Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

HELHEIM-WODURIDAR (Album Review)

Η αίγλη του Νορβηγικού metal δε χάνεται ποτέ, από τα μεγαλύτερα μέχρι τα μικρότερα σχήματα που έχει γεννήσει αυτή η χώρα. Το Μπέργκεν μάλιστα αποτελεί βασικό τόπο καταγωγής ήχων που μας μαγεύουν, όπως το ολοκαίνουριο άλμπουμ των Helheim, το "WoduridaR". Ο λεγόμενος μαύρος καβαλάρης, απλώνεται και προχωρά ακάθεκτος μαζί με τους δημιουργούς του.

Ψυχροί κιθαρισμοί, ακραία και βαριά αισθητική και 90s νοσταλγία, είναι μερικές από τις δόσεις του νέου πονήματος των Helheim. Αυτά μάλιστα κάνουν και τη μπάντα από το Μπέργκεν, να δείχνουν τη βία και τη δύναμη των Βίκινγκς, πλάι στην επική αύρα των Σκανδιναβικών θεών, δίχως πολλές φιοριτούρες και παιανισμούς. Παράλληλα, δε λείπουν και black n roll στοιχεία, όπως του ομώνυμου, δείχνοντας την ακραία μεταλλική "αλητεία" σε συνδυασμό με ωμούς καταιγισμούς όπως επίσης κι αυτούς του εναρκτήριου "Villje Av Stal".

 Από την άλλη, κομμάτια σαν το "Ni s solu sot" ή το "Andsfilosofen" αναβιώνουν στοιχεία του πρώιμου ύφους των Borknagar, των Kampfar, των Windir ή των Enslaved με έναν πολεμικό στόμφο, ενώ ακόμα μια πλευρά του δίσκου χώνει post στοιχεία, αναδεικνύοντας λίγο διαφορετικά και πιο απόκοσμα το Βόρειο τοπίο, και τη θεματολογία της μπάντας. Στο τέλος, το δίδυμο των "Tankesmed" και "Det Kommer I Bolger" εξαπολύει τα βαριά, άμεσα απωθημένα, με καθαρόαιμο μαύρο χαρακτήρα που συμπληρώνει το καρέ των υφών και των αισθήσεων. 

Το νέο πόνημα των Helheim δε θ ανακαλύψει τον τροχό, αλλά η βαθιά αγάπη για το σκότος, την αρχαιότητα και το μυστήριο δεν κρύβεται, αναδεικνύοντας παραπάνω το αποτέλεσμα. Καθαρόαιμος Νορβηγικός μαύρος χρυσός, το "WoduridaR" είναι ο δίσκος που ενώνει το Underground με την παράδοση στη μουσική της χώρας τους με το δεύτερο black metal κύμα ακόμα να καλπάζει.

(7,5/10)

Δεν υπάρχουν σχόλια: