοπρεπείς μελωδίες, φλογέρες και φυσικά αρχαία ελληνικά που το ξένο αυτί δεν είχε ακούσει, και κυρίως σε έναν συνδυασμό με metal. Νομίζω πως και όσες νέεες γενιές το ακούν μετέπειτα, το θεωρόυν ένα σημείο ορόσημο για τη μπάντα, κάτι που πιστεύω και εγώ.
Αποτέλεσμα εικόνας για kawir to cavirs

-Πώς προέυκυψε το αφιερωματικό live για το "Προς Κάβειρους" στις 25 Οκτωβρίου;

Πέντε μέρες μετά την εμφάνιση στην Αθήνα παίζουμε στο Βερολίνο, σε ένα μεγάλο φεστιβάλ με Blasphemy, Sabbat και άλλες αξιόλογες μπάντες του χώρου, οπότε θέλουμε να κάνουμε μια γερή προθέρμανση με αποκλειστiκά old-school χαρακτήρα καθώς και να υποδεχτεί το Αθηναϊκό κοινό το νέο μας κιθαρίστα, καθώς ο Melanaegis, για προσωπικούς λόγους δε μπορούσε να συνεχίσει.

-Να περιμένουμε κάποιον guest ή κάποια έκπληξη;

Προσπαθούμε και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Αλλιώς, και παλι θα κάνουμε κάτι ιδιαίτερο για εμάς με το ολοκληρωμένο setlist από τα παλιά.

Αποτέλεσμα εικόνας για kawir 1997
-Επιστρέφοντας πάλι στο "Προς Κάβειρους", ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού στα 90s;

Στην Ελλάδα πρώτα απ'όλα είχαμε δυνατή ανταπόκριση και ένα πολύ καλό feedback στους underground κύκλους της χώρας και θεωρώ πως οφείλεται στην ιδιαιτερότητα μας με τον αρχαίο στίχο, μετά ήρθε και το εξωτερικό. Γενικά εδώ, ή μας αγαπούσαν ή μας μισούσαν, δεν υπήρχε μέση κατάσταση. Αυτό κυρίως πριν 22-23 χρόνια που ήταν πιο κλειστή και χριστιανική η κοινωνία, και επειδή εμείς εναντιωνόμασταν σε αυτό, προκάλεσε ακραίο μίσος ή αγάπη.

-Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη, τέλος, ακούγοντας το πρώτο σας άλμπουμ, μετά από μια 20ετία, τι σου έρχεται στο μυαλό;

Όταν το ακούω σκέφτομαι πότε πέρασαν τόσα πολλά χρόνια και δε μπορώ να το συνειδητοποιήσω. Θυμάμαι ακόμα την περίοδο των συνθέσεων και των ηχογραφήσεων στο Praxis, όπου ήταν και η πρώτη φορά που ηχογραφούσαμε κάτι εκτός των Storm Studios. Aκόμα αποτελούν στιγμές συγκίνησης, αφού έχουν χαραχτεί και είναι τόσο σημαντικες για εμένα. Και εγώ σε ευχαριστώ, και τα λέμε στις 25 Οκτωβρίου στο Temple σε ένα κολασμένο διήμερο με Kawir και Varathron!

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: