Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

HEIDEVOLK-VUUR VAN VERZET (Album Review)

 Οι Heidevolk, δύο χρόνια μετά το εξαιρετικό "Velua" αποφάσισαν να ακονίσουν τα ξίφη τους, να προσευχηθούν στους θεούς τους και να βγουν ξανά έξω στη μάχη. Με το νέο τους πόνημα "Vuur Van Verzet" oι Ολλανδοί ανεβάζουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη σε ένα αληθινό pagan metal ολοκαύτωμα.
 K1600_762_Heidevolk_RGB.JPG


Χωρίς να υπερβάλλει, η αρχή γίνεται με ένα αγνό epic metal κομμάτι, το "Ontwaakt".  Oι στακάτες δυναμικές της αρχής μας γεμίζουν με θάρρος και δύναμη, ενώ οι καταμεσίς πολυφωνίες δίνουν μια folk διάθεση και τα πιατίνια θυμίζουν αντικρουόμενα ξίφη.
 Η viking αίσθηση του "A Wolf In My Heart" μας κάνει να καταλάβουμε πως η νέα κυκλοφορία των Ολλανδών θα είναι ιδιαίτερα ποικίλη καθώς θυμίζει μια σύγχρονη παγανιστική ιαχή πριν τον πόλεμο. Όσον αφορά κομμάτια όπως το "Onverzetbaar" και το "Yngwaz Zonen", καταπιάνονται με την πραδοσιακή μουσική του Βορρά θυμίζοντας την ύστερη εποχή των Bathory, με δισκους σαν τα "Βlood On Ice" και "Nordland", ενώ τα τύμπανα του πολέμου ήχουν σαν ύμνος μιας αρχέγονης φυλής!

Το "Brittania" έρχεται πιο γρήγορο με πολλές power metal φόρμες στα riffs, δημιουργώντας εικόνες  με μάχες των Σαξόνων όσο τα όπλα παίρνουν φωτιά και τα άλογα καλπάζουν. Η πορεία μετά το πρώτο ρεφρέν βέβαια συνδυάζει την αγριότητα με τις folk μελωδίες, δίνοντας τη σκυτάλη στο "The Alliance" που θα μπορούσε να είναι η φυσική συνέχεια του παραπάνω κομματιού, καθώς συνεχίζει στα ίδια μοτίβα, με τη μόνη διαφορά ότι εδώ οι πιο αργές και συνεχείς κιθάρες ακούγονται σαν μια καταιγίδα που έπεται. 
Με το "Tiwaz" να μου φέρνει στο μυαλό τους Σλάβους άρχοντες του folk metal, Arkona, με μαγεύουν οι ωμοί tribal ρυθμοί σε συνδυασμό με τις πιο ακραίες κιθάρες καταφέρνοντας να δωθεί άλλη μια αιματηρή και πολεμική εικόνα στο μυαλό μας. Χωρίς να αλλάζει η κατεύθυνση με λίγη γλυκήτητα παραπάνω στο βιολί συνεχίζει και το "Gungnir" αλλά και το "Woedend".

Το "Het Oneindige Woud" χαλαρώνει λίγο την ατμόσφαιρα με τις ακουστικές μελωδίες του, ενώ ο επίλογος γράφεται σε μια επίσης ακουστική folk αύρα, θυμίζοντας μεσαιωνικές εποχές γεμάτες μπύρα και κρασί ενώ συνάδει τέλεια με το σήμερα καθώς οι ηλεκτρικές κιθάρες γεμίζουν μέχρι τέλους αυτή τη σύνθεση αλλοτινών εποχων.

Πολλές μπάντες προσπαθουν να δημιουργήοσυν επικές ατμόσφαιρες και μεγαλειώδεις ήχους με διάφορες φιοριτούρες και στολίδια. Οι Heidevolk, με τον έκτο τους δίσκο δεν προσπαθουν να κάνουν κάτι τέτοιο, καθώς οι πραδοσιακές μουσικές σε συνδυασμό με το metal ενώνονται φυσικά δημιουργώντας ακόμη μια εξαιρετική δουλειά.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: