Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

DRUDKH-A FEW LINES IN ARCHAIC UKRAINIAN (Album Review)

Χωρίς να υπάρχει αμφιβολία, οι Drudkh, είναι πιονέροι στο Σλαβικό black metal. Μπορεί  το Ουκρανικό συγκρότημα να είναι αμφιλεγόμενο για τις πεποιθήσεις του, αλλά μουσικά υπάρχει ένα παγκόσμιο κύμα φίλων. Πλέον, το 12ο τους άλμπουμ, αποτελεί ένα συλλογικό έργο εμπνευσμένο από την Ουκρανική λογοτεχνία, και συγκερκιμένα από ανθρώπους που θανατώθηκαν από το Σοβιετικό καθεστώς.
 Drudkh - REVIEW: DRUDKH - "A Few Lines In Archaic Ukrainian"


Τα δύο πρώτα κομμάτια που υποδεχόμαστε, είναι τα "Golden Horse" και "Fiery Serpent" τα οποία όπως ανέφερα και παραπάνω είναι επηρεασμένα από τη λογοτεχνία, και συγκεκριμένα από τον Ουκρανό λογοτέχνη, Volodymyr Svidzins’kyi. Τα κομμάτια αυτά, πρώτη φορά τα έμαθαν οι fans μέσω του split με τους Νορβηγούς Hades Almighty, και διακατέχονται από αρκετά τεχνικά και δυσαρμονικά σημεία, σκοτεινές θορυβώδεις μελωδίες καθώς και από πολλά heavy και groove-άτα στοιχεία, τα οποία δεν έχουμε συνηθίσει.

Το His Twenty Fourth Spring, που ακολουθεί, μας επαναφέρει στον χαοτικό ήχο των Drudkh, με αρκετά υποβόσκοντα folk σημεία τα οποία δημιουργούνται από τις κιθάρες, ενώ το 'Autumn In Sepia", που προσωπικά έχω αγαπήσει, βρισκόμενο στο ίδιο μήκος κύματος, έρχεται λίγο πιο ατμοσφαιρικό. 

Τέλος το "All Shades Of Silence'', όπως και το καταληκτικό " The Night Walks Towards Her Throne" τα συναντήσαμε πριν ενάμιση χρόνο στο split με τους Ελβετούς Paysage D’hiver. Τα δύο τελευταία τραγούδια ακολουθούν μια κλασική black metal κατεύθυνση, αλλά με το προσωπικό στυλ της μπάντας, έχοντας μια πονεμένη και σκοτεινή αύρα, στην οποία βοηθούν και κάποια ατμοσφαιρικά ambient στοιχεία.  Τέλος, τα κομμάτια αυτά, στιχουργικά αποτελούν έργα των συγγραφέων, Yevhen Pluzhnyk και του Maik Yohansen.

Το νέο πόνημα των Drudkh, όπως φαίνεται είναι μια συλλογή όλων των κυκλοφοριών που έκαναν σε συνεργασία με άλλες μπάντες, και αυτό χωρίς να είναι κακό, μας δείχνει διάφορα πρόσωπα του συγκροτήματος που ενδεχομένως δε ξέραμε. Η ακρότητα και η ατμόσφαιρα ''παντρεύονται", σε ένα αποτέλεσμα βγαλμένο από μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη και επώδυνη, και επηρεασμένο από τα βιβλία που βοήθησαν στη φιλοσοφία των Ουκρανών black metallers.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: