Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Wardruna στο Metal View: Η κουλτούρα μας έχει πολλά κοινά με την Ελληνική

 Οι Wardruna είναι από τα συγκροτήματα που εδώ και πάνω από 15 χρόνια καταφέρνουν να ενώσουν με τη μουσική τους το παρελθόν και το παρόν. Κάθε τους δίσκος είναι μια βιωματική εμπειρία που μας φέρνει κοντά με τα στοιχεία της φύσης και την Σκανδιναβική κουλτούρα ενώ πλέον, έχουμε την τιμή, με την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ "Skald", να δούμε ζωντανά το Νορβηγικό συγκρότημα, στις 23 Μαρτίου. Για το τέταρτο πόνημα τους καθώς και για την παρθενική τους εμφάνιση, το Metal View, είχε στην άλλη γραμμή τον Einar Selvik, έτοιμο να δώσει απαντήσεις.
Σχετική εικόνα


-Καταρχάς συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ. Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του "Skald", ποιες είναι μέχρι στιγμής οι εντυπώσεις του κοινού και του Τύπου;

Ευχαριστω! Το "Skald" είναι ένα πολύ διαφορετικό και αντισυμβατικό άλμπουμ. Έβγαλα από εκεί την ωμή πραγματικότητα της μουσικής μου και το έκανα με απόλυτο πάθος και ειλικρίνεια. Αυτοί οι λόγοι άλλωστε ήταν που με έκαναν να έχω υψηλές βλέψεις για τον δίσκο. Παρόλα αυτά δεν περίμενα να αποθεωθεί από τις κριτικές, πράγμα που έγινε και ήδη πάει φανταστικά. Υπάρχουν μερικοί που παραπονιούνται για τον ήχο του, και ότι αποτελεί λάθος κίνηση, αλλά οι περισσότεροι το έχουν πάρει θετικά, και μπορεί να μην είναι μαζική δουλειά, αλλά είναι κάτι εξ ολοκλήρου στο ύφος των Wardruna, δούλεψα σκληρά, και με κάνει ευτυχισμένο η ανταπόκριση του.

-Το μίνιμαλ στυλ του δίσκου λειτούργησε σαν πείραμα για εσένα; Είναι και η πρώτη φορά που δε συνεργάζεσαι με τη Lindy σε δίσκο...

Δεν ήταν ακριβώς πείραμα, και θα καταλάβεις γιατί δε συμμετείχε! Ο δίσκος προέκυψε έτσι καθώς έκανα κάποιες διαλέξεις και σεμινάρια σχετικά με τη Σκανδιναβική παράδοση τα οποία πολλές φορές ακολουθούνταν από κάποια σόλο shows που έπαιζα κομμάτια των Wardruna ανά τα χρόνια, και υπήρχε κόσμος που ενδιαφερόταν να ακούσει μια ολοκληρωμένη δουλειά σε αυτό το μοτίβο. Αυτή τη μουσική την παίζω συνεχώς live, και τις περισσότερες φορές είμαι μόνος, έτσι εδώ μπορεί να διαφοροποιούμαι δισκογραφικά, αλλά είναι ένας δίσκος με το προφίλ της μπάντας μας και το έκανα ως φόρο τιμής στην παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της Νορβηγίας, καθώς και την Σκαλδική τέχνη, και τη μουσική των προγόνων μας, που τη θεωρώ σημαντική για εμένα.

-Ήθελες να προβάλλεις έτσι την ατμόσφαιρα των παλιών Σκανδιναβικών χρόνων;

Ναι, κατά κάποιον τρόπο σίγουρα. Άλλωστε πάντα παίρναμε κάτι πιο παλιό και δημιουργούσαμε κάτι νέο. Θέλαμε όσο εφικτό είναι να αναδεικνύουμε την κουλτούρα εκείνης της εποχής, αλλά παράλληλα εστιάζοντας στο σήμερα. Ας πούμε πως το "Skald" ειδικά, είναι μια μοντέρνα αντανάκλαση κάτι αρχαίου.

-Στο εξώφυλλο του δίσκου, απεικονίζεσαι εσυ;

Αποτέλεσμα εικόνας για wardruna skald
Ε, ναι χαχα! Είναι μια ζωγραφιά που δεν ήταν εσκεμμένα να γίνει εξώφυλλο για το νέο άλμπουμ, καθώς προέκυψε εντελώς κατά τύχη. Μου το είχε στείλει κάποιος μέσω internet, ήταν ένας καλλιτέχνης από την Τσεχία και έκανε ένα fan art με εμένα. Μου άρεσε όταν το είδα και σκέφτηκα πως είναι ταιριαστό με το concept του δίσκου, με μια φανταστική εκδοχή του εαυτού μου από εκείνη την εποχή. Τον ρώτησα αν θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω σαν artwork, και αφού δέχτηκε όλα πήραν το δρόμο τους μετά την ηχογράφηση. Βγάζει νόημα να αποτελεί εξώφυλλο του δίσκου με εμένα και το όργανο μου.

-Νομίζω πως λειτουργεί λίγο και ως "μια εικόνα-χίλιες λέξεις". Συμφωνείς;

Ακριβώς, ακριβώς. Αποτελεί μια πρώτη γεύση του δίσκου.

-Πως αποφάσισες να κάνεις remake τα "Fehu", "Voluspá" και "Helvegen";

 Είναι διάφοροι λόγοι που συνέβη αυτό. Ένας βασικός, είναι επειδή αυτά τα τρία κομμάτια τα έπαιζα live στα εργαστήρια και τις διαλέξεις που έκανα, και ταίριαζαν ωραία ως ακουστικά. Το 'Fehu" και το 'Helvegen" συγκεκριμένα είναι από τα πιο αγαπητά του δίσκου, και ήθελα να τα αναδείξω και σε αυτό το ιδιαίτερο στυλ, ενώ το "Voluspá" αρχικά το είχα γράψει σε αυτή την μορφή, και τελικά το άλλαξα και το έκανα πιο "γεμάτο" για τις ανάγκες του "Vikings".
Σχετική εικόνα
-Έχεις ένα project με τον Ivar Bjørnson από τους Enslaved. Ποιες θεωρείς ότι είναι οι μεγαλύτερες διαφορές αυτού με τους Wardruna;

Λοιπόν, κοίτα, επιφανειακά είναι σχεδόν ίδια. Η θεματολογία και το μουσικό ύφος των δύο συγκροτημάτων μοιάζει άλλωστε. Εκτός αυτού όμως, θα δεις διαφορετικές προσεγγίσεις στα όσα καταπιάνονται, ενώ και η ενορχήστρωση έχει αλλαγές. Στους Wardruna βάζω νέα στοιχεία και μοντέρνες τεχνικές σε έναν αρχαιοπρεπή ήχο, ενώ με τον Ivar βάζουμε και μοντέρνα όργανα να έρχονται πιο κοντά σε αυτή την παλαιότητα, όπως drums και κιθάρες. To "Skuggsja" που ήταν ο πρώτος δίσκος που κάναμε μαζί είναι πιο κοντά στο στυλ των Wardruna, με σύγχρονα όργανα, ενώ τώρα που κυκλοφορήσαμε το "Hugsja" θα δεις άλλα στοιχεία. Τώρα έχουμε περισσότερους ακουστικούς ήχους, με βάση τις δικές μου κλασικές επιρροές και του Ivar, ενώ στο προηγούμενο υπήρχε μια πιο heavy metal προσέγγιση, σαν οι Wardruna να συνάντησαν τους Enslaved.

-Eπίσης πιστεύω ότι στο "Hugsja" έχετε μια νεοfolk προσέγγιση ηχητικά...

Δεν το έχω σκεφτεί έτσι, γιατί δε μπαίνω στο καλούπι να βάζω ταμπέλες στη μουσική που γράφω. Παρόλα αυτά, έχεις δίκιο γιατί αυτός ο όρος ταιριάζει καλύτερα στο ύφος μας. Αναδεικνύουμε την παράδοση με σύγχρονο τρόπο.
Σχετική εικόνα
-Το Σάββατο 23 Μαρτίου, αναμένεται και η πρώτη εμφάνιση των Wardruna στη χώρα μας. Τι να περιμένουμε από εσάς για το live της Aθήνας;

Να περιμένετε μια συναυλία αρκετά διαφορετική από τις συνηθισμένες. Θα είναι κάτι αγριεμένο, ωμό, βαθύτατα ειλικρινές ατμοσφαιρικό. Θα μοιάζει σαν μια τελετή, με αυτή τη μεγαλειώδη αισθητική που πηγάζει από τις μουσικές μας. Θέλουμε να είναι μια σπουδαία βραδιά για εμάς και για εσάς, που θα ενωθούμε και το κοινό θα εγκλιματιστεί με τον ήχο. Θέλουμε να νιώσετε, όχι απαραίτητα το θρησκευτικό κομμάτι, αλλά την ίδια τη φύση, τη φιλοσοφία και τον πνευματισμό μας.


-Είσαι ένα άτομο που αγαπάει και τιμά τις αρχαίες παραδόσεις, και την κουλτούρα. Έχεις ασχοληθεί καθόλου με τον Ελληνικό πολιτισμό και τη μυθολογία;

Εννοείται, είναι τόσο ενδιαφέρουσα η πολιτιστική σας κληρονομιά και η αρχαία πίστη. Ισχύει πως είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει η Ιστορία, και εσείς είστε λαός με ιστορία και παράδοση. Η Ιστορία και η Τέχνη σας είναι κάτι που επηρέασε και άλλους πολιτισμούς καθώς και η κλασική Φιλοσοφία που επίσης μου αρέσει. Η κουλτούρα μας έχει πολλά κοινά με την Ελληνική τόσο λαογραφικά όσο και στην παλιά θρησκεία. Λατρεύω την Ελλάδα, τα μνημεία της, όπως και την Αθήνα την οποία έχω επισκεφθεί στο παρελθόν. Είναι μεγάλη μου χαρά που μετά από χρόνια θα ξαναταξιδέψω στη χώρα σας και θα έχω πλέον την τιμή να παίξω με τους Wardruna για ένα τόσο δυνατό κοινό.

-Πριν κάποια χρόνια ήσουν ενεργό μέλος της Νορβηγικής black metal σκηνής. Σχετικά με αυτό, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις παρακολουθήσει το "Lords Of Chaos", και ποια η άποψη σου γι'αυτό;

Δεν έχω δει την ταινία, αλλά μου είπαν κάποιοι φίλοι τις εντυπώσεις τους. Έχω παρακολουθήσει κάποια βίντεο καθώς έχω ψάξει και το βιβλίο, και ξέρω πως έχει πιάσει γενικά την ιδέα για τι συνέβη τότε, αλλά όχι εις βάθος, τουλάχιστον όχι όπως τα θυμάμαι και τα έζησα τότε. Παρόλα αυτά δεν έχω κάποια ξεκάθαρη άποψη για το θέμα, αλλά ξέρω πως δημιουργήθηκε ντόρος.
Αποτέλεσμα εικόνας για wardruna
- Το "Vikings" πιστεύεις ότι βοήθησε να αναδειχθεί η μουσική των Wardruna καθώς και η ίδια η Σκανδιναβική κουλτούρα στο ευρύ κοινό;

 Σίγουρα, αρκετά! Οι Wardruna ευτυχώς ήταν από τα συκγροτήματα που από νωρίς είχαν κοινό και αυτό μας έκανε να προχωρούμε με την πάροδο του χρόνου. Παρόλα αυτά, τα τραγούδια μας και η μουσική που έγραψα για μια τεράστια παραγωγή, μόνο θετικές εντυπώσεις είχε. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα που μια σειρά που παίζει παγκοσμίως και έχει επιτυχία να φέρει την υπογραφή μας στον μουσικό τομέα. Επίσης είναι καλό ότι μας έμαθε κόσμος από εκεί που δεν είχε ασχοληθεί ξανά με κάτι παρόμοιο, ενώ και ο πολιτισμός μας κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών. Βέβαια υπάρχουν αρκετά λάθη και ανακρίβειες σε σχέση με την πραγματικότητα και την αυθεντικότητα των γεγονότων, αλλά αν εξαιρέσουμε αυτό, είναι θετικό ότι ακόμα και οι Νορβηγοί, επιτέλους δείχνουν ενδιαφέρον για την Ιστορία και τον πολιτισμό τους, ενώ ακόμα και εμείς οι καλλιτέχνες είμαστε ακόμα πιο ελεύθεροι να ασχολούμαστε με τον αρχαίο πολιτισμό, γιατί μέχρι τότε πολλοί από εμάς δέχονταν αρνητικά σχόλια για τα σύμβολα που χρησιμοποιούσαν. Πλέον όλα είναι λίγο ευκολότερα για όλους χωρίς προκαταλήψεις.

-Σε ευχαριστώ πολύ Einar για αυτή τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Σε ευχαριστώ και εγώ για τη συνέντευξη και τον χρόνο σου, καθώς και όλους τους Έλληνε ςφίλους που μας περίμεναν εδώ και χρόνια. Κατά καιρούς λάμβανα πολλά μηνύματα από Έλληνες που γούσταραν τη μουσική μας και ήλπιζαν να έρθουμε να παίξουμε. Ελπίζω να δούμε όσους περισσότερους γίνεται από κοντά, και τα λέμε τότε!

Γιάννης Χαρτζανιώτης











Δεν υπάρχουν σχόλια: