Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Συνέντευξη με τον Ανδρέα Λάγιο των NIGHTSTALKER

Γεμάτος χαρά,όρεξη και ευγένεια,ο μπασίστας των Nightstalker(ex-Rotting Christ) Ανδρέας Λάγιος,έδωσε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης και κυρίως για το συγκρότημα του και την νέα δουλειά “Dead Rock Commandos”.


-Καλησπέρα Ανδρέα,φέτος κυκλοφορήσατε τον νέο σας δίσκο Dead Rock Commandos,τι θα θέλατε να δηλώσετε με αυτό τον τίτλο;
Καλησπέρα Γιάννη,κοίτα,βασικά αυτό το όνομα ήταν ένα αστείο λογοπαίγνιο του Αργύρη,μας το πρότεινε και μιας και άρεσε σε όλους το βάλαμε σαν τίτλο.
-Με αυτόν τον τίτλο μήπως θα θέλατε να δηλώσετε ότι για μερικούς το rock είναι νεκρό και ίσως εσείς είστε συνεχιστές του;
Όχι για κανέναν λόγο,ίσα ίσα που πιστεύω ότι το rock είναι και πιο ζωντανό από ποτέ,και απλά εμείς κάνουμε αυτό που γουστάρουμε και προσπαθούμε να το κάνουμε καλά!!
-Επίσης,και το artwork είναι κάπως περίεργο θα έλεγα,για εξήγησε το μας λίγο.
Χαχα,το artwork επίσης είναι άλλη μια ιδέα του Αργύρη,ήθελε να έχουμε για εξώφυλλο έναν πύθωνα με ένα φαγωμένο μήλο,το δώσαμε σε έναν Γερμανό ζωγράφο και αυτός το έκανε έτσι όπως το βλέπεις τώρα,άρεσε στον Αργύρη,άρεσε και σε εμάς και έτσι είπαμε να μπει.
-Ο Αργύρης το σκέφτηκε θέλοντας να συμβολίσει κάτι ή όχι;
Όχι απαραίτητα,απλά του είχε καρφωθεί στο μυαλό,αλλά εντάξει και από την άλλη ίσως έχει να κάνει και με την γνωστή ιστορία με το φίδι και το μήλο στον Παράδεισο κτλ..
-Μάλιστα..τώρα θέλω να πάμε λίγο και ως προς το περιεχόμενο του δίσκου,θα έλεγα ότι αυτός ο δίσκος έχει κάτι το πιο 70s και το πιο vintage στον ήχο.
Όντως αυτό ισχύει,μιας και είμαστε φίλοι αυτού του ήχου,από την αρχή θέλαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και έτσι πήγαμε και σε ένα studio στην Κηφισιά που έχει μηχανήματα με αναλογικό ήχο. Επίσης είναι και το είδος που παίζουμε κάπου πιο κοντά σε αυτόν τον ήχο οπότε θέλαμε να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα όσο πιο κλασσικό γίνεται.
-Επηρεαστήκατε από κάτι συγκεκριμένο,είχατε κάποια ξεχωριστά ακούσματα ώστε να μπορέστε να κάνετε το καλύτερο αποτέλεσμα;
Όχι κάτι παραπάνω από αυτά που ακούμε συνήθως,και ούτως ή άλλως,τα περισσότερα ακούσματα μας έχουν σχέση με τον rock και metal ήχο των 70s & early 80s περίπου,άλλωστε μας θεωρώ μια μπάντα που παίζει δυνατό blues και ενώνει τον κλασσικό ήχο των Sabbath με τον δυνατό και κάπως groovy ήχο των Hawkwind,χαχα.
-Επίσης σαν πιο “old-school” μπάντα που είστε να φανταστώ ότι κάνατε 10 τα κομμάτια του δίσκου ώστε να ταιριάζουν και καλύτερα με τα SIDE A & SIDE B στο βινύλιο;
Βασικά δεν ήταν σκόπιμο να μπουν 10 κομμάτια στον δίσκο,είχαμε αρκετά κομμάτια έτοιμα απλά τα καλύτερα για εμάς έτυχε να είναι 10 και αυτό μας βοήθησε και για τις μεριές ου βινυλίου...Άλλωστε πλέον το βινύλιο πουλάει αρκετά,περισσότερο απ'οτι πουλούσε 10 χρόνια πριν, σε αντίθεση με το CD που χρόνο με τον χρόνο μειώνεται η ζήτηση του με “κίνδυνο” να εξαφανιστεί.
-Η ανταπόκριση του δίσκου μέχρι στιγμής;
O δίσκος πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής και χαίρομαι για αυτό,επίσης επειδή αργούμε συνήθως να βγάλουμε και καινούριο δίσκο ο κόσμος περιμένει πιο πολύ σιγά σιγά μαζεύονται και νέοι fans,οι παλιοί θέλουν να δουν και νέες δουλειές και όχι μόνο τις πιο παλιές μας και γενικά ο δίσκος έχει καλή ανταπόκριση.
-Ηχογραφήσεις,παραγωγή και μίξη έγιναν Ελλάδα,το mastering έγινε στις ΗΠΑ,πως και αποφασίσατε να γίνει εκεί;
Αφού είχαμε υπογράψει με την Small Stone και είχαμε τελειώσει τις ηχογραφήσεις μας είπε ο ιδιοκτήτης της ότι ξέρει έναν τύπο που κάνει mastering έτσι του δώσαμε το υλικό μας και το έφτιαξε. Εν τω μεταξύ οι Αμερικάνοι έχουν μια διαφορετική αντίληψη για το mastering,δηλαδή δίνουν πιο πολύ έμφαση στις κιθάρες,τις κάνουν πιο “φορτσάτες”. Επίσης με αυτόν τον τύπο είχαμε μια άριστη συνεργασία και άμεση συνεννόηση,μόλις του είπαμε τι ακριβώς θέλαμε με την δεύτερη προσπάθεια έβγαλε αυτό που του ζητήσαμε με ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
-Βλέπω ότι έχετε συχνές αλλαγές σε εταιρείες,πώς και έτσι;
Απλώς έληξε το συμβόλαιο μας με την Meteorcity,μιας και ήταν μόνο για έναν δίσκο όπως και το τωρινό συμβόλαιο με την Small Stone.Επίσης όταν είχαμε ήδη κάνει κάποια promo demos τα στέλναμε σε εταιρείες,και είχαμε ξαναστείλει στην Meteorcity αλλά πλέον δεν είναι και τόσο ενεργή και έχει και κάποια οικονομικά προβλήματα,στείλαμε και στην Small Stone,όπου τους άρεσαν τα κομμάτια και ήθελαν να συνεργαστούν,επίσης βλέπω ότι η Small Stone δείχνει αρκετό ενδιαφέρον για τις μπάντες και είναι αρκετά δραστήρια,όχι πως η προηγούμενη δεν ήταν αλλά λόγω των προβλημάτων που έχει δεν τόση κινητικότητα πια.
-Επίσης τον Δεκέμβριο που μας πέρασε το Metal Hammer είχε κυκλοφορήσει ένα επετειακό CD με διασκευές των Iron Maiden από διάφορα ελληνικά συγκροτήματα,και εσείς παίξατε το “Running Free” πως και διαλέξατε αυτό το κομμάτι;
Χαχ,κοίτα να δεις,με πήραν τηλέφωνο από τα κεντρικά του περιοδικού και μου είπαν Ανδρέα το και το,αρχικά δεν ήμουν πολύ ζεστός γιατί δεν είχε τύχει μαζί με τα παιδιά να παίξω ποτέ Maiden,άσχετα ότι εγώ με τους Maiden ξεκίνησα να μαθαίνω μπάσο.Όταν το είπα στα παιδιά ούτε αυτοί ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα αλλά τελικά είπαμε να δοκιμάσουμε και πιο κοντά στο ύφος μας ήταν μόνο δύο κομμάτια αυτό και το Wrathchild,που εγώ προσωπικά λατρεύω την μουσική του Wrathchild αλλά στιχουργικά δεν μας πολυάρεσε και δεν ταίριαζε κιόλας,ενώ το Running Free και σε μουσική και σε στίχους ήταν ιδανικό με το δικό μας στυλ και έχει κιόλας αυτό το street rock ύφος που προσωπικά αγαπώ!!

-Τους Nightstalker τους έχει επηρεάσει καθόλου η κρίση σε σχέση με τα live,merch,CDs κτλ;
Ευτυχώς όχι,ίσα ίσα που κάθε φορά τα live μας είναι αισθητά αυξημένα,είμαστε μια μπάντα που ούτε ακριβό merch ή εισιτήριο έχουμε,οπότε ο κόσμος αυτό το σέβεται και μας στηρίζει. Επίσης πολλές φορές κάποιος μπορεί να μην βγει κάποιο Σαββατόβραδο για να πάει σε ένα live και να πιει εκεί μια μπύρα και είναι κάτι που το κάνω και εγώ πολλές φορές.
-Πάμε κάπου αλλού τώρα,πως τα βλέπεις τα πράγματα με την Ελληνική rock/metal σκηνή; Πιστεύεις ότι το διαδίκτυο βοηθάει;

Καταρχάς,θέλω-δεν θέλω είμαι μέσα τα πράγματα και παρακολουθώ την νέα Ελληνική σκηνή και πολλές φορές κάνουμε και live με μερικά νέα ονόματα. Βλέπω ότι τα παιδιά που αγαπάνε την μουσική και είναι σε συγκροτήματα προσπαθούν για το καλύτερο και ψάχνουν ευκαιρίες για live.Επίσης πιστεύω ότι το internet έχει βοηθήσει τα συγκροτήματα να έχουν μια σελίδα να τους μαθαίνει ο κόσμος,πράγμα που πριν 20-30 χρόνια δεν θα μπορούσε να γίνει,αλλά βλέπω επίσης ότι μια μπάντα είναι μόνο φτιαγμένη στο internet με φωτογραφίες και λογότυπα,αλλά να μην έχουν κάνει καν κάποιο live και το θέμα σε μια μπάντα είναι να παίζεις μουσική και όχι να το παίζεις μουσικός ή να βγαίνεις ωραίος σε φωτογραφίες για να ψάχνεις γκόμενα ή να το παίζεις μάγκας με τους φίλους σου. Επίσης το internet πέρα ότι έχει βοηθήσει με τις πολλές σελίδες και τα σχετικά με την μουσική sites που μπορούν να προβάλλουν τα συγκροτήματα,έχει και το κακό ότι εξαιτίας του download κτλ,είναι πολύ δύσκολο κάποιος να ζήσει μόνο από την μουσική!!
-Γενικά με τις νέες κυκλοφορίες που βγαίνουν από τις μπάντες πιστεύεις ότι υπάρχουν μουσικοί που είναι άξιοι να γίνουν γνωστοί και να μοιάσουν σε πιο μεγάλα ονόματα της Ελληνικής σκηνής;
Σίγουρα και μπορούν,άλλωστε η Ελλάδα έχει πολύ καλούς μουσικούς,και μεγάλα ονόματα αλλά και πιο μικρά που σίγουρα πρέπει να τους βρουν οι fans και να τους στηρίξουν γιατί πολλές μπάντες όχι μόνο χρειάζονται υποστήριξη αλλά την αξίζουν κιόλας.
-Εσύ μεγαλωμένος στα 80s και τα 90s,πες μας λίγο τις δυσκολίες που είχε ένας νεαρός μεταλάς και ένας νεαρός μουσικός τότε.
Κοίτα Γιάννη,τότε τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα από τώρα,γιατί τότε ένας μακρυμάλλης σαν εσένα ή εμένα ήταν δακτυλοδεικτούμενος,θεωρούταν ο αλήτης της γειτονιάς,ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Ακόμα χειρότερο ήταν όταν κάποιος είχε τρύπα κάπου ή φορούσε μαύρες μπλούζες με συγκροτήματα μπορούσαν να σε πουν “Σατανά”,αδερφή και πολλά άλλα,ήσουν σταμπαρισμένος χωρίς να έχεις κάνει τίποτα,όπως και στα ροκάδικα πάντα υπήρχαν μπάτσοι απέξω και πολλές φορές σε πλακώνανε χωρίς να κάνεις και τίποτα. Τώρα σαν νεαρός μουσικός,εκείνη την εποχή τα μουσικά όργανα μπορούσαν να θεωρηθούν είδη πολυτελείας ήταν και ακριβά και μερικές φορές δεν ήταν και πολύ καλά. Επίσης τότε πολλοί ήθελαν να έχουν κάποια μπάντα αλλά λόγω χρημάτων και εξαιτίας ότι δνε υπήρχαν χώροι πολλές φορές φτιάχνονταν συγκροτήματα και μετά από λίγο διαλύονταν.
-Όμως νομίζω ότι τότε τα πράγματα ήταν πιο αληθινά σε σχέση με τώρα στο θέμα μουσικής,δηλαδή τότε ήσουν μεταλάς γιατί το άκουγες και σου άρεσε και όχι απαραίτητα επειδή ήταν μόδα.
Καλά σίγουρα τότε τα πράγματα ήταν πιο αληθινά,αλλά όχι και πάντα πολλές φορές υπήρχαν κάτι “όμορφοι” που για να πιάσουν καμιά γκόμενα έφτιαχναν μπάντα χωρίς καν να ξέρουν να παίζουν,και γενικά και τότε υπήρχε λίγο ποζεριλίκι,σκέψου κιόλας ότι στα 80s δημιουργήθηκε και το glam metal,το ποζέρικο rock/metal εκείνης της εποχής.

-Πάμε λίγο στους 'Stalker πάλι,είστε μια μπάντα 21-22 χρόνων,μια ζωή σχεδόν,πες μας λίγο για τις δυσκολίες που είχατε και πως ήταν για εσένα να είσαι σε 2 πόστα μαζί μιας και έπαιζες μέχρι πρότινος και με τους Rotting Christ;
Σίγουρα είναι ωραίο που το συγκρότημα έχει κρατήσει τόσο πολύ,άλλωστε είναι και η μπαντα από όπου ξεκίνησα να παίζω,είχαμε βέβαια αρκετά σκαμπανεβάσματα λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας,μερικές φορές αλλάζαμε κάποια μέλη,είχε τύχει να είμαι μόνο εγώ και ο Αργύρης κάποια περίοδο και έτσι έτυχε να κάνουμε κάποια κοιλία αλλά τώρα συνεχίζουμε ήταν δύσκολο να είμαι σε 2 μπάντες ταυτόχρονα μαζί μιας και το πρόγραμμά μου ήταν κάπως βαρύ εξαιτίας των πολλών περιοδειών που είχα με τους Christ.
-H αποχώρηση σου από τους Christ πιστεύεις ότι σε βοήθησε;
Σίγουρα,όπως είπα και πριν είχα βαρύ πρόγραμμα όταν έπαιζα και με τους Rotting Christ,μιας και πολλές φορές στις ηχογραφήσεις με τους Nightstalker τύχαινε να μην μπορώ να είμαι στο studio να επιβλέπω κάποια πράγματα και κάποιες λεπτομέρειες μου ξέφευγαν,τώρα που έχω κάτσει και ασχολούμαι με τους Nightstalker,είμαι καθαρά αφοσιωμένος σε αυτούς και φρόντισα στον νέο δίσκο να μην μου φύγει τίποτα.
-Για τον νέο σας δίσκο θα βγάλετε κάποιο video clip;
Ναι βέβαια,δυο clips συγκεκριμένα για τα κομμάτια “Dead Rock Commandos” και “Children Of The Sun”,μάλιστα το ένα θα βγει τις 2 πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου και το άλλο 1-3 μήνες πιο μετά.
-Τα σχέδια της μπάντας για το 2013;
Θα επανακυκλορήσουμε σε CD κάποιες παλιές δουλειές μας όπως τα ΕΡ “Ritual” και “Side FX”,θα ολοκληρώσουμε την ελληνική μας περιοδεία στην επαρχία και μετά θα κάνουμε ένα mini tour στην Κεντρική Ευρώπη.
-Αμερική έχετε σκεφτεί να πάτε;
Να σου πω την αλήθεια λέμε να πάμε αν τα καταφέρουμε,μιας και το είδος μας πουλάει εκεί πέρα. Επίσης ,νομίζω πως εναδιαφέρονται πολύ να πάμε οι fans εκεί γιατί έχω διαβάσει κάποιες αμερικάνικες κριτικές για τον νέο δίσκο και πραγματικά τους έχει τρελάνει και έχουμε και πολύ καλές βαθμολογίες. Οπότε αν μπορέσουμε και ανταπεξέρθουμε στα έξοδα, τις Visa κτλ,θα προσπαθήσουμε να πάμε μιας και η εταιρεία ήδη μας έχει βρει κάποιον ατζέντη που ενδιαφέρεται.
-Ανδρέα σε ευχαριστούμε πάρα πολύ,ο επίλογος δικός σου.
Εγώ ευχαριστώ πολύ,καλή συνέχεια και θέλω να πω σε όλους να είστε δυνατοί,οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες και για αυτό πρέπει να υπάρχει στήριξη και αλληλεγγύη και τέλος θέλω να πω ότι όσο μπορείτε βοηθήστε την ελληνική σκηνή να δυναμώσει γιατί το έχει ανάγκη και εκεί έξω υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και τα πράγματα είναι πολύ σκληρά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: