Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

AETERNUS-HEATHEN (Album Review)

 Oι βετεράνοι του Νορβηγικού σκοτεινού ήχου, Aeternus, επιστρέφουν στα τέλη του 2018 με κάτι νέο. Έπειτα από 5 χρόνια δισκογραφικής σιωπής, οι black/death metallers, με τους εκκωφαντικούς τους ήχους κυκλοφορούν το όγδοο άλμπουμ τους, γιορτάζοντας έτσι την συμπλήρωση των 25 ετών τους, με το "Heathen".
564878

Το εναρκτήριο "Hending" αποδίδει μια μελαγχολία με τους ακουστικούς του ήχους και τη συνοδεία των απαλών χορωδιών, ενώ η συνέχεια του σκοτεινιάζει περισσότερο την ατμόσφαιρα με το χαρατηριστικό, ψυχρό black/death metal ύφος των Νορβηγών.

Τα "The Sword Of Retribution" και "The Significance of Iblis", έχουν νοσταλγικό, 90s χαρακτήρα καθως, εκτός των brutal φωνητικών του, οι μουσικές τους κατευθύνσεις είναι πιο κοντά στο πρωτόγονο και μονολιθικό black στοιχείο που αναπτύχθηκε στη χώρα του Βορρά και την περιοχή του Bergen, ενώ τα μελωδικά στοιχεία και τα σολιστικά ξεσπάσματα, σπάνε τη μονοτονία με πιο κλασικό heavy αέρα, ο οποίος μάλιστα πρωταγωνιστεί και στο "Conjuring Of The Gentiles".

Με το πιο επιθετικό "How Opaque the Disguise of the Adversary", δίνεται φρεσκάδα στο άλμπουμ, αφού τα σκληρά riffs και οι μέτριοι ρυθμοί ταιριάζουν στο νεκρομεταλικό ύφος που έχουν τα τελυταία χρόνια οι Aeternus, ενώ δε λείπουν και πιο τεχνικά στοιχεία που δίνουν λίγη περισσότερη ποικιλία. Σε ακόμα πιο ακραίους δρόμους και με έντονα τα μπάσα, μπροστά από κάποιες υποβόσκουσες μελωδίες ακολουθεί το "Boudica", ενώ τέλος, το "Ιlla Mayyit", κλείνει το άλμπουμ με βαρύ και γρήγορο ύφος που σπάει τα traditional ακουστικά σημεία των 2 πρώτων δευτερολέπτων του κομματιού.

Οι Aeternus είναι από αυτα τα συγκροτήματα που δεν πατούν πάνω στην ιστορία τους και τη Νορβηγική τους φήμη, προσπαθώντας μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια να δίνουν το κάτι παραπάνω στη μουσική τους, αν και εδώ το φλερτ με το παρελθόν είναι πιο έντονο. Η blackened death ταυτότητα, τους κάνει να διαφέρουν και με το "Heathen" φαίνεται η ωριμότητα που έχουν σαν συγκρότημα, και που δεν νοιάζονται για τα πεπραγμένα της βιομηχανίας.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: