Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

ENSLAVED-CARAVANS TO THE OUTER WORLDS (EP Review)

Δαιδαλώδεις, πολυδιάστατοι μα και σκληροί, οι θρυλικοί prog/black metallers, Enslaved έρχονται ξανά, με νέα κυκλοφορία, μόλις έναν χρόνο μετά το τελευταίο τους άλμπουμ. Αυτή τη φορά, γιορτάζοντας τις τρεις δεκαετίες της ύπαρξής τους, φέρνουν στο σήμερα, επιρροές, ιδέες και στοιχεία της κληρονομιάς τους. Αποτέλεσμα αυτών, το ΕΡ με τα νέα τους κομμάτια, με τον τίτλο "Caravans To The Outer Worlds".

Σε μια τεχνικότερη και πιο συμπλεγματική προσέγγιση του "Utgard", το νέο ΕΡ των Νορβηγών, δείχνει το progressive πρόσωπό τους ξανά. Μόνη εξαίρεση, το αρκετά μετριασμένο, εναρκτήριο και ομότιτλο, που βγάζει την ακρότητα που χρειάζεται, και τη ψύχρα της ιδιοσυγκρασίας τους, μέσα σε όλα αυτά τα περίτεχνα μοτίβα, όντας πολύ κοντά στο ύφος του προηγούμενου άλμπουμ. Από την άλλη τα δύο "Intermezzo" που περιβάλλουν την εν λόγω δουλειά, δείχνουν την πρόοδο, την πολυπλοκότητα και τον πειραματισμό, βάζοντας το ύφος των King Crimson και των Pink Floyd, μαζί με κάποια βαριά, Sabbath-ικά περάσματα, στο ταυτόσημο στυλ τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα, όγκο, ατμόσφαιρα, ένταση και τρόμο, με την ίδια τη μουσική να μιλά από μόνη της, πλάθοντας νοητά ταξίδια στο μυαλό. Τέλος, το ετεροχρονισμένο sequel του "Ruun", "Ruun II-The Epitaph", φέρνει γνώριμα πράγματα στα αυτιά μας, κλασικά για την ίδια τη μπάντα, αλλά με ακουστικά και ηλεκτρισμένα folk πειράγματα από το κιθαριστικό δίδυμο, σκοτάδι, ηπιότητα, και αγριάδα κατά τόπους, σε μια κατανυκτική-σαμανική, λυρική ερμηνεία από τον Grutle Kjellson.

To "Caravans To The Outer Worlds" είναι όντως ένα καραβάνι ήχων, συναισθημάτων, εντυπώσεων και ιστοριών. Όλα αυτά μαζί, μπλέκονται σε τέσσερις διαφορετικές ιστορίες που με τον τρόπο τους σχηματίζουν κάθε σημείο από τα 30 χρόνια των Enslaved και από τις διάφορες επιρροές που τους περιβάλλουν ανά καιρούς. Η μοναδικότητα τους δε χρειάζεται συστάσεις, αφού με το πρώτο κιόλας άκουσμα, θα δημιουργήσουμε εικόνες σε άλλους κόσμους. Αγέραστοι και μονίμως ένα βήμα μπροστά, έτσι και τώρα η παλέτα τους δε φθίνει από χρώματα, κρατώντας και στο κοινό αμείωτο το ενδιαφέρον.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: