Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ÁRSTÍÐIR-ΝΙVALIS (Album Review)

 Η συνεργασία με την λατρεμένη Anneke Van Giersbergen πριν μερικά χρόνια, έκανε τους Arstidir να γίνουν αρκετά γνωστοί. Παρόλο που ειδικά στη χώρα μας, το ακουστικό neofolk rock στυλ τους, είναι λίγο πιο underground, η Ισλανδική μπάντα, φέρνει λίγο από τη ψύχρα της χώρας της, με το νέο, πέμπτο της άλμπουμ.
 Αποτέλεσμα εικόνας για arstidir nivalis


Αυτό που χαρακτηρίζει τη μουσική των Ισλανδών, και κυρίως το "Nivalis", είναι η ιδιαίτερη οπτική στο ψυχρό και ατμοσφαιρικό ύφος της rock μουσικής, ιδίως με το εναρκτήριο indie "While This Way", το πιο ακουστικό "Entangled" και το "Conviction" που συνδυάζει τη μουσική των REM με τις φωνές των Simon & Garfunkel.

Aπό την άλλη, θα συναντήσουμε και πιο post περάσματα με το "Lover" αλλά και με το "Circus", ενώ ο πειραματισμός και η περιπλοκότητα του ήχου τους, καταφέρνει να περάσει στα σύνορα του progressive και του τεχνικού με τους δακτυλισμούς του "Like Snow", τα περίεργα τύμπανα και τους διαφορετικούς τόνους που αναπτύσσονται στο κομμάτι, καθώς επίσης και με τα εφέ των πλήτρων του "Oroi". Μέσα σε όλα αυτά βέβαια, βγαίνει και η μελαγχολία με την βιολιστική εισαγωγή του "In The Wake Of You", το οποίο είναι από τα πιο radio friendly του δίσκου, πλάι στα pop/rock "Please Help Me" και "Mute". 

Για να πω την αλήθεια, περισσότερο από όλα με άγγιξε η σκοτεινή διάθεση του Ισλανδικού "Thar Sem Enginn Fer", το οποίο επιστρέφει στο πιο βαρύ rock στυλ της μπάντας μέσα από την παγωμένη και αποπνικτικά συννεφιασμένη ατμόσφαιρα που βγάζει προς τα έξω και λίγο το folk ύφος των συμπατριωτών τους, Solstafir.
 Τέλος, το "Passion" κλείνει τον δίσκο με έναν ακουστικό rock ερωτισμό, και πολλά ambient περάσματα, τα οποία είναι πιο έντονα σε σχέση με το υπόλοιπο σύνολο.

Η Ισλανδία, θα μπορούσε να εξάγει το  ακουστικό folk rock, όπως η χώρα μας τη φέτα και το ελαιόλαδο. Μπάντες όπως οι Solstafir, oι Kaleo, και οι Seabear, θα μπορούσαν να αποτελέσουν, μαζί με τους εν λόγω κυρίους, μουσικούς πρέσβεις της χώρας τους στην Ευρώπη-και όχι μόνο.
Το μουσικό φάσμα των Arstidir, το οποίο είναι διαίτερο ακόμα και για τη δισκογραφική τους, τη Season Of Mist, μπορεί να γοητεύσει όλους τους τυχοδιώκτες που ψάχνουν παντού για καλή μουσική, αλλά και τους φιλούς του ατμοσφαιρικού ακραίου metal, που συναρπάζονται από μπάντες όπως οι Audn, οι Agalloch και η Myrkur.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης



Δεν υπάρχουν σχόλια: