Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Caelestia στο Metal View: Πάντα ως συγκρότημα προσπαθούμε να ξεπερνάμε τον εαυτό μας

Το όνομα των Caelestia εδώ και μερικά χρόνια είναι από τα πιο δυνατά στο extreme underground, καθώς φέρνουν έναν ήχο που στη χώρα μας δεν έχουμε συνηθίσει. Το συμφωνικό extreme στοιχείο των Αθηναίων metallers, με τα αιθέρια γυναικεία τους φωνητικά, είναι κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον όχι μόνο των Ελλήνων fans, αλλά και του ίδιου του Dave Ellefson, που πριν ενάμιση χρόνο, έβαλε το εν λόγω γκρουπ και το ''Thanatopsis" στο roster της δισκογραφικής του εταιρίας EMP, αλλά και στην θρυλική Steamhammer. Ο κιθαρίστας των "δικών" μας metallers, Βασίλης Θωμάς, μιλάει στο Metal View για το τελευταίο τους έργο, τον επικείμενο διάδοχο του καθώς και για τη συμμετοχή τους στο Rise Of Decay mini festival, στις 12 Απριλίου στο Temple.
 Αποτέλεσμα εικόνας για caelestia band
-Καταρχάς, ενάμιση χρόνο μετά το τελευταίο σας άλμπουμ, ποια είναι η ανταπόκριση των fans και του τύπου;
 
Πρώτον, ευχαριστούμε πολύ και από την πλευρά μας για την συνέντευξη. Όσον αφορά στην ανταπόκριση του «Thanatopsis», μπορούμε να πούμε ότι 1,5 χρόνο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, και μετά από αρκετές προωθητικές ενέργειες , όπως κριτικές από ξένα και εγχώρια μέσα, δύο ζωντανές παρουσιάσεις στα πλαίσια συναυλιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κυκλοφορία official video, lyric video και audio video, καθώς και συνεντεύξεις σε τηλεόραση και Internet κλπ, μπορούμε να πούμε ότι το πρόσημο της ανταπόκρισης του κόσμου και του τύπου είναι σίγουρα θετικό. Πολλοί θεωρούν το «Thanatopsis» ως ένα βήμα παραπάνω από το προηγούμενο άλμπουμ, και γενικά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ακούσει θετικές στην συντριπτική πλειοψηφία τους απόψεις.

-Είστε ένα συγκρότημα το οποίο συνδυάζει τον ακραίο ήχο με την ατμόσφαιρα και τη συμφωνική μουσική και φυσικά αιθέρια φωνητικά. Πόσο εύκολο είναι να εναρμονίζετε αυτές τις αντιθέσεις;
 
Ο όρος «ακραίο» για εμάς σημαίνει ένταση, σκοτάδι, φόβος, σκληρότητα και ταχύτητα. Αυτά ακριβώς είναι τα συναισθήματα που επιδιώκουμε η μουσική μας να προκαλεί στον μέσο ακροατή / θεατή. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να κλιμακώνουμε όλα αυτά τα στοιχεία μέσα στα τραγούδια μας, αυτός είναι ο σκοπός που υπηρετεί η δομή των τραγουδιών μας, ακόμη και η σειρά που τα έχουμε τοποθετήσει στο album. Επίσης, στη μουσική μας τα death και τα extreme metal στοιχεία είναι πολύ έντονα, και θέλουμε να παραμείνουν έτσι, όπως και το συμφωνικό στοιχείο με τα αιθέρια γυναικεία φωνητικά από την άλλη πλευρά, που συνιστά έναν παράγοντα μελωδικής «εξισορρόπησης». Αυτή η μίξη των αντίθετων στοιχείων, που κάποια μάλιστα απέχουν ακραία μακριά μεταξύ τους είναι ένας παράγοντας που διαμορφώνει τον προσωπικό μας ήχο, αν το καλοσκεφτείς. Οι αντιθέσεις που αναφέρεις, μας βοηθούν πάρα πολύ στο να δημιουργήσουμε μουσικά μέρη με ένταση και dark στοιχείο, που κάνουν τον ακροατή να μην ξέρει τι να περιμένει στο επόμενο δευτερόλεπτο του κάθε κομματιού. Με λίγα λόγια, μας βοηθούν να διατηρούμε το “surprise element” της μουσικής μας, οπότε τα θεωρούμε αναπόσπαστα τμήματα αυτής.

-Το "Thanatopsis" με τι πραγματεύεται; Θεωρείτε πως λειτουργεί αλληγορικά σε σχέση με το όνομα Caelestia που σημαίνει επουράνιος;
 
Τον τίτλο τον έπλασε η Δήμητρα ως όρο. Ο τίτλος ‘Thanatopsis’ έχει να κάνει με το γενικό νόημα των κομματιών. Ήθελε με μία λέξη, ο ακροατής να καταλάβει το σκεπτικό του δίσκου, δηλαδή το πως θα μπορούσε να είναι «Η όψη του θανάτου». Ο τίτλος προέκυψε εντελώς αυθόρμητα μπορούμε να πούμε, όταν έψαχνε η Δήμητρα μια περιγραφική λέξη, ως ενιαίο χαρακτηρισμό, για να αντιπροσωπεύει ακριβώς την γενική ατμόσφαιρα που αποπνέει ο δίσκος, αλλά και αυτό που δημιουργεί στον ακροατή ως συναισθηματική και ψυχική αντίδραση. Εννοείται και υπάρχει μια μεγάλη αλληγορική αντίφαση, γιατί η έννοια «ουράνιος» έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ατμόσφαιρα που βγάζει η μουσική που παίζουμε, αλλά και ο τίτλος «Thanatopsis», που μπορεί να μεταφραστεί ευθέως ως «η όψη του θανάτου». Αν το καλοσκεφτεί κάποιος, είναι ένα είδος αυτοσαρκασμού, και για αυτό το λόγο έγινε ηθελημένα η επιλογή αυτού του ονόματος.

Αποτέλεσμα εικόνας για caelestia thanatopsis 
-Μέσω του τίτλου θέλετε να περάσετε στον κόσμο του εξωτερικού και το ελληνικό στοιχείο;
 
Δε νομίζω ότι έχει γίνει ηθελημένα κάτι τέτοιο. Άλλωστε και οι δύο λέξεις (θάνατος / thanatos + όψις / opsis) μεταφράζονται αυτούσια στην Αγγλική γλώσσα, και έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από συγκροτήματα ή από καλλιτέχνες και άλλων ειδών.

-Πόσο σημαντική ήταν για εσάς η κυκλοφορία του άλμπουμ μέσω της SPV και του label του David Ellefson;
 
Όταν παίρνεις το υλικό έτοιμο από το studio και ξεκινάς να το στείλεις σε δισκογραφικές εταιρίες, δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για το αν θα αρέσει ή όχι, έτσι ώστε να δεχθεί μια (ξένη ειδικά) εταιρία να επενδύσει επάνω του, και να το κυκλοφορήσει. Όσον αφορά στην συνεργασία με την EMP, είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν μια εταιρία -που την διευθύνουν άνθρωποι με μεγάλη πορεία στο χώρο- να σε διαλέγει για να κυκλοφορήσει το υλικό σου, ιδίως όταν το τελικό ΟΚ προήλθε από τον ίδιο τον Dave Ellefson, που αφιέρωσε χρόνο και άκουσε το δίσκο μας. Αυτό σημαίνει ότι –στα μάτια αυτών των ανθρώπων- το υλικό σου έχει κάτι που κάνει την εταιρία αυτή να ασχοληθεί μαζί σου. Το γεγονός ότι το album κυκλοφόρησε και διανέμεται στην Ευρώπη από την SPV / Steamhammer λέει επίσης πολλά, αν αναλογιστεί κανείς τα τεράστια παγκόσμια ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει κάτω από αυτή την επωνυμία στο παρελθόν. Οπότε, απαντώντας στο ερώτημά σου, σίγουρα φέρνει μια ικανοποίηση στο συγκρότημα αυτή η συνεργασία, με ό,τι συνεπάγεται. Εμείς ήμασταν εξ αρχής «υποχρεωμένοι» να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε την οποιαδήποτε ευκαιρία που θα μας δινόταν από αυτή την συνεργασία, και πιστεύουμε ότι το έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό, στο μέτρο των δυνατοτήτων της μπάντας.

Αποτέλεσμα εικόνας για caelestia band 
-Ετοιμάζετε κάτι νέο μουσικά; Αν ναι σε τι ύφος θα κυμαίνεται;
 
Φυσικά και ετοιμάζουμε κάτι καινούριο. Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η κυκλοφορία ενός νέου single με δύο τραγούδια, ειδικά το πρώτο εκ των οποίων θα σηματοδοτεί την διάδοχη κατάσταση του «Thanatopsis». Το ύφος θα παραμείνει το ίδιο, δηλαδή το σκοτεινό «extreme symphonic metal» που μας χαρακτηρίζει, με όλα τα συμφωνικά και μελωδικά στοιχεία, σε συνδυασμό με τις death και black καταβολές μας. Ίσως αυτό που αλλάζει, είναι ότι το νέο υλικό θα έχει μια μεγαλύτερη «αμεσότητα», όσον αφορά στην κατανόησή του από τον ακροατή, ακόμη και από το πρώτο άκουσμα. Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι μπορεί ο ακροατής να ταυτιστεί ακόμη περισσότερο. Σε αυτό βοηθά και η παραγωγή των κομματιών, η οποία έχει γίνει από ένα μεγάλο Σουηδικό studio, που ειδικεύεται στον ακραίο ήχο για πολλά χρόνια. Οι τελευταίες λεπτομέρειες που μπορώ να αποκαλύψω τώρα, είναι αφενός μεν ότι το καινούριο υλικό θα παρουσιαστεί ζωντανά στην συναυλία μας στο Temple στις 12 Απριλίου, στο Rise Of Decay MiniFest, και αφετέρου δε ότι το νέο single θα είναι σε μορφή 7-ιντσου βινυλίου, η πρώτη διάθεση του οποίου στο κοινό θα γίνει στην συναυλία της 12ης Απριλίου, σε περιορισμένα hand-numbered αντίτυπα. 
 

- Πολλοί χαρακτηρίζουν τη μουσική σας ως female fronted metal. Συμφωνείτε με αυτό τον όρο ή μήπως είναι πολύ γενικός για το δικό σας στυλ;
Σχετική εικόνα 
Το γεγονός ότι έχουμε και γυναικεία φωνητικά στη μπάντα εννοείται πως δεν μας εντάσσει αυτόματα στην female fronted σκηνή, για αρκετούς λόγους. Πρώτον, τα brutal ανδρικά φωνητικά στα τραγούδια μας καταλαμβάνουν ισότιμο χώρο με τα γυναικεία φωνητικά, κάτι που δεν ισχύει καθόλου στο female fronted metal, όπου οι γυναικείες φωνές είναι το κυρίαρχο ή το μοναδικό στοιχείο. Δεύτερον, η μουσική μας απέχει αρκετά από το symphonic/power που παίζουν κατά κύριο λόγο οι female fronted μπάντες, γιατί έχει πάρα πολύ έντονα τα στοιχεία του death / black / extreme metal μέσα της. Οι υψηλές ταχύτητες μας,έως και 260 bpm, τα συνεχόμενα riffs, οι χαμηλές από τις 7χορδες κιθάρες, τα growls και τα blast beats που υπάρχουν σε μεγάλη πληθώρα στα τραγούδια μας, παραπέμπουν περισσότερο στο extreme metal, παρά στο female fronted με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Οπότε, απαντώντας στο ερώτημά σου, η ίδια η μουσική μας και η δομή της μας εντάσσει στον extreme metal χώρο.

-Στις 12 Απριλίου ετοιμάζεστε να παίξετε στην Αθήνα. Τι να περιμένουμε από την εμφάνιση σας;
 
Στις 12 Απριλίου έχουμε τη χαρά να είμαστε μέρος του Rise Of Decay Mini Fest, ενός φεστιβάλ που έχει σκοπό να διοργανώνεται κάθε χρόνο και να συγκεντρώνει ονόματα του μοντέρνου ακραίου ήχου. Πιστεύουμε ότι το billing του φεστιβάλ είναι πάρα πολύ δυνατό, με τους γνωστούς Nightrage, τους Σλοβάκους Anthology και τους ανερχόμενους Evil Within. Πάντα ως συγκρότημα προσπαθούμε να ξεπερνάμε τον εαυτό μας σε κάθε ζωντανή μας εμφάνιση, κάτι το οποίο μας έχει επιτρέψει να μοιραστούμε τη σκηνή με μεγάλα ονόματα του χώρου στο παρελθόν, όπως Katatonia, Arch Enemy, Draconian, Insomnium, Tribulation, Carach Angren κ.α. Το setlist των Caelestia θα καλύπτει και τους δύο studio δίσκους μας, ενώ θα παρουσιαστεί ζωντανά για πρώτη φορά και το καινούριο υλικό, σε μια «χορταστική» co-headline εμφάνιση μιας ώρας, που δεσμευόμαστε ότι δεν θα αφήσει παραπονεμένους τους φίλους της μπάντας, έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της μουσικής μας τόσο από οπτικής, όσο και από ακουστικής άποψης.
 
 
-Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια με τους Caelestia;
 
Μετά τη συναυλία στο Temple, ετοιμαζόμαστε για την πρώτη μας ευρωπαϊκή περιοδεία με τίτλο «Strange Rain European Tour 2019», με τρία πάρα πολύ σημαντικά Νορβηγικά συγκροτήματα, τους avant garde Vulture Industries, τους εκπροσώπους της νέας black metal Νορβηγικής σκηνής Helheim, και τους αναγεννημένους Madder Mortem. Εμείς θα ξεκινήσουμε τις εμφανίσεις μας από τις 29 Απριλίου και θα κλείσουμε τον κύκλο στις 4 Μαΐου, παίζοντας σε γνωστές σκηνές στην Γαλλία, την Αγγλία, τη Δανία και τη Γερμανία. Πέραν της ανωτέρω ευρωπαϊκής περιοδείας, έχουμε στο πρόγραμμα και άλλες εμφανίσεις στο εξωτερικό, από το Σεπτέμβριο του 2019 και έπειτα, οι οποίες θα ανακοινωθούν στην ώρα τους (συμπεριλαμβανομένων και κάποιων φεστιβάλ). Από το ερχόμενο φθινόπωρο επίσης θα ξεκινήσει η προπαραγωγή του τρίτου album μας, με στόχο να κυκλοφορήσει μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

 Αποτέλεσμα εικόνας για caelestia band 
-Ευχαριστώ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου..
 
Εμείς ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία να απευθυνθούμε στους αναγνώστες του Metal View. Ως τελευταία λέξη υποσχόμαστε ότι, δεν θα πάψουμε να δουλεύουμε σκληρά, για να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι και να φαινόμαστε αντάξιοι των προσδοκιών του κάθε ακροατή που τον αγγίζει η μουσική μας.
 
Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: