Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

BLOOD RED THRONE-IMPERIAL CONGREGATION (Album Review)

Φευγάτοι από τα παλιομοδίτικα στεγανά, οι Blood Red Throne από τη Νορβηγία, εστιάζουν σε πολλές σκηνές που ταιριάζουν με το death metal, κόντρα στο μελανό μουσικό παρελθόν των μελών τους. Θρυλικοί στο εγχώριο τους underground, πρόσφατα υπέγραψαν με τη Nuclear Blast, για την δισκογραφική τους συνέχεια με το δέκατο άλμπουμ τους, "Imperial Congregation" που μόλις κυκλοφόρησε.

Ωριμάζοντας συνεχώς, και ανεβάζοντας επίσης τον πήχη, οι Νορβηγοί με το νέο τους άλμπουμ γίνονται ακόμα πιο σύγχρονοι, κρατώντας σταθερά όμως τις αξίες του κλασικού death metal. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της λογικής μάλιστα και το ομότιτλο εναρκτήριο, που βγάζει μέσα στο σκότος τον Αμερικάνικο όγκο και την τεχνική, με τις κιθάρες ειδικά να διαολίζουν όλη αυτή την ατμόσφαιρα, δίνοντας έπειτα πάσα στο "Itika" που έρχεται πιο τσαμπουκαλεμένο και γρήγορο, με πολλές γκρούβες και breakdowns σε ένα κλίμα τρέλας και οργής. 

Εξαπολύοντας μίσος, φωτιά και τόνους ξύλου, το "Conqueres Malevolence" από την άλλη αποτελεί το μεταίχμιο του άλμπουμ, δείχνοντας όλα τα στοιχεία του δίσκου ενωμένα, σε δόσεις που το κάνουν την πιο χαρακτηριστική σύνθεσή του. Βέβαια σε πλήρη αντίθεση με το "Transparent Existence" και την αργόσυρτη 90s επιρροή του, σε μία περίοδο μάλιστα που η Νορβηγία απείχε από τα νεκρομεταλλικά δρώμενα για την black metal αίγλη.

Άμεσο και πολύ heavy με όλη τη δύναμη και την πυγμή που προστάζει αυτός ο ήχος, το "Inferior Ellegance" παρά την generic αισθητική του, βαράει τα τύμπανα του πολέμου, δίνοντας τους πρωταγωνιστικό ρόλο πριν την έκρηξη των εξάχορδων, σε ένα κομμάτι που η ίδια η μουσική βγάζει την κόλαση από τη ψυχή της μπάντας, αβίαστα και μαζικά. Δίχως μεγάλες αλλαγές και το "We All Bleed" συνεχίζει στην ίδια λογική,  χώνοντας και λίγο την μακελλάρικη αύρα του Slayer ταιριάζοντας γάντι, λίγο πριν το "6:7" που βγάζει τα υπαρξιακά του εσώψυχα πίσω από τον ακατάπαυστο ρυθμικό καταιγισμό του συνόλου.

 Κάπως έτσι φτάνουμε στην τελική τριάδα, όπου το "Consummed Illusion" κοπανάει μετά μανίας τα κεφάλια και τα συναισθήματά μας, με την καφρίλα του Bolt να τσακίζει τα λαρύγγια του σε ακούραστα και γρήγορα τέμπο, ενώ το "Hero Antics" έπειτα από όσα ήδη έχουμε ακούσει και παρά τη δυναμική του, βαλτώνει αρκετά. Τέλος, το "Zarathustra" μας μαυρίζει για τα καλά σε ένα πιο death/doomy ύφος που αποτελεί το κατάλληλο κλείσιμο και για την χώρα από όπου μας έρχεται ο δίσκος αλλά και για την εποχή που διανύουμε.

Στα λιμνάζοντα νερά του Νορβηγικού death metal, οι Blood Red Throne κάθε τόσο, προσπαθούν λίγο να τα ταράξουν. Έπειτα από το εξαιρετικό "Fit To Kill", τιμιότατοι όπως πρέπει, βγάζουν κάτι ακόμα πιο επιθετικό και βίαιο, βασισμένο τόσο στο παρόν όσο και στις επιρροές τους. Αν μπάντες σαν τους Cadaver και Molested ή ακόμα και τους πρώιμους Darkthrone συνέχιζαν πιο σοβαρά, σ'αυτό, τότε σίγουρα θα κοντραρίζονταν με τους γείτονες Σουηδούς. Το "Imperial Congregation" φέρνει το έρεβος στην επιφάνεια, αλλά λίγο μας τραβάει μέχρι τα βάθη του. Παρόλα αυτά οι φίλοι που θα ήθελαν να δουν τους Σκανδιναβούς να παίζουν σαν τους Morbid Angel ή τους Deicide βρήκαν ένα άλμπουμ κατάλληλο, με τόνους ταλέντου και ισχύος.

(7,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: